Dodaj do ulubionych

Czy zarodek moze się rozdzielić?

12.08.09, 10:23
Czy to prawda, że zarodek może się jeszcze rozdzielić na dwa? Jestem w 4 tc,
gdy tylko z mężem zobaczyliśmy na monitorku nasze maleństwo, mąż roześmiał
się, że na szczęście tylko jedno. Na to Pani doktor, że zarodek może się
jeszcze rozdzielić. Jest duży - w 4 tc ma 9mm.
Czy to możliwe?!?!!?!?
Obserwuj wątek
    • dzela-226 Re: Czy zarodek moze się rozdzielić? 12.08.09, 19:54
      Podobno tak....Ale ja bym się nie nastawiała na bliżnieta...
      • bedemamusia Re: Czy zarodek moze się rozdzielić? 12.08.09, 20:34
        Nie nastawiamy się, pierwszego malucha chcemy "pojedyńczego"smile)) Pytałam czysto
        hipotetyczniesmile
    • hannamay Re: Czy zarodek moze się rozdzielić? 12.08.09, 22:55
      co wy kobiety opowiadacie - 4 tygodniowy zarodek moze sie rozdzielic na dwa?!!!
      dajcie spokoj ..

przeciez kazdy wie ze decyzja co do podzialu na dwa lub kilka jednej
      zaplodnionej komorki zazwyczaj rozgrywa sie w ciagu pierwszych minutach po stosunku.

4 tc to czas kiedy zarodek jest juz od ponad 3 tyg w macicy, kiedy serce pompuje
      krew przez malenkie zylki do organizmu, pierwsze czerwone krwinki, kiedy tworza
      sie wszelkie narzady, mozg i kregoslup juz staje sie mozliwy do odroznienia.

ja tam ginekologiem nie jestem ale wszelkie znaki na ziemi i na niebie mowia nie
      ma mozliwosci podzialu w 4 tc na dwa czy 5. podzial macierzystwj komorki juz
      dokonal sie dawnooo temu.

jedyne wytlumaczenie jest ze pani doktor nie dysponuje w miare nowoczesnym usg i
      nie dopatrzy sie zarodka B stad wlasnie niespodzianki.
      • piegoosek Re: Czy zarodek moze się rozdzielić? 12.08.09, 23:45
        mysle, ze ginekolog powiedziala to w wielkim skrocie, pewnie chodzilo o to, ze
        jesli by doszlo do podzialu, to moze nie byc tego po prostu widac, moga byc tak
        blisko siebie, ze jest to niezauwazalne... tak ja sobie dedukuje smile czasem dlugo
        nie widac drugiego zarodka smile
        • anjazzielonego Re: Czy zarodek moze się rozdzielić? 13.08.09, 10:07
          Bliźnięta jednojajowe

Porównianie typów bliźniąt monozygotycznych

Przychodzą na świat w wyniku podziału komórki jajowej zapłodnionej przez jeden plemnik.
          Bliźnięta jednojajowe są tej samej płci i mają identyczny materiał genetyczny.
          Nie jest do końca znana przyczyna dokonywania się podziałów zygoty. Wiadomo tylko, że za narodziny bliźniąt jednojajowych odpowiedzialna (pod względem genetycznym) jest matka dzieci.

W zależności od dnia, w którym dokonał się podział zygoty wyróżniamy ciąże bliźniaczą jednojajową:

* dwuowodniową, dwukosmówkową (podział w 4 dniu; 30% ciąż bliźniąt jednojajowych)
          * dwuowodniową, jednokosmówkową (podział w 5 - 8 dniu; 68% ciąż bliźniąt jednojajowych)
          * jednoowodniową, jednokosmówkową (podział od 9 - 13 dnia; 2% ciąż bliźniąt jednojajowych)
          * jednoowodniową, jednokosmówkową z wystąpieniem bliźniąt syjamskich (podział powyżej 13 dnia ciąży)
    • dzela-226 Hannamay... 13.08.09, 10:05
      Jezu!!!! Kobieto!!! Ty wyluzuj odrobinebig_grin
      Ty się naprewde na wszystkim znasz????
      Użyłam skrótu myślowego,pewnie tak samo P doktor zrobiła gadając do
      Bedemamusia,a Ty się unosisz....
      I po co ci te nerwy???
      • pajesia Re: Hannamay... 13.08.09, 10:41
        dzela-226, czytaj ze zrozumieniem i dokładnie!!!!
        w którym momencie swojego postu hannamay się uniosła???
        Bedemamusią niech przejrzy forum 5 lat wstecz, pełno tu było postów traktujących
        o tym, że na początku był jeden zarodek, potem nagle objawiały się dwa lub nawet
        trzy.
        czy ciaża będzie bliźniacza czy nie, w tym momencie najlepszą odpowiedź dałby
        test na poziom betaHcG, moim zdaniem. A Bedemamusią sądząc po loginie, jest
        zapewne pierwszy raz w ciąży, nie dziwię się, że jest tak podekscytowana.

ania
        • monika01065 Re: Hannamay... 13.08.09, 17:25
          Ja też dodam swoje 5 groszy...
          Jak byłam pierwszy raz u ginekologa to byłam trzecim tyg. ciąży i był tylko
          jeden pęcherzyk na następnej wizycie za cztery tyg. biły już dwa serduszka co
          było dla mnie ogromnym zaskoczeniem i szokiem bo bym w życiu nie przypuszczała
          że mogę mieć bliźniaki ,a byłam na bardzo dobrym usg.Także wszystko jest możliwe.
          • hannamay Re: Hannamay... 13.08.09, 18:00
            monika masz jednojajowe czy dwu? zazwyczaj jednojajowe ktore laczy jeden sac
            przez pierwsze tygodnie sa ulozone jeden w odbiciu drugiego .. niczym ksiezyc w
            trakcie zacmienia .. dlatego czesto skromny sprzet nie wykrywa mnogich ciazy w
            pierwszych dwoch miesiacach co nei znaczy ze tego drugiego od pierwszych minut
            po zaplodnieniu nei bylo ..

co do dzela-226 - nie bede komentowac twojej wypowiedzi na moj temat zapewne to
            kolejny skrot myslowy ..

dziewczyna pisze "Czy to prawda, że zarodek może się jeszcze rozdzielić
            na dwa?' ty odpowiadasz .."Podobno tak" .. jelsi taka odpowiedz to skrot myslowy
            .. to ja takich skrotow nei pojmuje i majac podstawowa wiedze z biologii i z
            rozwoju dziecka odpowiadam w nieskrocie a ty sie burzysz ..

milego dnia !
            • monika01065 Re: Hannamay... 13.08.09, 21:18
              Mam dwu jajowe ,dwu kosmówkowe,dwu owodniowe.Malwinka i Błażejek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka