Dodaj do ulubionych

Katar = dusznośc

26.09.11, 19:44
U mojego 5 latka ostatnio każda infekcja, nawet niewielki katar kończy sie mega dusznością. Lądujemy szpitalu na oddziale lub na pogotowiu. Nebulizator i sterydy to chleb powszedni. Sytuacja trwa od wiosny tego roku. Wcześniej alergia pokarmowa na mleko i jaja, orzechy. Przy unikaniu tych produktów zero jakichkolwiek objawów alergicznych.
W tym roku już trzy razy miał zapalenia oskrzeli, wcześniej mało chorował.
Dodam, że dziecko jest osłaboine, ma podkrążone oczy, apatyczne, często skarży się na bóle brzucha.
Przy ostatnim pobycie szpitalu został odrobaczony.
Czy te duszności to astma? Co je wywołuje ? Jakis alergen? Czy tak już teraz będzie sad
Obserwuj wątek
    • zuzi.1 Re: Katar = dusznośc 26.09.11, 21:08
      Zrób dziecku panel alergenów wziewnych i wówczas zobaczysz co to. U mojego dziecka roztocza kurzu, pleśnie i pies. Też od czasu do czasu (w czasie infekcji) na wziewach(Seretide). Nie mieliśmy co prawda nigdy duszności, ale charczenie, odchrząkiwanie, kaszel , katar itp.
    • alabama8 Re: Katar = dusznośc 27.09.11, 09:22
      Mojemu dzieckowi lekarz immunolog zaleciła wspomagająco rutinoscorbin 3x3 dziennie.
      A od emnie:
      Byle katar trzeba traktować poważnie i przeciwdziałać, czyli wydmuchiwać często nochala żeby "fluki" nie spływały do gardła. Myć często ręce żeby ograniczyć ryzyko przenoszenia bakterii z klamek, poręczy i innych dotykanych miejsc - dojamy gębowej. Jak najczęściej robić nebulizację nawet z samej soli fizjologicznej, żeby rozrzedzić wydzielinę. Do tego prewencyjne oklepywanie pleców (też jak najczęściej) i zachęcanie dziecka do wypluwania tego co się wystukało.
      No i standardowa astmatyczna terapia podtrzymująca - czyli nie przyjmujecie leków tylko wtedy kiedy dziecko się dusi, ale przyjmujecie na stałe zmniejszając dawki aż dojedziecie do dawki minimalnej i podtrzymującej dobre samopoczucie. Poczytaj więcej o leczeniu astmy.
      • dorek3 Re: Katar = dusznośc 27.09.11, 09:59
        Immunolog zalecający rutinoscorbin? OMG! To już lepiej dać na tacę.
        Nie obraź się ale moim zdaniem potraktował Cie jak nawiedzoną mamuśkę, która musi coś podaćwiec lekarz "coś" zalecił.
        Co do reszty tego co napisałaś to pełna zgoda smile
        • alabama8 Re: Katar = dusznośc 28.09.11, 15:16
          dorek3 napisała:
          Immunolog zalecający rutinoscorbin? Nie obraź się ale moim zdaniem potraktował Cie jak nawiedzoną mamuśkę, która musi coś podać wiec lekarz "coś" zalecił.
          Do immunologa nie trafia się z katarem. Tu raczej widać bezsilność diagnostyczną w przypadku, kiedy do immunologa zgłasza się pacjent z IgE wynoszącym 25.000, kiedy to immunolog zazwyczaj obsługuje dzieciaki z IgE 500.
          • dorek3 Re: Katar = dusznośc 28.09.11, 15:18
            Tym bardziej ten rutinoscorbin...
      • ela696 Re: Katar = dusznośc 27.09.11, 12:20
        U synka te katary to raczej wirusowe są, wychodzi to z badania krwi. Rączki myje często i pilnuje go jak mogę.
        W tym roku poszedł pierwszy raz do przedszkola i już miał dwie infekcje i duszność.
        Ręce mi opadają i boje się jak to dalej będzie.
        • e-kasia27 Re: Katar = dusznośc 28.09.11, 01:11
          A dziecko jest na diecie bez mlecznej i bez jajecznej, czy teraz je wszystko?
          A inne alergeny pokarmowe znalazłaś i wykluczyłaś?
    • saguaro70 Re: Katar = dusznośc 28.09.11, 08:06

Witaj Elu..
      Sama piszesz, że nebulizacje i sterydy to chleb powszedni. Mam tak samo z moim dzieckiem. Xyzal, Flixotide, Montest, w razie silnego ataku kaszlu Ventolin..
      Jeśli Twoje dziecko jest alergikiem to bedzie miec infekcje. W tej chwili jest nieprzeciętnie duże stężenie gladosporius. Moja córka dycha od miesiąca. Twój syn ma infekcje na tle alergicznym. Grzyby, pleśnie, roztocza, kurz.. Nic nie zrobisz.
      Wywal z domu przede wszystkim firanki, dywany, kwiaty doniczkowe. Pluszaki pierz raz na dwa tygodnie i zamrażaj.
      Czy alergię Twojego syna zdiagnozował alergolog czy nie? Czy robiłaŚ synowi testy?
      Znajdź porządnego jednego lekarza. Odwiedź immunologa.
      Alergolog powinien zlecić badanie IGE, IGE total oraz rentgen płuc. Dalej, wymaz z gardła, badanie w kierunku kokluszu i mykoplazmy.
      I wyjedź nad morze na 3 tygodnie. Pomaga na dość długo. Mnie pomogło na prawie rok.
      Pozdrawiam cieplutko.smilesmile
      • mere.trix Re: Katar = dusznośc 28.09.11, 09:50
        Cladosporium juz idzie w dół, w tej chwili jest stężenie średnie.
      • ela696 Re: Katar = dusznośc 28.09.11, 09:55
        Dziękuję Wam za sugestie i podpowiedzi.
        Synek nie miał jeszcze testów, będzie miał za kilka dni. Z moich obserwacji jest uczulony na jaja, mleko orzechy. Oczywiście jest na diecie, skóra czysta. Nie miał nigdy katarów siennych, kaszlu. Wszystko wybuchło gwałtownie. Jak miał trzy latka dostał pierwszy raz zapalenie oskrzeli i pierwszy raz berodual potem był dwa lata spokój aż do wiosny tego roku. W sierpniu szpital (10 dni) A teraz we wrześniu uż druga infekcja i duże duszności. Ige ma ponad 700.
        W szpitalu wyszła mu też glistnica został przeleczony Vermoxem i zdaje się że było lepiej.
        Ale z tego co czytam na forum ciężko się tego paskudztwa pozbyc a wpływ duży niestety ma i z pewnością nasila alergie.
        W domu wyeliminowałam co się da, nie mam firanek, jeden mały dywan, który piorę, jeden pluszak itp.
        • marzenak35 Re: pasozyty powodują duszności 01.11.11, 20:40
          Jeśli wyszla glistnica to znasz przyczynę duszności. mozesz sobie na stronach o parazytologii poczytać o objawach robaczycy. Objawy przy robaczycy są takie same jak przy astmie. Same leki chemiczne nie wytępią glisty. Kup przez internet miesznkę ziolawą eligiusza Kozlowskiego nr 131 na robaki .Podawaj przez tydzień zawsze przed jedzeniem pół szklanki. w następnym tygodniu nr 14 -ziola na wzmocnienie organizmu , potem można podawać 34 na oczyszczenie wątroby z toksyn po pasożytach, potem znowu 131 przez tydzień , potem 32 na czyszczenie nerek . Jeśli jest kaszel to wlącz mieszankę 43 . Trzeba powtarzać przez 3-4 miesiące albo do wyzdrowienia.Jeśli nie ufasz miesznkom mozesz sama robić . Na oczyszczenie organizmu : pokrzywa , kwiat nagietka , czarny bez . Wpisz herbatki Eligiusza Kozłowskiego - znajdziesz tam skład wszystkich mieszanek. Jeśli zostanie kaszel suchy trzeba zaparzać tymianek . Ja ronbię sama miesznkę :tymianek, porost islandzki , babkę lancetwą, przetacznik, dziewannę i macierzanke. Parę lat mi zajęło dojście , że na suchy męczący kaszel pomaga tymianek . Trzeba podawać przez tydzień , tydzień przerwy i znowu-kilka takich cykli. w testach wychodziła dziecku alergia wziewna , a są to raczej jakieś pierwotniaki
    • leszek.bill Re: Katar = dusznośc 26.10.11, 11:06
      Na podstawie Pani relacji z dużym prawdopodobieństwem należy myśleć o astmie oskrzelowej, chociaż 'nie wszystko co świszcze jest astmą". Nie należy bać się tego rozpoznania, do niego poza tym jeszcze daleka droga(spirometria w przyszłości). Świadomość rodziców pozwala na stosowanie mądrej profilaktyki, która nie polega tylko na stosowaniu leków. Sugeruję wykonanie testów skórnych lub paneli. Konieczne jest ustawienie syna przewlekle póki co na właściwym leczeniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka