Dodaj do ulubionych

jak podawać tabletki????

IP: *.* 18.02.03, 10:52
moja mała (skończyła właśnie 3 miesiące) dostała witaminę B i folik - ale to jest w tabletkach! przecież nie wytłumaczę jej że ma je połknąć!? próbowałam rozgnieść tabletki na łyżeczce i podać z herbatką ale niestety większość leku ląduje na śliniaczku. czy może ktoś zna sposób na podanie tabletek takiemu maluchowi!!! Prosze o pomoc. Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Patyk Re: jak podawać tabletki???? IP: *.* 18.02.03, 11:07
      Witam :DKiedy Zosia byla w wieku Twojej Kasi tez podawalam jej m.in. folic i wit. B6 - rozdrabniajac. Nastepnie mieszalam na lyzeczce z jakims plynem (herbatka, woda) i wciagalam do jednorazowej strzykawki (5 ml), a nastepnie wszystko powolutku do buzi.Powodzenia- Patyk z 21 m-czna Zosia (lekomanką :crazy:)
      • Gość: Patyk Re: jak podawać tabletki???? IP: *.* 18.02.03, 11:08
        Oczywiscie chodzilo mi o Zuzanke, bo to Ty jestes Kasia, upsss
    • Gość: dino Re: jak podawać tabletki???? IP: *.* 18.02.03, 11:09
      Podzielę się z Tobą kilkoma uwagami i chętnie poczytam o doświadczeniach innych mam.Moje sposoby na podawanie leku.1)Zawiesinę (lub ew rozgniecioną tabletke rozpuszczoną w wodzie) nabieram do strzykawki i podczas karmienia piersią wsuwam koncówke delkatnie do buźki ( tak aby nie przerwać ssania) i powoli wpuszczam do buzi. Maluch połyka razem z mleczkiem -jeśli dobrze ciągnie to nic nie wypływa. 2) mozna po prostu deilkatnie probowac podawac strzykawką lub łyżeczka do buzi , ale grozi zahlyśnięciem. U mnie czasem sie udwało łyzeczką- na siłe i już, ale raczej stosuję to tylko w ostateczności i trzeba bardzo uważać.3) dzieci które juz jedzą zupki, jakbłuszka można trochę oszukać i domieszać lekartwo 4) Kiedy Miki był juz wyjatkowo rozdrażniony, a lekarstwo dośc gorzkie, moczyłam mu smoczek i dawałam do ssania. Pracochłonne, ale dziecko predzej czy pózniej zliże zawartość ( nadaje sie do podawania gęstych zawiesin- np Panadol)5) do buzki dziecka mozna włożyc zwykły smoczek od butli i jak zacznie ssac, dolewac lek...nam najbardziej sprawdzila się 1 metoda- maly nawet sie nie orientował, że cos mu podaje. Niestety kiedy podrósl i ssanie juz go tak nie zajmowalo zaraz odrywal się od cyca i obserwowal co ja chcę zrobić...powodzeniaDino

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka