Dodaj do ulubionych

Anemia a alergia

12.11.11, 13:09
Witam!
Jestem mamą 14-miesięcznej dziewczynki. W 6 tygodniu życia wystąpiły u niej objawy skazy. Od tej chwili ja, karmiąc piersią, jestem na diecie bezmlecznej (wcześniej bardzo wiele innych rzeczy nie mogłam jeść). Córce rozszerzałam dietę w 9 miesiącu życia. Obecnie je warzywa, kasze, mięso, niektóre owoce. Żadnej mieszanki mlekozastępczej nigdy nie piła, tylko moje mleko. W kwietniu z powodu wyników starszego syna (lamblie i owsiki) leczyliśmy się wszyscy na pasożyty. Wtedy to córka miała badania krwi, w których wyszła lekka anemia. Lekarz jednak zalecił się wstrzymać z podawaniem żelaza, gdyż twierdził, że "zeżrą je robale". Po leczeniu zaczęłam właśnie rozszerzać jej dietę. Córka obecnie nie ma żadnych zmian skórnych, kupy są w porządku (choć trochę niestrawionego pokarmu zawierają). Ostatnio przechodziła zapalenie krtani i migdałków i musiał być podany antybiotyk. Przy okazji miała znowu badania i wyszła jeszcze większa anemia. Czy może być ona spowodowana ubogą dietą? Boję się zbytnio rozszerzać jej dietę z powodu alergii a z drugiej strony boję się o tę anemię. Czy żelazo załatwi sprawę? Dodam, że mała niezbyt dobrze przybiera na wadze (waży obecnie 8,8 kg). Oprócz tego rozwija się bardzo dobrze.
Obserwuj wątek
    • mammajowa Re: Anemia a alergia 12.11.11, 15:35
      jeśli nie ma alergii na pietruszkę to dawaj jej dużo natki. trochę pomoże na pewno (dobre proporcje dobrze przyswajalnego żelaza i wit c). lamblie powodują złe wchłanianie.
      no i amarantusa możecie jeszcze spróbować
      • oliwkawawa Re: Anemia a alergia 12.11.11, 21:39
        a lamblie wytłukliście do końca?
        badaliście się?

jak wyglądało leczenie?
        • aska80 Re: Anemia a alergia 13.11.11, 00:15
          Badalismy kupy w felixsie,ale tylko 5-letniego syna,bo tylko on mialÂ? objawy. Kupy malej nigdy nie udalÂ?o sie nazbieracÂ?. ZresztaÂ? nie wierzylam,ze mogla byc zarazona, a moze nie chcialam wierzyc. Czytalam,ze pokarm matki dzialÂ?a cytotoksycznie na rozne gady. Syn po kuracji zentelem i tinidazolem +summamed u dr Ozimka (wszyscy wraz z malaÂ? sie leczyli) po miesiacuÂ?mial nadal owsiki. Co do lamblii, ktore nam wykryto w Zabrzu, to nie wiem czy wybilismy, gdyz w felixie nie wyszly ani razu, a do Zabrza nie wysylalam,bo zmienili metode na test Elisa. Potem bralismy balsam kapucynski i Vernicadis i caly czas suplementy, dieta. Czy anemia i slabe przyrosty masy mogaÂ? byc jedynym objawem lamblii? Nie mam gdzie badac kup, do stolicy mam daleko plus koszty. Slabo mi jak sobie pomysle o kolejnym odrobaczaniu, wydalismy ostatnio ok. 3000zl na cala akcje ze sprzataniem,lekami i wycieczkaÂ? do stolicy. Tutaj nikt nie chce wierzyc w lamblie u takiego dziecka, ja tez wole myslec,ze ta anemia jest z powodu tego,ze malÂ?a jest glownie na piersi. Co radzicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka