Gość: ana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 21:43 Wiecie jak zrobić brzoskwinie w połówkach tzn takie jak w puszce? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: brzoskwinie 09.08.05, 21:50 najlepsze sa brzoskwinie juz dojrzale, ale jeszcze twardawe trzeba je umyc, zanurzyc na kilka minut we wrzatku , by latwiej bylo zdjec skorke przekroic na polwki bac caiwrtki, usunac pestke ulozyc surowe w slojach zalac syropem cukrowym 1 czesc cukru na 4 czesci wody. POwycierac dokladnie brzegi sloikow i zakretek zamknac, gotowac w slojach pol godziny od zagotowania wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: brzoskwinie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.05, 22:23 a cos fajnego s surowych dojrzalych brzoskwin? mam jeszcze kg i nie chce zmarnowac... Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: brzoskwinie 09.08.05, 22:31 surowe, zmiksowane z odrobina cukru sa pyszne z szampanem :) mozna dodac tez do salaty zielonej z orzechami mozna podpiec polowki na ruszcie lub w piekarniku , wczesniej nakladajac w miejsca po pestkach odrobine cukru, migdalow i rumu albo po upieczeniu serek twarozkowy na slodko no i schrupac ze smakiem bez dodatkow tez mozna w poprzednich latach robilam konfiture z brzoskwin z zurawina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: brzoskwinie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.05, 23:01 a te zmiksowane z szampanem to dokladnie jak? bo akurat zostalo mi z wcozraj pol szmapana i brzoskwinie :) tak po prostu zmiksowac owoce, jesc i popijac szampanem? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: brzoskwinie 09.08.05, 23:12 zmiksowac brzoskwinie z cukrem na konsystencje musu tak z pol lyzeczki curku na owocka nakladac mus owocowy do szerokich pucharkow, zalac szampanem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: brzoskwinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:47 Aha i jeszcze jedno pytanie dot części. Tzn że np 1 szklanka cukru i 4 szklanki wody Tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: brzoskwinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 16:45 Bardzo dziękuje Roseanne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: brzoskwinie IP: *.sggw.waw.pl 10.08.05, 17:43 Do tego potrzebne są specjalne brzoskwinie które nie miękną w czasie dojrzewania. Zwykłe, nawet jeszcze twarde - zmiękną i nie będą przypominały tych z puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne jesli mowa o odmianach brzoskwin 10.08.05, 18:49 to w Kanadzie kupowalam na przetwory "baby gold" i "free stone" - choc to juz raczej rodzaj, nie odmiana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: jesli mowa o odmianach brzoskwin IP: *.sggw.waw.pl 10.08.05, 21:01 'Babygold' to grupa odmian (różne nr) przeznaczonych do puszek Odpowiedz Link Zgłoś
babazgaga Re: brzoskwinie 10.08.05, 19:16 Iiii tam, że tak powiem. Z rodzicami przerabialiśmy "tony" brzoskwiń na słoiki. Te twardawe (ale nie twarde) były właśnie w połówkach zalewane wodą z cukrem (przy czym w syropie było zdecydowanie więcej wody niż tu była mowa, a w leniwym momencie po prostu sypałam cukier do słoikow i zalewałam wrzątkiem, potem oczywiście pasteryzacja), te miękkawe na dżem. Syrop z tych słoikowych był oczywiście inny niż taki z puszki, ale same brzoskwinie niczym nie ustępowały puszkowym, dla mnie nawet były lepsze, bo mniej słodkie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: brzoskwinie 10.08.05, 19:57 bo to w/g kanadyjskich przepisow, a tam kraj bogaty i slodkosci lubiacy zasypywanie cukrem+ wrzatek tez czasami przerabialam ,ale na innych owocach przypomnialo mi sie ,ze jeszcze mozna sorbet zrobic - zmiksowac owoce z syropem cukrowym, zmrozic do konsystencji kaszki , zmiksowac, znow pomrozic okolo 2 godzin, znow zmiksowac- za bedzie mialo konsystencje lodow mozna przechowywac z zamrazalniku okolo 2 tygodni, tylko pamietac by zminksowac i schlodzic w dzien podawania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: brzoskwinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:12 dzięki za sorbet Odpowiedz Link Zgłoś