Dodaj do ulubionych

Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapniowego...

29.04.04, 09:02
... preparatu, ktorym uzupelniacie niedobory wapnia w organizmie (przy
eliminacji mleka i jego pochodnych). Wiem, ze ten watek sie przewijal pare
razy, ale nie moge teraz znalezc. Chodzi o to, zeby byl to preparat mozliwie
jak najczystszy - bez dodatkow smakowych i innych ulepszaczy. Jak wczoraj
poszlam do apteki i zapytalam sie o cos takiego, pani zza lady spojrzala na
mnie jak na kosmitke i chciala mi wcisnac jakies rozpuszczalne swinstwo
slodzone aspartamem.

Dziekuje i pozdrawiam - Karanissa
Obserwuj wątek
    • magda1104 Re: Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapnioweg 29.04.04, 09:08
      mi polecono prepatat homeopatyczny Rexorubia - to wapno w granulkch, ok. 29 zł.
      aga
    • isma Re: Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapnioweg 29.04.04, 09:41
      Calcium gluconicum - tabletki, tanie, polskie.
    • solka11 Re: Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapnioweg 29.04.04, 10:18
      Calciu gluconicum
    • karanissa Dzieki!!! 29.04.04, 10:29
      A to calcium gluconicum to - mam nadzieje - nie na recepte?

Pzdrw - Karanissa
      • milena_w Re: Dzieki!!! 29.04.04, 10:35
        bez recepty
        opakow. 50 kosztuje ok. 5 zł a opak. 75 ok. 10 zł
    • azoorek Re: Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapnioweg 29.04.04, 10:40
      Calperos 1000
      Ja teraz mam inny problem- robia mi sie zajady z braku witamin z grupy B (B2).
      • milena_w Re: Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapnioweg 29.04.04, 10:58
        zajady dlatego, że w mleku i przetworach jest oprócz wapnia dużo wit. z grupy
        B. polecam Falvit ale nie cały czas tylko np. jeden listek na trzy tygodnie.
        albo poprostu jakiś kompleks wit. z grupy B
      • szylwi Re: Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapnioweg 29.04.04, 11:01
        powiedziano mi- i gdzieś w jakimś wątku też przeczytałam- że przy diecie
        eliminacyjnej należy przyjmować nie tylko wapń ale też zestawy witaminowe dla
        kobiet karmiących i doliczać dawkę wapnia z obu preparatów - wtedy nie bedze ci
        brakować vitamin
        • lch74 Re: Podajcie mi, please, nazwe jakiegos wapnioweg 29.04.04, 12:52
          Witamsmile
          Własnie zamierzam tak robić tylko nie wiem ile powinna wynosić dobowa dawka wapnia dla kobiety karmiącej? Przyjmuję PRENATAL, gdzie jest 200mg wapnia, ile jeszcze doliczyć?
          Pozdrówkismile
    • karanissa Calcium gluconicum 29.04.04, 12:22
      Juz bylam i nabylam. Powiedzcie mi tylko, prosze, ile tego mam przyjmowac?

Dzieki - Karanissa
      • hobla Re: Calcium gluconicum 29.04.04, 12:57
        karanissa napisała:

> Juz bylam i nabylam. Powiedzcie mi tylko, prosze, ile tego mam przyjmowac?
        >
        > Dzieki - Karanissa

Dzienna dawka 1200 mg wapnia o ile się nie mylę

• milena_w Re: Calcium gluconicum 29.04.04, 14:16
          zgadza się 1000-1200mg i uważajcie bo przedawkowanie ma poważne konsekwencje.
          aha i nie naraz taka dawka bo organizm nie wchłonie. najlepiej w 3-4 dawkach.
          • karanissa Re: Calcium gluconicum 29.04.04, 15:05
            Sluchajcie, czy ja dobrze licze? Jesli musze przyjmowac dziennie 1000 mg
            wapnia, no, powiedzmy 800 mg, bo 200 przyjmuje w Prenatalu, a jedna tabletka
            zawiera 0,5 g, czyli 50 mg wapnia, to musze lykac az 16 tabletek dziennie tego
            preparatu? Czy cos pokrecilam? Mozliwe to?

Pzdrw - Karanissa
            • milena_w Re: Calcium gluconicum 29.04.04, 15:32
              ojej nie. 1000 mg to 1 g, więc musisz przyjmować 2 tabletki
              • karanissa Re: Calcium gluconicum 29.04.04, 18:35
                Hm, no ladnie, jedno zero wiecej... dobrze, ze sie zapytalam. No tak - mili.
                Dzieki za podpowiedz!
                Pozdrawiam - Karanissa
                • ewg Re: Calcium gluconicum 02.05.04, 22:09
                  Pamiętajcie o przelicznikach. Ten 1-1,2 g wapnia dziennie nie podaje się w
                  czystej postaci, a w postaci solu wapnia. W ulotce może być podana waga soli
                  wapnia, a nie czystego wapnia.
                  Pamiętam, że kidyć przeliczałam jakieś wapno musujące i wyliczyłam, że
                  musiałabym brać po całym opakowaniu dziennie (chyba z 12 tabletek).
                  Przyjmowałam Calperos 1000 - tam w jednej tabletce było zdaje się 400 mg
                  czystego wapnia, przyjmowałam więc dwa razy dziennie po jednej tabletce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka