odyseusz 04.08.02, 18:32 Cześć, otwieram nowy wątek na temat V LO, szczególnie interesują mnie absolwenci A. D. 1989 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: acur Re: V Liceum Kraków IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 04.08.02, 19:42 "piątka" to ta szkoła gdzie mają problemy z rekrutacją? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: V Liceum Kraków 04.08.02, 22:54 Gość portalu: acur napisał(a): > "piątka" to ta szkoła gdzie mają problemy z rekrutacją? nie nazwalbym tego problemami. juz raczej po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 11:37 No to zgłasza się absolwent. Ale niestety 1992. Odpowiedz Link Zgłoś
smokwawelskijr Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:17 No cóż 5 jest w rankingach najlepsza. A tak na prawdę to szkoła wypluwająca w większości oszołomów, frustratów, snobów. Na szczęście wśród wielu osób które znam, a skonczyły to liceum, jest paru fajnych. Mikołaj7, a Ty przypadkiem nie skonczyłeś 5LO? Odpowiedz Link Zgłoś
mikolaj7 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:19 smokwawelskijr napisał: > No cóż 5 jest w rankingach najlepsza. A tak na prawdę to szkoła wypluwająca > w większości oszołomów, frustratów, snobów. Na szczęście wśród wielu osób > które znam, a skonczyły to liceum, jest paru fajnych. Mikołaj7, a Ty > przypadkiem nie skonczyłeś 5LO? nie, nie skonczylem ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
odyseusz Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:21 smokwawelskijr napisał: > No cóż 5 jest w rankingach najlepsza. A tak na prawdę to szkoła wypluwająca > w większości oszołomów, frustratów, snobów. Na szczęście wśród wielu osób > które znam, a skonczyły to liceum, jest paru fajnych. Mikołaj7, a Ty > przypadkiem nie skonczyłeś 5LO? Człowieku wylażą z Ciebie kompleksy, ja uważam, że ta szkoła dala mi dużo - swobodę intelektualną, teraz doktotryzuję się więc chyba nieźlke to świadczy o szkole? Odpowiedz Link Zgłoś
smokwawelskijr Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:36 Może wyraziłem sie zbyt brutalnie. Nie twierdzę, że ta szkoła niczego nie uczy. Chodzi o sam klimat w którym młodym ludziom wpajane jest przekonanie o własnej wyższości tylko z powodu uczenia się w danej szkole (nie ważne 5, 1 czy inne liceum). A najważnejsze jest to co sami osiągną i jakimi są ludźmi. Nie wyssałem z palca swojego przekonania i wiem o tym z autopsji. Co do Twojego doktoryzowania się...A ja znam wielu doktorantów, którzy piątki nie ukończyli. Jesli chodzi o rankingi to są one tworzone głównie w oparciu o osiągnięcia uczniów w olimpiadach. W zeszłym roku wysoko w rankingach byly szkoły z małych miasteczek, gdzie na małą liczbę uczniów bylo kilku zdolnych, którzy zajęli pierwsze miejsca w olimpiadach. Szkoły na prawdę przeciętne i hop na wyskie miejsce. Co do moich kompleksów...no cóż to wyacznie moja prywatna sprawa, chyba że jestes psychologiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:26 A wiesz, że masz duużo racji. Może 19-letni świeżo upieczeni absolwenci mają prawo być trochę wyniośli (prawo wieku..), ale gorzej, kiedy nauczyciele z kiluletnim stażem na pożegnanie obdarowują absolwentów mniej więcej takim tekstem: "Wy tu narzekacie na tę piątkę, ale jak pójdziecie na egzamin wstępny i zobaczycie poziom tych ludzi z liceów z prowincji....". Do dziś to pamiętam (minęło 10 lat) i do dziś tak samo się nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
odyseusz Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 16:38 Niestety różnice są między Krakowem,Wawą a prowincją, chociaż nauczyciel nie powinien tego mówić. Oczywiście, że Twoje kompleksy są Twoją sprawą, ale wyraziłeś się delikatnie mówiąc niekulturalnie, takie uogólnienia sa głupie. A co do szkół - jaka młodzież taka szkoła, gdy ktoś przychodzi zdolny i jeszce się nieco pokieruje, nie będzie się mu przeszkadzać w jego rozwoju to coś z niego będzie, a do czołowych krakowskich liceów idzie zdolna młodzież, tego mój drogi nie zmienisz, a co do frustracji to chyba Ty ją raczej przejawiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
smokwawelskijr Re: V Liceum Kraków 06.08.02, 20:48 Odyseusz masz rację. Jestem zakompleksionym debilem. Skończyłem inne niż piątka liceum. Wszystko to uogólnienia, nieprawda wyssana z palca. Wstyd mi, że mogłem podkopać renomę tej wspaniałej szkoły. Wstyd mi, że wyraziłem inną niż Twoja opinię, to nie powinno się było wydarzyć. A poważnie. Oj, chyba niezbyt gruntowną edukację odebrałeś, do tego jesteś doktorantem (już obawiam się o losy młodziezy, którą bedziesz uczył). Obawiam się, że jesteś tak przekonany o swojej nieomylności, wspaniałości, że leczenie psychiatryczne jest tutaj konieczne. Nie posługiujesz sie nawet argumentami tylko inwektywami, co mi zarzucasz. Czym gorsze są moje opinie od Twoich? Niczym drogi mój pacjencie. Potwierdzasz niestety moje przekonanie. Jestes bufonem moj drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
odyseusz Re: V Liceum Kraków 07.08.02, 09:46 smokwawelskijr napisał: Ja nie napisałem, że jesteś debilem, tylko, że wyciągasz głupie wnioski z tego, że spotjkałeś kilku bufonów z V LO, a Ty jakie liceum kończyłeś? Naprawdę nie ma powodów się tak unosić, to Ty pierwszy mnie zaatakowałeś mój drogi kolego, pozdrawiam > Odyseusz masz rację. Jestem zakompleksionym debilem. Skończyłem inne niż > piątka liceum. Wszystko to uogólnienia, nieprawda wyssana z palca. Wstyd mi, że > > mogłem podkopać renomę tej wspaniałej szkoły. Wstyd mi, że wyraziłem inną niż > Twoja opinię, to nie powinno się było wydarzyć. > A poważnie. Oj, chyba niezbyt gruntowną edukację odebrałeś, do tego jesteś > doktorantem (już obawiam się o losy młodziezy, którą bedziesz uczył). Obawiam > się, że jesteś tak przekonany o swojej nieomylności, wspaniałości, że leczenie > psychiatryczne jest tutaj konieczne. Nie posługiujesz sie nawet argumentami > tylko inwektywami, co mi zarzucasz. Czym gorsze są moje opinie od Twoich? > Niczym drogi mój pacjencie. Potwierdzasz niestety moje przekonanie. Jestes > bufonem moj drogi. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:39 A jaką klasę kończyleś? Bo ja też ten sam rocznik i tez V LO Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) IP: 149.156.184.* 08.08.02, 11:07 Humanistyczną - byłem w klasie Eminowicza. To co, znamy się? W dzienniku miałem nr 18:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 11:51 Tego jeszcze nie sprecyzowałam , ale pewno tak... Ja do francuskiej i tu następuje problem numery w dzienniku nam niewiele podpowiedzi dają - tak myślę! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viking73 Re: Do Malutka ! ( bez odmian) IP: 149.156.184.* 08.08.02, 11:55 Moja koleżanka z podstawówki chodziła właśnie do francuskiej - nazwisko "drapieżne zwierzę" (nie pies) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 12:06 Czy to może być to zwierze z czerwonego kapturka? Jeśli tak to byłyśmy blisko w numeracji ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Do Malutka ! ( bez odmian) 08.08.02, 12:09 To właśnie to zwierzę! Zwierzę gdzieś przepadło i chyba od siedmiu lat nie mam z nim żadnego kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 12:13 Ja miałam ostatnio na spotkaniu klasowym, niewiele się zmieniło , troszkę wydoroślało ale to chyba jak my wszyscy i mieszka w Krakowie- to już niekoniecznie jak my wszyscy! Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Do Malutka ! ( bez odmian) 08.08.02, 12:18 To Wy macie jakieś spotkania klasowe? Moja klasa rozleciała się następnego dnia po rozdaniu świadectw (humaniści-indywidualiści). Ale z tego co do mnie docierają jakieś głosy to rzeczywiście większość dalej w Krakowie. No może poza jednym kolegą MG, który podobno w Londynie i koleżanką MSz - teraz słynną reżyserką. Ale u was też jeden kolega robi zawrotną karierę - a to jakieś zupki reklamuje swym basowym głosem, a to jakieś konkursy w Radiu Zet, a to w TV się udziela. O reszcie nie mam pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 13:19 Mieliśmy jedno z okazji 10 lecia matury,zresztą hiszpańska też. Było bardzo fajnie.Ale wcześniej też nie mieliśmy żadnego kontaktu.Oczywiście prócz tych o których gdzieś głośno bardziej lub mniej słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 13:28 A ja tak ogólnie to do Piątki nie czuję jakiegoś głębszego sentymentu. Szkoła jak szkoła - nie pozostawiła we mnie specjalnie żadnych głębszych wrażeń. Może charakter mam za mało pasujący do tego liceum? Nie wiem. Na studiach podobało mi się duuużo bardziej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 13:42 Ja czuję takie powracające miłe wspomnienia jak pomyślę o szkole, ale sądze że takie uczucie ma każdy niezależnie od tego które liceum skończyła- chyba że wspomnienia te są bardzo niemiłe. Dla mnie wiążą się one raczej z wspomnieniem tego okresu w życiu. Natomiast inne nie wiem nie zastanawiałam sie nad tym czy byłabym inna gdybym skończyła jakieś inne liceum. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Do Viking! ( bez odmian) 08.08.02, 13:58 Ale kilka razy zdarzyło mi się doświadczyć "lepszego traktowania" kiedy rozmówca dowiadywał się, że też jestem absolwentem Piątki. Pierwszy raz, gdy składałem dokumenty w sądzie, żeby uzyskać uprawnienia tłumacza przysięgłego. Pan Prezes spojrzał w dokumenty stwierdzając "Ooo, pan też z Piątki, a kto był pana wychowawcą?". I zamiast rozmawiać ze mną na temat mojego doświadczenia w tłumaczeniu dokumentów sądowych to rozmawialiśmy o Eminowiczu. A zatwierdzenie na tłumacza dostałem "od ręki". Drugi raz nie tak dawno - poszedłem do lekarza, żeby dostać "zdolność do pracy". Pani doktor zupełnie bez powodu zaczęła rozmowę o szkole średniej i jak się okazało, że oboje kończyliśmy to samo liceum to "po znajomości" dostałem zdolność od razu na trzy lata. Bardzo to byłe dla mnie zaskakująco miłe. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Poprzedni list: Do Malutka! 08.08.02, 14:00 Zapomniałem zmienić nagłówek, sorry:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 14:11 Ja przy pracy raczej tego nie miałam, natomiast czasem podczas wspomnień o czasach liceum, jeśli powiem że to była "piątka" to wzbudza to większe zainteresowanie osób z innych szkół, ale dla mnie to raczej takie miłe wspominanie. Raz natomiast poznałam kogoś - kto był również po V i nie przyznałąm się do tego -był okropny ale sądze że ta osoba po każdej szkole byłaby taka...I na podstawie twoich doświadczeń , może też zacznę wykorzystywać ten fakt w jakiś działaniach:-)zawsze warto spróbować, choć chciałabym być oceniana za wnętrze ( również to związane z wiedzą) Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 14:22 A najlepsze w tym wszystkim, że ja wcale nie miałem zamiaru tego wykorzystywać. Po prostu samo wyszło. Ale chyba rzeczywiście spróbuj. Skoro pomaga, to czemu nie skorzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 14:29 Tylko żeby pojawiła sie okazja, tak bez okazji nie wypada :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 14:52 A czym się teraz zajmujesz? Czy to co robisz było wcześniej Twoim zainteresowaniem, czy tak po prostu wyszło? Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 14:57 Nie wiem, czy poprawianie błędów ortograficznych i stylistycznych (po prostu korekta) w tekstach, które mają się ukazać drukiem mogło być szczytem zainteresowań piętnastolatka, ale taki jest rezultat. A jak u Ciebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malutka Re: Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 15:02 Ja początkowo miałam problemy z realizacją marzeń- przerwane studia, ale teraz jest lepiej, powrót do nauki- trochę na innym kierunku ale zawsze- moje zainteresowania rozwijają się z wiekiem, tz. pojawiają się coraz to nowe. Ale Ty lubisz teraz to co robisz? Czy robisz bo robisz? Ja ostatnio przeżywam kryzys związany z pracą, nie bardzo się już tu mogę rozwijać dalej..ale na razie jest jak jest i nawet pomimo mankamentów lubie swoją pracę. Daje mi dużą swobodę- prowadzę ( nie swoją) firmę zajmującą się ogrzewaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 15:08 Lubić lubię - mogę cały dzień siedzieć na Forum i nikt nie zwraca mi uwagi - abym tylko zrobił to co jest do zrobienia. A że robię to na szczęście nie ma skarg. Ale za chwilę będę musiał wyjść i pobiec do drugiej pracy (tym razem umowa-zlecenie). Na mnie się potwierdza powiedzenie, że jedni [czytaj: słabiej wykształceni] mają mało pracy i będą miec jeszcze mniej, a inni [czyli ta wykształcona mniejszość] mają dużo i będą mieć więcej. Muszą się tylko trochę postarać. Na dziś kończę. Tym Czasem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 15:17 Miłej więc drugiej pracy! tej zleconej! Na mnie niestety się to nie potwierdza- z moim wykształceniem średnio- ale pracuje nad tym, natomiast pracy też mam dużo, bo po skończeniu tej ( jeszcze godzinka) też śmigam do drugiej :-)Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: V Liceum Kraków IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 14:56 Hej! Troche przesadziłeś. Jak w każdej dobrej szkole, tak i w piątce znajdą się oszołomy, frustraci i snoby. Ale żeby tak od razu większość. Z tym się nie zgodzę. Jednego jestem pewna ta szkoła nauczyła mnie bronić własnego zdania. W czasie stanu wojennego można było dyskutować z nauczycielami na temat legalnosci jego wprowadzenia, a dyrektor miał odwagę odmówić ówczesnej władzy usunięcia ze szkoły kolegi, który został złapany podczas jednej z manifestacji.Choc to przecież wtedy była sprawa polityczna. Ech, stare dzieje... absolwentka 1982 Odpowiedz Link Zgłoś
piekny-mikolaj7 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 15:13 V LO jest najlepsze na świecie! Nie może być inne, gdyż właśnie się w nim uczę. Och, okropne to forum! Moje lusterko mi nie wyszło! Skandal! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac VI Liceum Kraków IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 16:59 Jestem dumny z tego, ze absolwent szostki z 1989 roku moze bez problemow wymienic spostrzezenia z absolwentem tegoz liceum z 2002 roku. Wystarczy spojrzec na ktorykolwiek z watkow na temat V lo: zaczyna sie klotnia i konczy tak samo. Gratuluje V liceum wynikow w rankingach, ale juz nigdy nie uwierze, iz uczy ono szacunku wobec podstawowych wartosci jakimi powinien kierowac sie maturzysta, absolwent, czlowiek dojrzaly. Odpowiedz Link Zgłoś
odyseusz Re: VI Liceum Kraków 05.08.02, 17:07 Gość portalu: tomCrac napisał(a): Mój drogi kolego, inwektywy stosują tutaj wrogowie V LO, ja skończyłem je 13 lat temu, na przykład smokwawelski kończył pewnie inne liceum > Jestem dumny z tego, ze absolwent szostki z 1989 roku moze bez problemow wymien > ic spostrzezenia z absolwentem tegoz liceum z 2002 roku. Wystarczy spojrzec na > ktorykolwiek z watkow na temat V lo: zaczyna sie klotnia i konczy tak samo. Gra > tuluje V liceum wynikow w rankingach, ale juz nigdy nie uwierze, iz uczy ono sz > acunku wobec podstawowych wartosci jakimi powinien kierowac sie maturzysta, abs > olwent, czlowiek dojrzaly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomCrac Re: VI Liceum Kraków IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 18:02 > Mój drogi kolego, inwektywy stosują tutaj wrogowie V LO, ja skończyłem je 13 > lat temu, na przykład smokwawelski kończył pewnie inne liceum Dziekuje za nazwanie mnie kolega i nie branie mojego postu za atak na V LO. Proponuje Tobie zajrzec na podforum "Szkola i studia", tam znajdziesz watek o V LO, ktory czyta z wielkim pozalowaniem. Jako druga lekture (choc nie tak wazna) polecam watek o mojej szkole VI LO KRAKOW. Zawiera sporo wpisow absolwentow starszych i mlodszych, miast klocenia sie na temat poziomu szkoly, ludzi ktorzy tam uczeszczali, wspolnie porownujemy nasze doswiadczenia. Jezeli ktos stwierdzi, ze pani X to byla 'szmata' to kazdy z nas dobrze zdaje sobie sprawe, z tego ze dla jednych byla szmata, ale dla innych nie (nikt z tego problemu nie robi) -taka konkluzja :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
odyseusz Re: VI Liceum Kraków 05.08.02, 19:37 Gość portalu: tomCrac napisał(a): > > Mój drogi kolego, inwektywy stosują tutaj wrogowie V LO, ja skończyłem je > 13 > > lat temu, na przykład smokwawelski kończył pewnie inne liceum > > Dziekuje za nazwanie mnie kolega i nie branie mojego postu za atak na V LO. Pro > ponuje Tobie zajrzec na podforum "Szkola i studia", tam znajdziesz watek o V LO > , ktory czyta z wielkim pozalowaniem. Sorry nie znam tego wątku, pozdrawiam ta > ka konkluzja :) > pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wyplawek Re: V Liceum Kraków IP: *.tsl.uu.se 08.08.02, 15:20 Jaki mily piatkowy watek! Ja tez z piatki, rocznik1991. Pozdrawiam drogich towarzyszy bylej niedoli ;-). W. Odpowiedz Link Zgłoś