Dodaj do ulubionych

Arelgolog - Poznań!!!

08.05.06, 12:53
Dziewczyny, jeśli macie jakiegoś sprawdzonego lekarza alergologa w Poznaniu
lub okolicach baaardzo prosiłabym o namiary. Chciałabym iść z synkiem gdzieś
prywatnie, bo na skierowanie od naszej domowej to nie mam co liczyć (swoją
drogą skandal). Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • mysz0405 Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 09:40
      Alergolog - pediatra Anna Bremborowicz tel.867-29-24 przyjmuje w środy ( w inne
      dni może też) ulica Płowiecka 8A Poznań ( boczna od Grochowskiej)
      • jagoda9999 Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 12:08
        dr Hofman z Centrum Alergologii ul.Bogusławskiego. Leczymy u niej alergię,
        która okazała się być candidą.
      • mamaku Re: Arelgolog - Poznań!!! 11.05.06, 10:51
        ja bym uważała z tą dr Hoffmann, dla mnie to oszołomka, oszołomiona candidą,
        każdy niezależnie od objawów ma wg niej grzybicę.
        Przyjaciele wydali majątek na leczenie dziecka, a potem okazało się, że
        przyczyną pogarszania się stanu zdrowia małego była...terapia dr Hoffmann...
        Sama poszukuję dobrego alergologa dla syna, ostatnio trafiłam do poradni na ul.
        Drobnika do dr Springer. Na razie nie mam zdania, ale jakoś tak nie jestem do
        końca przekonana... czy ktoś ją zna i może powiedzieć o niej coś więcej?
    • agata9991 Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 12:34
      Witaj, Aniu!Ale spotkanie smile Co się dzieje z Jonaszkiem, że zawitałaś na
      "nasze" forum?
      Centrum na Bogusławskiego (i pani Hoffmann) z tego co czytałam specjalizuje się
      właśnie w grzybicach, w związku z tym każdy jej pacjent wychodzi z taka samą
      dietą przeciwgrzybiczą (było o tym na forum, poszukaj w wyszukiwarce). Co do
      innych lekarzy, to nie wiem, obiło mi się nazwisko Szwankowska, ale nie znam jej.
      Agata i Maja.
    • vikiaf Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 21:49
      Cześć Agatko, co za spotkanie. Właśnie bije głową w mur - przecież mogłam do
      Ciebie zadzwonic w tej sprawie. Chcialabym iść do specjalisty bo nie wiem co
      dalej robic, jak postepować. Ma on, jak wiesz AZS (domowa lekarka stwierdziła
      że b. mało i koło roczku powinno przejść), minąl juz roczek a on nadal reaguje
      na Białko krowie i kurze. Nie wiem co dalej, jak długo czekac?, i ten jadłospis
      taki ubogi. Generalnie nie jest jakaś tragedia ale chciałabym zasięgnąć opini
      specjalisty i dowiedziec sie jak postępować.

Dziewczyny dziękuję za namiary.
      • vikiaf Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 22:12
        Acha i jeszcze jedno: w 13m-cu jest szczepienie przeciwko odrze śwince
        różyczce. Podobno ta szczepionka jest na kurzym bialku i dla alergikow moze byc
        niebezpieczna. I w tej sprawie również chciłabym zasięgnąć języka.
    • agata9991 Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 22:27
      Do alergologa dla własnego spokoju to się wybierzcie, ale do kogo to nie wiem,
      nasz pierwszy alergolog był już w Warszawie. Właśnie niedawno od niego
      wróciłyśmy z całą litanią i pięcioma receptami.
      Co do szczepionki, to Majka była szczepiona i zupełnie nic się nie działo. Tam
      jest minimalne steżenie tego białka i nam mówiono, że tylko reakcje typu
      wstrząs, są ewentualnie przeciwwskazaniem, bądź powinno się szczepić w warunkach
      szpitalnych, tak więc tym naprawdę bym się nie martwiła, bo Jonasz chyba nie
      reaguje aż tak "wybitnie" na to jajo?
      Nam alergolog mówiła najgorzej do 2 lat, dwa lata minęły i poprawy wielkiej nie
      było, jaj nadal nie daję, ale daję już przepiórcze i nawet nie chcę mi się
      próbować kurzych, a bez mleka też da się żyć. A może spróbuj z kozim? My
      mieliśmy swoje próby zacząć od jogurtu albo serka koziego-niestety nie przeszło,
      a teraz to nawet nie próbujemy, bo Majka cała obsypana z powodu pyłków. Możesz
      też zamiast jogurtów dawać desery sojowe o ile Jonasz może soję-pycha, Maja je
      uwielbia-Alpro soja, waniliowy, karmelowy.
      Nie martw się tyle, ale do lekarza to się wybierzcie-lepiej "dmuchać na zimne".
      A co z Waszą wycieczką do Warszawy?
      • vikiaf Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 22:49
        Jeny Agatko, kopalnia wiedzy alergopochodnej widzę.
        O i te pyłki. Zauważyłam że mały teraz na spacerach popołudniowych ma
        zaczerwienione oczy i leci mu woda z noska. Jeśli idę tak ok 14-16 - nic się
        nie dzieje, ale jak wyjdę o 17 - zaraz katar. Nie wiem czy to alergia na pyłki
        czy poprostu mu za chłodno ... jestem na razie w fazie obserwacji.
        Jeśli chodzi o przyjazd do Was, przy okazji zlotu czarownic wink - to temat się
        odwleka, teraz realny termin - koniec maja, choć nie wiem czy to wypali - wiesz
        jak to jest - zgrać tyle osób, z różnych zakątków naszej Poloni to nie jest
        takie łatwe. No i dochodzi kwestia "mojego starego", leń śmierdzący, w domu by
        tylko siedział i ogródek oglądał.
        • agata9991 Re: Arelgolog - Poznań!!! 09.05.06, 23:05
          jak leci mu z noska na spacerach i ma czerwone oczka, to leć, nie czekaj, lepiej
          od razu zahamować. A psika?
          Przyślijcie jakieś foty ogródka, niedługo nasz bedziemy urządzaćsmile
    • vikiaf Re: Arelgolog - Poznań!!! 10.05.06, 11:15
      Nie, psikać to nie psika. Tylko cieknie z noska i oczka czerwone. Nie zawsze.
      Narazie wychodzi mi na to że nie ma żadnej reguły, raz jest na spacerku
      wszystko ok, a innym razem objawy jw. Szukamy arelgologa. O tej Hoffmann
      słyszałam b. różne opinie, nie zawsze dobre. Na razie wychodzi mi że bardzo
      chwalone jest pani dr arelgolog-pediatra Anna Bremborowicz i dr Czarnecka-
      Operacz.
      Zdjęcia przyślę na pewno ale musze najpierw ponadrabiać zaległośći.
    • agawa5 Re: Arelgolog - Poznań!!! 11.05.06, 13:58
      Polecam super kobiete Renata Szwankowska, przyjmuje prywatnie na os. powstan
      narodowych 28/8 tel: 879-14-86. Najlepiej dzwon wieczorem bo wczesniej jest w
      pracy w osrodku. Za wizyte bierze 60 zł choc ostatnio wziela odemnie 50 zł.
      Jest bardzo solidnym dociekliwym alergologiem, czuje sie u niej zawsze jak na
      przesluchaniu smile prowadzi mojego synka - gorąco polecam.
      • mamaku Re: Arelgolog - Poznań!!! 11.05.06, 15:10
        agawa5 napisała:

> Polecam super kobiete Renata Szwankowska
        > Jest bardzo solidnym dociekliwym alergologiem

A czy orientujesz się, czy przyjmuje także w ramach NFZ?
        Bardzo mi zależy na dobrym alergologu, ale również na testach, a wolałabym za
        nie nie płacićsmile
        • agawa5 Re: Arelgolog - Poznań!!! 11.05.06, 20:50
          tak dr Szwankowska przyjmuje tez na NFZ i nie ma do niej kolejek - co wazne jest
          równiez pediatrą smile Testy robi osobiscie w ramach NFZ i tez za nie nie płacisz.
          Podaje namiar:

ul. 28 czerwca 1956 nr. 149A wejscie IV (to jest chyba przy szpitalu ortopedycznym)
          tel: 835-48-50
          Pozdrawiam
          • mamaku do: agawa5 11.05.06, 21:17
            Wielkie dzięki!
            Jestem już wprawdzie umówiona z synkiem na testy u innego alergologa, jesteśmy
            po jednej wizycie, ale jakoś chyba lekarka nie bardzo przypadła nam do gustu...
            Chyba zrobię te testy, skoro mamy ustalony termin, ale chyba przy najbliższej
            okazji czmychniemy do dr Szwankowskiejsmile
            A czy orientujesz się może, czy jeśli dostałam już w tym roku skierowanie do
            alergologa od lekarza rodzinnego mogę mieć problem z dostaniem kolejnego?
            Dodam, że po ostatniej wizycie u alergolog, która zmieniła nam leki, skóra
            Mikiego bardzo gwałtownie się pogorszyła i nasz pediatra był wściekły jak osa,
            ale powiedział, że nie chce włazić "na podwórko" alergologa i nie chce zmieniać
            leków przed testami (01.06)
            czekam na posta, hej!
            • agawa5 Re: do: agawa5 12.05.06, 09:16
              oczywiscie ze dostaniesz skierowanie. Mozesz powiedziec ze alergolog nie leczy
              skutecznie, stan malucha jest jeszcze gorszy i zmieniesz alergologa. Skoro Twój
              pediatra był zły ze skóra malego sie pogorszyła to powinien dac Ci skierowanie
              bez problemu.
              A tak wogóle too ile dobrze mylsle to leki przed testam nalezy odstawic. Idz do
              doktor Szwankowskiej naprawde Ci ją polecam. Moja siostre jakas baba alergolog
              leczyła 4 lata (ma astme) nawet nie robiac testów. jak szwankowska sie za nią
              zabrała to miała chyba z 40 testów zrobione i jak sie okazało pół leków brała
              niepotrzebnie. Dostala tez diete i czuje sie o niebo lepiej.
              • mamaku Re: do: agawa5 12.05.06, 09:56
                agawa5 napisała:

> A tak wogóle too ile dobrze mylsle to leki przed testam nalezy odstawic.

Wiem i alergolożka też mi to powiedziała z tym, że dotyczy to Claritine, którą
                Michu dostaje, wapna i witaminek. Dostał od niej też Singulair (kurcze, mocno
                się zastanawiam czy to dobry lek, bo jest przeznaczony dla...astmatyków i przy
                zaburzeniach oddechowych, a Mikołaj głównie reaguje skórą), który może brać do
                dnia testów. Może dlatego dostał teraz taki specyfik? Bez leków w ogóle nie
                funkcjonuje, nawet nie bardzo mogę spóźnić się z antyhistaminami, bo zaczyna
                kaszleć i psikać, a co dopiero odstawić je na 2 tygodnie, nie wyobrażam sobie
                tego...
                Cholera, nie jestem lekarzem, ale pediatra też zrobił wielkie oczy, jak się o
                tym dowiedziałsad
                Brakuje mi lekarza alergologa, z którym miałabym dobry kontakt, który
                poświęciłby trochę czasu na to, żeby wysłuchać tego, co mam do powiedzenia, a
                nie zpisywał kolejne stosy recept po pobieżnym obejrzeniu dziecka.
                I dlatego chyba zmienię lekarza!
                A Wy chodzicie do Szwankowskiej?
                • agawa5 Re: do: agawa5 12.05.06, 12:53
                  tak cały czas - z nią własnie mozesz pogadac na kazdy temat. Ostatnio poszlismy
                  z małą wysypka (uczulenie na psa jak sie okazało) a siedzielismy godzine.
                  Mozesz jej sie wszystkiego zapytac niekoniecznie dotyczącego alergii. Ja z nią
                  wszystko konsultuję, naprawde polecam.
                  My chodzimy prywatnie, nie wiem jak jest na NFZ ale chyba tak samo bo moja
                  siostra jest zadowolona. Szwankowska jak trzeba daje skierowania do innych
                  specjalistów bez problemu.
                • agawa5 Re: do: agawa5 12.05.06, 12:53
                  I jeszce jedno, Ona nie tylko Cie wysłucha, wyciaga tyle informacji ze czuje
                  sie zawsze jak na przesłuchaniu smile
                  • mamaku Re: do: agawa5 12.05.06, 22:43
                    No to właśnie kogoś takiego szukałam od dawna!
                    Coraz bardziej nakręcam się na tę wizytę i nie wiem co począć z obecną lekarką i
                    testami, na które jesteśmy zapisani...
                    Chyba jednak zaryzykuję, a potem smile
                    • agawa5 Re: do: agawa5 15.05.06, 09:39
                      daj mi znac jakie wrazenia smile
                      • mamaku Re: do: agawa5 15.05.06, 09:48
                        Wrażenia po dr Springer czy Szwankowskiej?
                        Idziemy na testy 01.06 i chyba od razu je lekarka "skomentuje".
                        Na pierwszy rzut robimy alergeny wziewne, pokarmówkę mamy robić później, pewnie
                        w zależności od wyników tych pierwszych testów.
                        Jakie są terminy do dr Szwankowskiej i jak długo trzeba czekać na testy?
                        Bo szczerze mówiąc trafiliśmy do obecnej lekarki głównie dlatego, że chcieliśmy
                        przetestować Misia jak najszybciej, zależało nam głównie na testach i tym się
                        kierowaliśmy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka