Gość: wyborca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 10:28 no i nareszcie. a soska, jak zwykle, się skompromitował. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: krakus Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 11:22 > Ale decyzję będziemy musieli podjąć, kierując się dobrem większości mieszkańców - mówił przewodniczący Barczyk. I podkreślił, że w Krakowie mamy ok. 30 tys. mieszkańców palących w piecach, czyli ok. 10 proc. - Tych 10 proc. zatruwa powietrze wszystkim - mówił. < Mieszkańcy, to te osoby które palą w piecach. Pozostali to napływowi podżegacze, którym wydaje się, że są mieszkańcami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jkk Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 12:36 Dokładnie - napływowi podżegacze, którzy ośmielają się mówić o złym powietrzu - nie macie prawa nazywać się Krakowianami! //ironia Siła twoich merytorycznych argumentów przygniata. Nie stać cię na ogrzewanie? W blokach jest taniej. A ja mam dość bycia otruwanym przez takich ignorantów jak Ty, tak samo jak 90% innych osób płacących tutaj podatki. Na prawdę napawa Cię dumą, to że się tu urodziłeś? To nie twoja zasługa! Znajdź sobie lepszy powód do dumy, bo przez tacy jak ty są dla mnie powodem do wstydu (tak też jestem z Krakowa i to co najmniej 4 pokolenia wstecz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xb1 Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.13, 11:39 Kto za tym stoi ? Gazprom czy moze UE ? Jeszcze za małe bezrobocie jest w kraju? Trzeba jeszczer ozwalić górnictwo? Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 01.10.13, 11:48 Oj tam górnictwo, bardziej ucierpi np torakochirurgia, bo mniej będzie raków płuc do wycinania. Lekarze od astmy i innych chorób też ucierpią. Nie wprowadzajmy zakazu palenia węglem, bo spadną przychody sektora medycznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.88.251.* 01.10.13, 12:39 Gornictwo samo sie juz od dluzszego czasu rozwala....zreszta badzmy szczerzy jak mieszkancy krakowa przestana palic weglem w piecach to gornictwo nie zbankrutuje wrecz bym powiedzial ze nawet tego nie odczuje...ilez tego wegla mniej sie spali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 13:53 Dokładnie, poza tym czym pali MPC jeśli nie węglem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lkr666 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.13, 16:10 Dokładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hildebrant Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 13:26 O rozwalaniu górnictwa pogadaj ze związkowcami ze Śląska. Jakoś w zagłębiu lubelskim wydobycie się opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.88.251.* 01.10.13, 16:19 I chwala Bogdance za to. Jak widac da sie zarabiac na weglu, jak sie tyle nie rozpierdziela pieniedzy na zwiazki i dodatki dla ludzi, ktorzy nie wytwarzaja zadnej wartosci dodanej a na slasku ich jest az nadto niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 11:55 Co nareszcie? To duży cios w najbiedniejszych, urzędnikom chodzi właśnie jedynie o wykorzystanie funduszy inwestycyjnych na wymianę piecy... Zamiast pomagac: przez rozszerzenie strefy przyłącza ogrzewania miejskiego, dopłat do alternatywnych zasilań (jak kolektory słoneczne, mini elektrownie wiatrowe), dopłat do rachunków najbiedniejszym, czy stworzenia norm emisji spalin dla pieców na paliwa stałe... To jest uderzenie tylko w jedną grupę społeczną - często najbiedniejszą i najstarszą! Tak się nie robi! Czemu nie wprowadzono jednocześnie, lub najpierw systemu osłonowego, oraz rozwiązań by ludzie z własnej woli rezygnowali z paliw stałych? Z resztą jest to łatwe do zaskarżenia, bo nikt nie zabroni używania diesla, czy benzyny, tylko będzie śrubowac normy emisji spalin... tak samo jak z papierosami - nikt na nie prohibicji. Nie zapomnimy w wyborach o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 12:01 Takie dopłaty już są przygotowywane i każdy kto wymieni piec węglowy dostanie zwrot 90% kosztów wymiany, a biedni będą dostawać dofinansowanie do wyższych kosztów ogrzewania! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 13:06 No właśnie, nie dostanie bo NAJPIERW musi założyć około 40 tys zł, bo tyle mniej więcej będzie kosztować założenie instalacji gazowej, a może nawet więcej, bo nie wszyscy mają gaz z gazociągu. Chyba że radni znów pokombinowali, i zwrot będzie dotyczył tylko pieca, więc wtedy około 10 tys zł. Dalej to dla nawet dwojga emerytów, a tych będzie głównie zakaz dotyczył, to kwota niebotyczna, kredytów nie dostaną. Powinno być tak, że dla firmy montażowej jest 10% zaliczki, a za całość faktura do UM. Ale tak nie będzie, bo nasi bezradni nie mają pojęcia o życiu na peryferiach krakowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 13:09 Radni chcieli się przypodobać krzykaczom to się przypodobali. A ze zimą po ich decyzji "ubędzie" sporo staruszów - to nie ich problem. Im jest ciepło, ich stać na ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyx Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 13:33 ;;;;-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 12:44 Mądre słowa - przepis będzie bił w najbiedniejszych, tych bez prawa własności, którzy wynajmują najtańsze mieszkania w mieście. Bogatym wisi czym grzeją i jak będą musieli zmienić to zmienią i niewiele im się zmieni. Za to wielu biednych ograniczenie to zepchnie na skraj nędzy - i nie piszcie o dopłatach bo to fikcja i to na kilka lat, a potem co? "Kołek w d...?" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 19:09 Tych naprawdę biednych nie stać nawet na węgiel. Akurat brak ochrony środowiska bije w bardzo szeroką grupę - może poza "elitami" finansowymi bo ich nie stać na lekarstwa na raka. Takie lekarstwa kosztują dużo więcej niż węgiel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.88.251.* 01.10.13, 12:45 Badz pewnien ze nie zapomne. Pan Soska nie ma co liczyc na moj glos:) Program dobrowolnych wymian piecow dziala od dluzszego czasu i raczej marnie szedl. Dobrowolnie to bym sie nie doczekal lepszego powietrza w krakowie, a wiekowy nie jestem. Program oslonowy ma by wprowadzony i trzeba liczyc ze bedzie wprowadzony dobrze, ale to zalezy od wladz. Normy emisji to pomysl chory, kto to bedzie i jak sprawdzal? Straz miejska ktora nie potrafi sobie poradzic z paleniem smiecmi? Nie zartuj. W przypadku aut nie ma tak prostej alternatywy. Zamiast wegla masz MPEC, gaz, prad, do ogrzania wody panele sloneczne. W przypadku aut ta alternatywa nie jest juz taka latwa. Choc uwazam ze czesc ulic w krakowie powinno sie zamknac dla ruchu, szczegolnie te w centrum, a na innych np. alejach wprowadzic oplaty za przejazd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 13:06 "...Program oslonowy ma by wprowadzony i trzeba liczyc ze bedzie wprowadzony dobrze..." - trzeba liczyć? Na co, na empatie radnych? Oni maja biednych w d.... Najbiedniejsi dostaną grosze (a to za duze mieszkanie, a to zarobki) i nic im to nie pomoże, bo wiekszość różnicy kosztów spadnie na nich. Po kilka latach kasy braknie i dotacje zostaną wycofane.. A ci co nie dostana nic, z grupy społecznej "lekko biednych" spadną do "bardzo biednych" Rozumiem ze odczuwacie "dziką" radość gdy komuś powodzi się znacznie gorzej od Was. "...Zamiast wegla masz MPEC, gaz, prad, do ogrzania wody panele sloneczne" -co za ignorancja, pisząc to widać ze mieszkasz w bloczku do którego MPEC dostarcza ciepełko i myślisz ze wszyscy moga tak mieć? MPEC nie dociagnie do domów jednorodzinnych na osiedlach bo to sie nie opłaca miastu !(słowa gościa z MPEC). Solarami przy naszym klimacie wody w zimie nie dogrzejesz do temp pozwalajacej umyć ręce. Po dziesięciu latach, kiedy zaczynaja się w końcu zwracać, nadają się do wymiany. A o prądzie nie wspominaj nawet - sam spróbuj grzać prądem to ci pensji braknie na rachunki. "...W przypadku aut nie ma tak prostej alternatywy..." - nie jest prosta bo ciebie dotyczy, jak poświęcać to kogoś,a od moich aut to wara?- mentalność Kalego. Popisałeś sie kilkoma przeczytanymi frazesami i sądzisz ze to jakieś "prawdy objawione"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 13:08 podpisuję się pod tymi słowami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 16:40 Gość portalu: p napisał(a): > podpisuję się pod tymi słowami Ja i moja cała rodzina - także! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.88.251.* 01.10.13, 16:36 "trzeba liczyć? Na co, na empatie radnych? Oni maja biednych w d...." Trzeba liczyc bo wkoncu ich sami sobie wybralismy. Jak chcemy radnych bardziej empatycznych to trzeba chodzic na wybory (a puki co frekwencja w wyborach marna to i jakos radnych marna - co sie dziwic jak wiedza ze za glupie decyzje nie spotka ich kara na kolejnych wyborach) "Rozumiem ze odczuwacie "dziką" radość gdy komuś powodzi się znacznie gorzej od Was." Wyobraz sobie ze nie odczuwam. Bardzo bym chcial zeby dofinansowanie bylo na odpowiednim poziomie. Wole zeby moje podatki poszly na doplaty dla osob biednych niz na kolejne nikomu niepotrzebne autostrady srodmiejskie. Objecie programem tych co naprawde potrzebuja wcale nie byloby dla miasta bardzo kosztowne. Czym jest pare mln zl wobec kilkumiliardowego budzetu? "co za ignorancja, pisząc to widać ze mieszkasz w bloczku do którego MPEC dostarcza ciepełko i myślisz ze wszyscy moga tak mieć?" Mieszkam w bloku, ale mam gazowy piec dwufunkcyjny wiec wiem jak jest grzac w gazem. Masz racje, grzejniki nie ida non stop na full jak to jest w blokach z MPEC ale czy jest w tym cos zlego? Musze powiedziec ze lepiej mi sie mieszka teraz jak mam nieco nizsza temp w mieszkaniu, niz wtedy jak mieszkalem z rodzicami a temp byla w okolicach 23-24. Masz racje tez ze nie wszedzie da sie doprowadzic MPEC, ale do zdecydowanej wiekszosci miejsc tak, szczegolnie w centrum do starych kamienic gdzie dalej pali sie weglem. Jest jeszcze jedna rzecz, jak nie podlacza Ci gazu albo MPEC to po 5 letnim okresie przejsciowym nie beda mogli Ci zakazac palic weglem, wiec byc moze teraz MPEC zostanie zmuszony do prowadzenia inwestycji, ktore do tej pory byly dla nich nieoplacalne. "nie jest prosta bo ciebie dotyczy, jak poświęcać to kogoś,a od moich aut to wara?- mentalność Kalego." Nie mentalnosc Kalego tylko wiem jacy wygodni sa ludzie. I nie pisalem tu o sobie, bo juz od dawna poruszam sie po miescie na rowerze, przez caly rok (tak przy -20 da sie jezdzic), a auto sprzedalem bo mi nie potrzebne. I goraco zachecam do tego wszystkich. To naprawde nie takie straszne. Pozawala za to zaoszczedzic kupe pieniedzy, czasu no i poprawia zdrowie i samopoczucie. Jak dla mnie mozna bardzo mocno ograniczyc ruch w centrum, wprowadzic oplaty za przejazd glownymi ulicami, strefy wolne od spalin, podniesc ceny parkingow itp itd. Nie ruszy mnie to absolutnie wiec nie bronie tutaj swoich "przywilejow". Wiec totalnie nie trafiles z argumentami. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik111 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 02.10.13, 07:59 "Trzeba liczyc bo w koncu ich sami sobie wybraliśmy" Nie można liczyć. Wyobraź sobie, że do tej pory chodziłem na wybory, od tej pory nie będę wa wiesz dlaczego? bo nic się nie zmienia, nie ma nikogo, kto by nie kradł i nie robił tylko pod siebie, tak samo jest z "naszymi" radnymi, nie mają nic empatii, patrzą tylko na to, żeby IM było dobrze, wszystkich innych mają gdzieś. I wiesz co? nikt, kto startuje w wyborach specjalnie się od nich nie różni. "Bardzo bym chcial zeby dofinansowanie bylo na odpowiednim poziomie" Założe się z Tobą (zresztą z każdym) o każde pieniądze, ze nie będzie będzie to minimum, które zniknie po 3-5 latach, podobnie będzie z dofinansowaniem wymiany pieców, propaganda mówi o 90% kosztów, realnie oceniam, że będzie to na poziomie 40-50%. "Mieszkam w bloku" A więc nic nie wiesz, o mieszkaniu w domu. Wyobraź sobie, że MPEC nie wszędzie dociera, co więcej nie mowie o obrzezach, tylko o ścisłym centrum, wiele kamiennic tamtejszych nie ma przyłącza MPEC, i mieć nie będzie "Bo to się nie opłaca" i "Za dużo z tym roboty" i jeśli myślisz, ze ktoś go do czegoś zmusi, to się mylisz, nie ma na ten temat słowa w dyskusji "naszych" radnych. Pokaż teraz alternatywę dla węgla? co? butle z gazem? "Nie mentalnosc Kalego tylko wiem jacy wygodni sa ludzie" No i wychodzi z Ciebie wszystko o czym mówił poprzednik: bronisz przywilejów łatwiej dołożyć biednym, a trudniej bogatym, co jeżdżą sobie 2 samochodami do pracy spoza Krakowa, Co Ty myślisz, że Ci ludzie palący węglem nie są do tego przyzwyczajeni? powie Ci coś, taniej będzie (zwłaszcza dla zainteresowanych) zabrać się właśnie za samochody, niż za piece węglowe, co więcej, ograniczenie ruchu bardziej podniesie jakość powietrza niż wymiana pieców. Może się do tego nie przyznajesz, ale tak właśnie argumentujesz, więc argumenty były jak najbardziej trafione Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiektywny Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.13, 11:15 Racja w 100% - podpisuję się pod argumentami "cynika111" obiema rękami!! Pozdrawiam Cię, cyniku! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 16:03 Dołącz do nas: www.facebook.com/pages/Paliwa-sta%C5%82e-sprzeciw-wobec-zakazu-u%C5%BCywania/1400188510211590 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LL Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 16:34 A CZYM TY PALISZ W PIECU. mIASTA CIĘ OGRZEWA???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hi hi ha ha Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.multi-play.net.pl 01.10.13, 17:42 Nieźle Wam idzie. Na razie więcej głosów przeciw niż za. :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 11:58 Ciekawy jestem jakie będą opcje ogrzewania po wprowadzeniu tego zakazu i w jakich cenach. Większość ostatnich zmian uderza przede wszystkim w portflele mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.felicjanek10.petroinform.pl 01.10.13, 12:03 Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że uchwała o zakazie paliw stałych przejdzie i krakowskie "powietrze" przestanie nas truć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 12:05 Aniu a czym ogrzewasz mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilQ Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.hist.uj.edu.pl 01.10.13, 12:10 A Putin już zaciera ręce na mysl o głupich Polakaczkach, niszczących swój przemysł węglowy i napełniających mu kieszenie. Czy nie widać tego, że Rosja maczała w tym palce??? skąd Polska improtuje najwięcej gazu? czy ktos sie nad tym zastanowił? A czym opalana jest elektrocieplownia miejska? Ja proponuje zamknac najpierw elektrocieplownie, bo ona wlasnie pali węglem i jest najwiekszym trucicielem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 13:56 Tyle, że elektrociepłownia ma odpowiednie filtry i normy do spełnienia, których w przypadku niskiej emisji nie można wprowadzic... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 01.10.13, 18:12 sądząc po ip, coś powinieneś wiedzieć o historii przemysłu węglowego w polsce. a jednak, nic nie wiesz.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.14.4.* 01.10.13, 12:19 Latem wkaźniki też odbiegały od normy i to też wina paleniem węgla? W ilu procentach palenie węglem odpowiada za złe powietrze w Krakowie. Nikt tego nie wie. Może wcześniej lepiej jest wykonac tego typu badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 13:59 Jeśli odbiegały to tylko na stacji komunikacyjnej a i to nieznacznie. A teraz porównaj to do stężeń zimowych PM 10, które są rzędu 200 mikrogramów. Chyba jest różnica, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.free.aero2.net.pl 01.10.13, 12:20 Tak Aniu, będzie super. Zwłaszcza, że wymiana WSZYSTKICH palenisk może zredukować zanieczyszczenia najwyżej o 34 procenty. Przy zakazie paliw stałych, to znaczy drewna również. A biorąc pod uwagę brak realnych działań w kwestii zabudowy miasta, ograniczenia ruchu samochodowego i nawet ostatnio zakazu palenia drewnem, to sam zakaz palenia węglem jest kpiną i działanim ku naiwnej uciesze prostych ludzi z zawężonym horyzontem. Takich jak Ty. I jeszcze mi powiedz, że wierzysz w inne działania, które będą podjęte w tzw. "późniejszym czasie"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.88.251.* 01.10.13, 12:49 Nie tylko 34% ale w przypadku Krakowa, az o 34%!! Ograniczenie ruchu to kolejny krok, ktory mam nadzieje zostanie podjety. To samo z zabudowa. Ale od czegos trzeba zaczac i to jest wlasnie ten krok. A jak dla Ciebie ograniczenie ilosci pylow i innego syfu o 34% to malo to Serdecznie Gratuluje. Kto tu ma zawezony Horyzont:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 13:18 Tylko czemu zaczynać od najbiedniejszych? Tylko nie wypominaj o dopłatach do różnicy kosztów bo to jakaś kpina. Bogatym to wisi, oni dadzą radę. Może zacząć od samochodów? - ale to by było bardzo niepopularne, bo bogaci musza dwoma samochodami dojeżdżać do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 13:52 Może podyskutujemy nad tym programem osłonowym jak będzie upubliczniony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 14:09 Ja już w sierpniu widziałem projekt, zresztą w tej gazecie o tym pisali. Średnio uposażony emeryt dostanie grosze a cała masa innych nic. A po kilku latach - co jest prawie pewne, wszystkie dopłaty wycofają. No chyba ze się coś zmieni w tym temacie, ale szczerze mówiąc wątpie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.88.251.* 01.10.13, 16:40 Dla mnie nie ma najmniejszego problemu. Nie jezdze autem po miescie, chyba ze musze. Wiec wszelkie ograniczenia ruchu beda dla mnie na PLUS!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.13, 15:01 Z tymi procentami to poczekamy zobaczymy.... Swoją drogą, już jestem ciekawy, jakie argumenty wytoczą ekolodzy jak się okaże, że niewiele się zmieni w kwestii powietrza po tym zakazie. Poczekamy 5 lat to zobaczymy - ja tam nie mam wielkich złudzeń... Jak przykryjesz garnek (nasza krakowska dolinka) czapką (pokrywa chmur) i nie masz w garnku dziur (korytarze przewietrzające) to i tak się wszytko będzie dusić. "Ograniczenie ruchu to kolejny krok, ktory mam nadzieje zostanie podjety. To samo z zabudowa." To znaczy, że jak to sobie wyobrażasz - wyburzą 20% obiektów, które powstały w ostatnich 10 latach... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prośba Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 14:01 Dobrze byłoby żebyś Ty przestała już truć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obłuda Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.13, 12:12 Jak to cudownie, że mamy takich młodych aktywistów, którzy budują swoje życie na filozofii ruchów ekologicznych. A radni to mądrzy ludzie, którzy wcześniej dają zezwolenia na gęstą zabudowę miasta, w którym już dawno zaburzone zostały korytarze wietrzące miasto. Coraz gęstsza zabudowa spowodowała, że nasze miasto już nie ma szansy na uwolnienie się z dramatycznego stanu powietrza. Czy ktoś ma świadomość jak ogrzać dom wybudowany w odległych latach gdzie sposób budownictwa był inny obwarowany np zakazem budowy domów parterowych? Teraz młodzi aktywiści mają pole do popisu ale tak naprawdę nikt się nie zastanawia co mają zrobic mieszkańcy starego budownictwa. Jest to cyniczne i obłudne co się teraz dzieje, a zakaz palenia w kominkach to już totalny absurd. Czy drewno, jako odwieczne paliwo ma być teraz wrogiem porównywalnym do węgla. Czy ktoś umie obecnie złapać za rękę człowieka, który do pieca wrzuca stare buty, plastik, śmieci, opony... O takich ludzi trzeba się upomnieć a nie o biedne rodziny które opalają drewnem lub węglem ale zawsze w zgodzie z zasadami o przyzwoitości w kwestii palenia tylko tym co nadaje się do pieca. Mącicie ludziom w głowach, niech miasto najpierw wprowadzi darmową komunikację i zaostrzy ruch samochodowy i wypowie się gdzie i jak zawalili swoje rządy a nie robili teraz wielkiego halo że robią coś dla miasta pod wpływem przesadnej presji o ekologii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 13:22 Święte słowa. Ci wszyscy "eko" i "aktywiści" to banda cwaniaczków pobierająca kasę za ich pseudo pozytywna opinie o inwestycjach - jak ktos zapłaci to szybciutko zmieniają swoje decyzje, a jak nie to łażą z transparentami i udają obrońców wszystkiego i wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ActivistTerrorist Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.multi-play.net.pl 01.10.13, 14:38 Kurczę jestem "eko" (cały rok jeżdżę rowerem) i "aktywistą" (czasem biorę udział w takich protestach jak ten organizowany przez KAS) i kurczę, grosza złamanego nie zobaczyłem za moje bycie "eko". Jak do tej pory to głównie płacę za: leczenie układu oddechowego, oczyszczacz powietrza do mieszkania, filtry do maski antysmogowej (tak, zimą po tym mieście jeżdżę w takiej masce). Sorry kunta, ale idąc Twoim tokiem rozumownia, to pewnym ludziom powinniśmy pozwolić kraść i zabijać (co w tej chwili już czynią spalając wszystko w swoich piecach) tylko dlatego, że są biedni. Płacę podatki w tym mieście (i to nie małe), więc w pewnym stopiniu utrzymuję tych biednych ludzi, ale stanowczo nie zgadzam się na to, żeby mnie truli. Tak, wiem według Ciebie jestem zły za to tylko, że żyję, pracuję i jeszcze mam czelność płacić podatki w Krakowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 15:05 Zaprzeczysz z całą stanowczością ze nie miały miejsca takie akcje, gdzie"eko" odblokowywali inwestycje po "dogadaniu się" z inwestorem? Czyli co - wcześniej inwestycja była "beee" a póżniej była juz ok? Nawet jeżeli ty osobiście nie miałeś w tym żadnego profitu, to takie sprawy psuja wizerunek wszystkich eko. Niestety działa to tak samo jak w przypadku gdy palący śmieciami psuja wizerunek paląch weglem. Moim tokiem rozumowania jest to, że to najpierw miasto powinno dać coś od siebie (np 90 % mieszkańców w zasięgu MPEC, a nie niby dopłaty do różnicy kosztów) a potem dopiero coś zabraniać. Tylko ty wolisz koszt zmian przerzucić na najbiedniejszych bo tak wygodniej. A z tym całorocznym rowerem to jest tak, ze wszyscy teraz nimi jeżdza i nie znajdziesz nikogo kto pcha tyłek do centrum samochodem. Do hipermarketu na zakupki i z dzieciakami do przedszkola tez wszyscy rowerkami dojeżdżają. To skąd te korki na mieście -tylko sami kłamiący wiedza ile w tym kłamstwa. Nie tylko ty płacisz podatki (i to niektórzy niemałe- jak zdążyłeś się pochwalić), także płaca je ci biedni węglowcy. I oni także dokładają się do twoich ścieżek rowerowych, nie wypominając Ci tego na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 195.88.251.* 01.10.13, 16:43 Do ktorych sciezek rowerowych?:) Bo zbyt wiele ich w Krk nie powstaje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fundacja Stańczyka Nagranie z przyjęcia Programu ochrony powietrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 12:18 Dzień dobry, przekazujemy nagranie z przyjęcia Programu Ochrony Powietrza dla Województwa Małopolskiego: www.youtube.com/watch?v=I8UAlVsHXBY&feature=youtu.be Pozdrawiamy, Fundacja Stańczyka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monka Re: Nagranie z przyjęcia Programu ochrony powietr IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 14:23 Dzięki! Przyda się dla tych co nie mogli uczestniczyć:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: 195.14.4.* 01.10.13, 12:22 pewnie też zakaz palenia. oni są nienor, malni. Ciekaw czym będą grzaly osoby które nie mają dostępu ani do MPC-u ani nie mają instalacji gazowej (są też takie ulice). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 12:24 To mnie też najbardziej w tym wszystkim ciekawi. Niech rozbudują mpec na całe miasto i wtedy z przyjemnością się do nich podłącze Odpowiedz Link Zgłoś
jop Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? 01.10.13, 12:37 Ostatnio do MPECu chcieli się podłączyć mieszkańcy Prądnickiej - MPEC zażądał 25 tys. za przyłącze, bo konieczne jest podciągnięcie rury o długości 150 m. (Szczegóły w artykule w Dzienniku Polskim). MPEC jako alternatywa, taaa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 12:43 25 tys? No to nieźle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: 162.27.160.* 01.10.13, 13:25 Bo "miastu się nie opłaca" - tak usłyszałem o doprowadzeniu sieci ciepłowniczej do swojego osiedla. Ale miastu za to opłaca sie zakazywać.Tyle tylko potrafia zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munio Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.183.243.206.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 12:44 Pierw się spytaj mieszkańców ktuży mają już w domu przyłącz MPEC, dlaczego z niego nie korzystają? W Polsce robi się najlepsze kotły na świecie na paliwa stałe. Są tak dobre że zachodni renomowani producenci firmują je na rynkach zachodnich swoimi znakami firmowymi.Kupowane są jako omy przez renomowane firmy w celu uzupełnienia swojej oferty. Polska nie ma znaczących graczy na rynku kotłów gazowych. W tej gałęzi w Polsce najwięcej sprzedaje się kotłów niemieckich. Gaz też z większości pochodzi z importu ( Rosja ). Pozdrawiam myślących. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 13:37 Popraw ortografię nieuku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.ifj.edu.pl 01.10.13, 13:41 Mam i korzystam. Jestem bardzo zadowolony. Mpec spala węgiel, ale nie zatruwa Krakowa, ponieważ ma wysokie kominy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 14:02 Ale będzie miało tylko jeden i to o połowę niższy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 14:07 Ha, Ha, Ha!!! Nie zatruwa krakowa??? Ha Ha Ha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: 162.27.160.* 01.10.13, 14:11 Z tym "nie zatruwaniem" to dobre :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.ifj.edu.pl 01.10.13, 14:15 A w jaki niby sposób zatruwa Kraków. Spaliny lecą poza Kraków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.13, 14:53 taaaaak, Kalemu ukraść to źle, ale Kali ukraść to dobrze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 16:54 to nie tak, raczej tak: Jak 100 Kali zachorować to bardzo źle (wypuszczanie spalin w Krakowie gdzie jest duże zagęszczenie ludności), Jak 10 Kali zachoruje to tez źle ale jednak lepiej (spaliny rozproszone). A może być tak ze 0 Kali zachoruje jeżeli spaliny się rozproszą i nie będą przekraczać norm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: munio Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.183.243.206.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 12:51 Już nie EKO. Jest to jeden sortów węgla kamiennego czyli paliwo stałe. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? 01.10.13, 16:42 "ekogroszek" to tylko nazwa handlowa na mieszaninę groszku, grysiku i miału węglowego. taka ściema, żeby sprzedać najgorszy syf jako pełnowartościowe paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 18:49 tymonku ekogroszku, daruj sobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekogroszek Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 18:57 Powtarzasz, tymonku, w każdym wpisie, pod każdym artykułem odn. smogu te same kwestie. Napisz coś nowego, a nie wklejaj tych samych komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: A co z tzw. ekogroszkiem? Ktoś wie? 02.10.13, 05:04 coś nowego? a coś się zmieniło, np. powstała norma pn-en opisująca, co można sprzedawać naiwnym jako ekogroszek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 12:36 Według mnie się nie skompromitował - podczas "dyskusji" w TV powiedział kilka bzdur ale powiedział tez sporo prawdy. Ale rozumiem ze za kompromitacje uznajesz ze głosował zgodnie z własnym sumieniem a nie pod dyktando ludzi z transparentami ( co niektórzy radni zrobili, by mieć święty spokój) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość - Krakus Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 13:36 Ciekawe czy sprawdzone jest jakie powietrze jest latem a jakie zimą. Najpierw niech podłączą nas do Łęgu a potem mogę rezygnować z węgla. Paleniem węglem nie sprawia mi przyjemności. Wolałabym odkręcić kurek z ogrzewaniem. Niestety palenie węglem to teraz dla mnie najtańsza forma ogrzewania, na inną mnie nie stać. Nawet jak będą dopłaty do instalacji innego ogrzewania to opłaty miesięczne mnie zjedzą. Zabijcie od razu najbiedniejszych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 13:59 To, że Ciebie nie stać wcale nie znaczy, że możesz zatruwać innych. Możesz sprzedać dom i przenieść się do bloku podpiętego do MPECu i sprawa z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 14:04 NIE idiotom!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 14:06 Następny imbe.cyl piszący o sprzedawaniu, jakie to wszystko dla was proste. Sprzedać i sprawa z głowy - tylko kto te wszystkie nagle sprzedawane kupi? A co "mądrego" doradzisz najemcom?Teraz mieszkania węglowe są najtańsze, jak właściciel podniesie standard zmieniając ogrzewania z węglowego na gazowe (zresztą za miejskie pieniadze) to ceny podniesie o 50%. Nie do ciera to do was? Boże - co za ignoranci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 14:08 kto kupi? ty? i za ile, wystarczy na zakup mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 14:21 Bardzo proszę o kulturę, a nie nazywanie mnie imbe.cylem. Taki poziom dyskusji prezentują tylko osoby, który brakuje logicznych argumentów. Niestety nie może być tak, że biedna mniejszość zatruwa większość mieszkańców. O sprzedawaniu pisałem jako o alternatywie - na zasadzie, że jak nie stać Cię na utrzymanie domu, to należy pomyśleć o alternatywnych miejscach zamieszkania. Notabene ogrzewanie węglowe wcale nie jest takie super tanie jeśli doda się do niego czas jaki kocioł wymaga, aby być gotowym do pracy (czyszczenie, wynoszenie popiołu, nasypywanie węgla, rozpalanie, itp). Zawsze można też przemyśleć termoizolację domu, która zwraca się po kilku latach, np moi rodzice kilka lat temu (jak kończyłem studia) ocieplili swój dom, wraz z wymianą okien i przeszli na C.O. gazowe - bardzo ich zaskoczył fakt, że płacą porównywalne kwoty jak przed inwestycją a ile mniej pracy i kłopotu. Dzisiaj twierdzą, że nie zamienili by tego ogrzewania na nic innego. Ja sam kiedy decydowałem się na kupno nieruchomości to właśnie koszty utrzymania były jednym z istotnych argumentów, które brałem pod uwagę. Podobnie jest z samochodami - jeszcze kilka lat a zobaczycie, że większość miasta zostanie objęta płatnym parkowaniem a może i (na co bardzo liczę) zostanie wprowadzona opłata za wjazd na obszar II obwodnicy. Wtedy do kosztów zakupu samochodu, paliwa, napraw i ubezpieczeń będzie należało doliczyć parkowanie i koszty wjazdu, co sprawi, że wiele osób przekonanych, że samochód jest najlepszym środkiem komunikacyjnym po mieście zmieni diametralnie swoje zdanie na ten temat. Zapraszam do merytorycznej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
cynik111 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 01.10.13, 14:43 Merytorycznie... bardzo proszę, węgiel, ekogroszeek lub inne pliawa stałe są najtańszymi sposobami ogrzewania domu, i to nie mówimy o 10-20 % ale o 40 i więcej. Obsługa takich pieców nie jest czasochłonna, a jeśli piec ma podajnik, to w ogóle jest bajka wyobraź sobie, że nowoczesne piece węglowe emitują naprawdę znikome ilości trujących substancji to raz. Dwa, piszesz o inwestycjach, wyobraź sobie, że "przemyślenie termoizolacji" o wymianie na piec gazowy... to są bardzo duże koszty, większości ludzi na to zwyczajnie nie stać, nie stać ich również na wynajęcie innego lokum ogrzewanego z sieci. Trzy, piszesz o piecach gazowych: a to wiedz, że czasami nie ma możliwości podłączenia się do sieci gazowej ponieważ, jak to ładnie ktoś napisał w tym wątku "miastu się to nie opłaca" może zatem pierwszym krokiem powinno być podłączenie CAŁEGO Krakowa pod sieć gazowniczą? może w to powinniśmy inwestować? cztery: zauważyłem jeszcze jedną rzecz: wszystkie bardziej ekologiczne metody grzania są obłożone bardzo wysoką akcyzą, może by tak obniżyć właśnie ją, i sprawić, żeby takie ogrzewanie gazem było tańsze niż węgiel? ale nie, bo to jest za bardzo skomplikowane prawda? łatwiej wprowadzić przecież zakaz, który uderzy po kieszeni najbiedniejszych, lub takich którzy chcą oszczędzasz Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 12.10.13, 16:24 cynik111 napisał: > nowoczesne piece węglowe emitują naprawdę znikome ilości trujących substancji to nie są znikome ilości. mniejsze, niż w zwykłych piecach, ale nie znikome. i to pod warunkiem, że piec jest zasilany paliwem dobrej jakości, a nie najtańszym badziewiem, dodatkowo zwietrzałym i zawilgoconym wskutek złego przechowywania. znikome ilości byłyby wtedy, gdyby spalanie odbywało się z b. dużym nadmiarem powietrza - ale wtedy spalanie byłoby nieekonomiczne, bo ów nadmiar powietrza odprowadzałby zbyt dużo ciepła przez komin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 14:45 Noe niestety młodzieńcze, nie wiem jakie to były studia, bo raczej nie ekonomiczne, ale proszę bardzo zaczynamy merytoryczną dyskusję. Mamy 50-letni dom, jednopoziomowy, łącznie około 300 metrów sześciennych kubatury, ogrzewany piecami kaflowymi (tak jest w wielu domach na peryferiach). Podaj teraz kubaturę twojego domu. Koszt termoizolacji? Ile okien? Koszt wymiany okien? koszt zmiany instalacji? czy był wymieniany tylko piec czy cała instalacja: grzejniki, rurki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 14:54 Zapomniałem jeszcze o najważniejszym: Ile spalanych było ton węgla, a ile jest gazu na rok? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Koko Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.dynamic.chello.pl 01.10.13, 14:57 OK, Dom około 350 m^3 kubatury, dwa poziomy. Wymiana kompleksowa C.O - zmiana stalowych rurek na miedziane + kocioł kondensacyjny Vaillant ze zbiornikiem 150l na ciepłą wodę. Grzejniki Purmo były kupione kilka lat wcześniej więc nie były wymienione. Okien wymienianych było 11 (wszystkie). Dom docieplono styropianem 10cm a na niego położono tynk silikatowy. Nie pamiętam jakie były dokładne koszty tych operacji ale mniej więcej 60 000 złotych (kocioł z zasobnikiem - 12500 + 10000 instalacja, 25000 elewacja, 12500 okna). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.13, 15:14 Widzisz, to wszytko pięknie wygląda na papierze. Sam podałeś jeden kluczowy parametr i jeśli tego nie widzisz to można to skwitować tylko stwierdzeniem "Syty głodnego nie zrozumie". Bardzo mnie cieszy jak widzę, że inni mają się dobrze inwestują, modernizują itp - o to chodzi. Ale szacunek należy się też tym, którzy nie radzą sobie za dobrze - zaręczam Cię, że wielu z tych, którzy palą węglem chcieli by mieć możliwość zainwestowania w termomodernizację. I wytykanie ich jako trucicieli, czy pisanie "niech se zrobią termomodernizację" ma niewiele wspólnego z szacunkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 15:16 Sorry za imbe.cyla ale nie mam nerwów do ludzi dla których jedynym, słusznym rozwiązaniem jest "sprzedać" A odnosząc się do 60000 pln opisanych przez ciebie kosztów. Odpowiedz sobie sam na pytanie, ile z tych wszystkich ludzi będzie stać na taka inwestycje? (nawet mniejszych o 50%). Ilu dostanie na kto kredyty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 15:58 I sam sobie odpowiedziałeś - około 60 tys zł, z których zyskiem jest tylko wygoda, albo i za tę wygodę niewiele bo niewiele się płaci - jak napisałeś "porównywalne kwoty za ogrzewanie". Załóżmy że w domu mieszkają dwie osoby, emeryci. Emerytury łącznie dostają około 2000 zł (baaardzo optymistycznie, znam osoby dostające po 700-800 zł). Ile mogą odłożyć? Bardzo oszczędnie gospodarując: ok: 70 zł prąd, 50 woda i ścieki albo wywóz szamba, śmieci 50 zł, podatek od nieruchomości i ubezpieczenie 100 zł, gaz (kuchenka gazowa o ile jest) 50 zł, 50 zł telefon, 20 zł telewizor, 60 zł chleb, coś do chleba, coś na obiad, do tego lekarstwa, ubrania - przy bardzo mocnym zaciskaniu pasa może z 1000 zł zaoszczędzą. Ale: remonty bieżące i duże? Odmalować pasuje co 4-5 lat, dach ma gwarancję 10 lat więc po ok. 15 latach trzeba wydać te 50 tys zł, co daje już około 300 zł na miesiąc z tego tysiąca. A gdzie jakiś prezent dla wnuków? A może samochód? Nie, na samochód już nie wystarczy. Krakowskim targiem zaoszczędzą 300 zł na miesiąc. 60000/300=200 miesięcy. Prawie 17 lat... Dożyją? Albo trzyosobowa rodzina: dwie osoby pracujące za niezłą pensję 2500 brutto, gdy minimalna to 1700 zł (a w ilu rodzinach pracuje jedna?). Daje to ok. 0,7*3400=2380zł. Dojazd do pracy dwóch osób, nawet bez samochodu, 150 zł miesięcznie. Czyli zaczynamy od kwoty bardzo podobnej do emerytów, tylko na trzy osoby. Dziecko chce coś więcej zjeść, wyrasta z ubrań, jakiekolwiek zajęcia pozaszkolne, książki, zeszyty, wyjazd z klasą do kina, ubezpieczenie, komitet, zielona szkoła... To ile wg ciebie miesięcznie zaoszczędzą? A tutaj radni lekką ręką każą w ciągu 60 miesięcy wydać te 25 (co tanie to drogie) do 40 tys. zł. Czy ktokolwiek z opisanych przez mnie osób wyłoży OD RAZU taką kwotę? I czy dostanie zwrot? Zawsze przecież może zabraknąć jakiegoś papierka... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 01.10.13, 16:44 przy zdrowych zmysłach trudno zakładać, że dwojgu ubogich emerytów uda się coś o kubaturze 350m3 ogrzać, oświetlić, sprzątać, remontować itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: 162.27.160.* 01.10.13, 17:57 Ooo- tymon się pojawił, brakowało mi jego jakże" merytorycznych" uwag. Ale nic straconego, na pewno kilkoma mądrościami nas uraczy(...wyprowadz sie jak cie nie stać, sprzedaj, itd) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 01.10.13, 18:10 wal się na ryj, naprawdę, cudów nie ma - nie da się utrzymać zabytkowej willi o dużej kubaturze nie mając odpowiednich dochodów i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KULTURA TYMONA Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.13, 19:05 Tymon - przechodzisz samego siebie - słownictwo wprost z rynsztoka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 22:33 Język niekulturalny, ale fakty pozostają faktami: nie jest racjonalne, aby wszyscy byli zmuszeni ryzykować zdrowie oddychając zanieczyszczonym powietrzem aby pozwolić nielicznym nieracjonalny luksus mieszkania na olbrzymiej powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdziwiony Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.adsl.inetia.pl 02.10.13, 00:00 Czy jakiekolwiek "argumenty" usprawiedliwiają ordynarne i chamskie zwracanie się do innych forumowiczów i takież ich traktowanie???!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.164.254.30.awist.pl 02.10.13, 00:42 ".... aby pozwolić nielicznym nieracjonalny luksus mieszkania na olbrzymiej powierzchni..." - czy dalej nie dociera ze własnie chodzi o tych "licznych", mieszkających w skromnych mieszkaniach w kamienicach, a nie tych nielicznych mieszkających w luksusach? - tym w luksusach wisi czym grzeją bo ich stać Moze zamień się z kims na takie luksusowe mieszkanko w starej, zimnej kamienicy skoro uważasz ze im tak dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.13, 23:25 Może i mało kulturalny język, ale jak inaczej można przekonać cymbała jeżeli nie powie mu się wprost jego językiem?. Przecież innego nie zrozumie a jakoś informacje przekazać mu trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 18:13 Dziecko drogie, kubatura 350 m3 jest to najbardziej typowa kubatura 10,5x12x2,75m. Jeśli by nie ogrzali tego w całości, to mają grzyba. Więc zaciskają pasa i ogrzewają. A jeśli chodzi o oświetlenie - zakład energetyczny, podobnie jak gazowy, dokładnie liczy. Jak zużywasz mniej, to podwyższa ci o tyle koszty stałe. W ten sposób czy oświetlasz, czy nie, to i tak płacisz tyle samo. A poza tym najbardziej energożernym urządzeniem w domu jest lodówka. Wyłączysz ją? Amoże kupisz energooszczędną żarówkę ledową, za "jedyne" 35 zł (na E27). Można kupić jeszcze niby za 25 zł E14, ale trzeba by było zmienić żyrandol, co też kosztuje. Więc tańszym rozwiązaniem okazuje się płacenie za zużycie prądu przy żarówce za 2 zł, przynajmniej daje przyjazne światło. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 01.10.13, 18:21 i po co dwojgu staruszków taki kłopot? po co? Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 01.10.13, 18:34 tymon99 napisał: > i po co dwojgu staruszków taki kłopot? po co? Pewnie! To sami ci staruszkowie są kłopotem dla Tymona! Powinni się oddać dobrowolnie eutanazji, no ewentualnie do przytyłku lub umierać na korytarzu w "szpitalu" za zasłoną aby nie przeszkadzać Tymonowi - tacy nieestetyczni i jeszcze nie chcą tracić dorobku życia. Kto wychował tego "człowieka" Tymona? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 18:48 Czyściciele kamienic są idolem tego czegoś co się zwie tymon? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 02.10.13, 04:40 dla mnie nie są żadnym kłopotem. naprawdę. sami dla siebie są kłopotem, gdy się napinają, by mieszkać na 70m2 na głowę i nagle odkrywają, że po opłaceniu rachunków za chawirę brakuje im na leki. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 02.10.13, 06:00 tymon99 napisał: > dla mnie nie są żadnym kłopotem. naprawdę. > sami dla siebie są kłopotem, gdy się napinają, by mieszkać na 70m2 na głowę i n > agle odkrywają, że po opłaceniu rachunków za chawirę brakuje im na leki. > To siedź cicho - odezwiesz się, jak przekroczysz 65-70 lat i "młodzi rozsądni" (może Twoje dzieci) każą Ci wszystko wyrzucić i przenieść się do komórki 4 m^2. Przecież to wystarczy, aby wstawić łóżko do umierania. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy 02.10.13, 07:25 o czym ty w ogóle do mnie rozmawiasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.free.aero2.net.pl 01.10.13, 20:23 tymon99 to smog Internetu - ZAKAZAĆ tymona99 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.164.254.30.awist.pl 02.10.13, 00:45 Gościu - swoja głupotą przebijasz nawet naszych rządzących. Życzę ci z całego serca byś na starość sam zaznał tego przez co przechodzą ludzie starsi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 19:16 W normalnym kraju emeryci przeprowadzają się do mniejszego mieszkania. Mniejsza powierzchnia do sprzątania, mniejsze wydatki na malowanie, remonty, jak również.... ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.183.243.230.dsl.dynamic.t-mobile.pl 01.10.13, 21:17 oddając państwu, tutaj krakofkowi ze 30 arów działki za jednopokojowe mieszkanie? to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 22:26 A skąd takie liczby? I co jest więcej warte? I nie wiem dlaczego przypominają mi się dyskusje na temat wyższości Lincolna z 6 litrowym silnikiem nad Hondą Civic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.164.254.30.awist.pl 02.10.13, 00:55 W normalnym kraju - tak W naszym kraju - ludzi starszych nie stać na leki Czy wam wszystkim się wydaje ze każde mieszkanie ogrzewane węglem ma 120 m kw? Większośc mieszań ma metraz identyczny jak wasze ciepłe mieszkanka w blokach. Co im da zamiana np 45 m kw ogrzewanego węglem na nawet 35m kw ogrzewane gazem - tylko rachunki wyższe o 200 %, nawet przy niższym metrażu. A i czynsz sporo wyższy, bo przecież "standard ogrzewania lepszy" No chyba ze chcesz dołożyć kilkorgu starszym ludziom do wyższych rachunków?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zs Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.ip.netia.com.pl 01.10.13, 14:42 Dyskutując na Twoim poziomie, pozostaje jedynie stwierdzić, ze jak Ci nie pasuje powietrze w Krakowie, to się przeprowadź gdzie indziej. Tylko, co to merytorycznego wnosi do całej dyskusji ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 19:00 debilu sam sie przenies Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 14:04 Oczywiście, że jest to sprawdzone. Stacje monitoringu działają non stop i ich odczyty można weryfikowac m. in. na stronie województwa małopolskiego. Jasno wynika z tego, że zimą jest zdecydowanie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monka Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 14:22 No i w końcu pierwszy krok do oczyszczenia powietrza zrobiony:) Super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.13, 14:29 Z tego, co mi wiadomo dalszych kroków nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kra Korytarze powietrza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 16:31 Kolejna działka Zakopiańska-Brożka -Cegielniana sprzedana na biurowiec. A od lat były tam niskie budki. Miasta ją sprzdało za 2,9 mln zł. Tak jakby ta kwota uratowała budżet miasta. Zamiast urzadzić tam parking, miejsce dobre obok pętla tramwajowa i autobusowa. Pomyślec trochę , przewietrzyć miasta a nie zabudowywać każdą działkę wysikimi budowlami. Szanowni radni /celowo małą/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 21:08 no i super. byle by tylko jeszcze im pary wystarczyło żeby zakaz palenia wszystkim przegłosować. ale pierwsza decyzja samorządowców, która i się podoba. oby tak dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kunta Re: Program ochrony powietrza dla Małopolski przy IP: *.164.254.30.awist.pl 02.10.13, 01:01 Skoro sugerujesz zakaz palenia wszystkim, to może i gazem też zakazać palenia? Jeszcze włączmy w to świeczki, gromnice i znicze cmentarne. Jak wszystko to wszystko - a co się będziemy rozdrabniać! Odpowiedz Link Zgłoś
privatevasquez Maski przeciwpyłowe na smog 08.10.13, 12:24 Ja już maskę wyciągnąłem. Na wiosnę w niej jeździłem jak jeszcze w Krakowie było kiepsko z oddychaniem. Do wyboru macie totobobo, Respro i Rzmask.pl Pierwsza mi jakoś nie leżała, drugą trzeba kupić w UK i filtry mają niebotycznie drogie a trzecia ma przedstawicielstwo w Polsce. Nie ma co czekać na redukcję tego syfu w Krakowie. To zajmie lata a i tak niewiele da bo leżymy w niecce tak zwanej i wszystko siedzi w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LauraT. Program ochrony powietrza dla Małopolski przyjęty IP: *.xdsl.centertel.pl 17.10.13, 17:12 Uważam ,że zakaz palenia węglem jest jedynym i najlepszym rozwiązaniem , chyba że wprowadzić dla trucicieli podatek ekologiczny w takiej wysokości , że sami przejdą na gaz . Odpowiedz Link Zgłoś