Dodaj do ulubionych

Zatkany nos objawem alergii???

19.04.12, 08:47
Ten sam wątek założyłam na Małym dziecku ale tam tylko jedna osoba sie odezwała a dopiero teraz znalazłam odpowiednie forum wiec pewnie moderatorzy któryś przeniosą do oślej ławki (jak mam wybrać to ten niech tu lepiej zostanie a ten z małego dziecka niech usunąsmile).
Mój syn ma niespełna 5 lat.Od lutego ma katar o mniejszym lub większym nasileniu.W tej chwili mówi troche przez nos,jakby miał zatkany ale wydmuchuje bardzo mało wydzieliny.Może ktoś pomyślałby że to zatoki ALE...kilka rzeczy mnie zastanawia.
Rok temu zauważyłam,że mały gorzej słyszy na jedno ucho.Pani laryngolog stwierdziła,ze młody ma wciągnięte trąbki słuchowe przez długotrwały katar.Zaleciła testy alergiczne bo jej to wygląda na alergię.Przepisała syrop aerius i krople budherin-pomogło i był spokój.Naszej pediatrze powiedziałam,że pani laryng.zaleciła testy alerg. z powodu tego kataru ale pani doktor powiedziała,że katar zaczął sie jak młody poszedł do przedszkola wiec jej zdaniem to nie alergia tylko wina przedszkola.No i w sumie przyznałam jej rację.Ale kiedy znów widzę,ze młody ma zapchany nos to przypomniało mi sie kilka faktów.Jak miał 1,5 roku miał bardzo długo katar,który spływając do gardła powodował kaszel.Najpierw syn miał przepisany syrop przeciwzapalny (który zawsze mu pomagał) ale nie pomógł,potem miał antybiotyk,który również nie pomógł.Wyczytałam w necie,ze może to być objaw alergii i na własną rękę podałam mu zyrtec (jakiś czas wczesniej młody miał wysypkę wiec miał przepisany zyrtec).Po zyrtecu najpierw minął katar,potem kaszel.Powiedziałam o tym pani doktor i powiedziala,ze skoro mu pomaga to mogę mu zyrtec podawać jakis czas.No i potem znów był spokój (oczywiście jakieś infekce sie zdarzały).Jak miał 3 lata (latem) miał strasznie męczący kaszel.Przepisane syropy nie pomagały a przypadkiem trafiłam na inną panią doktor w przychodni i ona zasugerowała alergię.Przepisała inhalację pulmicortem i zyrtec.No i pomogło. Wiec jakby tak poskładać to wszystko do kupy to może jednak młody ma alergię? Aha,od urodzenia dużo kicha wiec to by do alergii pasowało.
No ale co teraz? Nasza pani doktor twierdzi,ze to efekt przedszkola,laryngolog,że alergia...Czy muszę isć z nim do alergologa czy moze wystarczyłoby żeby lekarka przepisała zyrtec?
Obserwuj wątek
    • anet01 Re: Zatkany nos objawem alergii??? 19.04.12, 09:07
      Oczywiście że pójść do alergologa.Problemy z uszami są spowodowane alergią.Czy dziecku testy coś wykazały?powinno sie w takiej sytuacji odstawić najbardziej uczulajace pokarmy tzn,mleko,cytrusy,ryby,jajka,jabłko,kakao.Rówież moze to być wziewna alergia pyłki,roztocza,pleśnie itp....Fajnie ze te leki działaja więc nie należy ich odstawiać ale po opieką alergologa być powinniście.
    • aleksandra1977 Re: Zatkany nos objawem alergii??? 19.04.12, 10:27
      isc do alergologa i robic wszystko, by ustalic zrodlo tych dolegliwosci.
      Podawanie lekow przeciwhistaminowych (zyrtec) alergii nie wyleczy, bedzie lagodzilo jej objawy.
      • misia33 Re: Zatkany nos objawem alergii??? 19.04.12, 10:54
        My mamy zespół zatokowo-oskrzelowy, a wciskano nam alergię Warto zrobić usg zatok. TYm bardziej ze u was się zaczęło jak syn poszedł do przedszkola - u nas tez.
        • e-kasia27 Re: Zatkany nos objawem alergii??? 21.04.12, 08:55
          Zespół zatokowo-oskrzelowy najczęściej jest skutkiem alergii, więc pewnie alergię macie.
          Jeśli chcesz wyleczyć dziecko, to lepiej w tę alergię uwierz.
      • marta.disnemar Re: Zatkany nos objawem alergii??? 09.05.12, 15:05
        Wizyta u alergologa nie zaszkodzi. Po zrobieniu testów może się okazać, że dziecko jest uczulone na coś, co łatwo można wyeliminować, a pozbycie się przyczyny spowoduje, że i objawy ustąpią. Odnośnie kataru- nawilżaj powietrze i dbaj o udrożniony nosek. Możesz robić inhalacje lub stosować wodę morską w sprayu (regeneruje śluzówki i jednocześnie spłukuje alergeny). Unikaj leków, które obkurczają błonę śluzową; dają szybki efekt, ale nie można ich stosować przewlekle.
    • sueno Re: Zatkany nos objawem alergii??? 19.04.12, 11:16
      U nas wręcz przeciwnie, zatkany nos non stop od zeszłego roku. Nic nie można wydmuchać. Chrapanie, bezdechy, teraz doszło słabe słyszenie. Wczoraj wykonaliśmy testy skórne- wszystkie negatywne. Mam zrobiony tympanogram i wyszedł płaski. Laryngolog już jest pewny że to wina trzeciego migdała. Pomimo leków antyalergicznych poprawy nie widać.
    • black_lilija Re: Zatkany nos objawem alergii??? 20.04.12, 15:35
      Tak , jak wczesniej Ci tutaj wspomniano - wizyta u alergologa bedzie koniecznoscia... A zeby ulzyc synowi w katarze stosowalas jakies inhalacje? Mi osobiscie, zawsze pomagaly - lepiej sie oddychalo,ale wiadomo, ze inaczej to zadziala u czlowieka doroslego a inaczej u dziecka.
      • nena22 Re: Zatkany nos objawem alergii??? 20.04.12, 19:42
        Corka ma zatkany nos od mam wrazenie zawsze. W wieku lat 6 usuniety migdal z powodu trudnosci z oddychaniem w nocy i mega chrapaniem. Pomoglo ale na chwile. W tym roku szkolnym byla kilk razy u laryngologa, bylo zapalenie zatok, ale wyleczone a nos dalej zatkany. Byly inhalacje AMSA ktore mialy pomoc, nie pomogly. testy skorne w wieku lat 6 nie wykazaly nic, teraz w wieku 9 lat tez nic i w koncu zrobilam testy z krwi i wyszlo uczulenie na roztocza. Byc moze mamy w koncu winowajce. Wkrotce mam wizyte u laryngologa i zobaczymy co powie bo uczuleni nie jest duze (miano 2 w 6 stopniowej skali )
        • nena22 Re: Zatkany nos objawem alergii??? 20.04.12, 19:45
          Zmierzalam oczywiscie do tego, ze zatkany nos moze byc jak najbardziej objawem alergii
        • betty842 nena22 20.04.12, 21:39
          A testy na roztocza robi się tylko z krwi? Bo ja chyba też podejrzewałbym roztocza...Bo jak mieszkaliśmy u rodziców mieliśmy dywan w sypialni i wiem,że go wyrzuciliśmy bo mały kaszał i kaszlał. Teraz już nie pamietam bo to już dawno było ale chyba po wyrzuceniu dywanu było lepiej. Ale takie testy z krwi na roztocza też zaleca alergolog? Akurat szukam jakiegoś na kase chorych ale chyba ciężko bedzie....
          • nena22 Re: nena22 20.04.12, 22:05
            Testy moga byc i skorne i z krwi. Nam skorne nic nie wykazaly. Z krwi natomiast tak. Zrobilam prywatnie panel wziewny i pokarmowy. Za calosc zaplacilam 390 zl. Nie wiem tylko czy klasa 2 moze dawac takie objawy ale zakladam, ze lekarz mi moze powie...
    • kruffa Re: Zatkany nos objawem alergii??? 21.04.12, 08:13
      Oprócz tego co napisały dziewczyny - jak najszybciej poszukaj dobrego centrum laryngologicznego. U alergików katar spływa do uszu i potem są problemy ze słuchem.
      Twoje dziecko już gorzej słyszy. W skrajnych przypadkach może dojść do przegnicia bębenków.
      Pediatrzy mają to gdzieś, a laryngologów przejmujących się tym jest niewielu.
      W W-wie mogę ci polecić miejsce gdzie można pójść.

Kruffa
    • kuleczka38 Re: Zatkany nos objawem alergii??? 03.05.12, 00:19
      Tak, zatkany nos jest często objawem alergii- alergeny wywołują reakcję zapalną błony śluzowej nosa- jest to tzw. alergiczny nieżyt nosa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka