Dodaj do ulubionych

ART Development - jakie doświadczenia?

IP: *.gemini.net.pl 02.08.10, 00:44
Witam,

będę wdzięczny za opinie osób, które miały/mają do czynienia z ART Development. Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w nowej inwestycji tego dewelopera - 'Krakowskie Przedmieście'. Na życzenie otrzymałem od nich od razu scan pozwolenia na budowę czy odpis z księgi wieczystej, ale zastanawiam się, czy deweloper nie robił jakichś 'wałków', np. problemy z umową przedwstępną zawartą notarialnie, stosowanie klauzul zabronionych etc? Czytałem tu na forum kilka postów i wiem już, by sprawdzić np. pozwolenie na przyłączenie mediów. Czy na coś trzeba uważać jeszcze? Ktoś miał może negatywne doświadczenia?

Z góry dzięki!
Obserwuj wątek
    • Gość: lukasz Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.mofnet.gov.pl 16.09.10, 11:01
      Witam,
      w związku z moimi osobistymi doświadczeniami proponuję zwrócić szczególną uwagę na to, czy mieszkanie będzie znajdować się w budynku jedno czy wielorodzinnym. ja tego nie dopatrzyłem, i w konsekwencji - bank odmówił udzielenia kredytu. Art Development sprzedawał mieszkania (od 8 do 12 mieszkań w budynku) gdzie pozwolenie na budowę wydane było na zabudowę jednorodzinną tzn max 4 lokale mieszkalne w budynku (przy zabudowie bliźniaczej).
      Ponadto, przy budowie "jednorodzinnej" organ nadzoru nie ma obowiązku budowy odebrać, czyli nie sprawdza obligatoryjnie instalacji, wykonania, i dojazdu.
      Inną sprawą jest fakt wpisania hipoteki przymusowej na nieruchomości, na której realizowana jest inwestycja.
      Inwestycja w Art Development wymaga dogłębnego zastanowienia.
      • Gość: olo Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.gemini.net.pl 20.09.10, 00:25
        Dziękuję za odpowiedź.
        Przejrzałem właśnie pozwolenie na budowę (realizowana właśnie inwestycja 'Krakowskie Przedmieście') i rzeczywiście jest ono wydane na zabudowę jednorodzinną, a nie wielorodzinną, a budynki mają mieć właśnie po 8-12 mieszkań. Martwi mnie to, bo podpisałem już umowę przedwstępną, a sprawa kredytu w banku na tę inwestycję jeszcze przede mną ...
    • Gość: kasia Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.10, 16:01
      Witajcie, też miałam takie wątpliwości jednak w moim banku sprawdzili wszystko i udzielili kredytu - moim bankiem jest PKO BP.
      • Gość: olo Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.gemini.net.pl 23.09.10, 22:38
        Kasiu, a pytałaś może, czy deweloper ma pozwolenia na przyłączenie mediów? ...
    • Gość: obywatelka Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.chello.pl 04.10.10, 12:01
      Również mam podpisaną umowę przedwstępną na tę inwestycję na mieszkanie w domu wielorodzinnym, a wg oficjalnych danych deweloper buduje domy jednorodzinne. Wyjaśnia, że wszystko jest zgodne z prawem i będzie je przekształcać na wielorodzinne wyodrębniając mieszkania. Co innego jest więc złożone w urzędach, na co jest pozwolenie, a na coś innego podpisujemy umowy i mamy to finansować. Sprawa grubymi nićmi szyta. Rozważam wycofanie się z tej inwestycji, deweloper nie wywiązuje się z tego co podpisał w umowie przedwstępnej, naraża na koszty bankowe związane z udzieleniem kredytu, który jest odrzucany z ich winy.
      • Gość: olo Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.gemini.net.pl 04.10.10, 23:48
        a który bank odrzucił już wniosek kredytowy?
        • Gość: obywatelka Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.chello.pl 05.10.10, 00:12
          pekao sa
    • Gość: art Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.nsystem.pl 04.10.10, 19:26
      Duzo developerów tak robi. Niestety konieczne będzie postępowanie legalizacyjne, ponieważ nikt tego nie odda do użytkowania w przypadku sprzeczności z pozwoleniem na budowę. Jeżeli natomiast będzie to sprzeczne z WZ-ką, to nic się nie da zalegalizować i jedyną opcją jest rozbiórka.

Jak uczy doświadczenie jednego developera, kiedyś powiązanego z Art, normą staje się nieoddawanie budynków do użytkowania i w konsekwencji mieszkańcy są traktowani jakby nadal mieszkali na placu budowy np. jakieś 3 lata.

Mogą być problemy z podpisaniem aktów notarialnych bo Urząd nie powinien wydać zaświadczenia o samodzielności lokalu bez pozwolenia na użytkowanie.
      • Gość: zwierzę Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.147.178.248.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.11.10, 16:25
        Ja też podpisałem umowę przedwstępną i choroba boję się troszkę o tę inwestycję, z tego co się dowiedziałem to developer ma odmowę z wodociągów na doprowadzenie do tego osiedla wody tzn. ma pozwolenie na doprowadzenie do domków jednorodzinnych, a nie wielorodzinnych co w konsekfencji skutkuje brakiem możliwości odbioru takich budynków, aby wodociągi zmieniły zdanie należy zmienić średnicę rur, a to jak wiadomo kosztuje. Czy ktoś moż o tym słuszał lub zna sprrawę???
        • Gość: olo Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.gemini.net.pl 07.11.10, 18:38
          Mam scan tego dokumentu wodociągów o odmownej decyzji. Uzasadnienie odmowy nie dotyczy rodzaju zabudowy, ale tego, że przy ul. petrażyckiego wystepują znaczne niedobory ciśnienia wody i okresowe braki wody. Odmowna decyzja wodociągów dotyczy też kanalizacji - jak piszą wodociągi, jedynie północny obszar działki 134 (tej przy ulicy) można skanalizować, a działke 135 czyli tam gdzie buduja juz budynki - NIE. Ale ostatnio okazało się, że wodociągi zmieniły ponoć decyzję (tak twierdzi ART) i budynki będą podłączone do wodociągu. Nie wiem jak z kanalizacją. Ja tak czy siak zerwałem umowę.
          • Gość: zwierzę Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.146.255.166.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.11.10, 18:58
            Dzięki za info, a czy podpisałeś tą ich standartową umowę ??? Jeśli tak to czy nie ma konsekfencji przy jej zerwaniu???
            • Gość: olo Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.gemini.net.pl 09.11.10, 00:21
              negocjowałem umowę i w konsekwencji nie znalazły się w niej zapisy o karach umownych w wypadku zerwania umowy przez jedną ze stron. Jeśli masz taki zapis w swojej umowie - być może będziesz i tak mógł ją unieważnić bez kar bazując na pozwoleniu na budowę: w mojej umowie było napisane o budownictwie wielorodzinnym, a mają pozwolenie na zabudowę jednorodzinną, bliźniaczą, a dopiero przygotowali projekt zamienny na budowę pięciu budynków jednorodzinnych z wydzielonymi dwoma lokalami. Najlepiej wziąć prawnika - tak jak ja to zrobiłem. No chyba że w umowie podpisywałeś coś takiego (lub podpisywałeś osobne dokumenty), że masz swiadomość iż pozwolenie na budowę będzie zmieniane czy coś w tym stylu. Ale najlepiej jak prawnik to obejrzy.
              • Gość: zwierzę Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.146.144.208.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.11.10, 18:38
                Ok. Dziękuję
          • Gość: obywatelka Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.chello.pl 16.11.10, 21:07
            Też zerwałam, a właściwie rozwiązaliśmy i przyznaję, że deweloper zachował się w porządku. Nie robił problemów z rozwiązaniem umowy przedwstępnej, widać rozumie wątpliwości i to, że można nie mieć zaufania do jego poczynań z tą inwestycją.
            • Gość: Mika Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.xdsl.centertel.pl 17.11.10, 23:25
              Jak deweloper odpowiadał na te wątpliwości? Chodzi o wodę i kanalizację czy coś jeszcze?
    • Gość: sasiadka:) Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 02.03.11, 14:42
      Witam
      kupilismy mieszkanko u tego developera, budowa idzie pełna para i miejmy nadzieje ze tak juz bedzie do konca:))
      bralismy kredyt i dostalimy go bez zadnych problemow , bank nie robil zadnych komplikacji. narazie wszytsko jest w porzadku i ze wszystkim idzie sie dogadac.
      pozdrawaim przyszlych sasiadow:)
      • Gość: antydefeloper Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 20:18
        Jeszcze jedno zdanie i pomysle ze jestes pracownikiem tego defelopera :)
      • Gość: :::: Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.11, 19:19
        A gdzie kupiliście to mieszkanie? gdzie idzie budowa pełną parą?
        • Gość: sasiadka:)) Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 11.03.11, 09:30
          mieszkanko kupilismy na " krakowskim przedmiesciu" na ul petrazyckiego.

jezdzimy tam co jakis czas ogladac budowe i wszytsko oki, dodaja nowe zdjecia na stronie to mozna ogladac etapy budowy.

jedynie co bylo ciezko z nimi zalatwic to ogrzewanie podlogowe ale trudno...
          • wojcia1 Re: ART Development - jakie doświadczenia? 25.03.11, 09:13
            Witam
            Czy ktoś mógłby udzielić mi informacji na temet inwestycji "Krakowskie Przedmieści", chodzi mi o kwestie poruszane już na forum, tzn. zabudowy wielorodzinnej i problemów z wodociągami.
            Czy macie może informację czy te sprawy zostały "wyprostowe"?
            Będę wdzięczna za każdą opinię.
            Iza
      • moni_pl Re: ART Development - jakie doświadczenia? 15.06.11, 19:57
        Witam, ja też kupiłam mieszkanko w tej inwestycji, ale na dzień dzisiejszy oddanie lokali sie wydłuży ok 2 miesięcy,trochę mnie to niepokoi, ja kupiłam w budynku E, proszę o jakieś info od przyszłych sąsiadów. Moni
        • Gość: wojcia1 Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.11, 21:41
          Witam
          Skąd ma Pani taką informację?
    • wojcia1 Re: ART Development - jakie doświadczenia? 01.04.11, 00:07
      Witam Wszystkich zainteresowanych kupnem mieszkania w inwestycji "Krakowskie Przedmieście".
      Zresztą tych co już kupili też :)
      Byłem dzisiaj na rozmowie z prezesem firmy i muszę przyznać, że cała rozmowa przebiegała w dobrej atmosferze. Człowiek wydał się w porządku, przystał na prawie wszystkie zmiany w umowie zaproponowane przez ze mnie.
      Wyjaśnił problemy we wcześniejszej inwestycji na ul Wieniawskiego, wytłumaczył w jasny sposób jak wykorzystują lukę w prawie budowlanym i budują z pozwoleniem na budynki jednorodzinne, by potem bez większych problemów przekształcać je w wielorodzinne.
      Z obserwacji prac budowlanych, widzę, że prace idę pełną parą. Jestem tam przynajmniej raz w tygodniu i widzę zawsze duże zmiany na plus.
      No i żeby nie było tak różowo do samego końca, to niestety prawdą jest, że aż do momentu otrzymania wpisu do księgi wieczystej nikt nie będzie pewny na 100%, że nie starci kasy i nerwów.
      No ale kto nie ryzykuje ten nic nie ma :))
      Pozdrawiam, mam nadzieję, przyszłych sąsiadów.
      • Gość: szyszka Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.11, 21:05
        Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na petrażyckiego.
        Jeśli wiadomo coś nowego na temat wodociągów, bardzo proszę o informację.
        Mam kilka pytań do "wojcia1", jeśli to możliwe, bardzo proszę o kontakt (weeeera@interia.pl)
      • Gość: sąsiadka:) Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 18.05.11, 10:08
        hejka sąssiady:))

ja narazie nie slyszałam zadnych nowowsci ani negatywnych informacji na temat budowy, wszystko chyba jak narazie idzie do przodu i jest w porzadku i miejmy nadzieje ze tak juz zostanie do konca:) a koniec juz blisko za niedlugo przeciez terminy oddania.

juz dachowki klada, okna wstawione instalajce porobione:) juz sie niemoge doczekac konca:)

piszcie ludziska jak wiecie o czyms nowym, informujmy sie , wkoncu razem bedziemy tworzyc wspolnote:)

pozdrawiam sąsiadka:)
      • Gość: domator Szczerze pisząc ... IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.11, 19:30
        > wytłumaczył w jasny sposób jak wykorzystują lukę w prawie budowlanym
        > i budują z pozwoleniem na budynki jednorodzinne, by potem bez większych problemów
        > przekształcać je w wielorodzinne.

jeżeli ktoś by mi oferował mieszkanie i przed sprzedażą chwalił się, jak świetnie wykorzystuje kruczki prawne - to jakoś tak zapaliłaby mi się czerwona lampka i dziesięć razy bym się zastanowił przed kupnem. Bo jaką mam gwarancję, że w późniejszym okresie nie będzie w podobny sposób wykorzystywał kruczków przeciwko mnie.
        Ale ja to pewnie nienormalny jestem ...
        • Gość: wojcia1 Re: Szczerze pisząc ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 21:53
          I właśnie dlatego się zastanawiałem, nie dziesięć razy, ale sto razy...
          • Gość: Marcin ART IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 13:07
            Witam
            JA jestem obecnie a kupnie mieszkania na Krakowskim Przedmiesciu...Bardzo bym chciał aby ktoś udzielił mi informacji jak wygląda obecnie sprawa z przyłączeniem mediów tj kanalizacja i woda. Czytałem tu na forum ze jeszcze w listopadzie tamtego roku było wiele obaw i niejasnosci z przyłaczami.Byłem wczoraj na budowie i widziłem budynek D , jest prawie skonczony i mają go oddawac w sierpniu.Z tego co widziałem przyłacza budynku są. A sprawa budowy tych mieszkań jako jednorodzinne daje tez do zastanowienia
            • Gość: aaa Re: ART IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.11, 11:10
              ja mam w umowie ze budynek jest wielorodzinny :)
              • Gość: Zwierze ART IP: *.146.160.49.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.07.11, 15:38
                Z tego co ja mam info to jeśli chodzi o wode, kanliazcje, gaz, to już wszystko załatwione i ponoć bedzie wszysko podlaczone do konca sierpnia natomiast pojawil sie problem z pradem i z tego co ja wiem to najwczesniej bedzie koncem wrzesnia czyli jak ktos pisal wczesniej opoznienie 2 m-cy jest jak najbardziej realne (oczywiscie prad bez odbioru bedzie wczesniej tylko, ze to nic nie daje) :-(
    • Gość: gozdzikowa Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 06.07.11, 10:36
      No ciekawe kiedy oddadza tak naprawde , tak zeby juz wszytsko bylo w porzadku, w koncu termin na budynki C,D i E wlasnie mija....

ktos zna jakis realny termin?
      niech zrobia te prady i przylacza i niech wszytko bedzie wporzadku, ja juz sie niemoge doczekac kiedy wkoncu pojde na swoje:))

czy na odbior mieszkania bedziecie sie wybierac z jakimis fachowcami?
      • Gość: Zwierze Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.180.93.156.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.07.11, 13:42
        Oczywista - oczywistość!
      • Gość: gozdzikowa Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 13.07.11, 11:51
        na stronie wlasnie zmienili termin oddadnia, i na wszystkie budynki jest 3 kwartal 2011.
        ehh...
        Czy ktos wie moze o jakis nowych szczególach?
        Jak dzwonie to tak mydla oczy ze potem nic niewiem konkretnego:))
        • Gość: monia Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 15.07.11, 21:50
          Witam przyszłych sąsiadów,

Czytam Wasze posty i mam pewne obawy. Czy ktoś wie jak ma być z dojazdem do osiedla i wjazdem do garaży? Kupowałam mieszkanie bez prawnika i teraz mam pewne obawy, piszecie o braku wody i prądu, a znajomy geodeta sprawdził mi, że działki po których ma być droga nie należą do dewelopera. Czy ktoś coś wie na ten temat? Działka od Petrażyckiego należy do jednego z prezesów, ale tak jak ktoś wcześniej pisał jest obciążona hipoteką przymusową przez Urząd Skarbowy!!! Można sprawdzić w dziale IV KW: KR1P/00138253/9
          A kolejne działki po których ma być droga według planu i umowy należą do jakiś prywatnych osób i też mają hipoteki!!!
          Kto ma informacje niech pisze. To również ważne jak woda i prąd.
          • Gość: wojcia_1 Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.11, 22:21
            Witam Wszystkich którzy już zakupili mieszkanka w tej inwestycji.
            Tak jak kiedyś pisałem, dopóki nie będzie wpisu w księdze wieczystej, dopóty będę lekko zestresowany :))
            Natomiast śmiać mi się chce z kilku wpisów które tutaj zostały umieszczone. Najlepszy był z tymi "karkami w czarnych koszulkach bodajże ;))"
            Ludzie, trochę rozsądku.
            Nie wiem jak reszta kupujących, ale ja od samego początku zakładałem, że oddanie inwestycji będzie opóźnione i to nie dlatego, że ktoś będzie chciał kogoś przekręcić, tylko dlatego, że to jest polska budowlanka. Mam kilku znajomych, którzy się tym trudnią i wiem co piszę. Tam na wszystko jest czas.....robota nie zając:))))
            Owszem są pewne problemy z podłączeniem prądu, czy też wody, ale tak się składa że dotyczy to wszystkich innych nowo powstających inwestycji przy całej ulicy Petrażyckiego (moja siostra kupiła dom 500m dalej i ma podobną sytuację).
            A z tą drogą dojazdową, to jest tak, że jest ona oddana w tzw użytkowanie wieczyste. Układanie kostki brukowej ma się rozpocząć jeszcze w lipcu.
            Natomiast wpis na hipotece księgi wieczystej działki został wykreślony. Wystarczyło tylko dobrze przeczytać umowę kupna, tam wszystko jest napisane.
            A na koniec, budowę odwiedzam dosyć regularnie. Rozmawiam z wieloma osobami tam pracującymi i nie widzę z ich strony niechęci do inwestycji. Robota idzie w dobrym kierunku.
            To tyle i do zobaczenia na budowie :)
            • Gość: gozdzikowa Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.xdsl.centertel.pl 01.08.11, 11:14
              hej podobno wstrzymali sprzedaz mieszkan ktos wie co jest grane??
              opoznione sa juz w oddaniu budynki C, D i E?
              mowili Wam dlaczego?
              piszcie ludziska , ja jestem przerazona a to ma byc moje pierwsze M , kredyt sie splaca a mieszknak nie ma.
              widzialam forum na stronce "moje osiedle"- krakow-krakowskie przedmiescie, mozna sie tam tez powymieniac info...
              • Gość: gosc Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 01.08.11, 12:42
                NOWE KLINY - smutne to ale od od kilku tygodni prace calkowicie zamarly,pozostala tylko dziura w ziemi...
              • Gość: bocian Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 11:46
                a na krakowskim ... przyłaczy nie ma i predko nie bedzie.....
                Ma ktos jakies nowsze lepsiejsze niusy??
                Opóznienia beda na stowe;/
    • Gość: cinekkk Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: 81.219.132.* 13.07.11, 18:39
      Za tym deweloperem stoi kilku karkow w czarnych skorach.
      Bałbym się ich spotkać w nocy, nie mówiąc o kupowaniu od nich mieszkań. 100% true!
      • Gość: klient Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.xdsl.centertel.pl 14.07.11, 11:35
        no to ciekawe bo ja nigdy tam takiego nie spotkalem a juz napewno prezesi i "obsluga" na takich niewyglada...
        jesli mozesz to rozszez wypowiedz a nie siej zametu...
        • Gość: swiadek Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 01.08.11, 12:46
          rzeczywiscie po Nowych Klinach pozostala tylko dziura,szkoda.
          • Gość: klient Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 02.08.11, 11:54
            Ktos cos wie na temat wstrzymania budowy Nowych Klin,prosze o info
            • Gość: markopolo Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.xdsl.centertel.pl 02.08.11, 12:07
              tu o krakowskim przedmiesciu rozprawiaja, nie o nowych klinach...
              lepiej zeby firma podolala inwestycjom....
              • Gość: klient Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 12.08.11, 13:44
                czy ktos cos wie na temat wstrzymania inwestycji Nowe Kliny,czyzby czekala nas upadlosc SOLART-u...
                • Gość: ... Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 22:51
                  Temat forum to doświadczenia związane z ART Development, podzielę się zatem swoimi...
                  Jest to firma niesłowna, niegodna zaufania, nie traktuje klientów poważnie!!!!!
                • Gość: olo Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.11, 09:12
                  na swojej WWW piszą, że trwają prace archeologiczne w przypadków inwestycji na klinach; na swoim koncie na facebooku piszą dodatkowo, że prace te mają trwać do końca sierpnia i że ich harmonogram przewidywał to.
    • Gość: Andrzej Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.196.28.203.netmaks.pl 28.08.11, 11:05
      Uważajcie na tę firmę i tych ludzi - sporo ludzi miało już z nimi problemy, wystarczy poczytać fora dyskusyjne; zapytajcie również tych co mieszkają w budowanych przez nich inwestycjach
      • Gość: nikt Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 18:15
        Zgadzam się z poprzednikiem!
        Uwaga na tą "firmę"!
        • Gość: nowy nieswiadomy Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 30.08.11, 13:55
          to ja poprosze o konkrety i szczegoly bo zamierzam kupic u nich mieszkanie. czego tzreba sie obawiac??
          • Gość: lukasz Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.2-0.pl 29.09.11, 22:30
            witam,
            ja wycofałem się z Krakowskiego Przedmieścia. Osoby nabywające tam mieszkania - w związku z tym, że jest to inwestycja oparta na pozwoleniu na budowę budynków jednorodzinnych w zabudowie bliźniaczej - nie mogą liczyć na pewne standardy przewidziane przepisami prawa budowlanego dla budownictwa wielorodzinnego dot, w szczególności szerokości przejść,wentylacji, parametrów instalacji. Ponadto jako budynki jednorodzinne - będą tylko zgłoszone do odbioru (a nie jak przy budownictwie wielorodzinnym obligatoryjnie "oglądane" w realu przez inspektorów nadzoru budowlanego, straż pożarną i inne służby)

pozdrawiam
            • Gość: marek Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.adsl.inetia.pl 30.09.11, 10:19
              Niestety, developer "naciąga" przepisy, aby zrealizować inwestycję wielorodzinną na terenach ujętych w planach zagospodarowania pod zabudowę jednorodzinną - a konsekwencje tego będą ponosić przyszli mieszkańcy, o ile będą mogli zamieszkać.
              Przy ul. Petrażyckiego miała powstawać zabudowa jednorodzinna i pod taką jest przygotowana infrastruktura wodociągów czy energetyki, więc niech nikogo nie dziwi, że będą problemy z przyłączeniem do tych sieci.
              • Gość: ixi Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.dynamic.chello.pl 30.09.11, 16:29
                media to nie problem przynajmniej wg. pana prezesa; kanalizacja - zrobi się przepompownie na osiedlu (ciekaw jak to wygląda i pachnie?), wodociągi - w każdym budynku będzie dodatkowa pompa która podniesie ciśnienie wody, prąd - enion postawi stację trafo (też na osiedlu), ale ja zrezygnowałam z zakupu mieszkania z innego powodu - miejsca parkingowe!!! w każdym budynku jest 8-10 mieszkań, a garaży 4, jak ktoś nie kupił garażu to gdzie ma parkować, tego p.prezes jakoś nie potrafił mi sensownie wyjaśnić
    • Gość: Aneta Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.com.pl 12.10.11, 10:26
      Witam,
      własnie rozmawiałam z kierownikiem budowy przy Petrażyckiego i jedyne co w tej chwili nasuwa się na myśl, to, że developer robi sobie delikatnie mówiąc z nas hece !!!! Budynki B-E być może zostaną oddane za miesiąc lub dwa, natomiast kochani Sąsiedzi z budynku A - mamy naprawdę duży problem, ponieważ od dwóch miesięcy kierownik budowy czeka, aż developer przyśle firmę wykończeniową, która zrobi dach i elewację. Na to generalnie PODOBNO nie ma developer kasy!!!!
      • Gość: ŁUKASZ Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.mofnet.gov.pl 12.10.11, 11:43
        Współczuję, ja szczęśliwie się wycofałem jeszcze we wrześniu/październiku 2010 roku.
        • borysek2011 Re: ART Development - jakie doświadczenia? 16.11.11, 23:11
          ART DEVELOPMENT - to teraz SOL -ART . Uwaga na tą firmę. Pana Prezesa Adama Urbana i spółkę wysłać trzeba w kosmos. Na prawdę nie warto się męczyć z firmą, która tak nieprofesjonalnie załatwia sprawy. Nie wywiązuje się z umów, nie realizuje terminów, nie informuje klientów o NICZYM. Jeśli nie wierzycie - przejedźcie się na budowę Krakowskie Przedmieście - ul. Petrażyckiego. Działka 134 i 135. Wystarczy, że traficie tam na kogokolwiek to godzinę wam zajmie słuchanie tej osoby co ma przeciwko ART DEVELOPMENT. Pozdrowienia dla Adama Urbana - ładną siedzibę sobie otworzył za nasze pieniądze przy Madalińskiego.
          • Gość: Zwierze Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.181.165.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.11.11, 15:06
            Popieram poprzednika, firma tzw. UDUŚ!!! Ten kto nie ma co robić , to nich kupi od nich mieszkanie i wtedy oj pracy co nie miara - prawnicy, sądy itd!!!! Odradzam tych naciągaczy.
            • Gość: forum Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.12.11, 12:02
              Jeżeli szukacie informacji o inwestycji Krakowskie Przedmieście to zapraszam na foru mieszkańców

krakow-krakowskie-przedmiescie.mojeosiedle.pl/viewforum.php?f=3081
              • Gość: znerwicowany Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 20.12.11, 19:28
                Jakie doswiadczenia?? Złe, baaardzo złe.... smutne i przykre niestety prawdziwe....
                • Gość: szkoda słow Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.12.11, 16:57
                  no no na innym temacie SolArt zaczyna sie ostro juz tłumaczyc:)) Czyżby zauważyli spadek klientów?? Co sie dziwić przy takich opiniach, jak to mowia plotka robi swoje, a taką postawą sobie klientów nie zjednuja.... przykre i smutne...
                  A tak człowiek czekał na mieszkanie, tak marzył o Świętach juz na swoim, niestety prezesi o to niezadbali... Szkoda że nie licza sie z innymi ludzmi, ktorzy im daja zarobic i z tym ze dzieki klientom maja spokojne swieta...
                  • Gość: luska Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.12, 12:42
                    hej! my też marzyliśmy o Świętach na Zachodniej 21. Z tą inwestycją też są nie lada problemy. Trochę inne niż z Polaną Borkowską, ale również związane z przyłączami. Mieszkanie miało być gotowe na lipiec 2011 r. Przejadą się ostro jak tak będą traktować klientów, bo marketing szeptany w czasach kryzysu działa lepiej niż ich cityboardy, reklamy w tramwajach, telewizji itp.
                    • Gość: brrrr Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.centertel.pl 16.01.12, 22:46
                      nie wiem kiedy.. ale nieciekawie. Ze strony ART znikneła zajawka o naszej inwestycji!! Znikneły wszystkie informacje o Krakowskim przedmieściu. Ktos cos wie?????????? DRAMAT
                      • Gość: szkoda słów Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.12, 13:46
                        SOLART= Art Development , robia sobie poprostu jaja z klientow, zero informacji, zadnych wyjasnien, nic...
                        Spychologia, sciemnianie i owijanie kota ogonem to co im najlepiej wychodzi.
                        • Gość: gość Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 29.01.12, 22:34
                          nie polecam, a zdecydowanie odradzam tego developera. o zachodniej to nawet pisać nie będę :(
                          ale widziałam prospekty z Wieniawskiego i jakbym tam nie mieszkała w pobliżu to... pewnie kupowałabym w ciemno

JEDNA WIELKA ŚCIEMA!!
                          • Gość: klient Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 31.01.12, 19:06
                            Jakby ktoś miał wątpliwości co do solartu to poniżej info do wypowiedzi dot. Zachodniej 21:
                            Co wy za bzdury piszecie , przecież na stronie artdevelopment piszecie jak to wspaniale nastąpiła połączenie waszych firm i teraz jesteście jednością! Więc należy brac odpowiedzilność za to co robicie, chyba , że myślicie co by mnie nie zdziwiło, że ludzie są baranami nie myślącymi i tak to co się nam uda to nasze ,a to co nie to ich - hahahahah. Może jakimś cudem tą Zachodnią 21 dokończycie, ale reszta do d.........., bo ludzie zaczynają się wycofywać z Ogrodów płaszów :-))), Wieniawskiego stoi i podywkonawca raczej już nie będzie z wami pracował chyba, że dacie jakieś gwarancje lub coś podobnego:-))) Z banku kaski nie dostaniecie jak nie sprzedacie mieszkań i nie będziecie kończyć następnych kondygnacji, a firma AWBUD przecież też ma duże problemy....... , a może nie jest wasza oj......... to w KRS tych wszystkich firm jest przypadkowo zbierzność nazwisk - to przepraszam! I jak będę miał wenę to może znowu coś napisze;-)))))
                            • Gość: nas jest więcej Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 08.02.12, 14:15
                              No Prezesi nasi ukochani, wezcie sie w garść i ukończcie te budowy bo widzicie jak skończyli prezesi Leoparda
                              • Gość: były klient Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.12, 21:13
                                co tam słychać na budowie, kończą?
      • Gość: gość Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.12, 09:19
        czy to prawda, że jest nakaz rozbiórki!?
        • Gość: szkoda słow Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.12, 09:14
          cooooo??
          przestancie ludzie siac niepotzrebnie panike
          owszem były jaja i sa opoznienia, ale sytuacja wychodzi na prostą, tazke pozostaje czekac cierpliwie, a nie dodawać jakiś dziwnych sensacji i stresów
          • Gość: gość Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.12, 12:33
            ale pierdoły ludzie wypisują...
            Budowa idzie do przodu. Były problemy z mediami itd, ale bez jaj z jakąś rozbiórką. Na budowie robotnicy zasuwają teraz nawet w sobotę. Zresztą na wszystkich budowach - sol-art też postęp, więc nie wiem skąd takie info wyssane z palca. Chyba, że ktoś ma taki cel, aby rozsiewać tego typu ploty.
            • Gość: taki tam Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: 213.241.1.* 18.06.12, 10:16
              pierdoły powiadasz? to powiedz jak się mieszka na petrażyckiego? co inwestycja niezakończona? niemożliwe!
              • Gość: Barbara78 Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: 213.134.163.* 05.07.12, 16:08
                czy ktoś wie kiedy mieszknia tam do odbioru?? ielż można czekać... jak sie sprawy maja ?
                • Gość: buntownik Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.copit.pl 22.08.12, 17:40
                  Jakby ludzie dbali o swoje i prezesa na widłach na gnój raz i drugi wynieśli to by przestał ludzi traktować jak ścierwo a zaczął poważnie bać się o swoje samopoczucie.

Nawiązując do pytania: nie polecam układania sie ze złodziejami (wzieli kase i nie dali mieszkań), oszustami (mówilli, że na jesień 2010 będą mieszkania) i lawirantami (pozwolenie na budowe jednorodzinnych domków zamiast wielorodzinnych) nie polecam!!!
                  • Gość: zdzisiuu Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.dynamic.chello.pl 02.09.12, 12:15
                    ale czy ktoś dostal juz klucze?? halooo ? wiecei z z mieszkaniami na petrazyckiego?? moja siostra tam kupila mieszkanie i po jej minie wnioskuje ze nie jest dobrze:/
                    • Gość: nick Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.adsl.inetia.pl 04.09.12, 10:49
                      ...prokurator, sąd, ogólnie katastrofa, szkoda gadać :(((
                      • Gość: zdzisiuu Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.dynamic.chello.pl 07.09.12, 22:06
                        EJ.. ŻARTUJESZ no nie?? nie bedzie tych mieszkań? ludzie kredyty wzieli! moaj siostra z mezem tez:/ kurde i co dalej????
                      • Gość: klient Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.play-internet.pl 08.09.12, 12:54
                        macie jakies dowody?
                        • Gość: nick Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.adsl.inetia.pl 10.09.12, 08:57
                          To znaczy co? Mamy udowodnić, że nie możemy zamieszkać na Petrażyckiego nie z naszej winy? Chcesz zobaczyć umowy w których termin przekazania mieszkań miną DAWNO, DAWNO temu? Czy aby na pewno jesteś klientem czy może pracownikiem dewelopera?
                          • Gość: zdzisiuu Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: 87.206.188.* 10.09.12, 21:21
                            No ja ze siostra gadałem- to mówiła ze nie jest ciekawie, ale wspominała że podobno po wakacjach miała się wprowdzac, ze miały byc klucze, a teraz tematu unika...

a maice jakieś szanse na odzyskanie kasy?
                          • Gość: Staś Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.12, 11:19
                            Człowieku weź się tak nie spinaj, wszystko jest na dobrej drodze i najpóźniej na początku przyszłego roku będzie można się wprowadzać.
                            • Gość: gociowka Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.12, 20:36
                              taaaaak??? a dostałes juz klucze do mieszkania?????
                              • Gość: Monika74 Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.prnet.pl 10.01.13, 08:29
                                Witam . Czy ktoś może wie jak wygląda sprawa z mieszkaniami na ana dzień dzisiejszy ? Ktoś z was juz tam mieszka?
    • Gość: życzliwa Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.12, 14:03
      Witam !
      mogę Ci tylko tyle powiedzieć , że ja mam bardzo negatywne doświadczenia z Art DEVELOPMENT , ja się w porę wycofałam , i radziłabym ci jeszcze zasięgnąć innych opinii i dużo różnych informacji na temat tej inwestycji , bo może teraz się już coś zmieniło na lepsze ....
      Pozdrawiam !
    • Gość: gosc_portaluX Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.ip.netia.com.pl 01.03.13, 15:07
      Czy sa jakies wiesci w sprawie ARTu i Krakowskiego Przedmiescia?
      • Gość: XXX Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 10:55
        wszystko ok, budowa zakończona, ludzie sie wprowadzaja, jest super!
        • Gość: gosc_portaluX Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.ip.netia.com.pl 15.03.13, 13:21
          No to gratuluje bo stresu troche bylo!
    • Gość: AA Re: ART Development - jakie doświadczenia? IP: *.205.118.154.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.10.13, 15:47
      Jeśli chcesz zafundować sobie nerwice, to kup mieszkanie z ART-Development.
      Firma, która od samego początku robi przekręt. Stara się o pozwolenie na budowę budynków jednorodzinnych i też takie otrzymuje, po czym buduje budynki wielorodzinne.
      Opóźnienia w oddaniu budynków ok 1,5 roku.
      Budynki bez odbioru technicznego, przyłącza mediów które nie spełniają warunków itp.
      Bieganie po sądach by dostać własne, zapłacone mieszkanie.
      A do tego wszystkiego brak szacunku dla klienta. Zarówno Art.-Development jak i Sol-ART to jedna i ta sama firma, która w Krakowie oferuje mieszkania w jednych z najniższych cen. Ludzi to kusi, bo czasy ciężkie, z kredytami trudno...A developer traktuje ludzi jak śmieci, nikt nic nie wie, nikt się dowie, bo po co...siedź i czekaj w rozpaczy bo czasem tylko, tyle pozostaje...
      Po zakończeniu budowy dalsza udręka, straszenie prawnikami by dostać akt notarialny.
      Standard wykończenia mieszkań, załamuje, ciągle coś nie działa.Kucie scian itp.

Jeśli ktoś ma zapytania dotyczące skąd taka dobra cena za m2 u w.w. developera jak inne mieszkania są takie drogi w Krakowie, to już wiecie.
      Krętactwo i oszustwo jakich mało!!! Stąd ta cena...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka