Dodaj do ulubionych

V Liceum Kraków

04.08.02, 18:32
Cześć, otwieram nowy wątek na temat V LO, szczególnie interesują mnie
absolwenci A. D. 1989
Obserwuj wątek
    • magazyn1 Re: V Liceum Kraków 04.08.02, 18:34
      Szukasz Wasc Penelopki?
    • Gość: acur Re: V Liceum Kraków IP: *.interkom.pl / *.interkom.pl 04.08.02, 19:42
      "piątka" to ta szkoła gdzie mają problemy z rekrutacją?
      • mikolaj7 Re: V Liceum Kraków 04.08.02, 22:54
        Gość portalu: acur napisał(a):

> "piątka" to ta szkoła gdzie mają problemy z rekrutacją?

nie nazwalbym tego problemami. juz raczej po sprawie.
    • viking73 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 11:37
      No to zgłasza się absolwent. Ale niestety 1992.
    • smokwawelskijr Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:17
      No cóż 5 jest w rankingach najlepsza. A tak na prawdę to szkoła wypluwająca
      w większości oszołomów, frustratów, snobów. Na szczęście wśród wielu osób
      które znam, a skonczyły to liceum, jest paru fajnych. Mikołaj7, a Ty
      przypadkiem nie skonczyłeś 5LO?
      • mikolaj7 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:19
        smokwawelskijr napisał:

> No cóż 5 jest w rankingach najlepsza. A tak na prawdę to szkoła wypluwająca
        > w większości oszołomów, frustratów, snobów. Na szczęście wśród wielu osób
        > które znam, a skonczyły to liceum, jest paru fajnych. Mikołaj7, a Ty
        > przypadkiem nie skonczyłeś 5LO?

nie, nie skonczylem ;-))
      • odyseusz Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:21
        smokwawelskijr napisał:

> No cóż 5 jest w rankingach najlepsza. A tak na prawdę to szkoła wypluwająca
        > w większości oszołomów, frustratów, snobów. Na szczęście wśród wielu osób
        > które znam, a skonczyły to liceum, jest paru fajnych. Mikołaj7, a Ty
        > przypadkiem nie skonczyłeś 5LO?
        Człowieku wylażą z Ciebie kompleksy, ja uważam, że ta szkoła dala mi dużo -
        swobodę intelektualną, teraz doktotryzuję się więc chyba nieźlke to świadczy o
        szkole?
        • smokwawelskijr Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:36
          Może wyraziłem sie zbyt brutalnie. Nie twierdzę, że ta szkoła niczego nie
          uczy. Chodzi o sam klimat w którym młodym ludziom wpajane jest przekonanie o
          własnej wyższości tylko z powodu uczenia się w danej szkole (nie ważne 5, 1
          czy inne liceum). A najważnejsze jest to co sami osiągną i jakimi są ludźmi.
          Nie wyssałem z palca swojego przekonania i wiem o tym z autopsji. Co do
          Twojego doktoryzowania się...A ja znam wielu doktorantów, którzy piątki nie
          ukończyli. Jesli chodzi o rankingi to są one tworzone głównie w oparciu o
          osiągnięcia uczniów w olimpiadach. W zeszłym roku wysoko w rankingach byly
          szkoły z małych miasteczek, gdzie na małą liczbę uczniów bylo kilku zdolnych,
          którzy zajęli pierwsze miejsca w olimpiadach. Szkoły na prawdę przeciętne i
          hop na wyskie miejsce. Co do moich kompleksów...no cóż to wyacznie moja
          prywatna sprawa, chyba że jestes psychologiem :-)
          • odyseusz Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 16:39
            A naprawdę pisze się: naprawdę!
      • viking73 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 12:26
        A wiesz, że masz duużo racji. Może 19-letni świeżo upieczeni absolwenci mają
        prawo być trochę wyniośli (prawo wieku..), ale gorzej, kiedy nauczyciele z
        kiluletnim stażem na pożegnanie obdarowują absolwentów mniej więcej takim
        tekstem: "Wy tu narzekacie na tę piątkę, ale jak pójdziecie na egzamin wstępny
        i zobaczycie poziom tych ludzi z liceów z prowincji....". Do dziś to pamiętam
        (minęło 10 lat) i do dziś tak samo się nie zgadzam.
        • odyseusz Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 16:38
          Niestety różnice są między Krakowem,Wawą a prowincją, chociaż nauczyciel nie
          powinien tego mówić. Oczywiście, że Twoje kompleksy są Twoją sprawą, ale
          wyraziłeś się delikatnie mówiąc niekulturalnie, takie uogólnienia sa głupie. A
          co do szkół - jaka młodzież taka szkoła, gdy ktoś przychodzi zdolny i jeszce
          się nieco pokieruje, nie będzie się mu przeszkadzać w jego rozwoju to coś z
          niego będzie, a do czołowych krakowskich liceów idzie zdolna młodzież, tego mój
          drogi nie zmienisz, a co do frustracji to chyba Ty ją raczej przejawiasz.
          • smokwawelskijr Re: V Liceum Kraków 06.08.02, 20:48
            Odyseusz masz rację. Jestem zakompleksionym debilem. Skończyłem inne niż
            piątka liceum. Wszystko to uogólnienia, nieprawda wyssana z palca. Wstyd mi, że
            mogłem podkopać renomę tej wspaniałej szkoły. Wstyd mi, że wyraziłem inną niż
            Twoja opinię, to nie powinno się było wydarzyć.
            A poważnie. Oj, chyba niezbyt gruntowną edukację odebrałeś, do tego jesteś
            doktorantem (już obawiam się o losy młodziezy, którą bedziesz uczył). Obawiam
            się, że jesteś tak przekonany o swojej nieomylności, wspaniałości, że leczenie
            psychiatryczne jest tutaj konieczne. Nie posługiujesz sie nawet argumentami
            tylko inwektywami, co mi zarzucasz. Czym gorsze są moje opinie od Twoich?
            Niczym drogi mój pacjencie. Potwierdzasz niestety moje przekonanie. Jestes
            bufonem moj drogi.
            • odyseusz Re: V Liceum Kraków 07.08.02, 09:46
              smokwawelskijr napisał:
              Ja nie napisałem, że jesteś debilem, tylko, że wyciągasz głupie wnioski z tego,
              że spotjkałeś kilku bufonów z V LO, a Ty jakie liceum kończyłeś? Naprawdę nie
              ma powodów się tak unosić, to Ty pierwszy mnie zaatakowałeś mój drogi kolego,
              pozdrawiam

> Odyseusz masz rację. Jestem zakompleksionym debilem. Skończyłem inne niż
              > piątka liceum. Wszystko to uogólnienia, nieprawda wyssana z palca. Wstyd mi,
              że
              >
              > mogłem podkopać renomę tej wspaniałej szkoły. Wstyd mi, że wyraziłem inną niż
              > Twoja opinię, to nie powinno się było wydarzyć.
              > A poważnie. Oj, chyba niezbyt gruntowną edukację odebrałeś, do tego
              jesteś
              > doktorantem (już obawiam się o losy młodziezy, którą bedziesz uczył). Obawiam
              > się, że jesteś tak przekonany o swojej nieomylności, wspaniałości, że
              leczenie
              > psychiatryczne jest tutaj konieczne. Nie posługiujesz sie nawet argumentami
              > tylko inwektywami, co mi zarzucasz. Czym gorsze są moje opinie od Twoich?
              > Niczym drogi mój pacjencie. Potwierdzasz niestety moje przekonanie. Jestes
              > bufonem moj drogi.
              >
        • Gość: malutka Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 07.08.02, 16:39
          A jaką klasę kończyleś? Bo ja też ten sam rocznik i tez V LO Pozdrawiam
          • Gość: viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) IP: 149.156.184.* 08.08.02, 11:07
            Humanistyczną - byłem w klasie Eminowicza. To co, znamy się? W dzienniku miałem
            nr 18:-)
            • Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 11:51
              Tego jeszcze nie sprecyzowałam , ale pewno tak... Ja do francuskiej i tu
              następuje problem numery w dzienniku nam niewiele podpowiedzi dają - tak myślę!
              Pozdrawiam
              • Gość: viking73 Re: Do Malutka ! ( bez odmian) IP: 149.156.184.* 08.08.02, 11:55
                Moja koleżanka z podstawówki chodziła właśnie do francuskiej -
                nazwisko "drapieżne zwierzę" (nie pies) :-)
                • Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 12:06
                  Czy to może być to zwierze z czerwonego kapturka? Jeśli tak to byłyśmy blisko w
                  numeracji ;-)
                  • viking73 Re: Do Malutka ! ( bez odmian) 08.08.02, 12:09
                    To właśnie to zwierzę! Zwierzę gdzieś przepadło i chyba od siedmiu lat nie mam
                    z nim żadnego kontaktu.
                    • Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 12:13
                      Ja miałam ostatnio na spotkaniu klasowym, niewiele się zmieniło , troszkę
                      wydoroślało ale to chyba jak my wszyscy i mieszka w Krakowie- to już
                      niekoniecznie jak my wszyscy!
                      • viking73 Re: Do Malutka ! ( bez odmian) 08.08.02, 12:18
                        To Wy macie jakieś spotkania klasowe? Moja klasa rozleciała się następnego dnia
                        po rozdaniu świadectw (humaniści-indywidualiści). Ale z tego co do mnie
                        docierają jakieś głosy to rzeczywiście większość dalej w Krakowie. No może poza
                        jednym kolegą MG, który podobno w Londynie i koleżanką MSz - teraz słynną
                        reżyserką. Ale u was też jeden kolega robi zawrotną karierę - a to jakieś zupki
                        reklamuje swym basowym głosem, a to jakieś konkursy w Radiu Zet, a to w TV się
                        udziela. O reszcie nie mam pojęcia.
                        • Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 13:19
                          Mieliśmy jedno z okazji 10 lecia matury,zresztą hiszpańska też. Było bardzo
                          fajnie.Ale wcześniej też nie mieliśmy żadnego kontaktu.Oczywiście prócz tych o
                          których gdzieś głośno bardziej lub mniej słychać.
                          • viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 13:28
                            A ja tak ogólnie to do Piątki nie czuję jakiegoś głębszego sentymentu. Szkoła
                            jak szkoła - nie pozostawiła we mnie specjalnie żadnych głębszych wrażeń. Może
                            charakter mam za mało pasujący do tego liceum? Nie wiem. Na studiach podobało
                            mi się duuużo bardziej:-)
                            • Gość: Malutka Re: Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 13:42
                              Ja czuję takie powracające miłe wspomnienia jak pomyślę o szkole, ale sądze że
                              takie uczucie ma każdy niezależnie od tego które liceum skończyła- chyba że
                              wspomnienia te są bardzo niemiłe. Dla mnie wiążą się one raczej z wspomnieniem
                              tego okresu w życiu. Natomiast inne nie wiem nie zastanawiałam sie nad tym czy
                              byłabym inna gdybym skończyła jakieś inne liceum.
                              • viking73 Re: Do Viking! ( bez odmian) 08.08.02, 13:58
                                Ale kilka razy zdarzyło mi się doświadczyć "lepszego traktowania" kiedy
                                rozmówca dowiadywał się, że też jestem absolwentem Piątki. Pierwszy raz, gdy
                                składałem dokumenty w sądzie, żeby uzyskać uprawnienia tłumacza przysięgłego.
                                Pan Prezes spojrzał w dokumenty stwierdzając "Ooo, pan też z Piątki, a kto był
                                pana wychowawcą?". I zamiast rozmawiać ze mną na temat mojego doświadczenia w
                                tłumaczeniu dokumentów sądowych to rozmawialiśmy o Eminowiczu. A zatwierdzenie
                                na tłumacza dostałem "od ręki". Drugi raz nie tak dawno - poszedłem do lekarza,
                                żeby dostać "zdolność do pracy". Pani doktor zupełnie bez powodu zaczęła
                                rozmowę o szkole średniej i jak się okazało, że oboje kończyliśmy to samo
                                liceum to "po znajomości" dostałem zdolność od razu na trzy lata. Bardzo to
                                byłe dla mnie zaskakująco miłe.
                                • viking73 Poprzedni list: Do Malutka! 08.08.02, 14:00
                                  Zapomniałem zmienić nagłówek, sorry:-)
                                • Gość: Malutka Re: Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 14:11
                                  Ja przy pracy raczej tego nie miałam, natomiast czasem podczas wspomnień o
                                  czasach liceum, jeśli powiem że to była "piątka" to wzbudza to większe
                                  zainteresowanie osób z innych szkół, ale dla mnie to raczej takie miłe
                                  wspominanie. Raz natomiast poznałam kogoś - kto był również po V i nie
                                  przyznałąm się do tego -był okropny ale sądze że ta osoba po każdej szkole
                                  byłaby taka...I na podstawie twoich doświadczeń , może też zacznę wykorzystywać
                                  ten fakt w jakiś działaniach:-)zawsze warto spróbować, choć chciałabym być
                                  oceniana za wnętrze ( również to związane z wiedzą)
                                  • viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 14:22
                                    A najlepsze w tym wszystkim, że ja wcale nie miałem zamiaru tego wykorzystywać.
                                    Po prostu samo wyszło. Ale chyba rzeczywiście spróbuj. Skoro pomaga, to czemu
                                    nie skorzystać?
                                    • Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 14:29
                                      Tylko żeby pojawiła sie okazja, tak bez okazji nie wypada :-)
                                      • viking73 Re: Do Malutka ! ( bez odmian) 08.08.02, 14:42
                                        Co prawda, to prawda:-)
                                        • Gość: Malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 14:52
                                          A czym się teraz zajmujesz? Czy to co robisz było wcześniej Twoim
                                          zainteresowaniem, czy tak po prostu wyszło?
                                          • viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 14:57
                                            Nie wiem, czy poprawianie błędów ortograficznych i stylistycznych (po prostu
                                            korekta) w tekstach, które mają się ukazać drukiem mogło być szczytem
                                            zainteresowań piętnastolatka, ale taki jest rezultat. A jak u Ciebie?
                                            • Gość: Malutka Re: Do Viking! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 15:02
                                              Ja początkowo miałam problemy z realizacją marzeń- przerwane studia, ale teraz
                                              jest lepiej, powrót do nauki- trochę na innym kierunku ale zawsze- moje
                                              zainteresowania rozwijają się z wiekiem, tz. pojawiają się coraz to nowe. Ale
                                              Ty lubisz teraz to co robisz? Czy robisz bo robisz? Ja ostatnio przeżywam
                                              kryzys związany z pracą, nie bardzo się już tu mogę rozwijać dalej..ale na
                                              razie jest jak jest i nawet pomimo mankamentów lubie swoją pracę. Daje mi dużą
                                              swobodę- prowadzę ( nie swoją) firmę zajmującą się ogrzewaniem.
                                              • viking73 Re: Do Malutka! ( bez odmian) 08.08.02, 15:08
                                                Lubić lubię - mogę cały dzień siedzieć na Forum i nikt nie zwraca mi uwagi -
                                                abym tylko zrobił to co jest do zrobienia. A że robię to na szczęście nie ma
                                                skarg. Ale za chwilę będę musiał wyjść i pobiec do drugiej pracy (tym razem
                                                umowa-zlecenie). Na mnie się potwierdza powiedzenie, że jedni [czytaj: słabiej
                                                wykształceni] mają mało pracy i będą miec jeszcze mniej, a inni [czyli ta
                                                wykształcona mniejszość] mają dużo i będą mieć więcej. Muszą się tylko trochę
                                                postarać. Na dziś kończę. Tym Czasem :-)
                                                • Gość: malutka Re: Do Viking ! ( bez odmian) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 08.08.02, 15:17
                                                  Miłej więc drugiej pracy! tej zleconej! Na mnie niestety się to nie potwierdza-
                                                  z moim wykształceniem średnio- ale pracuje nad tym, natomiast pracy też mam
                                                  dużo, bo po skończeniu tej ( jeszcze godzinka) też śmigam do drugiej :-)Pozdr.
      • Gość: beata Re: V Liceum Kraków IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.08.02, 14:56
        Hej! Troche przesadziłeś. Jak w każdej dobrej szkole, tak i w piątce znajdą się
        oszołomy, frustraci i snoby. Ale żeby tak od razu większość. Z tym się nie
        zgodzę. Jednego jestem pewna ta szkoła nauczyła mnie bronić własnego zdania. W
        czasie stanu wojennego można było dyskutować z nauczycielami na temat
        legalnosci jego wprowadzenia, a dyrektor miał odwagę odmówić ówczesnej władzy
        usunięcia ze szkoły kolegi, który został złapany podczas jednej z
        manifestacji.Choc to przecież wtedy była sprawa polityczna. Ech, stare
        dzieje...

absolwentka 1982
    • piekny-mikolaj7 Re: V Liceum Kraków 05.08.02, 15:13
      V LO jest najlepsze na świecie! Nie może być inne, gdyż
      właśnie się w nim uczę.

Och, okropne to forum! Moje lusterko mi nie wyszło!
      Skandal!
    • Gość: tomCrac VI Liceum Kraków IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 16:59
      Jestem dumny z tego, ze absolwent szostki z 1989 roku moze bez problemow wymienic spostrzezenia z absolwentem tegoz liceum z 2002 roku. Wystarczy spojrzec na ktorykolwiek z watkow na temat V lo: zaczyna sie klotnia i konczy tak samo. Gratuluje V liceum wynikow w rankingach, ale juz nigdy nie uwierze, iz uczy ono szacunku wobec podstawowych wartosci jakimi powinien kierowac sie maturzysta, absolwent, czlowiek dojrzaly.
      • odyseusz Re: VI Liceum Kraków 05.08.02, 17:07
        Gość portalu: tomCrac napisał(a):
        Mój drogi kolego, inwektywy stosują tutaj wrogowie V LO, ja skończyłem je 13
        lat temu, na przykład smokwawelski kończył pewnie inne liceum

> Jestem dumny z tego, ze absolwent szostki z 1989 roku moze bez problemow
        wymien
        > ic spostrzezenia z absolwentem tegoz liceum z 2002 roku. Wystarczy spojrzec
        na
        > ktorykolwiek z watkow na temat V lo: zaczyna sie klotnia i konczy tak samo.
        Gra
        > tuluje V liceum wynikow w rankingach, ale juz nigdy nie uwierze, iz uczy ono
        sz
        > acunku wobec podstawowych wartosci jakimi powinien kierowac sie maturzysta,
        abs
        > olwent, czlowiek dojrzaly.
        • Gość: tomCrac Re: VI Liceum Kraków IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.08.02, 18:02
          > Mój drogi kolego, inwektywy stosują tutaj wrogowie V LO, ja skończyłem je 13
          > lat temu, na przykład smokwawelski kończył pewnie inne liceum

Dziekuje za nazwanie mnie kolega i nie branie mojego postu za atak na V LO. Proponuje Tobie zajrzec na podforum "Szkola i studia", tam znajdziesz watek o V LO, ktory czyta z wielkim pozalowaniem. Jako druga lekture (choc nie tak wazna) polecam watek o mojej szkole VI LO KRAKOW. Zawiera sporo wpisow absolwentow starszych i mlodszych, miast klocenia sie na temat poziomu szkoly, ludzi ktorzy tam uczeszczali, wspolnie porownujemy nasze doswiadczenia. Jezeli ktos stwierdzi, ze pani X to byla 'szmata' to kazdy z nas dobrze zdaje sobie sprawe, z tego ze dla jednych byla szmata, ale dla innych nie (nikt z tego problemu nie robi) -taka konkluzja :)
          pozdrawiam
          • odyseusz Re: VI Liceum Kraków 05.08.02, 19:37
            Gość portalu: tomCrac napisał(a):

> > Mój drogi kolego, inwektywy stosują tutaj wrogowie V LO, ja skończyłem je
            > 13
            > > lat temu, na przykład smokwawelski kończył pewnie inne liceum
            >
            > Dziekuje za nazwanie mnie kolega i nie branie mojego postu za atak na V LO.
            Pro
            > ponuje Tobie zajrzec na podforum "Szkola i studia", tam znajdziesz watek o V
            LO
            > , ktory czyta z wielkim pozalowaniem.
            Sorry nie znam tego wątku, pozdrawiam
            ta
            > ka konkluzja :)
            > pozdrawiam
    • Gość: Wyplawek Re: V Liceum Kraków IP: *.tsl.uu.se 08.08.02, 15:20
      Jaki mily piatkowy watek!
      Ja tez z piatki, rocznik1991.
      Pozdrawiam drogich towarzyszy
      bylej niedoli ;-).

W.