Dodaj do ulubionych

Azs bardzo proszę o pomoc:-(

12.09.11, 21:59
Witam. Jestem mamą 3 miesięcznej Maji u której zdiagnozowano azs, karmię tylko piersią, jestem na diecie eliminacyjnej moja dieta składa się z wafli ryżowych, mięsa z indyka, mięsa wieprzowego, ciecierzycy, soczewicy, ryżu brązowego, dżemu śliwkowego i jagodowego(własnoręcznie zbierane i przyrządzane), mleka ryżowego, płatków kukurydzianych nestle, z warzyw jem kapustę, kalafior, marchew, buraki, ziemniaki, groszek zielony w puszce, fasolkę szparagową, brokuły, paprykę i kukurydzę, z owoców jedynie jabłka i śliwki.
Do smarowania malutkiej używam balsamu Oillan, maści cholesterolowej z wit. A, kąpię w Oillanie i krochmalu.
Pomimo tego malutka ma brzydkie, sączące się rany pod kolankami i w zagłębieniach łokci, kostek,smaruję je Pimafucinem skóra oprócz plecków i buzi jest szorstka, czerwona, na nóżkach wręcz rogowacieje, są też liszaje. Rzeczy piorę w Białym Jeleniu,płuczę dwukrotnie i prasuję. Na prawdę nie wiem już co robić aby poprawić stan jej skóry, a nasz alergolog nie zlecił nam żadnych badań oprócz standardowej morfologii. Proszę dziewczyny o pomoc co jeszcze mogłabym zrobić aby jej ulżyć.
Pozdrawiam
https://www.suwaczki.com/tickers/1usarl68g6byhik5.png
Obserwuj wątek
    • agus7 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 12.09.11, 22:11
      wspolczuje sad
      my tez sie "bujamy" z AZS i raz jest lepiej, raz gorzej. synek ma juz prawie rok, a pierwszy raz diagnoze "AZS" uslyszelismy gdy mial 6 tygodni.
      zaraz na pewno forumowe ekspertki pomoga Ci szczegolowo, ale powiem Ci ze moj synek np. jest najprawdopodobniej uczulony na jablka, a ja dlugo bedac na diecie niby eliminacyjnej jadlam jablka, uznawane przeciez za "bezpieczne". kazde dziecko moze uczulac co innego. Uwazaj na platki kukurydziane, zawieraja slod jeczmienny, tu na forum ktoras z dziewczyn zwrocila mi uwage ze on moze uczulac, z tego samego powodu odstawilam tez wszelkie piwa bezalkoholowe, ktore mialy poprawiac laktacje. Z warzyw ktore jesz np. papryka uznawana jest za alergizujaca.

U nas masci choleterolowe sie nie sprawdzaja. Czy corka ma sucha skore? jesli tak to nie kap w krochamlu, tylko np. w siemieniu lnianym. nam alergolog zalecila ... kapiel raz na tydzien! do smarowania polecam zel Thermi, Exomega (krem) A-dermy, olej lniany.
      Ciuszki malej sprobuj prac na 90 st. bez proszku.
      Z tego co wiem u takich maluszkow nie mozna wykonac wiarygodnych testow alergicznych, pozostaje metoda prob i bledow uncertain

trzymaj sie! pozdrawiam.
      • parietaria Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 12.09.11, 23:37

jestem na diecie eliminacyjnej moja dieta składa się z wafli ryżowych, mięsa z indyka, mięsa wieprzowego, ciecierzycy, soczewicy, ryżu brązowego, dżemu śliwkowego i jagodowego(własnoręcznie zbierane i przyrządzane), mleka ryżowego, płatków kukurydzianych nestle, z warzyw jem kapustę, kalafior, marchew, buraki, ziemniaki, groszek zielony w puszce, fasolkę szparagową, brokuły, paprykę i kukurydzę, z owoców jedynie jabłka i śliwki.

Czy ktos Ci zalecił taka dietę czy sama ją wymyśliłaś?
        Co jadłaś zanim wprowadziłas taką dietę?

Proponowałabym wyrzucić płatki nestle, groszek z puszki.
        Dlaczego nie jesz kasz np. kasza kukurydziana, kasza jaglana ? gryczana?
        Czy to ze nie jesz pszenicy, zyta, owsa to jest zalecenie lekarza?

Ile jesz tej soczewicy i ciecerzycy ? codziennie?
        czy owoce jesz surowe ? jabłko codziennie?

• gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 08:33
          Kasz niestety nienawidzę a w szczególności jaglanej.
          Moja dieta opiera się na zaleceniach alergologa, dostałam na kartce wykaz produktów które mogę jeść a które nie
          Produkty dozwolone:
          wieprzowina, królik, indyk, żółtko, śliwki, agrest,porzeczki,brzoskwinie, morele, arbuz, maliny, jagody, gruszki, jabłka, winogrona, ziemniaki, marchew,burak, kapusta, kalafior,fasolka szparagowa,groszek zielony, papryka, cukinia, dynia, zwykłe bułki wrocławskie, chleb zwykły, ciastka bez mleczne i bez jajeczne(tego nie jem bo na liście rzeczy zakazanych znalazło się pieczywo drożdżowe a w sklepach w Białym nie znalazłam pieczywa na zakwasie bez drożdży a po ciastkach(złotokłose Sanu mam wrażenie, że jest gorzej), niby mogę masło roślinne Nova ale go nigdzie nie ma, zaś w pozostałych jest serwatka lub kwas cytrynowy które są zabronione, wafle ryżowe i chrupki kukurydziane jeszcze mogę i tyle.
          Jabłek jem sporo dziennie bo uwielbiam-jem surowe, ciecierzyca jest raz na jakiś czas około szklanki, z soczewicy gotuję zupę z marchewką i cebulką, oprócz tego pijam kawę naturalną z jednej łyżeczki z ekspresu przelewowego, nie jem żadnych gotowych wędlin, makaronów,ryb, nic z barwnikami ni konserwantami, nie pijam soków gotowych.
          Wcześniej przed wystąpieniem objawów azs jadłam w miarę normalnie z mlekiem i jajami ale bardzo szybko pojawiły się kupki ze ,śluzem i krwią, naderwane uszka i wysypkasad
          Sama już nie wiem co robię źle a ta dieta powoli mnie wykańczasad

• kruffa Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 08:42
            Zmień alergologa. Nie wolno ci jeść winogron, malin, papryki, pieczywa ze sklepu (przynajmniej do unormowania się sytuacji) - bo drożdze i dodatki. Nie wolno również żadnych słodyczy ze sklepu.

Kruffa
    • klaramama-to-ja Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 08:29
      a czy próbowałaś zmieniać kosmetyki, których używacie? Mój syn miał straszne wysypki po Oilatum, a dzięki oliwce hipp zafundowałam mu niezłą ciemieniuchęsad

czy bierzesz jakieś witaminy, inne leki, co pijesz?
      • gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 08:36
        Oliwek nie używamy tylko Oillana, a piję tylko wodę i rano kawę naturalną z jednej łyżeczki z ekspresu przelewowego, biorę niesystematycznie magnez i wapno a malutkiej daję K+D.
        • kruffa Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 08:43
          Witaminy odstaw, jesli nie są w tabletkach, bo zawiesiny też potrafią uczulać. Dziecku bez nich nic nie będzie.

Kruffa
        • klaramama-to-ja Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 10:41
          oliwka to tylko przykład. każde dziecko może być uczulone na inny kosmetyk - np. Lipikar dla mojej córki był rewelacyjny, a syna tak piekły nogi, że po posmarowaniu od razu musiałam go zmyć.

proponowałabym kilka dni kąpać maluszka w samej wodzie, ew. w krochmalu. jeśli nie pomoże to trzeba szukać dalej;-(
    • kruffa Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 08:39
      Papryki to silny alergen. Groszek może być, ale z mrożonek a nie z puszki. Zamień może ryż na kaszę jaglana i nie jedz płatków kukurydzianych. Z diety wyrzuciłabym chwilowo jabłka i marchew, bo najczęściej uczulają z grupy "bezpiecznych".
      Poprosiłabym też lekarza o przepisanie pimafoucortu - zawiera hydrocortizon i posmarowała w zgięciach przez 3 dnirano i wieczorem, aby pomóc skórze się goić. Pamiętaj, że tą maść u tak małych dzieci można stosować w ostateczności i bardzo krótko.

Kruffa
      • gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 09:00
        Pieczywa nie jem żadnego ze względu na drożdże, groszek i płatki odstawię, papryka to tylko w warzywach na patelnie więc malutkie kawałeczki, spróbuję jeszcze z tą marchewką i jabłkami i spróbuję nie podawać witamin a z tą maścią to pójdę i poproszę o receptę bo mam wrażenie, że ta co mamy czyli Pimafucin to wcale nie pomaga.
        Dzięki serdeczne za wszystkie radysmile
        • kruffa Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 09:21
          Pimafucin zawiera tylko natamycynę - czyli działa ewentualnie przeciwzapalnie, a czasami skóra jest już tak zniszczona że trzeba użyć sterydu.

Kruffa
    • mammajowa Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 10:55
      poza dietą radzę kąpiele w lekko różowym roztworze kalium hypermanganicum. dla odkażenia. a potem smarować dopero (zmienić oilatum na coś innego, jest duży wybór: topyalise, avene, atopra, emolium itp.) - sami stosujemy masło shea bo u nas działa najlepiej, ale to kwestia indywidualna. poszłabym do dobrego dermatologa, który ma doświadczenie z dziećmi, powinien przepisać jakąś maść robioną.
      • parietaria Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 13:30
        Preparat Ollian - 64% parafiny.
        Poczytaj ulotke czy jest polecany dla niemowląt poniżej 6 miesiąca zycia.

Sprawdź wit D - czy jest na oleju arachidowym?
        • gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 16:19
          Oillan na ulotce ma od 1 miesiąca życia a balsam od 3, witaminę mamy nie na oleju arachidowym.
          • agus7 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 13.09.11, 16:45
            Z ta parafina to musisz sprawdzic na swoim dziecku, u nas pomagala doraznie, a w dluzszym czasie potegowala wysuszenie skory i spadalismy w obsesje smarowac, smarowac, SMAROWAC, a skora nie miala szansy sie "przebudzic".
            Teraz jak kapiemy malego raz na tydzien nie ma potrzeby wsmarowywac w niego tony kosmetykow. Niestety czasami niezbedny moze okazac sie miescowo i krotkotrwale stosowany steryd, bo dopoki zmiany sa zaognione to dziecko sie drapie i tylko pogarsza stan skory.
            Ja swego czasu odstawilam tez wit. D, bo cholera wie jak zadzialaja na dziecko te rozne substancje pomocnicze. z drugiej strony czy to nie kuriozum ze syrop przeciwalergiczny Zaditen ma smak bananowy, a jego odpowiedni generyk - truskawkowy? wink

Wprowadz sobie do diety oliwe z oliwek i domowy smalec. Jesli ciagle pamietasz co lubisz a czego nie lubisz jesc (vide: kasze) to znaczy ze dieta Ci jeszcze tak mocno nie doskwiera wink
            • marzena_gabi Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 15.09.11, 21:57
              wiesz co.... moja córka ma już 3 lata, przez rok albo i dłużej walczyłam.... trafiłam na dermatologa, który kazał mi prowadzić dzienniczek, co jem, nawet jakich firm i pisać stan skóry małej, udało nam się po 2 tygodniach, ja wiem że nie zawsze się to udaje, ale może warto spróbować....uczula nas kukurydza, cielęcina, masło....
              lekarka zdziwiona, ale....... wbrew pozorom chrupek kukurydziany, czy jakiś serek zagęszczony skrobią kukurydzianą i mamy rany pod kolanami....
              kąpię ją w babydream z rossmana, bo te wszystkie cud specyfiki tylko pogarszały stan skóry (ale to jest w naszym przypadku) i jak na razie od paru miesięcy mamy się nawet nieźle smile
    • calineczkazbajkii Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 17.09.11, 12:28
      jedz przede wszystkim gotowane jedzenie
      poczytaj o kuchni pięciu przemian , ona bardzo pomaga przy alergii , mam dwóch alergików w domu to widzę jak to działa

gotowaniedlamojegobrzdaca.blox.pl
      mojegotowaniee.blox.pl
    • mama_sie_boi Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 18.09.11, 19:59
      Moja córka ma już prawie dwa lata - ciągle walczymy z alergią (trawa i bylica + "krzyżówki"). Z rzeczy, które wymieniłaś, u nas uczulają bardzo JABŁKO i MARCHEW. Sprawdź, bo to, wbrew pozorom, częste alergeny.
      • gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 18.09.11, 21:48
        Jabłka odstawiłam-poprawa błyskawiczna, tak się cieszyłam, że zmiany pod kolankami znikają, a dzisiaj znowu to samo, jadłam tą pieprzoną marchewkę do obiadu więc może jeszcze ona albo to reakcja Majusi na pierwszy spacer po lesie. Boże ta choroba mnie wykończy.
        Od jutra przechodzę na ścisłą dietę ryż i przetwory z niego(mleko ryżowe, płatki ryżowe, wafle) i gotowana wieprzowinka lub indyk i buraki, jak to nie pomoże to zostaje tylko się pochlastaćsad
        • mammajowa Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 18.09.11, 22:01
          jak już to lepiej dynię (jest sezon akurat). wieprzowinę odradzam. a zamiast ryżu jadłabym jaglankę i gryczaną. buraki i wieprz wyziębiają.
          • calineczkazbajkii Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 20.09.11, 08:11
            z miesa wołowinia i cielęcina jest polecana
            wieprzowina wręcz jest zakazana przy alergii
            Jest taka fajan ksiazka o gotowaniu dla alergików i mam karmiacych alergików . Przeczytaj sobie fragment , jak 2 matki jedzeniem wyleczyły dzieci leczenie jedzeniem kliknij : tnij.org/nhnw
        • e-kasia27 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 28.09.11, 00:41
          gabriela1999 napisała:

> Jabłka odstawiłam-poprawa błyskawiczna, tak się cieszyłam, że zmiany pod kolank
          > ami znikają, a dzisiaj znowu to samo, jadłam tą pieprzoną marchewkę do obiadu

Jabłka i marchew to alergeny krzyżowe dla pyłków brzozy i dla siebie nawzajem, dlatego zwykle uczulają oba.
          Jeśli po odstawieniu jabłek była znaczna poprawa, to powinnaś wykluczyć z jedzenia wszystkie alergeny krzyżowe dla brzozy, czyli niestety wszystkie najpopularniejsze nasze warzywa i owoce, bo są one bardzo blisko spokrewnione z jabłkami albo z marchwią i bardzo często uczulają wszystkie.

Spokrewnione z jabłkami są wszystkie rośliny różowate, czyli: gruszki, śliwki, morele, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie, czereśnie, maliny, jeżyny, poziomki, truskawki...

Spokrewnione z marchwią są wszystkie rośliny baldaszkowe, czyli: seler, pietruszka, koper, pasternak, kminek, lubczyk...

Poza tym silnymi alergenami krzyżowymi dla brzozy są orzechy laskowe i kiwi, więc tego też nie jedz.

Możesz jeść:
          -z owoców: czarne jagody, borówki amerykańskie, arbuza, melona, porzeczki, agrest, figi, awokado, liczi (ale nie w postaci dżemów, bo wszystkie dżemy zawierają pektynę z jabłek).
          -z warzyw: cukinia i wszystkie dynie, buraki, bataty, brokuł, kalafior, kukurydzę, ogórki(ale tylko surowe, bo we wszystkich przetworach jest koper), sałatę, cykorię, pieczarki , boczniaki, kapustę pekińską, fasolkę szparagową, groszek, wszystkie fasole, cieciorkę, soczewicę.

• gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 28.09.11, 20:51
            Dzięki serdeczne za radę, dżemiki z jagód i porzeczek mam od mamusi więc na pewno przy jabłkach nie leżały.... A co z winogronami właśnie jest sezonsmile?
            • e-kasia27 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 29.09.11, 00:52
              Z winogronami różnie bywa, możesz spróbować, ale lepiej wtedy, gdy dziecko nie będzie miało zmian na skórze.

A mamusię zapytaj, czy przypadkiem nie używała do tych dżemów żelfixu albo cukru żelującego, bo wtedy niestety te dżemiki też są z jabłkami (pektyna).
              • gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 29.09.11, 13:00
                Dzięki bardzosmile
                Dżemiki są ze zwykłym cukrem wiem bo pomagałam robićsmile
                Mniaaaamsmile
    • truscaveczka Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 20.09.11, 19:12
      Które mleko ryżowe? Mojego sypało po takim na soi.
      Wiesz, ja się też tak miotałam jeszcze niedawno, ale wyszło na to, że musialam w 100% zaleczyć zmiany (sterydem), a następnie próbować ostrożnie (wyszła pszenica, jajko, mleko, wołowina, cielęcina, jagnięcina, soja). Teraz mam jeszcze protopic i jak zaczyna się coś dziać, smaruję nim i unikam tych paskudnych, poważnych zmian.
      IMO najważniejsze jest wyprowadzenie skóry dziecka i ostrożne testowanie. Oraz wywalenie w pieron przetworzonej żywności na początku. Na samych warzywach też się da żyć wink Jakiś czas w każdym razie big_grin
      • gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 21.09.11, 09:23
        Moje mleko ryżowe jest na oleju słonecznikowym, soji unikam, żywności przetworzonej nie dotykam, zauważyłam, że najbardziej malutkiej pomaga wieczorna kąpiel w krochmalu a potem na grubo maść cholesterolowa.
        Pod kolankami raz się leczy a za sekundę odnawia, pójdę po receptę na steryd. Zobaczymy...
        Pozdrawiam serdeczniesmile
        • net-agatka Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 24.09.11, 10:17
          gabriele odradzam maści sterydowych, to niestety paskudztwo. Na chwilę zaleczy chorobę, wepchnie ją do środka, a po jakimś czasie znów wróci ze zdwojoną siłą. Alergie to ciężki orzech do zgryzienia. Sama borykałam się z tym problemem i to dość długo. Lekarze zalecali mi cuda. Starałam się stosować do ich zaleceń, diet, to można, a tego nie można. niestety oni są czasem bezsilni i sami nie wiedzą, co tak naprawdę się dzieje. Nie mam o to żalu. Karmiłam córkę zgodnie z grupą kwri i rzeczywiście częściowa widziałam poprawę. Obecnie od długiego czasu jest na tak zwanej diecie św. Hildegardy czyli orkiszowej- bardzo mało popularne w Polsce z tego co się orientowałam. Widziałam, że jakaś Pani poruszyła już ten wątek. Efekty sąnaprawdę znakomite. Nasz Maluch ma idealną skórę, co wcześniej było niedoosiągnięcie. Stosuję tylko i wyłącznie kosmetyki naturalne np. krem macierzankowy, fiołkowy i wszeskie szorstkości, wypryski po tygodniu zniknęły. Stosuję zalecenia tej medycyny, córka je dużo ziół, tylko i wyłącznie pewien gatunek orkiszu ,absolutnie pszenicy, to silny alergen. Kontaktowałam się z osobą, która się tym w Polsce zajmuje i jestem bardzo zadowolona. Proszę troszkę o tym poczytać. Warto!
        • net-agatka Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 24.09.11, 10:41
          gdybyś chciała się dowiedzieć czegoś więcej o tej medycyny, wejdz na stornę www.swiat-orkiszu.pl. Znajdziesz tam bardzo dużo cennych informacji, wskazówek, zaleceń św. Hildegardy. U nas rzeczywiście to wspaniale zadziałało. Pani, która się tym zajmuje jest certyfikowanym doradcą tej medycyny i rzeczywiście ma sporą wiedzę na ten temat.
    • dadofiga Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 23.09.11, 13:05
      Mój syn też miał AZS pomogły kąpiele w nagietku. A później po 8 tygodniach stosowania Dicofloru30 alergia całkiem zniknęła.
    • f_alabaster Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 27.09.11, 23:09
      witam, trzymam za Ciebie kciuki; opieka nad dzieckiem z azs wymaga od rodzica - zwykle matki dużego poświęcenia... moja przyjaciółka ma chorą córkę - teraz już 5-letnią z zdiagnozowanym AZS/alergią wziewną i kontaktową... poświęciła naprawdę dużo, ale po małej nie widać iż jest chora - skóra jak alabaster...głownie za sprawą profilaktyki żywieniowej, ścisłej diety i dbaniem o właściwą pielegnację skóry... oczywiście bez strerydów się nie obeszło ale jest to nieuniknione w okresie testowania na co dziecko jest uczulone poza mlekiem... na początku o ile pamiętam dziecko spożywało oprócz mleka wyłącznie 5 innych produktów a rozszerzanie diety trwało do 4-go roku życia... teraz 5-latka jest na tyle świadoma iż wie co jej wolno jeść i czego nie wolno... w związku z ogromną niewiedzą w środowisku / wśród rodziców o azs w zeszłym roku załozyła fundacje "Alabaster" - znajdziesz przez googla, bo nie wiem czy na forach można adresy podawać ale co tam najwyżej wytnie się www.fundacja-alabaster.org ...służy poradą, wsparciem w dietetycznym, wiedzą o lekarzach, psychoterapeutach dziecięcych (organizuje warsztaty dla dzieci z azs ktore ze wzgledu na chorobe sa zagrozone wykluczeniem, wspolpracuje z znanymi lekarzami) itp... Będzie ciężko ale warto! Pozdrawiam!
    • ila79 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 28.09.11, 21:08
      Co do produktów spożywczych, które wymieniłaś, to stanowczo wyrzuciłabym jeszcze dżem jagodowy - drobnopestkowce szalenie uczulają i płatki nestle - to sama chemia. Za to dodałabym np. kaszę jaglaną (świetna i do zupy i do mleka i do owoców, a przy tym małe prawdopodobieństwo uczulenia i bomba witaminowa). Do smarowania ja stosowałam cetaphil md na zmianę z emulsją emolium. Trzeba unikać produktów, które są za tłuste, np mają za dużo parafiny, bo to nie pozwala skórze odpowiednio sie regenerować. Doskonałe rezultaty przynoszą kąpiele w wodzie z dodatkiem wywaru ze zwykłych płatków owsianych.
      • net-agatka Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 28.09.11, 21:48
        Niestety większość dostępnych kosmetyków dla dzieci zawiera parafinę, a niektóre nawet parabeny. Nie wiem, kto to dopuszcza!!Osobiście odradzam również. Kupuję kosmetyki tylko naturalne i wszystko jest ok!
    • under-grund Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 15.11.11, 14:38
      Oczywiście AZS jest uciążliwą chorobą, ale trzeba przestrzegać paru ważnych zasad, żeby nie było to takie uciążliwe ani dla dziecka, ani rodzica. Ja sporo informacji o tej chorobie znalazłam na tej stronie: www.latopic.pl/definicja_azs są tam również przydatne porady jak sobie radzić z AZS. Muszę powiedzieć, że większość jest bardzo pomocna.
      • gabriela1999 Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 16.11.11, 12:55
        Wrrr....A życzliwy post zawierał tak zwane lokowanie produktu:-;
        Dziękuję!
    • under-grund Re: Azs bardzo proszę o pomoc:-( 22.11.11, 10:55
      Z tego co słyszałam, to probiotyki są skuteczne w walce z AZS. A jeżeli chodzi o tę chorobę, to sporo przydatnych informacji można znaleźć na ten stronie: www.latopic.pl/definicja_azs Są one pomocne, przy wychowaniu małego alergika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka