wiktorynka60 01.05.09, 12:52 Jaki polecilibyście krem do twarzy na alergiczą baaardzo suchą,łuszczącą,popękaną i zaczerwienioną skórę twarzy u 5 latka? Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamapiotrusia-1 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 01.05.09, 19:29 Ja polecam Dexeryl lub Emolium-krem specjalny.U mojego synka podczas mocnego ataku AZS pomagały. A u Was jaka jest przyczyna? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lianeska Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 01.05.09, 19:37 dla kazdego co innego dobrego, ja np po Emolium mialam jeszcze gorszy stan skory, czasem pomaga nivea, lub ziaja zielona,a dermatolog nic nie dal? Odpowiedz Link Zgłoś
a.sia.79 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 06.05.09, 20:58 u nas pomaga jedynie nivea nutri sensitive,oilatum,emolium-dramat na buzi Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorynka60 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 02.05.09, 09:05 Synek praktycznie od urodzenia jest alergikiem,ma alergię pokarmową,astmę oskrzelową i AZS,najgorzej było jak miał 1,5 roku,wtedy strasznie chorował,teraz od ok 3 lat jest dobrze,tzn.nie miał zaostrzonych objawów,niedawno musielismy odstawic leki wziewne,teraz od ok miesiąca pojawił się tylko problem z tą skórą twarzy,najpierw dostał strasznie czerwone policzki,potem skóra zaczęła się łuszczyć i zrobiła się strasznie szorstka,alergolog polecił nam krem Ivostin z filtrem ale to nic nie daje,mały miał zawsze suchą skórę na całym ciele ale teraz ta buzia wygląda okropnie,alergenów nie znamy,testy skórne nic nie wykazały. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 02.05.09, 13:05 coś tłustego (maść cholesterolowa, maśc z wit. A, Dermobaza), dla mojego syna dobry też jest krem Emolium (moim zdaniem barierowy lepszy jest niż specjalny). Jednak bez wyeliminowania alergenu mazidła to tylko działanie doraźne. Ja też długo szukałam alergenów, mysląc, że mały jest uczulony na wszystko. A tymczasem okazało się (wyłącznie na podstawie własnych obserwacji, bo testy wykazały tylko białko kurze), że jest uczulony na białka mleka, białko kurze i.... syntetyczne witaminy oraz dodatki smakowe. Witaminy naturalne są OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mamapiotrusia-1 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 02.05.09, 22:45 Mój synek też miał ostry atak AZS szczególnie na twarzy jakieś kilka miesięcy temu.Zachodziliśmy w głowę co się stało,ponieważ nie dostał nic nowego,a tak silnego ataku jeszcze nie miał.Przeszło mu dopiero po 6 tygodniach i wizytach u 4 różnych lekarzy.Nie obyło się bez sterydu. Potem przypadkiem wytropiłam,że to babcia "niechcący" podała mu sok z pigwy.To go tak mocno uczuliło. Skóra też była strasznie wysuszona,czerwona i popękana-dramat! Odpowiedz Link Zgłoś
alfa-betka1 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 02.05.09, 22:58 Bardzo podobne objawy do tych, które ma twój synek, ma moja córka. Od paru miesięcy ma właśnie okropną skórę na twarzy. Wcześniej też były problemy ze skórą i AZS na całym ciele, ale teraz najgorsza jest buzia i szyja Próbowalam różnych kremów, ponieważ moja córcia do tego bardzo się drapała więc powstały ranki sączące, używałam na skórę lipobazę, a na ranki sudocrem. W tej chwili od kilku dni odkażam jej ranki nadmanganianem potasu i smaruję buzię bepanthenem. Nie chcę przechwalić ale chyba jest lepiej. Z kremów u nas najgorzej tolerowała Balneum - buzia ją piekła, no i emolium krem specjalny też bardzo krótko działał, tzn. ok. 2 godz. po smarowaniu skóra była z powrotem sucha i łuszczyła się. Myślę więc, że musisz sama znaleźć, który z nich będzie najlepszy dla twojego synka, niestety nie mało to kosztuje, no ale cóż... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga1822 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 04.05.09, 23:51 No idealnie do opisu pasuje mi mleczko Dardia( ewentualnie krem, ale mleczko jest lepsze raczej). Nie uczuli i będzie pielęgnować i nawilżać skórę. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
pafryk Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 05.05.09, 08:40 Nam bardzo pomógł Magicream, zerknij na wątek znalazłam skuteczny lek na Atopowe Zapalenie Skóry. Tam są zdjęcia mojego syna. Odpowiedz Link Zgłoś
kaisa25 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 05.05.09, 21:59 Ja stosuje Emolium rozne kremy i emulsje specjalne. Odpowiedz Link Zgłoś
dulska1 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 07.05.09, 16:36 Ja stosuje Unibasis na całe ciało, na twarz również. U mojej 3- letniej córki łuszczace zmiany na twarzy zaczęły pojawiac się po bananie, którego często jadała w przedszkolu na podwieczorek. Córka nie jest uczulona na banana, ale nigdy nie dawałam jej zbyt dużo na raz. Okazało się, ze w przedszkolu córeczka zjadała nie tylko swojego banana, ale też banany innch dzieci, które go nie lubią. I efekt był od razu widoczny na twarzy. Unibasis dobrze natłuszczała suche liszaje na twarzy, ale niepokoiło mnie, ze one ciągle powracają. Problem zniknął, gdy ustaliłam w przedszkolu, zeby ograniczać córce ilość zjadanych bananów. Odpowiedz Link Zgłoś
kruza Re: Dermobaza 25.05.09, 00:04 Tylko ten nie szczypał dziecka - tłusty, ale ładnie wygładza. Odpowiedz Link Zgłoś
marybelle Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 08.05.09, 09:09 Witam, Ja proponuje Ci Nanobase kosztuje ok 39 zł w aptece. Dla mnie jest rewelacyjny. Tez długo męczyłam się ze znalezieniem kremu na twarz, ktory nie będzie się szybko ścierał i zapewni skórze długie nawilżenie i ten jest po prostu super!!!! Oczywiście jeśli skóra jest popękana to musisz liczyc sie z tym, ze moze być juz tam zakarzenie jakims grzybem lub grnokowcem. Skonsultuj to z lekarzem czy na ktortki czas nie trzeba podać na twarz kremu z antybiotykiem lub sterydem,aby to zaleczyć i zamknąć rany. ja broń boże nie jestem zwolennikiem ani antyb. ani sterydów ale uważam,ze w takich sytuacjiach czasem trzeba na krotko 2-3 dni, bo niezastosowanie przy bardoz złym stanie skóry moze t ylko pogarszać jej stan. I jesli jest nadkarzenie to nie pomoga nawet najlepsze nawilżające maści Odpowiedz Link Zgłoś
beatle80 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 13.05.09, 14:40 Widze że wszystkie mamy podobne problemy i rzeczywiscie metoda czasem prób i błędów trzeba znalezć coś najlepszego dla swojego dziecka. U nas na niektóre emolienty buzia córki reagowała silnym długotrwałym rumieniem. Obecnie uzywamy Trixera Plus z Avene krem zmiekczajacy i jest duzo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 13.05.09, 15:13 Alantan plus z witamina a. To fajny i niedrogi -ok. 7 zł za tubke- apteczny krem. U nas to hit ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
a.sia.79 Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 13.05.09, 16:22 U nas się sprawdza tylko nawilżający Nivea Nutri Sensitive- Oilatum,Emolium,Balneum uczulały.Ale to niestety b.indywidualna sprawa.Popros w aptekach o próbki kremów,są nienajtańsze,nie ma sensu kupować i odkładać po jednym uzyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
mala_mimimi Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 14.05.09, 11:08 U nas okazało się, przypadkowo, bo akurat wyjechaliśmy na łikend a ja nie zabrałam jego maści, że super naprawdę super działa zwykła wazelina z apteki, taka w tubce. Nic nie podrażnia, a fajnie sobie radzi z łuszczącą skórą i w naszym przypadku łagodzi szybko zaczerwienienia i podraznienia. Odpowiedz Link Zgłoś
smolkowicz_a Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 14.05.09, 13:50 U nas pomaga maść Diprobase. Odpowiedz Link Zgłoś
login_niezajety Re: JAKI?Krem na suchą,łuszczącą,popękaną skórę 23.05.09, 21:23 Nanobase, super ! Odpowiedz Link Zgłoś