Dodaj do ulubionych

menu alergika 10 m-cy

27.01.15, 12:15
witam, prosze o podpowiedzi co moge podawac corce. przez 6 m-cy kp, z powodu azs bylam na diecie bezmlecznej i skora byla ok.od momentu rozszerzania diety zaczely sie pojawiac liszaje - raz wiecej,raz mniej,zeszly do zero tylko po sterydach ale po tygodniu worcily z powrotem.diete staram sie rozszerzac powoli ale ze corka od urodzenia ma problem z waga (10 m-cy waga 7300), wiec gdy widzialam liszaje to nie zostawialam jej na kolejne tygodnie na samym mleku i nie czekalam az zejda tylko odstawialam podejrzany produkt i probowalam kolejny(z rsezta tak pediatra kazala).efekt jest taki ze wydaje mi sie ze jest chyba na wszystko uczulona.jestem zalamana.nie wiem czym ja karmic.owocow praktycznie zadnych nie je(wiekszosci nie lubi a po bananie i sliwce chyba ja mocniej wysypalo), czasem zje gruszke),kaszek tez nie je bo podejrzewalam ryz i tez kaszki odstawilam(predzej sinlac dostawala).jest wybredna ,malo rzeczy jej smakujesadnajbardziej lubi dynie i jak nowa rzecz probuje to zawsze z dynia daje ale zaczynam sie zastanawiac czy na dynie jest uczulona ale kiedys przez 2 tyg odstawlam dynie i poprawy nie bylo wiec z powrotem zaczelam jej podawac skoro tak lubi.jak zeszly jej liszaje od sterydow to wtedy jadla tylko dynie,ziemiaki,marchew,sinlac i po 5 dniach zaczely powracac.odstawilam marchew,efektow brak, odstawilam sinlac i ziemiak,tez brak poprawy.czy to moze byc dynia?.jakos w 7m-cu zoltko podawalam, gluten,ale wszystkie zaprzestalamsadstaram sie sama gotowac ale nie mam warzyw z dobrego zrodla,obecnie kupuje w ekologicznym sklepie ale nie ma tam duzego wyboru.dzis sprobuje batata ale powiedzmy dam jej 3 lyzeczki bo to pierwzzy raz i co mam tak glodzic dziecko?3 kolejne dni tez taka ilosc i jak bedzie ok to co wtedy?owoc?kaszka?inne warzywo?ratunku nie wiem juz co robic.IGE wyszlo niskie 5.alergolog sie dziwi (jest na pepti),jedyna rada to sterydy znowu,pediatra jak mnie widzi tez rece zalamuje.moze ktos mial podobna sytuacje i cos podpowie???bede wdzieczna.aha ostatnio bardzo mocno ja wysypalo pierwszy raz na calym ciele i z moich zapisow wynika ze to po buraczkach,ktore tez mi lekarz zalecil ze nie uczulaja.ogolnie to reakcji nie ma od razu tylko po 3-4 dniach i dlatego ja nie jestem pewna co moze byc przyczyna
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: menu alergika 10 m-cy 27.01.15, 17:42
      A masz pewność, że to nie bebilon pepti jest głównym winowajcą?
      • skad2014 Re: menu alergika 10 m-cy 27.01.15, 19:55
        tez nad tym myslalam ale alergolog twierdzi ze to niemozliwe. od 5 miesiaca zycia raz dziennie zaczelam dokarmiac bebilon HA i skora byla ładna.potem stopniowo coraz cześciej karmilam HA a mniej piersią.tak w 7 miesiacu wiekszosc karmien to bylo juz HA, jednoczesnie rozszerzanie diety i zaczely sie problemy. w 9 m-cu trafilam do alergologa i ona twierdzila ze to na pewno od mleka HA a ja wlasnie jej mowilam ze od dawna to mleko dostaje no ale stwierdzila ze jak dostawala raz dziennie to moglo nie byc zmian na skorze... to mozliwe ze pepti by tak szkodzilo?to wtedy sie wraca na HA?
        aha i wlasnie praktycznie codziennie jest tak ze rano pod kolanami jest skora w miare ladna a wieczorem mocno zaczerwieniona.i tak sie zastanawiam czy to od czegos co dziecko je w ciagu dnia/?czy to moze byc po wczorajszym jeszcze dniu?czy tez podraznienie od rajstop?kazdego dnia na wieczor przed kapiela pod kolanami mocno czerwone,rano ladnie a wieczorem znowu gorzej
        • e-kasia27 Re: menu alergika 10 m-cy 29.01.15, 01:11
          skad2014 napisał(a):

> tez nad tym myslalam ale alergolog twierdzi ze to niemozliwe.

Możliwe, możliwe. Jak dziecko silnie uczulone na mleko, to pepti też może uczulać i nutramigen, a nawet nutramigen AA może uczulać.
          Jeśli dziecko miało stwierdzone AZS i byłaś na diecie bez mleka, to dlaczego dziecku wprowadziłaś mleko HA, a nie od razu pepti, albo nutramigen? Mleko HA nie nadaje się dla alergika i absolutnie nie możesz do niego wrócić.
          Wprowadzenie mleka krowiego u dziecka mogło pogłębić alergię.

od 5 miesiaca zyc
          > ia raz dziennie zaczelam dokarmiac bebilon HA i skora byla ładna.potem stopniow
          > o coraz cześciej karmilam HA a mniej piersią.tak w 7 miesiacu wiekszosc karmien
          > to bylo juz HA, jednoczesnie rozszerzanie diety i zaczely sie problemy. w 9 m-
          > cu trafilam do alergologa i ona twierdzila ze to na pewno od mleka HA a ja wlas
          > nie jej mowilam ze od dawna to mleko dostaje

Pięć miesięcy, to bardzo krótko.
          Objawy alergii mogę się pojawić natychmiast, ale mogą też pojawić się po roku, a nawet kilku latach bezproblemowego jedzenia alergenu.

no ale stwierdzila ze jak dostawal
          > a raz dziennie to moglo nie byc zmian na skorze... to mozliwe ze pepti by tak s
          > zkodzilo?to wtedy sie wraca na HA?

Teraz, kiedy alergia się już rozwinęła, może szkodzić także pepti, ale mogą niestety też inne rzeczy. Żeby to sprawdzić, trzeba by było potrzymać dziecko tylko na samym pepti, chociaż ze dwa tygodnie, ale jak rozumiem u was to raczej nie wykonalne?

> aha i wlasnie praktycznie codziennie jest tak ze rano pod kolanami jest skora w
          > miare ladna a wieczorem mocno zaczerwieniona.i tak sie zastanawiam czy to od c
          > zegos co dziecko je w ciagu dnia/?czy to moze byc po wczorajszym jeszcze dniu?c
          > zy tez podraznienie od rajstop?kazdego dnia na wieczor przed kapiela pod kolana
          > mi mocno czerwone,rano ladnie a wieczorem znowu gorzej

To normalne, że po całym dniu jest gorzej, a rano lepiej.

Robiłaś jakieś badania na alergię?
          Dobrze by było sprawdzić IgE całkowite i IgE specyficzne dla mleka krowiego i jeśli znajdziesz chętnego alergologa, to zrobić test skórny dla mleka, a jeśli tu nic nie wyjdzie, to test płatkowy dla mleka.
          Gdy IgE całkowite będzie wysokie, to można zrobić panel pediatryczny z krwi.

Albo olać kłucie i męczenie dziecka i próbować ustalić coś dietą.
          Albo dwa tygodnie na samym pepti, bez żadnych innych rzeczy i jeśli nie będzie wyraźnej poprawy, to pepti do odstawienia.
          Albo od razu zmienić mleko i jednocześnie ograniczyć dietę, do produktów rzadko uczulających.
          Mleko można zmienić na nutramigen, no ale to też z krowy, albo na nutramigen AA - to jest mieszanka elementarna, ale przy tak słabo w zasadzie zaznaczonych objawach pewnie alergolog recepty nie będzie chciał wypisać.
          Ja bym proponowała spróbować mleko na bazie soi - Humana SL, albo jakieś inne - można to kupić w aptece bez recepty.
          I też dobrze by było potrzymać dziecko na samym mleku, bo bez tego trudno będzie ocenić, czy mleko się nadaje, czy nie. Ewentualnie dodać do diety batata, ryż, kaszę gryczaną białą, olej sojowy, skoro już i tak mleko sojowe będzie, oraz fasolkę szparagową, może zostać dynia, cukinia, brokuł, kalafior, indyk, sól, cukier, a do picia tylko wodę, żadnych herbatek, witamin, ani innych preparatów.
          Jeśli się poprawi, to dalej będzie sprawa prosta. Gorzej, jeśli się nie poprawi, albo jeszcze pogorszy.

• kruffa Re: menu alergika 10 m-cy 30.01.15, 11:35
          Soi bym nie próbowała, bo ona równie często uczula alergików.
          Co twoje dziecko poza PB dostaje - włącznie z lekarstwami. Z twojego postu trochę trudno o jasny obraz.
          Czy były okresy kiedy dziecko było tylko na BP i miało ładną skórę? Wyeliminowałaś alergię kontaktową?

Kruffa
          • skad2014 Re: menu alergika 10 m-cy 30.01.15, 11:59
            soja uczulala jak kp wiec nie bede ryzykowac. Na samym mleku nie chce jej przetrzymywac to musialaby by ostatecznosc. Odkad odstawilam piers i rozszerzylam diete czyli trwa to juz 4 miesiace skora ladna nie byla.teraz jest troche poprawa - po batacie ktory jadla corka przez 3 dni (z indykiem). daje jej poza tym wit. d, wit. c, od niedawna Clemastinum. czasami zje gruszke i tyle,czasami herbatke malinowa wypije ale to tez rzadko. predzej jadla troche wiecej (sinlac, banan z jablkiem, sliwka, dawalam tez sloiczki , ale ze skora wygladala gorzej zaczelam eliminowac podejrzane produkty) kapie w emolium od 2 m-ca.proszek teraz jelp, predzej lovella. Tez sie zastanawialam czy to alergia kontaktowa ale lekarze twierdza ze pokarmowa. zwlaszcza ze jest brak apetytu, predzej bylo ulewanie.
            Mam tez takie pytanie: czy jezeli corka zazwyczaj ma pogorszenie skory po2-3 dniach od zjedzenia alergenu to tak jest juz zawsze?czy moze miec czasami od razu pogorszenie lub predzej niz po 2-3 dniach?
            testy ze skory na razie odpadaja nie chce jej meczyc. i tak duzo po lekarzach jezdzimysad
            z krwi miala ige calk. 5,36, panel inhalacyjny 0,10 oraz panel pokarmowy (mleko, jajko, dorsz, maka pszenna, orzch, soja) 0,217. rozumiem ze dziecko za male i dlatego badanie nie wykazalo alergii? kiedy mozna liczyc ze z krwi sie dowiem na co dziecko jest uczulone? bardzo dziekuje za odp i porady
            • skad2014 Re: menu alergika 10 m-cy 30.01.15, 20:32
              pomylka!byla raz sytuacja ze skora byla ladna przy BP - po zastosowaniu afloderm ale trwalo to tylko 5 dni wtedy liszaje zaczely powracac i jakby w tych samych miejscach powstawaly. w tym czasie karmilam corke dynia, ziemiakami, marchewka, indykiem i sinlac (przez te 5 dni) i byc moze gruszka ale nie jestem pewna. innnych rzeczy na 100% nie jadla a mimo to liszaje wrocily czyli cos z tych produktow ja uczula.moze to dynia.a czy jest mozliwe aby dostac alergii bo za czesto dziecko cos je (np u nas dynia prawie codziennie) bo rozne opinie na ten temat czytalam.
              mleko HA podalam tez po zaleceniu pediatry na probe a poniewaz skora byla ladna to kazala nadal je podawac poniewaz niby jest lepsze od pepti. a w trakcie kp zadnych badan nie bylo tylko po odstawieniu w 100% przeze mnie mleka skora sie poprawila i nie bylo zadnych zmian a predzej czyli w 5-6 tygodniu zycia bardzo duze zmiany na policzkach, za uszami, ciemieniucha.
              chyba musze pokombinowac z dieta. a owoce jakie najmniej uczulaja?wiem ze dziecko wszystko moze uczulic ale juz nie wiem co probowac. jablka, banany, sliwki raczej uczulaja.
              • lidek0 Re: menu alergika 10 m-cy 01.02.15, 12:00
                Przy takich objawach alergii bez zastanawiania się zrobiłabym testy z krwi /przy okazji możesz też morfologię zrobić za jednym zamachem/, próbowałaś kasze np.jaglaną?
            • kruffa Re: menu alergika 10 m-cy 01.02.15, 19:36
              Twoje dziecko ma najprawdopodobniej alergię IgE niezależną - czyli z krwi nic się nie dowiesz. Wskazują na to niskie miana IgE i opóźniona (2-3 dni po podaniu) reakcja na alergen.

Gdybym była na twoim miejscu zostawiłabym dziecko tylko na BP plus jakaś kasza bezglutenowa - np. kasza jaglana. Wycofaj wszystkie witaminy - dziecku nic nie będzie. Dodatki do witamin często uczulają. Żadnych owoców - alergikowi nie są potrzebne, tym bardziej soczki i herbatki (nota bene maliny to silny alergen). Do picia tylko woda. Jak opanujesz sytuację wprowadzaj po jednym składniku - przez 7 dni, jak nic się nie pojawi - następny składnik. Możesz ewentualnie spróbować zostawić batata. Ze składników do wprowadzenia - poszukaj ekologicznego mięsa np. wieprzowiny, perliczki itp. (gotujesz spory kawałek mięsa, mielisz, robisz kulki na 1 porcję i mrozisz). Z kasz spróbuj: kukurydzę, kaszę gryczaną niepaloną, amarantus. Z warzyw spróbuj brokuł, cukinię, buraki, ziemniaki, kalarepa, groszek, fasolka szparagowa, ciecierzyca itp. Marchew nie jest dobrym pomysłem na początek.

Dla pocieszenia - moja córka do 10 m-ca była tylko na nutramigenie, bo każdy pokarm uczulał. Gdy kończyła rok w jej diecie oprócz mleka było ok. 8 składników. Dziś jest już nastolatką, a z alergii pokarmowych nie zostało prawie nic. Uratowała nas jednak tylko konsekwencja i metodyczne działanie. Witaminy D (wycofanej w 3 m-cu) już nigdy nie podałam.
              Córka jest zdrowa, ma mocne zęby, nie choruje. Antybiotyk dostała tylko raz - przez moją głupotę.

Kruffa

Kruffa
              • lidek0 Re: menu alergika 10 m-cy 01.02.15, 20:41
                a z ciekawości zapytam czy badałaś jej poziom witaminy D?
                • kruffa Re: menu alergika 10 m-cy 02.02.15, 08:31
                  Miedzy 6 a 12 miesiącem życia córka była 2-krotnie hospitalizowana i była tam pod opieką swojego alergologa. Miała robione wszystkie konieczne badania, w tym te związane z niepodawaniem jakichkolwiek witamin. Wszystko było od tej strony ok.
                  Trzeba pamiętać, iż witamina D jest wytwarzana przez organizm w wyniku kontaktu ze światłem słonecznym. Dodatkowo mieszanki dla dzieci - zarówno te zwykłe jak i mlekozastępcze zawierają witaminy - w tym D.

Kruffa
                  • lidek0 Re: menu alergika 10 m-cy 02.02.15, 17:42
                    niestety wbrew pozorom dzieci, które mm nie piją często mają niedobory wit.D, szczególnie od jesieni do wiosny, inna sprawa, że bardzo niewielu rodziców bada jej poziom.
                    • skad2014 Re: menu alergika 10 m-cy 08.02.15, 15:49
                      odstawilam witaminy, 2 dni byla na samym BP ale poprawy brak. wiem ze 2 dni to malo ale zaczynam sie zastanawiac czy moze dodatkowo proszek jednak jej nie uczula.a mozecie jakis poleci? czytalam tez o platkach ale podobno moga zapchac pralke - czy to prawda?
                      wyniki krwi ma czesto robione. zazwyczaj jest niska hemoglobina, dostaje actiferol przez pare tygodni, potem jest poprawa a po odstawieniu actiferolu znowu niska hemo i tak w kolko.
                      zrobilam dodatkowe testy na marchew ziemiaka jablko i indyka i nie wykazaly rowniez alergii.
                      kaszy jaglanej tez kiedys probowalam ale nie wiem czy ja uczula wiec dla pewnosci odstawilam.
                      mam jeszcze pytanie:odnosnie rozszerzania diety: jezeli przez 7 dni podam jeden produkt to w ilosci po 3 lyzeczki dziennie??troche to malo mi sie wydaje ale jak trzeba to trzeba tylko takim tempem to ile czasu zajmie zeby jakies zlozone zupki gotowacsada jesli corka dobrze przyjmie to wtedy kolejny prodkut juz moge polaczyc z tym pierwszym tak? tak wypytuje o szczegoly zeby juz na 100% wszystko dobrze zrobic
                      • e-kasia27 Re: menu alergika 10 m-cy 08.02.15, 21:14
                        Żadnych marchewek, jabłek, śliwek, gruszek, herbatek malinowych.
                        Nie chcesz mleka sojowego, OK. Niech zostanie na razie pepti, do tego wprowadź dwa bez mleczne posiłki skomponowane z następujących rzeczy:
                        Batat, dynia, cukinia, kukurydza, fasolka szparagowa, zielony groszek, szpinak, brokuł, kalafior, ryż, kasza gryczana biała, kasza manna, kasza kukurydziana, płatki owsiane górskie, olej słonecznikowy, melon, czarne jagody, borówki amerykańskie, banany chiquita, indyk, wieprzowina, sól, cukier, do picia woda źródlana, słaby rumianek expresowy i melisa.
                        Jeśli po tygodniu nie będzie żadnej poprawy, zmień mleko na nutramigen, nie zmieniając nic w pozostałym jedzeniu.
                        Na jakim materacu(z czego) śpi dziecko i z czego ma poduszkę, kołderkę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka