Dodaj do ulubionych

Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal

09.02.02, 13:53
To jest skandal! Wczoraj wsiadając do metra na stacji "Bieżanów Nowy", zostałem
przycieśnięty drzwiami wagonika. Już pomijam fakt, że w tunelach krakowskiego
metra jest strasznych syf i bałagan, ale kultura obowiązuje chyba też
prowadzących pozdziemne pociągi. A jeszcze to co się dzieje wieczorami na
stacjach "Politechnika" oraz "Filcharmonia" - to jest prawdziwy skandal. Kto
często korzysta i ma ten niezbyt przyjemnny zaszczyt wysiadać/wsiadać na tych
stacjach wie o czym piszę. A jeszcze jedo -czy nie można wreszcie uruchomić
schodów, które ponoć kiedyś były ruchome - mówie o stacji "Nowy Kleparz" -
przecież to najgłebiej położona stacja, a ludzie starsi mają ogromny problem z
pokonaniem tylu schodów. Co Wy na to???
Obserwuj wątek
    • Gość: OLO I Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 09.02.02, 14:20
      Tak masz rację. Dodatkowo ta szybkość poruszania się metrem jest tylko
      teoretyczna, bo pociąg musi cały czas zatrzymywać się tam gdzie na górze są
      skrzyżowania - nasi spece od regulacji ruchu doszli do wniosku, że skoro
      regulują ruch w mieście to także w podziemiu. Poza tym zupełnie niewidoczne są
      wizerunki Naszego Prezydenta Miasta bo firma, która zakładała takie same
      kafelki pod rondem grunwaldzkim tym razem przekazała kafelki tylko w białym
      kolorze. I dlaczego tory są nie odśnieżone??? To pytanie kieruję do p. Filomeny
      Serwin.
    • Gość: skks Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 09.02.02, 14:58
      A czy nie uważasz , że robienie sobie nieprzyzwoitych żartów z krakowskiego
      metra jest dowcipne!!! Oczywiście , że nie i myślę, że inni dyskutanci a i
      mieszkańcy CK. Krakowa wystąpią do GwK celem pokazania temu nieprzyzwoitemu
      wątkowi oślej ławki.
      Przecież , WSz. P. Prezydent Gołaś wiela zrobił dla poprawienia komunikacji w
      Krakowie np;
      1. most do mało uczęszczanego tunelu pod Kopcem Kościuszki,
      2. skrzyżowanie Mogilskiej i Stelli Sawickieko kapitalne prawo i lewo skręty,
      3. genialne skrzyżowanie Stojałowskiego i Myślenickiej,
      4. wyjazd do Fredry z Witosa /tylko nie wiem czy to parking zbudowany za
      publiczne pieniądze dla sanktuarium/ czy poczatek czegoś? czago nie wiem,
      5. no i wreszcie wybudowano KCK z całym nowym miastem.
      No mam do Władz miasta w sumie jeszcze tylko małą prośbę, o to, by to nasze
      metro i cały system komunikacyjny zaistniał, to chyba niezbyt wygórowana prośba.
      A metro przydało by się jeszcze umyć, cuś śmierdzi ale co? eto wapros.

:-))) skks

• Gość: OLO I Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 09.02.02, 15:26
        > 4. wyjazd do Fredry z Witosa /tylko nie wiem czy to parking zbudowany za
        > publiczne pieniądze dla sanktuarium/ czy poczatek czegoś? czago nie wiem,

A więc odpowiem Ci! To skrzyżowanie to przejaw najnowszych tendencji w
        konstruowaniu nowoczesnych ciągów komunikacyjnych, o czym niewielu ma pojęcie,
        przejawiajace się przeniesieniem wartości chrześcijańskich do projektów
        urbanistycznych NASZEGO nowoczesnego miasta

A co do metra to uważam, że jego przystanki zostały genialnie umiejscowione tam
        gdzie miasto opróżniło ulice z samochodów tzn. Przystanki na Brackiej gdzie
        ciągle pada deszcz i Wiślnej. To była jedynie słuszna decyzja. Również tajna
        stacja pod Urzędem Miasta ma rację bytu gdyż na czas pozwoli na ewakuację przed
        atakiem terrorystów NASZYCH UKOCHANYCH WŁADZ MIASTA, bez których Kraków stałby
        się oczywiście prowincją. Jest ona hołdem złożonym inicjatorom krakowskiego
        metra.
        • skks Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 09.02.02, 16:21
          No i wreszcie tekst słuszny ideologicznie, bez nieuzasadnionej krytyki naszego
          WSz. P. Prezydenta/który wie co czyni/ i jego apolitycznych współpracowników
          / oby żyli wiecznie w naszym cudownym Mieście tak w okolicach Baryczy/.

PS. Czy nie uważasz, że tory naszego metra są ostatnio jakies wyboiste.
          i się wygły.

;-))) skks
          • Gość: OLO I Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 09.02.02, 19:56
            > PS. Czy nie uważasz, że tory naszego metra są ostatnio jakies wyboiste.
            > i się wygły.

Odpowiadam więc: Naukowcy (AGH oczywiście w trakcie prac nad koleją linową)
            dotarli do rewelacyjnych odkryć! Otóż brak styku kól naszego metra na 100%
            długości określonego odcinka torów ograniczony np. do 50% poprzez falisty układ
            (ww. tzw. krzywizny horyzontalne i wertykalne)tzn. metr po torach, metr w
            powietrzu powoduje:

a) mniejsze opory toczenia (o 50%)
            b) mniejsze zużycie energii elektr. (o 50%)
            c) powstaje poduszka powietrzna, co zwiększa komfort podróżowania - pociąg jedzie
            równo i co ważniejsze: rzadziej stuka! (50 %).
            d) o
            Efekt można spotęgować usuwając całe odcinki torów!! Ale to generowałoby
            bezrobocie w HTS (mniej stali na tory)

• Gość: zibi Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: 149.156.112.* 09.02.02, 16:27
          Czym prędzej metro należy doprowadzić do AGH celem połączenia go z powstającą
          właśnie koleją gondolową im. Rektora Profesora Doktora Habilitowanego Inżyniera
          Ryszarda Tadeusiewicza (z AGH, dla nieobeznanych z geografią naukowa naszego
          miasta). Myślę że i tu wiele mógłby zdziałac nasz Pan Prezydent Miasta Andrzej
          Gołas (również profesor z AGH)
          • mikolaj7 Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 09.02.02, 16:45
            Gość portalu: zibi napisał(a):

> Czym prędzej metro należy doprowadzić do AGH celem połączenia go z powstającą
            > właśnie koleją gondolową im. Rektora Profesora Doktora Habilitowanego Inżyniera
            >
            > Ryszarda Tadeusiewicza (z AGH, dla nieobeznanych z geografią naukowa naszego
            > miasta). Myślę że i tu wiele mógłby zdziałac nasz Pan Prezydent Miasta Andrzej
            > Gołas (również profesor z AGH)

a nie lepiej, zeby zamiast do kolejki metro bieglo w strone
            rynku i na brackiej (tam, gdzie jest stacja) wychodzilo na
            zewnatrz i pielo sie na wysokosc 100 metrow, zeby stamtad
            mozna bylo podziwiac Rynek? i jakis przystanek by sie dalo
            na wiezy ratuszowej albo kosciola mariackiego. co o tym
            sadzicie?
        • Gość: mm Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 09.02.02, 16:51
          Gość portalu: OLO I napisał(a):

> A więc odpowiem Ci! To skrzyżowanie to przejaw najnowszych tendencji w
          > konstruowaniu nowoczesnych ciągów komunikacyjnych, o czym niewielu ma pojęcie,
          > przejawiajace się przeniesieniem wartości chrześcijańskich do projektów
          > urbanistycznych NASZEGO nowoczesnego miasta

O własnie, tu chciałem z naciskiem podkreslic, że wszystkie skrzyżowania powinny być na planie krzyża i
          zaprotestować przeciwko neopogańskim tendencjom do projektowania rond, o których wiadomo, że są
          newage'owska mandalą. To skandal.
          • skks Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 09.02.02, 17:48
            "..O własnie, tu chciałem z naciskiem podkreslic, że wszystkie skrzyżowania
            powinny być na planie krzyża i zaprotestować przeciwko neopogańskim tendencjom
            do projektowania rond, o których wiadomo, że są newage'owska mandalą. To
            skandal..."
            I znowu wyczuwam jakies kpiarstwa z naszych Wielkich Profesorów /ave Handke/
            Szkoły gorników i hutników.
            No a kto wam podrąży dalsze tunele i chodniki dla metra.
            I zastanówcie się po co Wam Meter w rynku, nogi potrenujcie.
            Kolejka powinna dowozić robotników do huty im. inż. Lenina z takich wykwitów
            komuny jak Kurdwanów Nowy, W. Duchacka itp,itd.
            Te obecne linie są niewygodne i za bardzo się krzyżują / a kysz/.
            • mikolaj7 Re: Poruszanie sie˛ metrem w Krakowie - skandal 09.02.02, 22:11
              skks napisa?(a):

> "..O w?asnie, tu chcia?em z naciskiem podkreslic, z˙e wszystkie
              skrzyz˙owania
              > powinny byc´ na planie krzyz˙a i zaprotestowac´ przeciwko neopogan´skim
              tendencjom
              > do projektowania rond, o których wiadomo, z˙e sa˛ newage'owska
              mandala˛. To
              > skandal..."
              > I znowu wyczuwam jakies kpiarstwa z naszych Wielkich Profesorów /ave
              Handke/
              > Szko?y gorników i hutników.
              > No a kto wam podra˛z˙y dalsze tunele i chodniki dla metra.
              > I zastanówcie sie˛ po co Wam Meter w rynku, nogi potrenujcie.
              > Kolejka powinna dowozic´ robotników do huty im. inz˙. Lenina z takich
              wykwitów
              > komuny jak Kurdwanów Nowy, W. Duchacka itp,itd.
              > Te obecne linie sa˛ niewygodne i za bardzo sie˛ krzyz˙uja˛ / a kysz/.
              > :-))) skks

No co Ty! Metro musi byc wszedzie. tak, zebys nie musial nigdzie sie ruszac,
              na szczescie milosciwie nam panujacy prezydent Golas juz ma podobno
              plany takiego oplecenia Krakowa metrem, zebys nie musial nigdy
              przechodzic wiecej niz 50 metrow! Oczywiscie skanseny zostana - m.in.
              okolice dworca kolejowego...
              • Gość: OLO I Re: Poruszanie sie˛ metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 09.02.02, 22:47
                Wyobraźcie sobie ten widok: wagony metra wynurzające się co kilkadziesiąt
                metrów z czeluści niczym wieloryby nabierające powietrza w najbardziej
                reprezentacyjnych miejscach w celu podkreślenia wielkomiejskości Krakowa
                • mikolaj7 Re: Poruszanie sie˛ metrem w Krakowie - skandal 10.02.02, 11:24

> Wyobraźcie sobie ten widok: wagony metra wynurzające się co kilkadziesiąt
                  > metrów z czeluści niczym wieloryby nabierające powietrza w najbardziej
                  > reprezentacyjnych miejscach w celu podkreślenia wielkomiejskości Krakowa

piekna wizja... pomnik Golasiowi!!!
    • Gość: OLO I Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 10.02.02, 16:13
      Spisek???
      Czy GW nie zauważa, a może lekceważy tak istotny temat komunikacyjny jak sprawa
      metro. Nie rozumiem dlaczego TEN wątek nie został przeniesiony do kategorii
      Komunikacja i Inwestycje. Czyżby celowe zaniechanie i deprecjonowanie
      niezaprzeczlnego faktu, że Kraków ma METRO rozleglejsze od warszawskiej
      wąskotorówki. Rozumiem, że dziennikarze GW go nie widzieli ponieważ jeździ ono
      POD ziemią, ale to nie powód żeby o nim nie pisać.
      • Gość: Gazeta Wątek już przeniesiony IP: *.krak.gazeta.pl 11.02.02, 13:06
        ;-)) Gazeta Kraków
        • malopolanin Re: Wątek już przeniesiony 11.02.02, 13:12
          Dziękujemu i prosimy o więcej :)
    • Gość: sun Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.interklub.pl 10.02.02, 18:11
      nasz metro jest wrecz super, te nowe wagoniki, jak mozecie narzekac (ironia!!!!)
      to przecez normalne ze w naszej "olbrzzzzzymiej" no prawie 12 milinowej
      metropolii trudno si eporuszac, nie potraficie tego zrozumiec ??(heheheheh)
      to ze pokonanie krotkiego odcinka zajmuje tak duzo czasu moze byc dla was
      pouczajace
      • Gość: Maja Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.uroczec.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 07:22

Metro to nic !!!

Ale co sądzicie o propozycji wybudowania kolejki linowej, która miałaby
        przewozić studentów z miasteczka do budynków AGH ???

To jest dopiero pomysł !
        Nie wiadomo, śmiać się czy płakać ?!
    • malopolanin NIE MA SIĘ Z CZEGO ŚMIAĆ 11.02.02, 09:07
      Nie wiem z czego się śmiejecie. Nasze metro to więcej linii niż w Londynie,
      ładniejsze stacje i perony niż w Moskwie czy Sankt Petersburgu, nowocześniejszy
      tobor niż we Frankfurcie...
      I takie to śmieszne ? :)
    • malopolanin Pytanie - wasza ulubiona linia matra w Krakowie 11.02.02, 13:21
      Bo moja to linia "A" Z Nowej Huty przez aleję Pokoju i Dworzec do Rynku.
      Przystanek pod Sukiennicami przyzwoity tylko przeciągi są zbyt duże.
      A szczególnie denerwuje mnie przystanek pod Szewską, koło redakcji Gazety, bo
      uważam, że utzymywanie dwóch przystanków w tak bliskiej odległości od siebie
      mija się z celem.
      A jakie są Wasze ulubione linie ?
      Pytanie również do Redakcji.
      • Gość: Gazeta Re: Pytanie - wasza ulubiona linia matra w Krakowie IP: *.krak.gazeta.pl 11.02.02, 13:45
        Zbieramy opinie. To potrwa ;)
        Gazeta
        • Gość: mm Re: Pytanie - wasza ulubiona linia mtra w Krakowie IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 14:12
          Gość portalu: Gazeta napisał(a):

> Zbieramy opinie. To potrwa ;)

Rewelacyjna jest stacja metra Black Gallery. Natomiast strasznie niebezpiecznie jest na stacji Pasja i
          cos z tym trzeba zrobić. W sobote otwarto po kilkuletniej przerwie stację Krzysztofory, zresztą jedną z
          pierwszych w naszym miescie! A w ogóle to krakowskie metro jest jedno z najlepszych na swiecie, tylko
          czasem jest za duży tłok i hałas.
          • Gość: Łysy Pytanie - wasza ulubiona STACJA metra w Krakowie IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 18:09
            moja to ta na placu sw. marii magdaleny. zaprojektowana przez pana profesora
            dzwigaja, jestem pewien, ze trafi do podrecznikow historii architektury. poza
            tym jak z niej nie wychodzic, to zawsze mozna podziwiac pomnik...
      • mikolaj7 Re: Pytanie - wasza ulubiona linia matra w Krakowie 13.02.02, 01:01
        malopolanin napisał(a):

> Bo moja to linia "A" Z Nowej Huty przez aleję Pokoju i Dworzec do Rynku.
        > Przystanek pod Sukiennicami przyzwoity tylko przeciągi są zbyt duże.
        > A szczególnie denerwuje mnie przystanek pod Szewską, koło redakcji Gazety, bo
        > uważam, że utzymywanie dwóch przystanków w tak bliskiej odległości od siebie
        > mija się z celem.

no co Ty! nie slyszales o ostatnich planach? pisalem wyzej
        ze metro bedzie wszedzie - juz teraz przeciez buduja
        przystanek w powietrzu na Ratuszu, ta linia Brackiej przez
        Ratsz na Jana bedzie wprawdzie tylko przecinala ta z
        Szewskiej i sukiennic, ale niedlugo moga ja polaczyc! i to
        bedzie cos - nawet japonczycy, by tego nie wymyslili!
      • Gość: Wasyl Re: Pytanie - wasza ulubiona linia matra w Krakowie IP: *.grzegorzki.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 14:37
        malopolanin napisał(a):
        > A jakie są Wasze ulubione linie ?
        > Pytanie również do Redakcji.

Rozumiem kosmopolitanizm, ale bez przesady. Dlaczego na mosiężnych tablicach pamiatkowych linii im. prof. GOŁASIA jego nazwisko jest pisane bez polskich fontów!
    • Gość: mch Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.pai.net.pl 11.02.02, 18:22
      ŻĄDAMY STACJI METRA NA DZIEDZIŃCU ZAMKU NA WAWELU! :)))
      • Gość: Łysy Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 22:17
        niestety na razie metro nie moze wjezdzac na wzgorze wawelskie, bo podjazd jest
        za stromy, ale naukowacy z agh (kolesie pana profesora golasia) pracuja nad
        gondolka, ktora moglaby tam wjezdzac. sa rowniez prowadzone prace nad kolejka
        linowo-terenowa (jak na gubalowke), ale nie wiadomo na razie, ktora opcja
        zwyciezy.
    • Gość: igor Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 12.02.02, 09:13
      Krakowianie!
      Wasze METRO jest wspaniałe. Macie czyste i piękne wagoniki, wspaniałą,
      kulturalną obsługę i pasażerów. Wasze tory są równe i cudowny jest widok przez
      przeszklone ściany tunelu po dnie Wisły, cudowne są również rurki do trzymania
      w czasie jazdy. Stacje pełne podlanych kwiatów i zieleni tropikalnej, kumkające
      żaby i śpiewające ptaszki. Nikt Wam nie dorówna. Jeżdże tutaj już od tygodnia i
      potem u siebie w Warszawie opowiadam stłumionym gapiom i niedowierzającym
      kolejarzom, że metro może mieć kilka linii i że może być takie jak Wasze. Nasze
      władze miasta do tej pory wmawiały nam, że metro w Londynie, Paryżu, LA to
      tylko fimowe dekoracje a nasze jest jedyne, prawdziwe. A tu taki blamaż! Ta
      świadomość powoduje niepowodzenia Rządu i sukces Samoobrony. Krakowianie!
      Zróbcie coś! Ratujcie OJCZYZNE!!!!

Z pozdrOwieniam i Lekką nadzieją w głOsie - I GOR, prawdziwy warszawiak
    • skks Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 12.02.02, 14:18
      Wymysliłem świetny interes, zastrzagam , że jak mi ktoś podbierze to wynajmę
      A. Bachledę-Curuśkę i on wam zrobi /oscypka/.
      To tak leci:
      Jeździłem naszym metrem dwa dni i brakuje mi w tych, eleganckich i czystych
      wagonikach, kawy i kanapek.Przed pracą i po pracy każdy chętnie coś wypiję
      lub zje. Będę je roznosił w pojemnikach z krakowskimi ozdobami i w krakowskim
      stroju.
      Połowę zarobku oddam na rozbudową stacji "Kazimierz" mojej ulubionej.
      • Gość: mm Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.nowa-wies.sdi.tpnet.pl 12.02.02, 19:48
        skks napisał(a):

> Wymysliłem świetny interes, zastrzagam , że jak mi ktoś podbierze to wynajmę
        > A. Bachledę-Curuśkę i on wam zrobi /oscypka/.

Ty swintuchu!
      • Gość: Diablo Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: 195.116.223.* 15.02.02, 09:17
        skks napisał(a):

> Wymysliłem świetny interes, zastrzagam , że jak mi ktoś podbierze to wynajmę

O przepraszam kolega nie jest na topie kawa i kanapki są tylko trzeba zamówić.
        Służą do tego takie małe brązowe skrzyneczki z dziurką wiszace w
        wagonikach,trzeba sie tylko pochylic i złożyć zamówienie a na następnym
        przystanku wchodzi pan(i) z tacą i zamówionym zestawem. Swoją drogą kawa jest
        trochę zimna apelowałbym aby każdy kelner przynosił kawę w termosie.
    • Gość: Korek Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: 10.30.42.* 12.02.02, 16:04
      A ja znów się pomyliłem.
      Jak wsiadałem w nocy (wracałem z pub`u) na stacji Rynek, znów mi się pomyliło
      zejście do metra z zejściem do toalety w Sukiennicach. Powinni oba wejścia
      lepiej oznaczyć. I - przy okazji - ja wiem, że Rynek, że Sukiennice, że
      zabytki. Ale do stacji metra powinny być - jak w innych miejscach - ruchome
      schody. Przesada z tym „zachowaniem zabytkowej substancji”.
      Mam też pretensje do metra, że wpuszczają tam grajków. A ci zagłuszają tę
      piękną muzykę poważną, jaką słychać z głośników. Nie poto wydali tyle forsy na
      sprzęt hi-fi w każdym wagoniku, żeby jakiś rzępoła na harmoszce Vivaldiego
      zagłuszał!
      A kanary w metrze powinni codziennie prać swoje koszule. Ja wiem, że białe
      szybko się brudzą, nawet pod garniturem. Wczoraj takiego wypatrzyłem -
      kołnierzyk szary, krawat wystaje, a co gorsza śmierdział. Wydało się, mimo
      oparów przydziałowego Old Spice`a.
      Podobają mi się za to toalety - ta czystość, automatyczne spłukiwanie,
      rozpylanie zapachów... wiem, że to już XXI wiek!
    • Gość: sun Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.interklub.pl 12.02.02, 20:10
      najbardziej ekscytujaca jest jazda na odcinkow tych przystankow linia B45.
      dworezc glowny-teatr slowackiego-barbakan-brama florianska-mc
      donalds/floriańska.
      czasem sie zastanawiam jak kierowca odrzonia te przystanki i jak wyhamowywuje
      na tych zakretach.
      wiecie w 1998 zaczeli liczy jak dluga jest linia metra w Krakowie ale do
      dzisiaj nie wiedza (tyle czasu zajmuje) ale i tak juz jest pewne ze nasze
      mterio pobilo Londyn Paryz Nowy Jork razem wziete.
      Dziwi mnie tylk odlaczego nikt poza Krakowem nie iwem ze mamy metro ???
      Przeciez to takie oczywiste.
      ulubiona stacja Dworzec (trzy poziomowe skrzyzowanie wszytskich 25 Krakowskich
      linii metra. Te bezkolizyjne przejscia z peronu na peron i pelno ruchomych
      schodow. W taki spoosb maja modernizowac przystanek pod Wisła (tak samo udanmy
      pomyslk tak droga nad skocznia narciarska gdzies w gorach) no wieice zjedza sie
      sie kilka pieter w dol i wchodzi do przystanku WISLA a i ma byc taki wielki
      szklany obraz czy sciana zebysmy mogli ogladac Wisłę od dołu.
      • mikolaj7 Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 13.02.02, 01:05
        Gość portalu: sun napisał(a):

> najbardziej ekscytujaca jest jazda na odcinkow tych przystankow linia B45.
        > dworezc glowny-teatr slowackiego-barbakan-brama florianska-mc
        > donalds/floriańska.
        > czasem sie zastanawiam jak kierowca odrzonia te przystanki i jak wyhamowywuje
        > na tych zakretach.
        > wiecie w 1998 zaczeli liczy jak dluga jest linia metra w Krakowie ale do
        > dzisiaj nie wiedza (tyle czasu zajmuje) ale i tak juz jest pewne ze nasze
        > mterio pobilo Londyn Paryz Nowy Jork razem wziete.
        > Dziwi mnie tylk odlaczego nikt poza Krakowem nie iwem ze mamy metro ???
        > Przeciez to takie oczywiste.
        > ulubiona stacja Dworzec (trzy poziomowe skrzyzowanie wszytskich 25 Krakowskich
        > linii metra. Te bezkolizyjne przejscia z peronu na peron i pelno ruchomych
        > schodow. W taki spoosb maja modernizowac przystanek pod Wisła (tak samo udanmy
        > pomyslk tak droga nad skocznia narciarska gdzies w gorach) no wieice zjedza sie
        >
        > sie kilka pieter w dol i wchodzi do przystanku WISLA a i ma byc taki wielki
        > szklany obraz czy sciana zebysmy mogli ogladac Wisłę od dołu.

to z wisal to super koncepcja, ale mnie sie marzy, zeby
        puscic jakas linie spod mojego domu, toztoprawie salwator
        przez wisle (woda!!! nie w poprzek, ale wzdluz) az do
        Nowej Huty! albo dalej... zeby Warszawa sie dowiedziala
        jak mamy super!
        • Gość: KM Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: 161.93.110.* 13.02.02, 04:36
          Marzcie sobie, marzyciele, marzcie.
          Prawdziwa polska natura.
          Nie lepiej sie wziac do roboty, zeby te marzenia zrealizowac ???
          • Gość: OLO I Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 13.02.02, 10:47
            Gość portalu: KM napisał(a):

> Marzcie sobie, marzyciele, marzcie.
            > Prawdziwa polska natura.
            > Nie lepiej sie wziac do roboty, zeby te marzenia zrealizowac ???

O! Niedowiarek z Warszawy?!
    • Gość: tur Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 22:10
      No i ten zapach w metrze. Trzeba go w końcu zmienic.
      Może urządzic ankietę jaki zapach byłby najodpowiedniejszy?.
      • Gość: lodziani Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.global-home.net 24.02.02, 19:09
        krakowianie zachwycacie sie swojm metrem, ale ja byscie lodzkie zobaczyli to
        byscie z zazdrosci popekali.
        • mikolaj7 Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 24.02.02, 19:30
          Gość portalu: lodziani napisał(a):

> krakowianie zachwycacie sie swojm metrem, ale ja byscie lodzkie zobaczyli to
          > byscie z zazdrosci popekali.

co Ty mowisz?! a widziales jakie piekne osemki wykreca
          pociag nad Rynkiem, jak jest pieknie oswietlony wtedy?!
          dobrze, ze przeniesli oswietlenie kosciola Mariackiego na
          oswietlenia metra, bo teraz jest na co popatrzec - wielkie,
          blyszczace, lsniace wagony pna sie na wysokosc 100
          metrow, zeby potem z gracja opasc na dol i oplesc Ratusz...
          cos wspanialego! :)))
          • Gość: skks Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.chello.pl 24.02.02, 19:37
            A dajcież spokój z tym chwaleniem metra w Krakowie, wszystko dobre, ładne,
            czyste, kolorowo, ukwiecone, eeeee .
            A wczoraj wracałem do domu na kurdwanów i koło Matecznego tak bujało, że
            musiałem wysiąść.
            • mikolaj7 Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 25.02.02, 22:39
              hmm... widac postarali sie tylko w centrum. cwane bestie,
              mysleli, ze jak dadza takie bajery na rynku to na
              obrzezach nikt nie przyuwazy fuszerki ;-)))
      • Gość: flip Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.p.lodz.pl 25.02.02, 01:20
        A jak jedzie kolo Wawelu to siara zalatuje straszliwie. Nie mozna by tego
        potwora delozowac?
    • skks Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 25.02.02, 23:22
      Koniku mały gratuluję nagród i myślę, że metro szczęśliwie dowiezie Cię
      Gazety po nagrody.
    • Gość: Xav Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: *.stream.pl 26.02.02, 09:19
      konik.maly napisał(a):

"w tunelach krakowskiego metra jest strasznych syf i bałagan, ale kultura
      obowiązuje"
      Mam wrażenie, że ktoś kto wysławia się w ten sposób poprawę kultury powinien
      zacząć od siebie - będzie to najszybsze i najskuteczniejsze remedium na poruszany
      przez problem.
      Pozdrawiam
      Xav
      • mikolaj7 Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 26.02.02, 20:42
        Gość portalu: Xav napisał(a):

> konik.maly napisał(a):
        >
        > "w tunelach krakowskiego metra jest strasznych syf i bałagan, ale kultura
        > obowiązuje"
        > Mam wrażenie, że ktoś kto wysławia się w ten sposób poprawę kultury powinien
        > zacząć od siebie - będzie to najszybsze i najskuteczniejsze remedium na porusza
        > ny
        > przez problem.
        > Pozdrawiam
        > Xav

chyba syf na skrajnych liniach metra moze denerwowac,
        prawda? podobno tez niezle tam trzesie!
    • Gość: OLO I Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal IP: 62.179.28.* 16.03.02, 11:34
      Sorry, że to wyciągam ale jakiś warszawiak myśli, że mi swoim metrem
      zaimponuje!!!!
      • mikolaj7 Re: Poruszanie się metrem w Krakowie - skandal 16.03.02, 15:22

> Sorry, że to wyciągam ale jakiś warszawiak myśli, że mi swoim metrem
        > zaimponuje!!!!

i nawet nie wie jak sie kompromituje!
    • Gość: Zbigniew Czy u nas metro też zalewa woda? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 17:45
      Widziałem w telewizji że warszawskie metro zalała dzisiaj woda z opadów deszczu.
      Czy u nas też jest takie prawdopodobieństwo?
      Metrem nie jeżdżę (na Czerwonym Prądniku ma być stacja dopiero w przyszłym
      roku).
      Może jeżdżący coś będą wiedzieć?
      • Gość: PROKOCIM Re: Czy u nas metro też zalewa woda? IP: *.client.attbi.com 28.05.02, 17:59
        a jest juz metro w Krakowie?
        • mikolaj7 Re: Czy u nas metro też zalewa woda? 28.05.02, 19:13
          Gość portalu: PROKOCIM napisał(a):

> a jest juz metro w Krakowie?

a nie widzisz tematu watku?

oj, jak tak kiepsko bedzie z mysleniem to jak chcesz byc
          prezesem panstwa?
      • mikolaj7 Re: Czy u nas metro też zalewa woda? 28.05.02, 19:15
        podobno zalalolinie w strone l...

a te w centrum sa bezpieczne - w koncu rozne kanaly,
        kratki, odplywy - to wszystko kosztowalo tyle co samo
        metro...

jak widac dziala :)))
        • Gość: OLO I Re: Czy u nas metro też zalewa woda? IP: *.chello.pl / 62.179.0.* 28.05.02, 20:48
          Metra nie zalało ale ludzie i tak stali w wodzie po kolana w wagonach - tyle im
          z parasoli nakapało...
          • mikolaj7 Re: Czy u nas metro też zalewa woda? 28.05.02, 20:52

> Metra nie zalało ale ludzie i tak stali w wodzie po kolana w wagonach - tyle im
            >
            > z parasoli nakapało...

cos za cos - na powierzchni smierdzi, w podziemiach mokro.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka