Dodaj do ulubionych

Skaza białkowa a masc poradzcie....

17.03.06, 09:37
Synek od dwóch tygodni je bebilon pepti i smaruje
go maścią cholestertolowa i oxycordem(smarowałam
przez 7 dni)uczulenie z twarzy po oxycordzie
szybki zeszło ale znów wróciło..na pleckach juz
prawie znikło a na uszkach szyi i twarzy
nasilenie..teraz całego smaruje mascia
cholesterolowa ale na twarz to nie pomaga..co to
moze byc..popradzcie..
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 17.03.06, 09:45
      no niestety, tak będzie jeśli smarujesz sterydem, działa tylko podczas
      stosowania, później wszystko powraca, najczęściej jeszcze więcej i w innych
      miejscach.
      • superslaw Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 17.03.06, 09:48
        Ale co robić..przecież pepti nie uczula wiec może
        mój synek nie idzie na te cholesterolawa masc? Amoże
        to alergia na co innego?Poradz prosze bo nie zgodze
        sie na zmiane z pepti na n.nutre bo synek je pepti i
        brzuszek sie bardzo poprawił...
    • 5_monika Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 17.03.06, 09:59
      zapytaj na tym forum, tam znajdziesz chyba rozsądną odpowiedź.
      Uogólniając wszystko może uczulać, nawet to co nie powinno alergików.
      U nas była skaza ale ja niczym nie smarowałam (dzięki B..) i przeszło.Różnica
      taka,że moje dziecko tylko na piersi było, modyfikowanego nigdy nie podawałam.
      A sterydów nie stosuj, chwilowo porawią a później pogłębią problem.
      Pozdrawiam

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=632
    • magdalenagrzesiuk Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 21.03.06, 09:10
      Mój ośmiomiesęczny synek też ma skazę białkową i karmię go nutramigenem.Jak
      skończył miesiąc pojawiła się wysypka i lekarka przepisała mi maść ELIDEL. To
      jest jedyna maść niesterydowa. Jest co prawda droga, bo tubka 15 g kosztuje
      prawie 60 zł, ale jest bardzo skuteczna, co zresztą nie tylko ja wypróbowałam.
      Musisz jednak najpierw spytać lekarza, bo lepiej samemu nie eksperymentować na
      dziecku. Pozdrawiam.
      • 12s2 Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 21.03.06, 09:24
        jestes pewna ze Elidel to nie steryd...sprawdz to dobrze bo kiedys czytałam na
        forum eksperckim że to steryd tak samo jak Elocom i porówywano oba te
        sterydy...ja stosuje Elocom a własciwie nie stosuje kupiłam z zalecenia mojej
        pediatry ktra nie raczyła mnie poinformowac co to za specyfik i jakie ma
        działanie dobrz że najpierw wyszukałam info na necie i tylko gdy jest naprawde
        bardzo źle (u nas tylko na policzkach) to na noc tak cieniutko cieniutko tym
        elocomem ale lepiej tego nie robic
        pozdrawiam
        • sylwia215 Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 21.03.06, 14:23
          Ja byłam z synkiem u dermatologa i przepisał mi dwie maści robione któte
          kosztowały 10 zł a nie 60 Hydrocortisan z cholesterolami i Ag. dest plus
          lekobaza i skutkuje. Już po drugim smarowaniu uczulenie nie znikło ale jest
          stonowane i to bardzo. Polecam wizytę u dermatologa ale takiego który leczy też
          dzieci.
        • mooh Elidel 21.03.06, 15:53
          Elidel rzeczywiście nie zawiera sterydów. To lek z grupy niesteroidowych
          przeciwzapalnych, stosunkowo nowy. Nie wolno go stosować u dzieci poniżej 2
          roku życia, a nawet u dwulatków i starszych tylko wtedy, kiedy nie istnieje nic
          innego, co mogłoby pomóc.
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=27227846&a=30419617
          Zaraz napiszecie, że przecież lekarz zapisał itd, że to w końcu specjalista. I
          poniekąd będziecie miały rację. Skąd mamy wiedzieć, że specyfik przepisany
          przez specjalistę może przynieść więcej szkody niż pożytku. Niestety tak jednak
          bywa. Nie wiem, co kieruje lekarzami, że tak chętnie przepisują sterydy,
          antybiotyki, czy wspomniany Elidel. Problemy skórne o podłożu alergicznym
          zdarzają się u niemowląt coraz częściej i są trudne w leczeniu, a pokusa
          przepisania silnego środka w nadziei, że problem zniknie, a pacjentka już się
          więcej w poradni nie pojawi jest bardzo silna. Alergie jednak leczy się przede
          wszystkim przez wykluczenie alergenu ze środowiska otaczającego dziecko, a do
          tego trzeba ruszyć głową, trochę się postarać, pomóc rodzicom zidentyfikować
          problem, a takie podejście wymaga czasu i wysiłku. Myślę, że nie mamy innego
          wyjścia, jak uważnie czytać ulotki, zadawać lekarzom dużo pytań, podręczyć
          pytaniami również farmaceutów sprzedających leki, wrzucać nazwy leków
          przepisywanych naszym dzieciom w wyszukiwarki, wymagać od lekarzy podejścia
          partnerskiego, a nie paternalistycznego.

• martuszkaw Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 21.03.06, 14:53
      Ja wstrzymałam się z podaniem sterydu i nie żałuję. Pomogła maść na bazie
      parafiny lipobaza oraz kąpiele w parafinie. A Bebilon Pepti błogosławić będę
      wiecznie, wróciła nam dzięki niemu chęć do życiawink M.
    • madame_edith Re: Skaza białkowa a masc poradzcie.... 21.03.06, 15:29
      Mój miał podobnie. W pewnym momencie jego plecki wyglądały tak, że płakać się
      chciało i on leżąc na plecach się wiercił nawet przez sen drapiąc się. Nikt nam
      nie potrafił pomóc, a my jemu.
      I w końcu pomogła mu zwykła masć arnikowa podsunięta przez ciocię farmaceutę. Z
      apteki za kilka zł. Nie wierzyłam, że ona cokolwiek da, bo nie takie rzeczy
      wypóbowalismy i nic. Smarowaliśmy dwa razy dziennie, dla spokoju sumienia. Ona
      wcale nie na to jest, żółta i tłusta jak wazelina i ale jemu na te jakby
      liszaje pomogła. Zeszło bezpowrotnie, a wcześniej przez ponad miesiąc nic nie
      pomagało (steryd tylko na chwilę).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka