stefanmak 05.12.12, 08:06 Witam, W jakich odstepach czasu można wykonywać badanie aby zaobserwować czy wyniki mogły się zmienić? Pozdrawiam Stefan Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-kasia27 Re: Panel alegenów pediatrycznych 05.12.12, 13:21 Ale o co ci konkretnie chodzi, o zmianę na plus, czy na minus i z jakiego powodu chcesz wiedzieć, czy się coś zmieniło? Ile dziecko ma lat? Czy stosujecie jakąś dietę? Czy je(jadło) to, co było w testach sprawdzane? Czy w testach w ogóle coś wyszło? Kiedy (w jakim miesiącu ) były robione? Jakie jest IgE całkowite? To wszystko ma wpływ na wyniki testów zrobione w konkretnym momencie. Odpowiedz Link Zgłoś
stefanmak Re: Panel alegenów pediatrycznych 05.12.12, 13:28 Badania były robione pół roku temu. W jednym przypadku wyszła klasa 1 przeciwciał. Lekarz zlecił badanie, ale nie wiedząc, że już to było wykonywane wcześniej. Nie chcę bezpotrzebnie narażać dziecka na stres związany z pobraniem krwii. Pozdrawiam, Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Panel alegenów pediatrycznych 06.12.12, 11:49 Mało prawdopodobne, aby po pół roku wyszło coś więcej, chyba że to takie pół roku w którym dziecko zaczęło jeść w dużych ilościach, to co będzie w testach sprawdzane i czego przed poprzednimi testami w ogóle nie jadło, albo jadło minimalne ilości. Druga ewentualność, to to że laborant może testy źle wykonać, więc w innym laboratorium, wykonane przez kogoś innego, mogą wyjść inaczej. Sam musisz ocenić, czy w ogóle są konieczne - to zależy jakie dziecko ma objawy i czy potrafisz tylko na podstawie obserwacji dziecka wyeliminować szkodliwe pokarmy. Testów na wszystko i tak nie ma, i bardzo często nie wychodzą dodatnie, pomimo dużego uczulenia, więc obserwacja, czy tak, czy siak to główna metoda działania w przypadku alergii. Ja jestem zdania, że testów u maluszków w ogóle nie powinno się robić ani skórnych, ani z krwi właśnie z uwagi na ich stresowy charakter i wątpliwą pomoc w ustalaniu alergenów. Mniej stresowe są testy płatkowe na pokarmy(plasterki naklejane na skórę), ale nie wszędzie je robią. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena_gajewska Re: Panel alegenów pediatrycznych 29.01.13, 14:42 Witam, Z alergii pokarmowej dzieci mogą "wyrastać" więc jeżeli nie ma już objawów chorobowych a dziecko nie przyjmuje leków, można badanie powtórzyć. Pozdrawiam, dr nauk med. Marzena Gajewska Odpowiedz Link Zgłoś