Dodaj do ulubionych

potówki czy uczulenie?

27.10.05, 10:57
mam pytanko na temat krostek na twarzy. jak odróznić potówki od uczulenia na
pokarm. moja córeczka 3 tyg. ma małe czerwone krostki na buzi, patrząc pod
kątem widać ich więcej pod skórą. Pediatrę na wizycie kontrolnej to nie
zaniepokoiło.
Obserwuj wątek
    • lilian_ka Re: potówki czy uczulenie? 27.10.05, 10:59
      Potowki sa plytsze, malutkie i raczej z bialymi czubeczkami. Uczulenie to raczej
      krostki zlewajace sie w plamy czerwone. Moze to byc jeszcze lojotokowe zapalenie
      skory. Niestety nawet pediatrzy maja na ogol problem ze zdiagnozowaniem co za
      krostki ma dziecko...
    • b.bujak Re: potówki czy uczulenie? 27.10.05, 11:08
      u nas tez to bylo, nawet "fachowcy " maja problem z odroznieniem krostek,
      polozna mowila, ze potowki, lekarka, ze tradzik niemowlecy, dopiero wezwana
      prywatnie lekarka kazala odstawic z mojej diety produkty mleczne ( karmienie
      piersia ) i miala racje, maly ma skaze bialkowa; potowki sa drobniejsze, gesto
      rozsiane, biale i raczej w miejscach narazonych na przegrzanie, kark, gorna
      czesc klatki piersiowej, chociaz na twarzy tez
    • aglamama Re: potówki czy uczulenie? 27.10.05, 11:10
      A moze to po prostu hormony mamusine jeszcze działają. Takie rzeczy utrzymują
      się do 3 miesiąca.
      Pozdrawiamsmile)
      • michalp49 Re: potówki czy uczulenie? 27.10.05, 11:13
        Witam,

ja też zgadzam się co do hormonów. Nasz Piotrek też to miał. Miał również
        rumień noworodkowy i to też były krostki, ale również na ramionkach. Pomógł
        specyfik o nazwie Sanofil (chyba) - taki ziołowy preparat dla dzieciaków.

Michał
    • mama_kotula Re: potówki czy uczulenie? 27.10.05, 11:15
      Skaza białkowa w tym wieku raczej się jeszcze nie ujawnia (choć są wyjątki).
      Nie widziałam krostek, więc nie diagnozuję, ale może warto rozważyć uczulenie
      na proszek do prania? Może podrażnienie od rożka?
      • b.bujak Re: potówki czy uczulenie? 27.10.05, 11:24
        nie obedzie sie bez doswiadczonego pediatry, u nas byla skaza bialkowa i
        wlasnie w wieku 3 tyg. najwiekszy wysyp

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka