karasia301 27.04.08, 20:30 www.rp.pl/artykul/108748.html przeczytajcie i powiedzcie czy słyszeliście coś o tym? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oliwiaskweres Re: Debio-025 28.04.08, 17:05 --Ciągle publikują informacje o jakichś lekach i ciągle są to tylko " leki obiecujące "a poza tym ten niby lek jest jeszcze przed badaniami na chorych z dystrofią .Po co zawracac głowę ,niech dadzą znac ,jak już będą mieli wyniki badań na chorych ,a najlepiej ,jak lek już bęzdie dostępny ,a pewnie będzie kosztował sumy bajońskie i kto to będzie opłacał w Polsce?Dzieci z polimukosacharydozą umierają a enzym ratujący ich życie już jest ,tylko NFZ i polityków to nie obchodzi. foka Odpowiedz Link
cat4444 Re: Debio-025 28.04.08, 18:40 Pisalam o tym kilka postow wczesniej.Zobaczymy ile bedzie kosztowac PTC 124 i wtedy bedzie mozna mniej wiecej okreslic ile bedzie kosztowac DEBIO.Co do ogromnych kwot to wcale tak nie musi byc bo ten lek bedzie na kilka chorob nie tylko na DMD a to oznacza wieksza produkcje i mniejsze ceny.Ja w kazdym razie na NFZ nie licze i nigdy nie bede bo przykladem opieki naszego panstwa nad chorymi jest chociazby ogromny problem z dotacjami na rehabilitacje a co dopiero na leki. Odpowiedz Link
oliwiaskweres Re: Debio-025 29.04.08, 15:50 mukopolisacharydoza jest częstsza od dystrofinopatii i lek hamujący albo spowalniający chorobę jest ,ale ''nie dla psa kiełbasa".Lek na kilka chorób?byłabym sceptyczna ,będzie to zatem leczenie objawowe.Tylko jakiś lek z dziedziny inżynierii genetycznej 'na miarę indywidualnego przypadku (duplikacja,mutacja punktowa,delekcja etc)byłby leczeniem przyczynowym.Przyczyny są w genach a nie w enzymach wątrobowych(trzeba odróżnic skutek /objaw od przyczyny).No ale nadzieja nic nie kosztuje.Jeszcze... Odpowiedz Link
soul33 Re: Debio-025 30.04.08, 18:13 "Leczenie objawowe"? To by oznaczało branie leku przez całe życie, ale poza tym, to żadna różnica. Jesli brałoby się lek, to byłoby się zdrowym. Obecnie wygląda na to, że dystrofia zależy bardziej od zaburzenia równowagi chemicznej niż braku samej dystrofiny. Np. w fazie badań jest też Losartan, od dawna dostępny na rynku lek obniżający ciśnienie (dlatego absolurnie nie można go "testować" na własną rękę), który w dystrofii przywraca zdolność regeneracji mięśni (przynajmniej u myszy;)). A poza tym, to nie widzę trzeciej i czwartej strony wątków na forum. Zniknęły? Odpowiedz Link
gruchotka Archiwizacja wątków 01.05.08, 10:00 soul33 napisał: > A poza tym, to nie widzę trzeciej i czwartej strony wątków na > forum. Zniknęły? Fora (wątki na forum) na portalu gazeta.pl są automatycznie archiwizowane co roku. Żeby znaleźć wcześniejsze wątki, trzeba w wyszukiwarce wpisać szukane słowo lub nick autora. Można również wybrać rok. Np. moje posty od 2004 roku można znaleźć w wyszukiwarce na tym forum. H. Odpowiedz Link
cat4444 Re: Debio-025 01.05.08, 20:52 oliwiaskweres dla nas w tej chwili najwazniejsze jest to zeby BYL lek a o jego koszt bedziemy martwic sie potem.Mi temat mukopolisacharydozy jest niestety nieznany ale jak juz bedzie lek na DMD to poruszymy niebo i ziemie zeby zdobyc na to pieniadze, pomysl ile biednych ludzi zorganizowalo pieniadze na leczenie w Kijowie ktore absolutnie nie pomoglo.Mozna poprosic media, fundacje, orkiestre swiatecznej pomocy itd na pomoc w zorganizowaniu pieniedzy, w koncu tez jestesmy w Unii wiec mozemy zlozyc ewentualnie skarge odpowiednim organom.Wystarczy tylko chciec.Wydaje mi sie ze gdyby naprawde naglosnic problem mukopolisacharydozy to pieniadze by sie znalazly bo ludzie o tym po prostu nie wiedza.My zajmijmy sie DMD. Odpowiedz Link
jacek.sztajnke Re: Debio-025 07.05.08, 19:20 Mamy przykłady jak to wygląda w państwie polskim: 1. Chorzy na hemofilię właśnie upominają się o swoje prawa 2. Chorzy na stwardnienie rozsiane kierują swoją sprawę do Strasburga, w grudniu zorganizowali konferencję prasową. Kogo z rządzących to obchodzi? Pewna studentka rehabilitacji niedawno temu powiedziała mi: "To własnie wy, rodzice dzieci z zanikiem mięśni powinniście krzyczeć najgłośniej" Odpowiedz Link
izabela140205 Re: Debio-025 08.05.08, 11:04 witam, Przecież to oczywiste, że na państwo nie mamy co liczyć. Na razie jedynie pozostaje nam nadzieja, że wkrótce znajdą lek na to okrutne choróbsko. Sami musimy dbać o to aby nasze kochane chłopaki były w jak najlepszej formie, bo przecież nasze kochane państwo jedynie umie postawić diagnozę i stwierdzić, że trzeba rehabilitować. No ale cóż .... Moim zdaniem "krzyk" tutaj nic nie pomoże, bo co poniektórzy słyszą tylko to co chcą. Powinniśmy się jakoś zorganizować i zacząć działać, aby być przygotowanym na wiadomość, że znaleziono lek (chodzi mi tutaj o stworzenie bazy chorych na DMD, żeby później nie tracić na to czasu). Pozdrawiam Izabela "Nadzieja jest matką głupich, ale lepiej mieć matkę niż być sierotą" Odpowiedz Link
julita1972 Re: Debio-025 13.05.08, 22:39 Znalazłam namiary na klinikę testującą w USA lek Debio.Dzisiaj wysyłam maila z pytaniami m.in na jakim są etapie, ile będzie kosztował lek i kiedy go wprowadzą na rynek. To samo uczyniłam w sprawie PTC 124 w grudniu 2007r.Odpowiedzieli lakonicznie że nie znają terminu wprowadzenia leku na rynek ani ceny. Ważne że jest z nimi kontakt. Uważam że nie ma co się martwić co będzie...w kupie siła!I jeżeli już pojawi się ów cudowny lek poradzimy sobie! Odpowiedz Link
jacek.sztajnke Re: Debio-025 17.05.08, 15:47 I o to właśnie chodzi. Musimy znaleźć sposób jak się mamy zorganizować, aby firmy farmaceutyczne chciały z nami rozmawiać. Jednym z pierwszych zadań będzie zrobić spis powszechny _wszystkich_ dotkniętych chorobą. Do rozwiązania jest kwestia danych osobowych i zaufanie samych chorych do naszej organizacji. Odpowiedz Link
domino1969 Re: Debio-025 20.05.08, 23:13 musimy jak najszybciej utworzyc rejestr / i moze wtedy wysłac taki rejestr do któregoś z koncernów ? jak myślicie Odpowiedz Link
cat4444 Re: Debio-025 21.05.08, 18:21 Chcesz wysłać jakiemuś koncernowi swoje dane osobowe? To nie jest dobry pomysł i nie ma sensu bo ważna jest liczba chorych a nie ich adresy.Poczekajmy najpierw na lek bo to jest podstawą do dalszych działań.Takich ,,wynalazków" było już trochę dlatego ja nie ekscytowałabym się debio bo jeszcze może się okazać że to niewypał. Odpowiedz Link