Dodaj do ulubionych

labolatorium feliks

02.03.10, 18:52
czy dawałyscie tam kupke dziecka do zbadania?czy sa mamy które dawały tam
kupke i nic nie wykryto?pytam poniewaz jest to labolatorium tak chwalone?moze
jest tak chwalone bo zawsze cos tam wychodzi?prosze o wasze
doswiadczenia?zastanawiam sie nad przesłaniem kupki tam chodzi o
pasozyty,lambie.....ile czeka sie na wyniki?????
Obserwuj wątek
    • eter.nal Re: labolatorium feliks 02.03.10, 19:56
      nie wszystkim wychodzą robale. nam nie wyszły tylko candida+. na wyniki czeka
      się 3 dni
      • farfalina Re: labolatorium feliks 02.03.10, 20:05
        ja wlasnie jutro tam zawoze kupke coreczki,mamy juz 2 w lodowce.zastanawia mnie
        tylko cena jaka Pani mi podala przez telefon.70 zl za 3 probki na
        pasozyty,lamblie?czytalam tu na forum ze tam jest taniej niz wszedzie.jakos
        tanio to nie jest
        • antyka Re: labolatorium feliks 02.03.10, 21:54
          W lutym badalam corke - wyszly lamblie i candida.
          Badalam tez matke - wyszla candida (przerost).
          Potem badalam dziecko w pazdzierniku - tylko lamblie badalam, wyszly.
          Badalam potem w grudniu i w lutym - w corka jest czysta,
          a grzyb niesttey dalej jest.
        • slonko1335 Re: labolatorium feliks 02.03.10, 21:59
          Badanie na lamblie to koszt 20-40 zł za próbkę, pasożyty ok. 10, grzyby
          dodatkowo nie mam pojęcia ile, jeżeli badają także i pasożyty to 70 zł przy
          trzech próbkach to bardzo mało.
      • anet01 Re: labolatorium feliks 03.03.10, 09:10
        My idziemy na badania 16 do szpitala.Jak w szpitalu nie postawia diagnozy wkoncu
        to wysle do feliksa próbki.Tylko nie wiem o jakim wkładzie jest mowa z
        lodówki.Pisze by próbki do pudełka wsadzic potem do torby na mrozonki z wkładem
        zimnym z lodówki.A jeszcze jedno skąd wziąsc szkiełko-chodzi o wymaz na
        owsiki?ja niestety z wrocławia jestem i musze przesłac.
        • anet01 Re: labolatorium feliks 03.03.10, 09:11
          My idziemy na badania 16 do szpitala.Jak w szpitalu nie postawia diagnozy wkoncu
          to wysle do feliksa próbki.Tylko nie wiem o jakim wkładzie jest mowa z
          lodówki.Pisze by próbki do pudełka wsadzic potem do torby na mrozonki z wkładem
          zimnym z lodówki.A jeszcze jedno skąd wziąsc szkiełko-chodzi o wymaz na
          owsiki?ja niestety z wrocławia jestem i musze przesłac.
          • izabela_adam Re: labolatorium feliks 03.03.10, 09:21
            u nas wyszla tylko candida+ pasozytow brak.
            robilam badania na pasozyty 8 razy w roznych labach wiec jest autentyczny wynik.
            a nie zgadzam sie z tym ze candida zawsze u nich wyjdzie mimo ze jej nie ma.
            zrobilam corce posiew w innym labie z kupy dopiero co zrobionej i candida+ rowniez
          • eter.nal Re: labolatorium feliks 03.03.10, 10:35
            taki wkład - kostka z wodą do zamrażania- do lodówki turystycznej. teraz ciężko
            kupić zimą w marketach
    • eter.nal Re: labolatorium feliks 03.03.10, 08:12
      ktoś tu na forum pisał ze candida zawsze wyjdzie jak się kupe trzyma tydzien-dwa
      nawet w lodówce. dlatego może dać na same grzyby osobno jedną świeżą próbke w
      miejscowym labie na posiew
      • zoja.ieo Re: labolatorium feliks 03.03.10, 13:24
        Dziewczyny, czy w takim razie jak wyślę do feliksa próbkę i bedzie ona szła troche dłużej niż 24 godz. to candida wyjdzie?Nie mieszkam w Polsce a tutaj nie robią takich badań!!
        • farfalina Re: labolatorium feliks 03.03.10, 14:10
          mi udalo sie dzis zawiezc 3 kupki,w ciagu 5 dni na maila dostane
          wyniki...zaplacilam 100 zl za pasozyty,lamblie i candide
    • lee_a Re: labolatorium feliks 03.03.10, 16:56
      nam wyszła tylko candida+ a badania zleciłam na lamblie, pasożyty i candidę właśnie.
      • anet01 Re: labolatorium feliks 03.03.10, 19:07
        dzieki po szpitalu sie zdecyduje jednak sprawdzic tam kupke dziecka.
      • robin2510 no właśnie feliks 03.03.10, 19:07
        Ja również się zastanawiam czy tylko badania w feliksie dają 100% pewność co do
        wyniku. Czytałam w kilku wątkach, że w innych labratoriach nic nie wyszło a w
        feliksie tak. Zastanawiam się jaką oni to cudowną metodę stosują ??? Ja wyniki
        na lamblie i pasożyty będę robiła w moim miejscowym sanepidzie. Uważam, że
        wyniki powinny być wiarygodne. Lamblie badane są testem Elisa więc chyba
        najczulszą dostępna metodą. Co do pasożytów to nie wiem jak badają ale mam kupkę
        przynosić co 3-4 dni i tak 3 razy.
        • anet01 Re: no właśnie feliks 04.03.10, 09:35
          Dobrze bybyło wysłac do feliksa i jeszcze sprawdzic w swoim labolatorium by
          sprawdzic jak to jest z ta wiarygodnoscia w feliksie tylko na to trzeba sporo kasy.
        • roosihana Re: no właśnie feliks 04.03.10, 10:08
          Test Elisa nie jest najwiarygodniejszym badaniem na obecność lamblii!
          • robin2510 roosihana 04.03.10, 18:20
            > Test Elisa nie jest najwiarygodniejszym badaniem na obecność lamblii!

a jaka jest najlepsza metoda ??????????? tak mi powiedziała pani w sanepidzie
        • irenka_n Re: no właśnie feliks 04.03.10, 12:33
          W Feliksie nie badają testem Elisa, który podobno często nie wykrywa obecnych pasożytów, tylko metodą mikroskopową.
          • slonko1335 Re: no właśnie feliks 05.03.10, 08:13
            Moja specjalistka od robali, próbkę bada obiema metodami, zarówno enzymatyczną
            jak i mechaniczną. Dawałam próbki do 3 rożnych laboratoriów i wszędzie były
            ujemne aż w końcu ona znalazła lamblie i candidę. Po leczeniu objawy jak ręką
            odjął...
    • supermania Re: labolatorium feliks 04.03.10, 11:41
      Szkiełka są do nabycia w sklepach medycznych, byłam ostatnio bo
      kupowałam inhalator i widziałam że mają.
      • anet01 Re: labolatorium feliks 04.03.10, 13:14
        Dzięki mamuśki....
        • gyokuro Re: labolatorium feliks 04.03.10, 23:22
          Ja kupiłam szkiełka w medycznym sklepie. Potrzebowałam ze trzech, może pięciu, a
          w pudełku jest chyba 100 big_grin Ale raptem 6 zł kosztowały.
          U nas też nie wyszły lamblie ani robaki. Ale candida jest...
          • farfalina Re: labolatorium feliks 05.03.10, 14:38
            a co sie robi z tymi szkielkami?smile
            • oliwkawawa Re: labolatorium feliks 05.03.10, 15:12
              Najlepiej badać na minimum trzech szkiełkach.
              A robi się to tak:
              Jak masz szkiełka - kupujesz taśmę przeźroczystą klejącą, ale nie
              mleczną, tylko przeźroczystą.
              Dzień przed zebraniem każdej próbki nie smaruj dziecku pupy przed
              snem! żadnym linomagiem ani innym kremem. Kiepsko się tego taśma
              klejąca trzyma rano. Niczym najlepiej nie smarować tyłka.
              1-ego dnia rano, zaraz po przebudzeniu zdejmujesz dziecku pieluchę i
              naklejasz taśmę w okolice odbytu, możesz ze 2-3 razy odkleić i
              przykleić, dla pewnościwink Ważne! Przed naklejeniem taśmy nie
              wycierasz pupy niczym, dlatego ważne aby to zrobić od razu po
              przebudzeniu zanim dziecko zdąży zrobić kupęwink Taśmę z ewentualnymi
              jajami owsików naklejasz na szkiełko i chowasz do lodówki.
              Robisz dzień lub dwa dni przerwy.
              3-ego lub 4-ego dnia powtarzasz procedurę.
              Znów 1-2 dni przerwy. I znów powtarzasz procedurę.. Pamiętając o tym
              aby dzień przed nie smarować tyłka niczym tłustym.
              Szkiełka z naklejoną taśmą przechowujesz w lodówce na dolnej półce.
              Ja zawijałam szkiełko w chusteczkę higieniczną.
              Ostatniego dnia kiedy zbierasz próbkę, wszystkie 3 szkiełka
              zanosisz/wysyłasz do Felixa.

• anet01 Re: labolatorium feliks 26.11.10, 21:11
                dziewczyny jakoś trochę czuje nutkę zwątpienia jesli chodzi o labolatorium Feliks,każdemu coś tam wychodzi.Jak nie lambie to candida u kazdego.
                Zauwazyłam czytąc forum ze jak ktoś bada wszystko to wychodzi albo candida albo lambie albo i candida i lambie.Jak ktoś bada same lambie to lambie,poprostu mam wrażenie ze co by sie nie badało zawsze coś wyjdzie moze kase chcą sobie nabić by dalej u nich sprawdzać?Wczesniej jak badałam candide i lambie wyszła tylko candida teraz jak badałam same lambie wyszły lambie.Kto wie czy jakbym zbadała teraz i lambie i candide co by wyszło pewnie candida?a lambie dali bo nie mieli zadnego wyboru badałam tylko je? Odnosze wrazenie ze coś zawsze im wychodzi jak nie candida to lambie.Czy jest ktoś u kogo nic nie wyszło,zupełnie nic.to nie żadna nagonka poprostu ciekawa jestem waszych opini.Ja sie wypowiem jak przelecze dziecko czy jakaś poprawa i co wyjdzie w kolejnych badaniach.Jedni pisza ze test elisa jest najlepszy inni ze wcale nie.Poki co narazie zaufam temu labolatorium i dziecko bedzie leczone
                • halszka111 Re: labolatorium feliks 27.11.10, 10:23
                  Anet, weź pod uwagę, że do badań oddawane są kupy dzieci, które maja problemy, zdrowych na ogół się nie bada. To, ze candida na ogół/zawsze wychodzi, to normalne, pytanie tylko ile jej jest. Candida w niewielkiej ilości to naturalna flora, groźny jest jej przerost. Mi lamblie w feliksie wyszły tylko raz, badałam kupy 3 razy, candida zawsze była średnio liczna ++. Nie sądzę, że u was wpisali lamblie bo nie mieli innego wyboru. Jakbyś badala jeszcze candidę, to jeśli jest to pewnie wpisaliby jedno i drugie.
                  • anet01 Re: labolatorium feliks 27.11.10, 10:51
                    Mam nadzieje ze tak właśnie jest.Zobaczymy co wyjdzie po leczeniu.Wkońcu oni sa specjalistami od takich badań.
                    • fizius Re: labolatorium feliks 27.11.10, 19:48
                      Ja badałam dwa razy wszystko. Raz małego i nas i tylko ja miałam candidę ++, reszta nic. Za drugim razem tylko małemu i wyszły owsiki i candida++. Oba badania uważam za wiarygodne. Z jednej strony mój przypadek rozwiewa Twoje podejrzenia, że zawsze wszystkim wychodzi coś (lamblie jakoś nam nie wyszłysmile). Z drugiej strony przeleczenie owsików u młodego po drugim badaniu dały rewelacyjny rezultat w sprawie domniemanej alergii IGE niezależnej. Rozszerzyliśmy ładnie i szybko dietę. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka