Dodaj do ulubionych

Ph-Metria?

17.04.07, 21:24
Witam

Mój syn dostał skierownie na ph-metrię przełyku ( podejrzenie o reflux), czy
któreś z waszych dzieci miało takie badanie? jak tak to jak je zniosły?

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • anetka7444 Re: Ph-Metria? 18.04.07, 00:07
      Moje dziecko niestety przez to przeszło w wieku ok 10 miesiecy. Przez nosek
      wkładaja rurkę do żołądka. Najgorszy jest moment wkładania rurki, jednak to trwa
      moment. Później musisz tę rurkę dobrze poprzyklejać plastrami do skóry, zeby
      sobie dzidzia jej nie wyciagnęła. Dziecko musi 24 godziny chodzić z rurką i
      sondą, rejestrujacą zmiany ph. Moja córka prawie zapomniała o sondzie, miała ją
      na pasku przy brzuszku. Moment wyciagania rurki jest też nieprzyjemny ale to juz
      drobnostka. Ogólnie do przejścia. Ile ma lat Twoje dziecko i czym sie objawia
      ten refluks? U mojej w końcu przyczyna wymiotów okazały sie lamblie. Szkoda
      tylko , że w szpitalu nikt na to nie wpadł...
      • tozuma Re: Ph-Metria? 18.04.07, 08:04
        Witam

Mój dzieć ma 7 lat i w życiu nie miał objawów jakie towarzyszą refluksowi, ma
        ciągle zatkany nos i wydzielina ściakająca powoduje kaszel. Ale wczoraj żonka
        była z nim u innego pediatry i ta lekarka wpadła na pomysł że to może być
        refluks i skierowała go na to badanie. I teraz nie wiem co robić. Bo ilu
        lekarzy tyle diagnoz.

Pozdrawiam
      • anetka7444 Re: Ph-Metria? 18.04.07, 22:05
        Na Twoim miejscu skonsultowałabym decyzję o ph metrii z innym pediatrą, czy
        rzeczywiście jest zasadna w tym przypadku. Napewno nie jest to badanie miłe dla
        dziecka, poza tym muszą dzidzi zrobić rendgen, zeby zobaczyć, czy rurka dobrze
        sie umiejscowiła w żołądku. Lekarze czasami wpadają na idiotyczne pomysły, wiem
        to z doswiadczenia, także skonsultujcie to jeszcze z kimś innym. Mojemu dziecko
        nawet gastroskopie zrobili, a na to, żeby zrobić badanie kału w kierunku
        pasożytów nie wpadli nawet, aa.. szkoda gadać. Poza tym poszperajcie w
        internecie nt. refluksu i porównajcie to z objawami występującymi u dziecka.
        Powodzenia
        • tozuma Re: Ph-Metria? 18.04.07, 22:17
          Witam

Dzisiaj telefonicznie zapisałem syna na to badanie, ale przedtem pogadałem sobie
          z panią doktor która będzie je wykonywać. Odpowiedziała, że faktycznie typowych
          objawów refluksu mój synek nie ma, ale w jej praktyce kilka razy się okazało że
          u takiego dziecka bez ewidentnych objawów po badaniu wykrywała refluks. Tak więc
          wykonam to badanie.

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka