mami7 24.02.05, 17:08 Jakie bakterie powodowały u Waszych dzieci ZUM? Czym były Maluszki leczone? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 17:12 e.coli + zinnat w szitaklu, potem e.coli + zinnat w szpitali, e.coli + augmentin w domu No i zapobiegawczo wpierw urotrim (okazalo sie, ze jest nieskuteczne w przypadku Myszola) i potem furagina Odpowiedz Link
edie28 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 17:13 U nas zawsze była E.Coli i leczona Zinnatem (za 1 razem) a potem 2 razy Zinacefem bo, dożylnie. Potem Furagin przez dobrych kilka tygodni na odkażenie. Odpowiedz Link
ziuta74 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 17:15 e coli + augmentin w zawisinie w domu Odpowiedz Link
grazka8 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 17:40 nasz koleżanka potrzebuje pomocy GRUBAKAMA poszukuje wszystkiego na temat bekterii PROTEUS najpierw do szpitala dostali się z podejrzeniem o sepse a teraz kiedy mieli jutro wychodzić okazalo się że mały ma ZUM i dziwną bakterie o nazwie PROTEUS niewie co to za paskudztwo czy można to leczyc w domu nie narażając dziecka na inne infekcje. Odpowiedz Link
mami7 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 17:45 jest kilka proteusów, jaki dokładnie? A czy można leczyć w domu, zależy od stanu dziecka. Jak Maluch? Odpowiedz Link
grazka8 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 17:52 WIKTOR MA 13 MIESIĘCY NIE MA GORACZKI I OGÓLNIE CZUJE SIĘ OK LEKARZ POWIEDZIAŁ ŻE TA BAKTERIA JEST W UKŁADZIE MOCZOWYM DODAM JESZCZE ŻE PROCZ REFLUKSU MOCZ MA REFLUX ŻOŁĄDKOWY MAMI JEŚLI MOŻESZ NAPISZ COS WIECEJ NA TEMAT TEGO CHOLERSTWA I GDZIE MÓGŁ TO PODŁAPAĆ ? Odpowiedz Link
mamamilochy Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 18:06 Klebsiella oxytoca, Staphylococcus epidermidis, Enterococcus faecalis- Zinnat, Zinacef, Augmentin (w szpitalu dożylnie), Bactrim, Furagin i nie pamiętam co jeszcze. Odpowiedz Link
grazka8 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 20:21 Klebsiela pne... <niewiem czy dobrze napisałam> leczenie antybiotykami bez efektów zmutowano mocz na specjalnych krążkach to poszło do Wrocławia tam Akademia Nauk wykonała FAGII coś na wzór szczepionek ale przyjmowała do ustnie a wiec cos nowego FAGII od tamtej pory zero nawrotów a przy klebsielii pne.. są przypadki śmiertelne jak znajdę całą nazwe to dopisze Odpowiedz Link
dzidziamamusi Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 21:02 Klebsiella Pneumoniae - Zinacef - szpital Odpowiedz Link
kstepien-klosek Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 21:23 U nas również Klebsiella pne.Wykryta została w szpitalu i potem w domu zastrzyki zinacef,które pomogły i do dziś(odpukać)nie ma nawrotu bakterii...i oby tak dalej!Oczywiście codziennie osłonowo podaje małej siralinden+sok żórawinowy.POZDRAWIAM!KAROLINA I OLIWIA. Odpowiedz Link
dzidziamamusi Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 22:32 Czy może została wykryta w Szpitalu Miejskim w Gdyni? Odpowiedz Link
kstepien-klosek Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 25.02.05, 09:34 Dokładnie nasza bakteria została wykryta w szpitalu miejskim w gdyni a czemu pytasz?to do mamydzidzi!!! Odpowiedz Link
dzidziamamusi Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 28.02.05, 10:46 Zapytałam, ponieważ w związku z moimi podejrzeniami dotyczącymi tego szpitala mam do Ciebie dużo pytań, a nie wiem czy masz ochotę na nie odpowiadać. Czy rodziłaś w tym szpitalu? W jakim wieku wykryto u Twojego dziecka ZUM? Czy dodatni wynik posiewu znalazł odbicie w badaniu ogólnym moczu? Czy byłaś podczas cewnikowania, kiedy pobierano dziecku mocz na posiew? Czy zastanawiałaś się skąd u Twojego dziecka taka bakteria? Odpowiedz Link
kstepien-klosek Re: "Ranking" bakterii-do mamadzidzi!!!!!!! 28.02.05, 11:39 Chetnie odpowiem ci na te pytania!Rzeczywiście rodziłem w miejskim i nie mam najlepszych wspomnień!po urodzeniu małej,dziecko wyło mi dzień i noc,więc poprosiłam o zrobienie jej wszystkich badań!zrobiono jej mocz ogólny i wyszły najpierw krwinki czerwone potem nagle białe!potem usg,które nic nie wykazało,potem cewnikowany mocz(przy którym mnie nie było)nie wykazał nic! posiewu w ogóle nie zrobili!!wypisali nas do domu.Historia sie zaczeła powtarzać,czyli ciągły płacz dziecka(w dzień i w nocy-to było straszne!!)wtedy szpital,zrobiono posiew i wyszło 10 do 5 klebsiella pne.Zastanawiałam sie 1000 razy skąd to przyszło....i nadal nie wiem(stawiam na zakarzenie wewnatrz szpitalne)Może ty masz na to jakąś teorie???a skad u twojej dzidzi ta bakteria???pozdrawiam!karolina i oliwka. Odpowiedz Link
dzidziamamusi Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 03.03.05, 11:53 Pierwsza teoria zakłada, że mały został zarażony podczas pobytu w szpitalu w okresie okołoporodowym. Druga, że mały w ogóle nie miał ZUMu- bakterie wyhodowano zabrudzając cewnik, siusiaka, kubek. Obie teorie zakładają, że szpital ten to jedna wielka K.pneumoniae. Odpowiedz Link
gosiamama2002 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 22:12 kliebsiella oxytoca leczona Fortum w szpitalu i potem w domu furaginem, narazie jesteśmy w fazie furaginu. Odpowiedz Link
madzialena11 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 24.02.05, 22:37 E.Coli - najpierw Zinnat potem Augmentin i jeszcze coś ale nie pamiętam a teraz już na stałe Urotrim. Odpowiedz Link
azosiolek Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 25.02.05, 08:59 U nas byl Enterococcus faecalis, leczony w szpitalu Rocephinem (dozylnie); od tamtej pory furagin i (odpukac) bez nawrotow. Odpowiedz Link
maniakow Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 25.02.05, 10:54 E.coli + Zinnat w domu; E.coli + Amoksiklav w domu, osłonowo najpierw Furagina (uczulenie, zupełny brak apetytu i cała pomarańczowa), zmiana na Vitabutin (straszne bóle brzucha) i teraz Urotrim - mam nadzieję, że się "przyjmie". Pozdrawiam. Odpowiedz Link
zoe26 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 28.02.05, 19:45 michałek urodził się z zakażeniem dróg moczowych leczony tydzień Zinacef. Potem wypis do domu i przez dwa miesiące tułaczka po lekarzach i bezustanny płacz. diagnoza to kolki a to ucho. W drugim miesiacu ostry dyżur w szpitalu i diagnoza ciężka Urosepsa leczenie ponad dwa tygodnie Fortum, Amikin. Od tamtej pory mocz ogólny ok ale posiew ciągle coś : Ecoli , feccalius. Leczenie najpierw furagin organizm w końcu odrzucił, potem Bactrim a teraz Siraliden. Dziecko rośnie ale co miesiąc aż się boję oddać ten mocz do badania. A, USG jamy brzusznej dobre i cystografia prawidłowa. Czy to już będzie za nami tak ciągle szło.?? Odpowiedz Link
anakon Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 02.03.05, 08:17 Nie chce byc zlym prorokiem, ale sporo dzieci jest leczonych na wyniki, a nie na choroby...tak chyba bylo w naszym przypadku, mocz oddawany w 2 roznych laboratoriach trafial do tego samego bakteriologicznego(po jakims juz pewnie dlugim czasie...)i hodowano proteus mirabilis...od kiedy sama woze mocz na posiew do laboratorium, ktore robi na miejscu i mam do niego zaufanie, to zadnego proteusa nie bylo...co zreszta potwierdzila mi cystografia i badania zrobione z cewnikowania w szpitalu, tez nikt nie zauwazyl zadnego proteusa...a sam chyba nie zniknal...Jestem przekonana, ze w wielu wypadkach leczy sie wyniki badan a nie dzieci...a dzieciom nie raz nic nie jest. Odpowiedz Link
grubakama Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 01.03.05, 23:39 E-coli, leczone zastrzykami Biofuroksym, mały miał trzy miesiące, Enterococcus faecalis -leczone Furaginem, ponownie faecalis i też furagin, a teraz Proteus rettgeri - Bactrim. Odpowiedz Link
boreczko Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 03.03.05, 22:49 e.coli leczony Fortumem w szpitalu obecnie Enterococcus cloacae(chyba)na razie w domu Keflexem (mam nadzieje ze pomoze) Odpowiedz Link
rybcia001 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 11.03.05, 20:40 E-Coli leczone Biofuroksym w szpitalu, Klepsiella pne leczona w szpitalu, a pozniej w domu neomecyna miejscowo Odpowiedz Link
joan76 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 11.03.05, 22:11 pierwsze zum: Klebsiella oxytoca i Zinacef dożylnie w szpitalu ( Mały miał 2 tygodnie) drugie zum: Proteus mirabilis i Vercef doustnie w domu (2 m-ce) teraz mamy znowu Proteusa i zobaczymy co dalej Odpowiedz Link
mrozbasia Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 15.09.05, 12:48 Pseudomonas aeruginosa dożylnie Biodacyną w szpitalu. Jak na razie nie ma powrotu. Odpowiedz Link
mrozbasia podwojenie UM 16.09.05, 10:40 Mogłabyś mi powiedzieć coś więcej ne ten temat. Wercia ma właśnie w prawej nereczce też zdwojenie. Reflux ma obustronny , czyli idzie po 3 moczowodach. Czy coś z tym robicie? Odpowiedz Link
gosia_gabi Re: podwojenie UM 16.09.05, 15:08 Witam. Córcia ma podwójne UKM, ale nie ma refluksu. Jeździmy na kontrolne wizyty do nefrologa. Pani dr powiedziała, że mamy się tym nie denerwować, że prawdopodobnie któreś z rodziców tez to ma. Ja nie mam, więc może ojciec ma, ale to też nie jest pewne. Także widzisz my z tym nic nie robimy, ale to dlatego, że prócz wady w budowie nerki i dwoma ZUMami nic się nie dzieje. Nie przyjmujemy już w tej chwili rzadnych lekarstw. Kontrolujemy i badamy mocz. Co drugą wizytę robimy usg, i to wszystko. A Wy co z tym robicie, córcia ile ma? Pozdrawiam Odpowiedz Link
mrozbasia Re: podwojenie UM 17.09.05, 13:18 Wercia ma 7 m-cy. dopoiero teraz to wysło . Po USG podejrzewali, ale myśleli, że się gdzieś łączą moczowody w jeden. Natomiast na CUm jako , że ma obustronny reflux kontrast podszedł wysoko i pokazał, że jest ukł. zdwojony.Podobno zdwojenie UM może prowadzić bez reflux do zakażeń, a tu dodatkowo reflux II/III. Idziemy w poniedziałek do nefrologa zobaczymy co on na to. Odpowiedz Link
gosia_gabi Re: podwojenie UM 18.09.05, 12:43 To prawda, że przy podwójnym UKM może dojść do ZUM, dlatego jesteśmy pod stałą kontrolą nefrologa. Dostajemy zawsze po kilka skierowań na bad. moczu. Najgorzej jest jak Dominika ma gorączkę bez objawów, jest piątek wieczór i strach, że to znowu coś z moczem. Robię badanie moczu prywatnie i okazuje się, że to coś innego ( na szczęście) i w niedzielę dodatkowo np. katar, chrypka, ale panika jest. Musimy tego pilnować i nie bagatelizować nawet małego sygnału. U nas się już długo nic nie dzieje (i oby tak zostało) i mam nadzieję, że i u Was będzie podobnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
gosia_gabi Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 15.09.05, 15:26 I ZUM: Streptococcus agalactiae -leczenie Piperacylina, następnie Biofuroxym (to zaraz po urodzeniu), II ZUM: Klebsiella pneumoniae, ale to był fałszywy alarm, w szpitalu mocz jałowy, II ZUM: E.Coli -leczenie Rocephin. Podwójne UKM prawej nerki. Od początku Furagin osłonowo przez ponad rok. Od tamtej pory nic się nie dzieje, a córcia ma już 4 i pół roku. Pozdrawiam Odpowiedz Link
pikola2 Re: "Ranking" bakterii powodujących zum 16.09.05, 15:43 e.coli w szpitalu rocefin,przepisano furagin zapobiegawczo ale podawalam tylko 3 dni bo maly wymiotowal dostal w zamian urotrim okazal sie nie skuteczny w jego przypadku i po 5 miesiacach wystapila znow e.coli. teraz w domu zinnat juz skonczylismy 10dniowa kuracje zapobiegawczo wracamy do furaginy;-( dzis pierwsza dawka przed nami.brrrrr Odpowiedz Link