Dodaj do ulubionych

badanie na lamblie - ciekawe!!!

25.04.05, 11:34

Ponieważ nie mam zwyczaju faszerować dziecka lekami zanim będę pewna, że
rzeczywiście są mu potrzebne postanowiłam zrobić dwa badania na lamblie.
Pierwszy wynik był na minus, drugi na plus więc zrobiłam jeszcze jedno
badanie żeby mieć pewność.

Badanie pierwsze: test Elisa wynik ujemny (lamblii brak)
Badanie drugie: mikroskopem, wynik – nieliczne cysty lamblii
Badanie trzecie: test Elisa, wynik ujemny (lamblii brak)

Uczulam wszystkie mamy aby badanie mikroskopowe potwierdzić jeszcze testem bo
jak widać na naszym przykładzie oko ludzkie bywa zawodne. A leczenie
pasożytów bardzo toksyczne. Dodam, że lamblie pod mikroskopem wypatrzyła pani
z przychodni weterynaryjnej na Antalla w Warszawie. Z tego co czytam na forum
sporo mam robiło tam badanie.

Obserwuj wątek
    • puza1 Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 11:40
      fajnie robią w sanepidzie na zelaznej w warszawie
      • mamamuta Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 11:54
        tak wiem, na żelaznej zrobiłam w koncu ostatnie badanie więc mam chyba
        najwięcej pewności że tych lamblii nie ma.
        • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 12:57
          A jakie są "warunki" na żelaznej?
          Ile trzeba próbek, w jakich godzinach mozna dostarczyć i ile to kosztuje?
          • mamamuta Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 13:48
            na żelaznej badania robią w środy raz na dwa tygodnie. gdzieś dziewczyny
            podawały nr telefonu do nich. trzeba mieć jedną próbkę kału (może być
            przechowywana w lodówce). dostarczyć trzeba najpóźniej w środe rano. kosztuje
            chyba 40 zł.
            mi lekarz z kolei polecił do badania labolatorium na Chmielnej 4 tel. 825 81
            23, podobno tez dobre, niestety nie pamiętam ile kosztujesad
            • puza1 Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 13:53
              mnie na zelaznej powiedzieli ze kupa ma byc swieża, dowieziona do dich do 24
              godzin po pobraniu. telefonu nie pamietam :o(
              Kosztuje 40 zł.
              • mamamuta Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 13:56
                ooo to dziwne, bo ja wiozłam z lodówki i pani powiedziała, że nie ma sprawy bo
                oni czasem zbieraja materiał z kilku tygodni i nie ma innego sposobu jak
                przechowywać w lodówce.
                ps. w pozostałych dwóch miejscach też pozwolili przechowywać próbki w lodówce.

• puza1 Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 14:05
                  ? hmmmm... ???
                  • mamamuta najlepiej zadzwonić i się dopytać 25.04.05, 14:31
        • julamimi Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 12:26
          a czy to nie jest tak, ze jak w jednym badaniu w jakims laboratorium znajda
          lamblie, a w 10 innych laboratoriach nie znajda, to jednak te lamblie sa?
    • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 11:46
      mamamuta - a skad wiesz który wynik jest prawidłowy?
      a jesli 5 badań testem Elisa nic nie wykaże a 5 pod mikroskopem wykaże 5 razy?
      Jak sprawdzic, króre badanie jest "miarodajne"?
      • mamamuta Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 11:58
        badania testem Elisa - pisały o tym dziewczyny - daje 98% pewności, więc jesli
        wyszłoby 5 razy (-) a pod mikroskopem 5 razy (+) to uwierzyłabym bardziej
        testowi Elisa niż ludzkiemu oku. podobno cysty lamblii jest bardzo trudno
        zobaczyć i łatwo pomylić z resztkami pokarmu.
    • f-kasia Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 12:36
      Witam! Z tego co mówił mi mój lekarz, czasmi zje się coś z lambriami i wyjdzie
      test dodatni.Potem organizm je zwalczy i wyjdzie test ujemny.Jezeli nie wyszło
      Ci 5+ to się nie martw.
      pozdrawiam
      kasia
    • josefine Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 12:56
      no z tym laboratoriu na Tarchominie to sie przerazilam, ja tez tam robiłam
      testy na lambie etc. mam akurat wyszla candida. czy możesz podac dokladny adres
      sanepidu na zelaznej?
    • marioletka Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 13:05
      Jezeli chodzi o testy ELISA- cóż.Warto zapytać w
      laboratorium, czy często zdarzają im się pozytywne wyniki.Jezeli powiedzą, że
      nie- raczej trzeba poszukać innego laboratorium.Znam przypadek,że laboratorium
      przez 13 lat(!) nie miało ani jednego dodatniego wyniku-pracowali z testem
      ELISA, pomimo ewidentnych klinicznych objawów u pacjentów-było to CZD w
      Międzylesiu.No comments.Po prostu na rynku jest kilka testów,niektóre lepsze,
      niektóre gorsze.Wazne jest, czy w laboratorium ktoś sprawdza,czy testy działają
      jak należy .W instrukcji obsługi niemal kazdego testu jest info,że raz na ileś
      tam oznaczeń trzeba wziąc dodatnią próbkę, z cystami lamblii znalezionymi pod
      mikroskopem, i sprawdzić , czy test działą prawidłowo-czy rzeczywiście 'widzi;
      ten antygen. A mało które laboratorium to robi.winkWreszcie-nawet badania testem
      ELISA nalezy przeprowadzić kilka razy(tak podają podręczniki
      parazytologii i mądrzy lekarze)-zwłaszcza jesli chcemy lambliozę wykluczyć.Po
      prostu sianie cystami jest okresowe, czasami są w kale, a czasami nie ma ich i
      koniec.Inwazja moze być mało intensywna, a co za tym idzie- w jelicie moze
      występować naprawdę śladowa ilość trofozoitów, których antygeny wychwytuje
      test ELISA.
      • sigvaris Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 25.04.05, 18:10
        Test Elisa jest zawodny, właśnie odwrotnie. A CZD używa właśnie tych testów ...
        i 13 lat nie miało wyniku dodatniego.
        Wyniki z Antala są dobre i wiarygodne. Niestety ... (dla nas niestety bo
        lamblie wyszły).
        Jeśli lamblie wyjdą w ilości nieliczne, to nie ma to znaczenia. Grunt, że są.
        To dotyczy wszystkich pasożytów. Ich okresowo jest mniej raz więcej w
        zależności od cyklu rozmnażania. To, że akurat jest ich mało niestety NIC nie
        oznacza... Poza tym, że trzeba się leczyć. Pilnie.

Jak rozmawiałam z lekarzami (już mądra w wiedzę o pasożytach) to nagle okazało
        się, że ONI BEZ BADAŃ (!!! bo jak sami twierdzą, są trudne i wyniki nie zawsze
        miarodajne)) przeleczają swoje dzieci (od 3 roku wzwyż) profilaktycznie 2, a
        niektórzy 3 x do roku !!!! Nas, pacjentów wcale.....
        Pytam dlaczego? To taka sztama z aptekarzami, żeby im dać zarobić?
        Czy lekarzom wszelkiej maści od alergologów począwszy...?
    • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 11:39
      Podciagam watek, bo mam pytanie
      Czy jeśli na Antalla badania nie wykazały ani lamblii ani pasozytów (tylko
      nieliczne grzybki) to powinnam jeszcze w celu sprawdzenia gdzieś sie udac? np.
      na żelazna? (Wy opisujecie raczej sytuacje odwrotną - jak na Antalla znajdą to
      sprawdzacie w innym miejscu).
      mam w planach wyprawe na Antalla za jakieś 2 tyg., żeby zrobic kolejne badanko
      choc nie wiem czy to ma sens, bo ja podejrzewałam ze jeśli mała ma lamblie to
      od bardzo dawna, a skoro 3 próbki nic nie wykazały to raczej moje podejrzenia
      nie były słuszne? Jak myślicie?
      • mamamuta Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 12:48
        ja na Twoim miejscu potwierdziłabym to badanie, szczególnie że jak piszesz masz
        w planach wybrac się jeszcze raz na Antalla. może tym razem zrób w innym
        labolatorium i testem a nie pod mikroskopem.
        • jusiaz Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 13:17
          Ja też mam pytanie. Jak to jest z babciami, ciociami czy dziadkami, też powinni
          się przebadać? Akurat u mnie i dziadek i babcia zrobili badania, i wykazało, że
          mają lamblie, u męża też, u mojej córci też, u mnie nie, ale też poddałam się
          leczeniu. I się zastanawiam czy to nie jest błędne koło, bo wszystkich , którzy
          mają kontakt z dzieckiem nie namówię na badanie, a tym bardziej na leczenie.
          Moja córcia od tygodnia je Furazolidon, 2x w trakcie było pogorszenie stanu
          skóry, ale zmiany znowu przygasają , pod kolankami już zniknęły wychodzą tylko
          po kąpieli i mam nadzieję, że powoli wychodzimy na prostą (dr. powiedział, że
          do ok. 4 tygodni powinno być już dobrze). A to wszystko dzięki Sigvaris.
          Pozdrowienia.
          Justyna i Wicia

Moja niunia Wiktoria
          • xxxinkaxxx do jusiaz..... 27.04.05, 14:12
            Justyna,

gdzie robilas badania? Ty i Twoja rodzina? grzybki tez Wam wyszly? gdzie i u
            kogo sie leczycie?

w jakim wieku masz dzieciatko?

duzo pytan, ale ja wciaz mam watpliwosci co mam robic.... jak leczyc...
            wszystkich czy nie itd itd itp....smile

bede wdzieczna jak napiszesz...

pozdr
            • idylla4 Re: do jusiaz..... 27.04.05, 14:16
              Sorry, że się wtrącam,
              Inko o ile pamiętam leczysz dziecko w Vega Medica, czy nie jesteś zadowolona?

Pytam, bo się zastanawiam czy tam się udać.

pozdrawiam
              • tolka3 Re: do jusiaz..... 27.04.05, 14:39
                Kurcze dziewczyny ja już się gubię. Czuję się, jakbyśmy (my czyli pacjenci)
                byli pozostawieni sami sobie. Gdzie robić badania, gdzie się leczyć, jakimi
                lekami... Gubię się. Ja wybrałam Żelazną. Co z tego będzie, zobaczymy, bo
                wszystko przed nami...
              • xxxinkaxxx Re: do jusiaz..... 27.04.05, 16:52
                tak, tak, lecze dzieci w vega- u dr mikolajewicz....

bylam na 1 wizycie i jestem zadowolona, babeczka przesympatyczna, nie
                jest "zfiksowana" na punkcie pasozytow i nie widzi ich wszedziebezkrytycznie
                (czego sie lekko obawialam), sprawia wrazenie fachowej i zdecydowanie bierze
                pod uwage zdanie matki, co nie jest niestety regula wsrod lekarzy..., ale:

- sama sie dlugo zastanawiala co zrobic w naszym przypadku poniewaz moje dzieci
                wlasciwie nie maja ostrych objawow pasozytow, mala ma zmiany skorne
                wylacznie..., a poniewaz ja nie chce jej leczyc chemia (ma 8 m-cy) stanelo na
                tym ze narazie leczymy drozdzaki - homeopatycznie...

a mnie ciagle dreczy pytanie czy jednak nie powinnam leczyc tych lamblii-
                gdzies tak gleboko tli sie we mnie nadzieja, ze moze po ich wyleczniu
                pozbylibysmy sie tez alergii, no wiec szukam kogos rozsadnego z kim moglabym to
                przekonsultowac....

pozdr
            • jusiaz Re: do jusiaz..... 27.04.05, 15:53
              mieszkam w Białymstoku, moja córcia ma 20 mż. Od 6 mż ma zmiany na
              skórze :plecki, rączki, nóżki i brzuszek (nie miała w zgięciach łokci i buźkę
              też miała czystą). Są to baarzdo swędzące zmiany (wszystkie wiemy co to
              znaczy). Niunia robiła też różne kupki; Raz była to śliczna plastelinka, a raz
              kupki ze śluzem, papki - przy niezmienianej diecie. Brzydkie Kupki i nasilenie
              zmian zbiegało się w czasie. Poszłam do alergologa (80zł wizyta - a miałam 5
              wizyt)dał zyrtec, clemastin, hydroksyzynę i maści z hydrokrtyzon na zmiany.
              Było troszkę lepiej bo niunia sie tak nie drapała (ale zmiany na skórce nie
              schodziły).Miała testy z krwi: podwyższone IgE, wyszło uczulenie na: białko
              jaja, mleko i kukurydza. W grudniu mąż zrobił badanie na pasożyty i wyszły mu
              lamblie. Powiedziałam o tym alergologowi bo uznałam, że może być to ważne - a
              on : to ja zakładam, że pani i dziecko NIE MA! Nie wspomniał, żeby sprawdzić, a
              ja niedouczona i wierząca lekarzowi nie zrobiłam tego. Założyliśmy sobie
              internet i poczytałam co pisze Sigvaris. Poszłam do rodzinnej po skierowania, a
              ona po co robić skoro nie ma objawów (nie wystarczył powód, że mąż ma lamblie).
              Aled dała, nic nie wykazały, zrobiliśmy malej badanie z krwi i były
              przeciwciała ( ale lekarz do którego z tym poszliśmy powiedział, że to też nie
              jest dobre badanie bo trzeba powtórzyć za ok. 4 tygodniezobaczyć wartości tych
              przeciwciał - u nas wszystkie były na tym samym poziomie - nie wyjaśnie tego,
              on nam rysował jakieś wykresyitd..)Wg niego najlepsze bad. to na białko GSA
              (chyba test Elisa). I teraz w obecnym dr. pokładam wszelkie nadzieje, że będzie
              dobrze, że niunia nie będzie się męczyć, że będzie normalnie jadła. Chyba jest
              dobry dr. bo na samym początku popatrzył na córcię i obejrzał ją i się spytał
              czy my nie mamy problemów żołądkowych, bo jest już trochę za duża na takie
              zmiany i żyby sprawdzić pasożyty. Pokazaliśmy mu wyniki no i się leczymy. Maż
              już drugą dawkę, ja pierwszą a niuni wygląda to tak:
              - 14 dni - 3x5ml. Furazolidon
              - 10 dni przerwa
              - 7 dni Furazolidon

- 2x5 kropli zyrtec
              -2X1/2 poziten (nie było w aptece dali nam ketotifen, że to jest to samo) -
              na apetyt.
              W trakcie leczenia 2 x stan skorki sie pogorszył, ale dziś jest ładnie. Na
              nóżkach nie ma, zostały tylko pryszczyki.

Oprócz lambli nie wyszło nam nic więcej .
              My wszyscy , tak się złożyło robiliśmy badania w różnych laboratoriach w
              Białymstoku.
              Ja Was b. pzrepraszam, bo wyszło mi bardzo długo. Pozdrawiam.

P.S nasz dr. powiedział, że jakby w badaniu nic nie wyszło to leczyłby w ciemno.

Justyna i Wicia
          • agata9991 Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 18:00
            Posiew ogólny-rozumiem, owsiki też, ale czy badanie na pasozyty wykrywa
            lamblie, czy na lamblie osobne badanie?
    • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 14:43
      Zadzwoniłam na tę żelazną i ..... nic juz nie wiem.
      Badania powinno sie zrobic 3 w odstepach tygodniowych, kupki mozna przywozic od
      pon. do piatku do godz. 11 (oczywiscie nie zapytałam czy ma byc swieża no ale
      trudno zeby wymagac od kogokolwiek ze ma zrobić do 11.....) ale pani wspomniała
      o czyms o czym wy nie pisałyście a przynajmniej ja nie doczytałam - że
      dodatkowo trzeba wziąść od nich jakąs folijke i "zebrać" nia rano taki jakby
      wymaz z odbytu dziecka. Czy wy też tak robiłyscie?
      • julamimi Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 14:50
        ten wymaz to konkretnie na owsiki - nie jest konieczny, zalezy ktore badania
        chcesz zrobic
        • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 15:01
          mówiłam pani konkretnie o lambliach wiec mam nadzieje że udzielała mi info o
          lambliach....
          nie chce dzwonic drugi raz, moze któraś mi podpowie czy jakbym chciała na
          lamblie, inne robale i grzyby to moge zanieść w jednym pojemniczku?
          czemu ta pani powiedziała że tylko 15 zł a Wy piszecie o 40? cos mi sie tu nie
          zgadza....
          • julamimi Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 15:14
            z tego co wiem, to jest tak:
            ta 'folijka' to ja nadal podtrzymuje, ze na owsiki (bo owsikow nie wykaze
            standardowe badanie na pasozyty, trzeba tym wymazem) i to kosztuje 12 lub 15
            zl, nie pamietam.
            Inny pojemnik to kal na pasozyty i chyba bakterie (np. glista, gronkowiec),
            inny na grzyby, inny na lamblie; koszt KAZDEGO z tych badan to ok 40zl. Jak do
            nich podjedziesz, to wszystkie te pojemniczki dostaniesz za darmo (i wtedy pani
            w okienku na kazdym pojemniczku zaznaczy, ile kalu jest potrzebne), placisz
            dopiero za badania.
            poprawcie mnie, jesli cos pokrecilam

ps. wczoraj moj maz zanosil probki corki i jedno mnie tylko zdziwilo - ponoc
            nie robia na grzyby, no chyba ze moj malz cos pokrecil; jutro odbieramy wynik
            malej na lamblie, a po niedzieli posiew ogolny kalu...
            • patyska Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 15:32
              poniewaz w poniedzialek powiozlam probki, to odpowiem, choc mnie nikt nie pyta
              wink
              to z folijka za 15 zeta to na owsiki - rano, przed umyciem pupy trzeba
              podotykac tym okolice odbytu - nie wolno zdejmowac folijki!
              podobno na posiew i lamblie wystarczy jeden pojemnik, ale ja dalam osobno, bo
              juz sie wszyscy pogubili wink lamblie 40 zeta, posiew ogolny (na zelaznej nie
              robia grzybow!) 48 zeta. ostatnie badanie na lamblie bylo 26 kwietnia, za dwa
              tygodnie nastepne, ale oni mroza kupe, wiec luz, mozna dac w kazdej chwili.
              specjalne pojemniki na te wszystkie badania bierze sie od nich, do godziny 14
              codziennie.
              • julamimi Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 15:47
                patyska, moze uscislisz, bo wyglada, ze sie orientujesz smile
                co sprawdzaja w posiewie ogolnym? bakterie? pasozyty typu glista?
                • patyska Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 15:56
                  no wlasnie nie wiem sad gliste chyba nie, a grzybow na pewno nie. oczywiscie
                  bakterie, jak to w posiewie wink no patrz, jaka ja glupia jestem... to teraz z
                  tego calego zamiesznia nie wiem czy zrozumieli, ze chce zbadac gliste tez sad((
                  kurde, akurat jakas wrocila z urlopu i zapomniala jak TO sie robi wink ale w
                  czwartek bede odbierac wyniki to moge o wszystko dokladnie wypytac i dac znac.
                  • julamimi Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 16:00
                    To jutro napisz koniecznie, bo moj malz tez widac niedokladnie ich wypytal
                    (albo tak tlumacza wink)
                    • patyska Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 16:01
                      zapewniam Cie, ze TAK tlumacza! smile)) ok, wypytam wink choc moze znowu mu TAK
                      wytlumacza wink))
                      • xxxinkaxxx Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 16:43
                        no to sie tez wtrace...

potwierdzam wszystko co pisze patyska smile, grzybow na 100 % nie robia, posiew
                        ogolny daje info o bakteriach, badanie na pasozyty (w tym gliste) to niestety
                        zupelnie inne badanie i wlasnie to wymaga 3 probek - platne 15 zl za probke...

pojemniczki rzeczywiscie daja gratis...

pozdr

INKA
                        • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 17:14
                          To moze ułózmy to w całość, co?
                          1. grzybów nie robia
                          2. inne pasozyty 3 razy co tydzień , kazde badanie 15 zł
                          3. owsiki - folijka, ale to jak sie chce (tez 15 zł?)
                          4. lamblie? sama juz nie wiem co i jak...
                          sprostujcie jesli zbłądziłam...
                          wszystko w osobnych pojemniczkach i nie raz w tygodniu tylko codziennie w godz.
                          8-11
                          • xxxinkaxxx Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 17:28
                            ad 4.
                            lamblie - jedna probka, 40 zl,

mi powiedzieli ze do 10.00 smile codziennie, zamrazaja ale badanie robia co dwa
                            tyg.
                            • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 17:35
                              rany! to ile wtedy mozna czekac na wynik jak sie doniesie tuz po badaniu?
                              prawie 3 tyg.???
                              a na pasozyty tez co 2 tyg. robia?
                              • agata9991 Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 18:02
                                Pokręciło mi się miejsce gdzie chciałam to wkleić.A więc jeszcze raz tongue_outosiew
                                ogólny-rozumiem, owsiki też, ale czy badanie na pasozyty wykrywa lamblie, czy
                                na lamblie osobne badanie?
                                • agata9991 Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 27.04.05, 18:07
                                  Jeszcze jedno! Czy nie wiecie jak robią badania w Nova Medical(chodzi czy
                                  rzetelnie), bo tam wysyła Medicover do którego chodzimy.Dostaliśmy skierowanie
                                  na badania bo było podejrzenie owsików. W dwóch badaniach była odp. że nie
                                  stwierdzono obecności form pasozytniczych, a w trzecim, nie stwierdzono
                                  antygenu Giadria intestinalis testem Elisa.I moje pytanie brzmi:czy jeśli nie
                                  było zaznaczone, ze mają zbadać lamblie, to nie sprawdzali, czy jakby były to
                                  by wyszły w tym teście Elisa. Orientujecie się może?
                      • patyska co i jak ;) 28.04.05, 12:56
                        no dobra, bylam, wypytalam na okolicznosc wink z tego co zakumalam, to jedna
                        probka wystarczy na posiew ogolny, posiew na pasozyty i lamblie. osobna
                        paleczka z plasterkiem na owsiki. Jeremi czysty, choc posiew ogolny na pasozyty
                        powtorzyc za tydzien. zapytalam czy ostatnio udalo im sie znalezc lamblie u
                        kogos. powiedzieli, ze tak, i to w obu rodzajach badania, wiec sprawa jasna.
                        tak jakby w ogole nie wzieli pod uwage, ze wypytuje niczym tajny agent wink
                        • julamimi Re: co i jak ;) 28.04.05, 13:30
                          u julki lamblii tez nie znalezli smile jeszcze w przyszlym tygodniu odbieram
                          posiew ogolny i grzybki (ale to juz nie na zelaznej)
                          • redorek Re: co i jak ;) 28.04.05, 13:57
                            a gdzie robisz grzybki?
                            ja na razie zrezygnowałam z żelaznej, zrobie chyba obok mojej pracy - łatwiej
                            mi sie tam dostac i nawet mam już pojemniczki - jeden na lamblie i pasozyty,
                            drugi jałowy na grzybki...
                            i zanieśc planuje jutro rano (jak zdobede materiał hehe) niech rosnie sobie
                            przez weekend, a pani z zelaznej kreciła nosem zeby przed weekendem długim to
                            juz im nie przynosic
                            ciekawe czemu....
                            • julamimi Re: co i jak ;) 28.04.05, 14:08
                              na grzybowskiej w mermedzie, bo to akurat kolo mnie. Ale sie dzisiaj rano pani
                              naszukala w cenniku tego badania, bo ponoc robia je baaaaardzo rzadko
    • sigvaris Oj uśmiałam się!! 27.04.05, 19:09
      wracam sobie do domu z tego szpitala na wieczory i zaglądam to tu, to tam aż
      tu ten wątek!!
      Dziewczyny a nie prościej zawieźć to w tych trzech pojemnikach (z trzech dni)
      na Antalla i powiedzieć: "na wszystko, prosże (w domyśle glista, lamblia,
      grzyby, tęgoryjce)" zapłacić za to wszystko 60 zł i zadzwonic po wynik
      następnego dnia? I będziecie miały pewność, że wynik jest dobry. Czego nie da
      się powiedzieć o testach Elisa (inaczej immunoenzymatycznych). Już sam sposób
      jak te Panie z Żelaznej tam się gubią w zeznaniach mi jakoś podpada...

Owsików nawet nie szukajcie. Daremny trud, wg. danych Sanepidu, aby test był
      wiarygodny trzeba zrobić go 7-krotnie, przez 7 różnych dni. Na specjalnie przez
      Sanepid opracowanych szkiełkach do wymazu z odbytu (nie da się kupić tego
      nigdzie, szukałam).

Jedna z osób pytała się o Gardia, to łacińska nazwa lambli.
      • kajaa27 Jak to jest z tymi bakteriami? 28.04.05, 11:16
        No włsnie a ja mam pytanie podstawowe, moze głupie, ale zupełnie sie na tym nie
        znam. Czy ta lamblia bierze się od zwierzat, tzn. czy dziecko musi mieć kontakt
        ze zwierzęciem np. miec w domu psa. A jak z innymi bakteriami? Mój synek ma 7
        miesiecy, warto w tym wieku badac pasozyty, czy to dotyczy juz starszych dzieci?
        Napiszcie bo juz jestem zupełnie zielona?
    • dagu75 Re: badanie na lamblie od kogo skierowanie 28.04.05, 15:53
      mam pytanie, mam skierowanie na pasożyty od pediatry, ale na badanie Elisa juz
      mi nie chciała dac skierowania bezpłatnego, bo podobno musze mieć od
      alergologa. Ale idąc do alergologa muszę mieć komplet badań, chcę to połączyć,
      bo po co mam kłuć małą dwa razy, w poniedziałek była na testach skórnych i dość
      ciężko to przeżyła.
      Czy któraś z was dostała skierowanie na Elisa bezpłatne od pediatry? Wiecie
      jakie są zasady dawania skierowań?
      Daga
      • cwynarek czy potrzebne skierowanie na badanie płatne 28.04.05, 19:59
        Czy jeśli robi się badanie na lambie płatne na Zelaznej to zawsze wymagają
        skierowania ? Czy wystarczy, ze przyjdę z próbką i zapłace ?
        • mamamuta Re: czy potrzebne skierowanie na badanie płatne 29.04.05, 09:11
          jak zapłacisz to nie ma problemu, za pieniądze zrobią Ci każde badaniesmile
      • beciaw2 Re: badanie na lamblie od kogo skierowanie 29.04.05, 09:20
        Test elisa robi się z kupy.
      • beciaw2 Re: badanie na lamblie od kogo skierowanie 29.04.05, 09:27
        Zapomniałam dodać, wczoraj widziałam wykaz badań laboratoryjnych na jakie
        skierowanie może dać pediatra (ostatnie wytyczne z NFZ) testu Elisa na nich nie
        ma. Z interesujących nas badań tylko badanie ogólne na pasożyty i bakteryjne w
        razie biegunek u dzieci poniżej 3 lat.
        A swoją dorogą starsznie w tej Warszawie drogo,
        ja płacę za 3x badanie ogólne na pasożyty-21zł
        test Elisa (wyszedł nam cholera dodatni), ph, krew utajona-26zł
        badanie bakterologiczno-mykologiczne(łącznie z SHigiellą i Sallomonellą)-18zł.
        Wyniki 2 pierwszych tego samoego dnia popołudniu, mikrobiologia po 3 dniach,
        jeśli wyjdzie pozytywnie po następnych 2 dniach antybiogram (w cenie badania).
    • redorek Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 05.05.05, 17:15
      podciagam jeszcze raz

a co powiecie a to:
      1. na Antalla w 3 próbkach nie znaleźli labmblii tylko nieliczne grzybki
      2. testem Elisa - jedna próbka- wykryto lamblie, pozostałe badania (grzybki,
      pasożyty)ok
      czekam na wizyte u lekarza ale może macie jakies zdanie na temat tych wyników??

• magia Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 17.05.05, 22:48
      Eh. Zrobilam Kajtkowi jeden test na lamblie - wyszedl dodatni, nie wiem jaka
      metoda.
      Drugi test w innym laboratorium - ujemny (oddawalam kupe w Medicover, a wynik
      jest z Nova Medica w szpitalu Bielanskim) z adnotacja, ze nalezy powtorzyc
      badanie ze swiezej probki bo wynik jest nie jednoznaczny (?? co to do cholery
      znaczy). Podczas gdy kupe im dowiozlam w ciagu godziny.
      • sigvaris Re: badanie na lamblie - ciekawe!!! 18.05.05, 10:23
        Masz jeszcze możliwość zrobienia testu mikroskopowo. Zaraz mnie tu zakrzyczą,
        ale jest wiarygodny. Słowo.
        • cwynarek A gdzie zrobić wszystkie badania -W-wa? 18.05.05, 17:24
          Chciałabym zrobić w jednym miejscu badania w kierunku lambi,pasożytów,drożdzy.
          Wszystkiego na Żelaznej nie zrobią. A czy znacie godne polecenia miejsce gdzie
          można je zrobić ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka