Dodaj do ulubionych

robaki - takie pytanie

23.03.06, 07:41
czy larwy, jaja robakow (tj. glista, tasiemiec) sa "do_zobaczenia"? jesli
tak, to moze ktos wie, jakiej wielkosci sa, jak wygladaja? moze jest jakas
strona ze zdjeciami?..... badania NIC nie wykazuja.... a wiem, ze robaki SA.
Obserwuj wątek
    • sigvaris Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 10:42
      Michell jaja żadnego z robaków nie są "widzialne" gołym okiem.
      I jeszcze jedno, przy tasiemcach (robaki płaskie) stosuje sie inne leki niż
      orzy robakch obłych (glista, owsik, włosogłówka, tęgoryjec itp.).
      O tasiemcach niewiele wiem. A o leczeniu prawie nic. Na niektóre z nich działa
      Zentel, a na niektóre jeszcze inne leki. Tyle co wiem, to czasami widać je w
      kale (odpadają im człony) i wtedy nawet jeśli taki fragment jest w postaci
      nadtrawionej galarety ma wyraźne człony (segmenty) zaznaczone w swojej budowie.

Przy owsikach czasami (ale też nie zawsze) po jajach zostają takie
      zaczerwienienia (odparzenia) na pupie. Ich jaja są otoczone takim jakby klejem
      i on "parzy" skórę. U kobiet czasami te zaczerwienienia są np. na sromie, u
      mężczyzn na mosznie.
      Przepraszam za te opisy.

• nowajulka Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 10:45
      Ja widziałam jedynie ruszające się owsiki w kupie Synka. Natomiast dzisiaj, po
      wzięciu Zentelu kał był cały w białych sporych (0,5cm) kulkach i białych,
      prostokantych kaałach nie-wiadomo-czego. Cokolwiek to było (może jakieś
      siedliska owsików) to to coś już ze mnie wyszło. Sorry za opis,ale sama
      chciałas.
      A może weź coś na robaki profilaktycznie np ten Zentel ?
    • dziunia_f Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 11:08
      jaja owsikow:
      www.biosci.ohio-state.edu/~parasite/pictures/enterobius_egg_1.gif
      www.smittskyddsinstitutet.se/upload/Analyser/EnterobiusÄggML-a.jpg
      www.nih.go.jp/niid/para/atlas/images/verm.gif
      jaja glisty:
      www.biosci.ohio-state.edu/~parasite/pictures/ascaris_egg_5.gif
      medschool.sums.ac.ir/users/parasito/Helminths/Nematoda/Ascaris%20lumbricoides%20normal%20egg%20.jpg
      medschool.sums.ac.ir/users/parasito/Helminths/Nematoda/Ascaris%20lumbricoides%20unfertilized%20egg-2.jpg

Golym okiem tego wszystkiego nie zobaczysz, potrzebny jest mikroskop i dobra
      znajomosc parazytologiismile
      • dziunia_f Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 11:30
        i jeszcze jaja tasiemcow:
        uzbrojony:
        www.nih.go.jp/niid/para/atlas/images/soli-egg.gif
        nieuzbrojony:
        www.nih.go.jp/niid/para/atlas/images/sag-egg.jpg
        Jeszcze kiedys byl taki watek ze zdjeciami robali-owsikow i glisty. W sumie nic
        przyjemnego dla oka, ale moze komus pomoze:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=38005042&a=38054812
        • nowajulka Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 12:10
          Dziunia. Mamy pytanie. Czy vernicularis to są owsiki ? Bo takie coś właśnie
          wyszło po podaniu Zentelu ? Tyle, że większość z nic była okrągła a
          tylkoniektóre takie jak na zdjeciu ?
          • dziunia_f Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 12:21
            Tak, owsik ludzki to po lacinie Enerobius vermicularis. Co do tej okraglosci to
            nie wiem, moze zdechle,sparalizowane i sie zwinely dlatego?
            • nowajulka Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 12:39
              Dziunia. Ma jeszcze jedno pytanie. Syn dostał 3 dawki pyranthelum (mam dać z 7-
              10 dniową przerwą), jednak Pani w aptece zasugerowała że lepszy jest Zentel.
              Czy jego także mozna dawać dzieciom ? Nie chcę sie wygłupić, dzwoniąc do
              pediatry >? Poza tym ona właśnie zasugerowała, że na razie da mi jedno
              opakowanie zentelu, a jak coś wyjdzie w kupie (braliśmy profilaktycznie, bez
              pozytywnego wyniku badań - bo w nich nic nie wyszło) to mi wypisze kolejnę
              receptę. Co ile powinnam wziąść ten zentel, aby skutecznie dobić te owsiki czy
              cokolwiek to było ?
              Może oreintujsze się także czy sa także jakies leki w przypadku, kiedy owsiki
              zalęgną się w sromie (sorry, że tak dosłownie). Odkąd jestem w trakcie leczenia
              candidy większość objawów zniknęła, pozostał mi m.inn. świąd w intmnych
              miejscach, zwłaszcza po położeniu się spać. Czy można te miejsca jeszcze czymś
              przemywać czy zentel wystarczy ?
              • michell Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 14:58
                dzieki. nie mam jednak pewnosci, ze formy "larwalne" robakow, wszystkie sa nie-
                do-zobaczenia... powiedzcie, z czym wiazac "czarny mak" (jak pestki z kiwi)?
                jak dotad, myslalam, ze to jakies "wcielenie" owsikowe...
                u nas, zaobserwowalismy - oprocz niteczek owsikow - takie dziwne "krazki"
                brunatnego koloru. niewielkie - 2-3mm; z "obwodka". wygladalo to dokladnie, jak
                z obrazka u Malachowa ("larwa glisty w kapsule")... to obserwacje po serii
                kilku lewatyw. w naturalnych "warunkach" nic wlasciwie nigdy nie bylo
                widac "ciekawego". potwornie zaluje, ze nie wzielam "znalezisk" do
                labolatorium...
                • michell Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 15:03
                  co do tasiemcow... troche juz o nich wiem. przed seria vermox-zentel, zamierzam
                  wziac lek na tasiemce (yomesan).
                  • michell Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 15:06
                    nowajulka. profilaktycznie??.... przestan. zamierzam wziac bombe "chemiczna".
                    robaki?... SAMA chcialabym to przezyc.....
                    • nowajulka Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 17:38
                      Tak, profilatycznie. Tak nam zaleciła pediatra. Oczywiście piszę O Znetelu i
                      Phyranthelum (już wiem, że sotsuje się go do końca 3 lat). Bo na lamblie nie
                      braliśmy oczywiście nic- wynik dwa razy był ujemny. Pediatra mówi, że mówi, że
                      robaków i tak czesto nie widać. Po moim telefonie i opisie co znalzałam w kupie
                      od razu przepisała receptę na kolejny Zentel. Powiedziała, że z opisu wygląda
                      to jej na siedliska owsików i glitę.
                      Zawartośc pieluszki Lolka zaniosłam do labu. Ciekawe czy coś znajda. No bo
                      przecież mało prawdopodobne, że ja mam robale a On nie. Tak się zaczęłam
                      zastanawiać nad jedną rzecza. Nasze wszystkie problemy zaczęły się od lutego -
                      wtedt Synke już 3 miesiąc chodził na dziecięce zajęcia plastyczne i
                      przedszkolne. Czyżby wszystkie nasze problemy wynikały z robali właśnie i
                      candidy ? Przekonamy się po leczeniu.
                • nowajulka Re: robaki - takie pytanie 23.03.06, 17:33
                  Mój Synek też miał taki jakby mak - do tego lepki. Jak zrobił kupę cieżko mi
                  było umyć mu pupę (bo do tej pory robię za bidet hi,hi)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka