Dodaj do ulubionych

Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz gorzej

21.10.04, 15:53
Mam spory problem. Moja córeczka (9 m-cy), do niedawna jeszcze karmiona
piersią (przestałam 2 tyg. temu) ma taką oto dietę:
- ProSobee
- sinlac
- kaszka ryżowa
- brzoskwinie, gruszki williamsa, morele
- marchewka, indyk, wieprzowina, królik, pietruszka, ziemniaki
- herbatka ziołowa (taka mieszanka dla nimowląt).

Do tej pory wszystko było ok. Ta dieta okazała się idealna. Tylko to
wchodziło w grę. Żadne inne owoce, żadne inne warzywa. Acha, czasem jeszcze
odrobinę bułki mała dostaje. No i skóra od kilku tygodni wygląda koszmarnie.
Buzia jest ok, ale poniżej, od szui aż po palce u nóg jest po prostu
tragicznie. Jest cała w plackach czerwonych sad Kąpięją od ponad tygodnia w
siemieniu lnianycm, wydawało mi się, że jest lepiej, ale niestety. To było
złudzenie.

Stąd moje pytania:
Czy tak nagle coś mogło ją zacząć uczulać?
Czy ograniczyć jej dietę? Jeśli tak, to co wyrzucić co zostawić?
Czy może to być wina proszku, który zresztą też nigdy jej nie uczulał? (od
zawsze piorę w tym samym - Lovela).
Dziewczyny już tracę pomysły i siły. Przeczytałam gdzieś, że zbyt uboga dieta
może doprowadzić do uczulenia na jej składniki. Przez jakiś czas mała była
tylko na ProSobee, sinlacu i kaszce ryżowej. I to nic nie pomagało. Co robić?
Obserwuj wątek
    • bb12 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 21.10.04, 18:15
      Przy alergii raczej nie stosuje się preparatów sojowych,bo co drugie dziecko
      uczulone na mleko uczula się na soję.Lepiej dawać preparaty
      mlekozastępcze:Bebilon pepti,Nutramigen.
      Podejrzana jest bardzo owa herbatka,pietruszka,bułka.
      Może lepszy byłby do kąpieli zwykły krochmal,lub Balneum Hermal Plus.
      Konieczna maśc na skórę.Chyba czymś smarujesz?
      Niestety nie ma pewności,że nie uczulają pozostałe pokarmy.
      Życzę zdrowia !bb12
    • skarolina Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 21.10.04, 18:46
      Moją Majkę (9 m-cy) tak paskudnie uczulił Isomil, też sojowy. Spróbuj może
      przejść na jakiś hydrolizat (bebilon pepti albo nutramigen)
    • tolka3 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 09:04
      Dziękuję dziecwzyny. Rozumiem, że ProSobee mógł ją nagle uczulić? Bo wcześniej
      było ok. Bebilon Pepti i Nutramigen został przez moją córkę odrzucony (może
      jednak zbyt krótko próbowałam...).

Smaruję ją, owszem (cutivate, gdy jest już bardzo źle, lipobase, epikrem). W
      krochmalu kąpałam ją dosyć długo. Teraz chciałam spróbować tego siemienia. No
      nić, będę myśleć, co z tym fantem zrobić. Może coś wymyślę sad
      • lilaa Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 09:36
        A mnie zastanawia wieprzowina i indyk...
        chociaz moj alergik je kurczaka i nic mu nie jest.
        • tolka3 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 11:03
          Mnie teraz wszystko zastanawia sad Tak jak juz pisałam, to był bezpieczny
          zestaw. Jedyne produkty, które nie uczulały małej. Wszystko sprawdzone,
          przetestowane b. dokładnie. Coś jednak zaczęło ją uczulać.
          • lilaa Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 14:25
            Tolka,
            moj lekarz powiedzial jedno: jak sie zmienia mleko alergikowi, poszukiwania
            alergenu zaczyna sie od nowa. Ja wlasnie wyszlam z takiego zalozenia i juz
            jestem na tropie.
            Tak, wiec zycze milego poszukiwania
            • tolka3 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 15:49
              Dzięki, będę tropić smile Tylko że ona to mleko pije od 5 m-cy sad
          • skarolina Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 19:49
            >Tak jak juz pisałam, to był bezpieczny
            > zestaw. Jedyne produkty, które nie uczulały małej.

Czekaj, ja czegoś nie rozumiem. W pierwszym poście piszesz, że był moment,
            kiedy mała była na Prosobee, sinlacu i kaszce ryżowej i nic to nie pomagało.
            Naprawdę nie dało Ci to do myślenia? Przecież skoro tak skromna dieta
          • skarolina Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 20:28
            Majka pacnęła mi enter smile Spróbuję zatem jeszcze raz.

Czegoś nie rozumiem, najpierw piszesz, że przez pewien czas była tylko na
            prosobee, sinlacu i kaszce ryżowej i nic to nie dawało.
            Zaraz potem piszesz o bezpiecznym zestawie.
            To co w końcu jest sprawdzone i bezpieczne Twoim zdaniem? Bo jeśli ja dobrze
            rozumiem to, co napisałaś, to najprawdopodobniej uczula ją jeden z tych trzech
            produktów.
            • tolka3 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 25.10.04, 09:55
              Kurcze, może masz rację. Ja po prostu nie przypuszczałabym, żeby coś z tej
              trójki ją uczulało, bo je to odkąd skończyła 4 m-ce (kaszkę i Sinlac troszkę
              później zaczęła) i nigdy nawet jedna krosteczka nie pojawiła się po tym
              zestawie. Dlatego moje myśli krążyły raczej wokół proszku do prania, ew
              kosmetyków (choć oprócz mydełka i smarowideł, o których pisałam nie używamy
              nic), albo wody. No i odkąd mała dorosła do zupek i innych pyszności, wszystko,
              o czym pisałam wcześniej, było ok. Dlatego przez jakiś czas były tylko te 3
              najpewniejsze (jak mi się wydawało) produkty. Bo bardziej podejrzewałabym
              mięso, warzywa, owoce.

Nie chcę wyjść na całkiem "niedouczoną" w kwestii alergii sad Bo wydawało mi
              się, że już ją ujarzmiłyśmy, było naprawdę dobrze, a tu... Ehhh szło nam
              naprawdę super. Ale bardzo dziękuję za rady.
    • asia.k1 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 14:34
      Mam 9 miesięczną córeczkę i ciągły problem z alergiami. Spróbuj od eliminowania
      owoców i wieprzowiny. Moja Amelka jak za długo pije herbatki ziołowe jest cała
      wysypana. Może zmień mleko (nie sojowe). Wykąp ją może w balneum. mojej pomaga
      • tolka3 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 15:53
        Zacznę od owoców i mięsa. No i tę nieszczęsną herbatkę zamienię na coś innego.
        Jak już pisałam, mleko próbowałam wprowadzić inne. Nie wyszło. Mała stanowczo
        odmówiła. Było to 5 m-cy temu. Zaakceptowała sojowe. Dlatego tak bronię się
        przed zmianą mleka sad

• bb12 Re: Już nie na piersi, a cała wysypana :( coraz g 22.10.04, 16:56
          Mnie udało sie wprowadzić Bebilon pepti w 16 miesiącu[wcześniej była pierś],a
          myślałam że się nie uda.I pije go bardzo chętnie już 3,5roku!
          • i.r DO bb12 22.10.04, 20:43
            cześć! napisz proszę, jak udalo Ci sie tego dokonać. Chętnie skorzystam z
            instrukcji smile)
            papa
            • bb12 Re: DO bb12 22.10.04, 23:10
              Bebilon pepti mieszałam z sokiem[właściwie sok z bebilonkiem],zwiększałam
              proporcje,a ponieważ długo by to trwało po prostu dosłodziłam glukozą.Do tej
              pory dosładzam,bo taki jej smakuje.
              Słyszałam ,że na początku niektórzy dają więcej wody,stopniowo dochodząc do
              schematu z tabelki umieszczonej na puszce.
              Musisz wierzyć ,ze się uda!
              • i.r Re: DO bb12 23.10.04, 09:37
                Acha, spryciule smile)
                To ja chyba zbyt sztywno podchodze do tych mieszanek - po pierwsze wszstko
                robie dokladnie z instrukcjami i tabelkami, po drugie nie wpadlabym na pomysl z
                soczkami.... boje sie, ze go uczula, na razie probowalam podac mu jablkowy i
                nie przeszlo. W takim razie kupie glukoze i jakos ten nutramigen przemyce.Choć
                i tak wydaje mi się, że tu nie chodzi tylko o samo jedzonko, ale o jego milość
                do piersi smile)

dzieki!
                papa
                • zosia888 mleko 25.10.04, 09:56
                  Ja rowniez zaczelabym od zmiany mleka.
                  Soja nie jest zbyt bezpieczna przy takiej duzej alergii.
                  U nas nawet nutramigen sie nie sprawdzil tylko Bebilon Amino (choc tez pewnosci nie ma), poza tym jest lepszy w smaku.
                  Zdecydowanie tez nie probowalabym pieczywa (gluten!). Piszesz, ze od czasu do czasu dostawala buleczke. Glutenu nie powinno sie podawac przynajmniej do pierwszego roku zycia.
                  Powodzenia
                  • qqqqq20 Re: mleko 01.11.04, 10:39
                    Witajcie kochaneczki!! I ja jestem w potrzebie.Tylko nawiązując do waszych
                    listow myślę ze czadu dają też konserwanty. Niby piszą ze bez konserwantów
                    soczki deserki itd ale to nie mozliwe ,bo by sie nie uchowaly.Mój 4 letni synek
                    po każdym soku i innym tego typu jest wysypany nawet po witaminach[mślę nawet
                    ze 'wit.C go uczula] testy mial robione i nic nie wykazaly a ewdentnie na coś
                    reaguje.teraz zrobię mu skórne bo juz dorósł i zobacze .sojowe pije owszem
                    wczesniej byl na nutramigenie i tak guzik to pomagalo na AZScierpi od 3 msc
                    życia przerobilam z nim doslownie wszystko i dalej sie drapie a nawet ma juz
                    astme jast na wziewach i tabletkach.Ale problem mam z coreczką ma 13 msc jest
                    prawie i glównie na piersi butelka??? wogóle nie umie ciągnąc ,łyżeczka??-
                    odruch wymiotny na jakie kolwiek papki kaszki nowości ,mleko inne niz moje ???
                    to wogóle nie ma mowy a sraczki dostaje po wszystkim czego sie tknie/CHOĆ
                    ZAZNACZAM JESTEM NA D. ELIMINACTJNEJ/ ico robić???????
                    pozatym alergia pokarmowa ujawnia się po2,3 msc życia dziecka tak mnie ostatnio
                    oświecila lekarka.teraz prywatny lek. przepisał leczenie drogie ale ponoć
                    skuteczne zobaczymy i na pisze. myśle ze gotowane owoce mniej uczulaja synek
                    pil długo tylko kompot z jabłek i gotowane jabłkoz mięsa spróbujcie królika i
                    trzeba gotować mieso osobno zmielić i mozna z nim zrobić wszystko .powodzenia
                    Joanna
                    • qqqqq20 Juz nie na piersi a cala wysypana 01.11.04, 10:44
                      qqqqq20 napisał:

> Witajcie kochaneczki!! I ja jestem w potrzebie.Tylko nawiązując do waszych
                      > listow myślę ze czadu dają też konserwanty. Niby piszą ze bez konserwantów
                      > soczki deserki itd ale to nie mozliwe ,bo by sie nie uchowaly.Mój 4 letni
                      synek
                      >
                      > po każdym soku i innym tego typu jest wysypany nawet po witaminach[mślę nawet
                      > ze 'wit.C go uczula] testy mial robione i nic nie wykazaly a ewdentnie na
                      coś
                      > reaguje.teraz zrobię mu skórne bo juz dorósł i zobacze .sojowe pije owszem
                      > wczesniej byl na nutramigenie i tak guzik to pomagalo na AZScierpi od 3 msc
                      > życia przerobilam z nim doslownie wszystko i dalej sie drapie a nawet ma juz
                      > astme jast na wziewach i tabletkach.Ale problem mam z coreczką ma 13 msc jest
                      > prawie i glównie na piersi butelka??? wogóle nie umie ciągnąc ,łyżeczka??-
                      > odruch wymiotny na jakie kolwiek papki kaszki nowości ,mleko inne niz
                      moje ???
                      >
                      > to wogóle nie ma mowy a sraczki dostaje po wszystkim czego sie tknie/CHOĆ
                      > ZAZNACZAM JESTEM NA D. ELIMINACTJNEJ/ ico robić???????
                      > pozatym alergia pokarmowa ujawnia się po2,3 msc życia dziecka tak mnie
                      ostatnio
                      >
                      > oświecila lekarka.teraz prywatny lek. przepisał leczenie drogie ale ponoć
                      > skuteczne zobaczymy i na pisze. myśle ze gotowane owoce mniej uczulaja synek
                      > pil długo tylko kompot z jabłek i gotowane jabłkoz mięsa spróbujcie królika
                      i
                      > trzeba gotować mieso osobno zmielić i mozna z nim zrobić wszystko .powodzenia
                      > Joanna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka