luty71 10.02.08, 23:27 w innym wątku zosiad wspomniała o ksylitolu, którym mozna zastąpić cukier w diecie candidowca wklejam link do stronki o ksylitolu - ciekawa rzecz www.ksylitol.com/main.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sigvaris Re: ksylitol - cukier brzozowy 10.02.08, 23:47 Używałam. Bez sensu. Woda jest lepsza. Woda o tym 7,5 pH. Odpowiedz Link Zgłoś
laurka-0 Re: ksylitol - cukier brzozowy 11.02.08, 07:12 Dla mnie to najlepsza alternatywa do cukru. W diecie przecwgrzybicznej nie można stosowac zwykłego cukru, a herbatę pijemy lekko słodką, więc jest ok. Tylko cena mnie trochę zaskoczyła. Opakowanie 250g kosztuje ok 18 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
9-x-2 Re: ksylitol - cukier brzozowy 11.02.08, 09:50 Na Allegro jest sporo tańszy, tylko nie wiem, czy można ufać lekom i t.d. z Allegro? Może ktoś kupował i ma doświadczenie? Może polecic sprzedawcę? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: ksylitol - cukier brzozowy 11.02.08, 09:23 A ja mysle, ze z ksylitolem moze byc tak jak z innymi wyciagami roslinnymi ktorymi nam sie chce zastapic cukier - nadal bedzie budzilo chec na slodkie, nadal bedzie uzaleznialo od slodkiego. Nie powinnismy jesc tych wyciagow, tylko jesc te owoce/ryz/jeczmien/brzoze w naturalnej postaci. Tak jak powinnismy jesc cale ziarno, a nie oczyszczona make. Byc moze taki ksylitol, albo tez Stewia, jest dobry na odwyk, pod warunkiem, ze bedziemy zmniejszac ilosc. Ale czy bedziemy ? A 'slodkie' potrawy, takie w sensie kuchni chinskiej, to kasza jaglana, i kasza jaglana (pewnie jeszcze jakies inne, ale z wlasnego doswiadczenia wiem, ze ta kasza tak dziala). Odpowiedz Link Zgłoś
laurka-0 Re: ksylitol - cukier brzozowy 11.02.08, 12:51 No właśnie, ta chęć na słodkie... Ja sobie z tym jakoś radzę, ale moja maluda? Jak mam jej wytłumaczyć, że nie może cukru i słodkich ciastek. Dlatego wciąż szukam przepisu na ciastka, które można jeść przy Candidzie. Już wiem, że pewnie na mące graham, bo kukurydza odpada. Kerstink, a może ty masz jakiś przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
kerstink Re: ksylitol - cukier brzozowy 11.02.08, 13:58 Gdy bylismy na ostrej diecie, to zrobilam: * malo slodka szarlotke - dodalam bardzo malo cukru, i to tez tylko raz w tygodniu * kompot jablkowy bez cukru * galaretka z mrozonek bez cukru * dalam orzechy * owoce typu grapefruit, kiwi, kwasne jablka Podobno Chlorella hamuje troche chec na slodkie, ale trudno mi to potwierdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
ten_czarek Re: ksylitol - cukier brzozowy 29.05.08, 12:18 osobom zainteresowanym ksylitolem polecam stronę z obszernymi informacjami na temat właściwości ksylitolu. www.ksylitol.info Pozdrawiam i zdrowia życzę Odpowiedz Link Zgłoś