Dodaj do ulubionych

protopic- stosujecie?

06.03.06, 13:58
Hey dziewczyny. Jestem mama 2,5 m-cznego malucha u ktorego stw cechy AZS,
poniewaz objawy mial dosyc nasilone, ja dopiero zaczelam diete wiec alergolog
przepisala mi Protopic no i faktycznie po 2 dniach super, objawy znaczaco sie
zmniejszyly. Jednak to bardzo silnie dzialajacy lek, nie nalezy go stosowac
przed 2 r zycia. Wiec moje pytanie jakie wy macie dosiwadczenia ze
swtosowaniem Protopiku/ Elidelu?
Obserwuj wątek
    • nowajulka Re: protopic- stosujecie? 06.03.06, 14:53
      A co to jest ten Protopic ?
      W czasie leczenia srprawdź czy dzidziuś ma odpowiednio dużo cynku i czy aby nie
      ma grzybicy.......obie te rzeczy moga dawać pseudoAZS-owe zmiany......
    • patyska Re: protopic- stosujecie? 06.03.06, 15:55
      protopicu nie - za silny, ale elidel owszem, od czasu do czasu. akurat u mojego dziecka sprawdza sie
      lepiej niz sterydy, ale zdania na jego sa podzielone. ja ufam wiadomosciom z tzw. pierwszej reki, wiec
      sie go nie boje, ale tez smaruje bardzo ostroznie wink
    • marki0 Re: protopic- stosujecie? 06.03.06, 17:16
      a ja wydałam 176 zł na ten super krem i niestety na moje dziecko nie działa, a
      wręcz jeszcze bardziej pogarsza zmiany. To samo było z elidelem!!!
    • aga_piet Re: protopic- stosujecie? 06.03.06, 23:47
      Jeśli już po 2 dniach objawy zniknęły, to super, nie musisz przecież stosować
      cały czas. Poczytaj o kosmetykach, może uda Ci się utrzymać skórę w dobrym
      stanie używając łagodniejszych środków. Ja też się dziwię, że lekarz przepisał
      od razu Protopic, Elidel jest słabszy...
      Używanie obu tych specyfików u dzieci poniżej 2 r.ż. jest bardzo kontrowersyjne,
      zdania są mocno podzielone. Ale tu właściwie masz niewielki wybór. Sterydy albo
      to. Poczytaj również o kremie Parfenac, nie wiem jak na tym forum, sporo na ten
      temat jest na forum poświęconym AZS:
      www.atopowe-zapalenie.pl/forum/index.php
      • dariaza Re: protopic- stosujecie? 07.03.06, 00:02
        ja stosuje i działa rewelacyjne. Moja córeczka ma 5miesięcy. Użyłam Protopicu
        już dwa razy i efekt jest świetny. Wydałam na niego ponad 200zł, ale nie
        żałuję. Wiem, że jest kontrowersyjny, ale nie trzeba go stosować cacły czas.
        Mnie zaleciły go dwie lekarki. Pediatra i alergolog. Nie stosuję dłużej niż 5
        dni i tylko na czerwone plamy, tam gdzie jest zapalenie skóry. Do szorstkiej,
        ale nie czerwonej skóry lekarka kazała mi się przyzwyczaić. A poza tym są dwa
        rodzaje Protopicu 0,1 i 0,03. Można zacząć od słabszego. Ja co prawda zaczęłam
        od tego 0,1.
        • portoo Re: protopic- stosujecie? 07.03.06, 09:06
          Stosuję protopic u córki (ma 6lat) 0,03%
          Jego główna zaleta jest taka, ze zmiany nie wracaja tak szybko jak po sterydzie.
          Zreszta nie ma innej alternatywy (w naszym przypadku)na miejsca takie jak twarz,
          czy w zgięciach łokci i kolan. Tam do zniszczenia naskórka sterydami moze dojść
          najszybciej. Trzeba pamietać, żeby skóra pod protopic nie była uszkodzona, ze
          stanem zapalnym.
          • patyska Re: protopic- stosujecie? 07.03.06, 09:23
            no wlasnie - po elidelu zmiany po prostu nie wrocily. a minelo juz ponad pol roku o ile dobrze
            pamietam. ale fakt: pimekrolimusow czy jak im tam nie mozna na "zapalona" i uszkodzona skore.
            • dariaza Re: protopic- stosujecie? 07.03.06, 12:50
              a mnie alergolog kazała stosować protopic wyłącznie na zaczerweienione plamy,
              czyli na zapalenie.
              • dziunia_f Re: protopic- stosujecie? 07.03.06, 13:32
                Zaczerwienienie i zapalenie to co innego. Generalnie roznego rodzaju wypryski
                alergiczne sa czerwone. Zmiany z zapaleniem to zmiany z jakimis
                naciekami, "zywo" czerwone i na takie rzeczywiscie tego typu lekow stosowac nie
                wolno. Leki te maja bowiem dzialanie immunosupresujne, wiec hamuja lokalna
                odpowiedz immunologiczna i o ile jest jakies nadkazenie bakteryjne, wyciszajac
                reakcje obronna organizmu, mozna wiecej zaszkodzic niz pomoc.
                • dariaza Re: protopic- stosujecie? 07.03.06, 14:17
                  aha, jestem początkującą mamą atopikasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka