losica77 14.06.06, 23:14 Czym myć i smarować główkę przy alergii nie wiadomo na co? Synek ma 9 miesięcy i dosyć dużo włosów. Największe zmiany ma na policzkach, ale drapie tylko głowę i czoło, a policzków nie. Czy o czymś to świadczy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kuroda Re: Głowa alergika 14.06.06, 23:27 Nam pomogl preparat na bazie mocznika. Najlepiej zapytaj dermatologa, a moze i alergologa tez. Odpowiedz Link Zgłoś
aa.zz Re: Głowa alergika 15.06.06, 10:37 U mojego synka też największe zmiany są na główce i w jej okolicy. W najbardziej zaostrzonych momentach byłam zmuszona zastosować Locoid Crelo w emulsji (na zlecenie dermatologa), po czym wszystko ładnie po 3 smarowaniach zeszło,a potem kontynuacja sebodermem już dłużej. Narazie jest naprawdę ładna głowa po 4 tyg. od rozpoczęcia leczenia, ale i tak raz po raz mały się drapie po głowie lub za uszkami. Na policzkach nie drapie, bo tam zmiany znikome lub wcale.Myję głowę tylko przy kąpieli, akąpię raz w mące ziemniaczanej (rzadziej) i raz w oilatum na zmiane z emolium. Najlepiej isć do dermatologa. U alergologa jak byłam, owszem dał smarowanie,ale nic nie dało, bo raczej skupił się na sprawach pokarmowych i to leczyłam. Pozdrawiam Mama Filipka Ps. Raczej tez nie wiem od czego mój mały (4 m-ce) ma uczulenie,ale ma stwierdzone juz azs. Ja bym się udała do dermatologa dziecięcego. Odpowiedz Link Zgłoś
aa.zz Re: Głowa alergika 15.06.06, 10:37 aha, seboderm mozna na owłosioną skórę głowki. Odpowiedz Link Zgłoś
losica77 Re: Głowa alergika 15.06.06, 14:06 dzięki. Do alergologa idę 24.06 więc zapytam. U nas mały ma najgorsze policzki ale ich nie drapie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia100 Re: Głowa alergika 17.06.06, 20:40 Witam U nas na wściekłe drapanie pomógł locoid crelo ale to steryd i jak tylko skóra głowy się zagoiła zaczeliśmy używać xerial capilaire z firmy svr (drogi bo ok 47 zł) ale pieknie rozpuszczał wszystkie suche skórki. Używam go do dziś choć mały ma 3 latka smaruje się tym głowkę tak na ok. 10 minut i zmywa w czasie kąpieli. W czasie używania xerialu nie używałam żadnych szamponów bo tylko nasilały suchość skóry i drapanie. Pozdrawiam Asia i Kubuś Gdyby nie xerial moje dziecko do dziś chyba wydrapałoby sobie wszystkie włosy z głowy Odpowiedz Link Zgłoś
losica77 Re: Głowa alergika 18.06.06, 11:51 Dzięki za rady. Muszę coś z tym zrobić, bo zmian na głowie nie widać, a mały drapie. Odpowiedz Link Zgłoś