Dodaj do ulubionych

czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, laticort???

08.09.04, 12:51
dziewczyny pomóżcie bo już nie wiem co robić. Mojemu synkowi wysypały sie
krostki. Najpierw na szyjce, potem tez na buzi, potem na pleckach, na
piersiach i w zgieciu lokci. Są one blade, tylko jak płacze robią sie
czerwone. Nie sa polakierowane, sa tylko takie suche.
Pediatra orzekla że to alergia, kazala smarować Pevaryl Lipogel (lub ew.
Laticortem- steryd sad( )ale nie widze żeby ktoraś z Was też to stosowała,
zresztą przeczytałam że to środek na grzybicę. Nie kupilam jeszcze tego i sie
zastanawiam.
Alergolog kazala dla odmiany smarować pare dni Elcomem a potem mascia
witaminowa robiona w aptece. Posmarowalam mu buzie tym Elcomem 2x, ale potem
przeczytałam opinie na forum i schowałam go do szuflady. Po tym Elcomie
krostki zniknęły, ale po 2 dniach byly znowu. Teraz smaruje ta mascia
witaminowa, niby jest lepiej, ale wlasciwie to niebardzo.
Poradźcie czym go smarować żeby to zeszlo?????????
Dodam ze jestem na scisłej diecie, bezmlecznej, bezglutenowej itd.

pozdrawiam
Monika
    • ndowson Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 13:47
      jak nie swedzi, nie paprze sie to radzilabym unikac tego rodzaju mazidel.
      Zwykle natluszczanie, nawilzanie skory wystarczy. No i szukanie alergenu.
      Niestety dzieci alergiczne nie musza miec pieknej cery, wazne by nie
      swedzialo.
    • izabela.wojcik1 Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 14:57
      Hej!Mój Synek (18 m-cy) też ma alergie i tego typu wysypkę jak
      opisujesz.Jedynym środkiem który używam przepisanym przez alergologa jest maść
      robiona w aptece z niewielką ilością hydrocotizonu:0,5;Vit.A 100000;3%
      kw.borny,czwatrego składnika niestety nie mogę odczytać,ale Twój lekarz napewno
      będzie wiedział.Maść tą mam stosować przy dużej wysypce dwa razy dziennie przez
      tydzień.Mojemy Synkowi ona pomaga.ELCOM ODRADZAM to silny steryd !!!Pozdrawiam.
      • kruffa Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 15:13
        Dziewczyny!!!!
        Nawet tej z 0,5% hydrocortizonu nie stosuje się aby zlikwidować wysypkę, która
        nie swędzi, nie paprze się etc. Nawet na tylko trochę swędzącą nie stosuje się
        tego rodzaju specyfików.
        Ja sama ją stosowałam (bo nie jest mocna) jak moja córka wylądowała w szpitalu
        caluteńka czerwona jak burak (okropna pokrzywka na całym ciele po warszawskiej
        wodzie) i absolutnie nie tydzień ale max. 3 dni.
        A czwarty składnik to zapewne maść cholesterolowa.

Kruffa
        • izabela.wojcik1 Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 15:35
          czy 0,5 hydrocortizonu to za mocna dawka ?? pytanie kieruję do
          Kruffy....wczoraj wróciłam od alergologa i taki "przepis" smarowania
          otrzymałam....prosze o poradę, co może się stać?? i co najlepiej stosować wg.
          Ciebie??
          • kruffa Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 16:45
            Na wysypkę nie sposuję nic oprócz natłuszczania. Gdy widzę, że jest podkażone -
            smaruję Dermalibourem A-dermy. Moje dziecko dopiero po pobycie nad morzem ma
            pierwszy raz w swoim życiu - przez dłuższy czas - ładną buzię i nie tylko.
            Wcześniej ciągle gdzies coś miała - często nie byłam w stanie dojść od czego.
            Przestałam zwracać na to uwagę (wiedziałam, ze nie po jedzeniu, wodzie, mydle
            etc), bo po co? Nie swędzi, nie boli - kiedyś sobie pójdzie precz. Cały czas
            powtarzam, że alergicy nie mają do pewnego wieku idealnej skóry. Cały czas
            obserwuję małą, łagodzę zmiany, ale dla samej ładnej skóry. Ja mam Parchulca,
            ale za to jakiego ślicznego i mądrego!!!!!! smile)))))

Kruffa
            • izabela.wojcik1 Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 23:27
              Dziękuję za cenne wskazówki smile A co stosujesz do natłuszczania skóry ?? bo ja
              jak narazie kąpię "skrzata" w płynie OLIATUM i stosuję krem oilatum.Czy
              Dermalibourem A-dermy nie zawiera sterydów ?? Pozdrawiam smile
              • kruffa Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 09.09.04, 16:21

> Dermalibourem A-dermy nie zawiera sterydów ??
                To jest krem z serii dla atopików, mozna smarować do woli.
                A co do kremów, jest tego mnóstwo. Osobiście używam lipobazy, alantanu plus, w
                zimie nanobazy a do ciała z lanoliną na bazie cholestrolowej.
                Jak pogrzebiesz na forum znajdziesz mnóstwo innych propozycji. Jest tego sporo.
                Podobno pozostałe kremy A-dermy sa tez niezłe.

Kruffa
          • kruffa Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 16:47
            Aha! Jeszcze jedno. Co się może stać?
            Skóra przywyknie do sterydu i gdy trzeba będzie go naprawdę uzyć, to nie będzie
            skuteczny i trzeba będzie użyć czegoś mocniejszego.
            A o skutkach stosowania sterydów było tutaj wielokrotnie. Steryd też dla ludzi,
            ale jako ostatecznośc.

Pozdr
            Kruffa
    • krynolinak Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 15:09
      Hejka

leczenie alergii wymaga cierpliwości.Krostki robia sie czerwone po kąpieli
      (kiedy ciałao jest rozgrzane).Ja smaruje maścią (bez sterydów) bez recepty :
      cholesterolowa.Pomaga ale wymaga smarowania 2 razy dziennie.
      Jest jeszcze jedna (ale ze sterydami)Cutivit - skuteczna
      • kruffa Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 15:16
        Cutiveate to osteteczność osteteczności. Mam dziecko z cięzkim przypadkiem
        alergii, a nigdy nie odważyłam się tej maści zastosować.

Kruffa
        • agata9991 Re: czym smarować? elcom, pevaryl lipogel, latico 08.09.04, 15:41
          My stosujemy Locoid, ale tylko wtedy gdy Mała podrapie nadgarstek(właściwie
          tylko na rączkach wyłazi)do krwi, tak,że nic juz nie pomaga.średnio zdarza się
          to 1-2 razy w miesiącu, wtedy smaruję, ale nie dłuzej niz 3 dni.Poza tym
          stosujemy elidel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka