Dodaj do ulubionych

Dzieci podzielą się prezentami komunijnymi

IP: *.comnet.krakow.pl 10.05.06, 07:18
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: Dzieci podzielą się prezentami komunijnymi IP: *.kompania.net 10.05.06, 07:56
      Zgadzam się z H56 Przykład z góry idzie zawsze A może zostawić tą kase=prezenty
      w kraju? Tu też SPORO biedy
    • Gość: bart oddać 20% na radio maryja i Madzię B. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 09:03
      by się zamkneli...
    • Gość: wiki do kurii tarnowskiej IP: 62.121.129.* 10.05.06, 12:29
      Idea piękna, ale dawanie kopert wprost do ręki jest nieetyczne. I jeszcze
      jedno: może również księża, którzy przygotowują dzieci do I Komunii, i często
      dostają prezenty (wcale nie takie tanie!), zrezygnują w zamian za pieniądze na
      takie misje, albo wprost przekażą je ubogim rodzinom.
      Wiki
      • Gość: NoGa Re: do kurii tarnowskiej IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.06, 23:30
        dokladnie, na komuni na ktorej robilam zdjecia ksiadz sobie zaczyczyl jako
        prezent kielich za ok 1200 zl, dzieci bylo niecale 30, ale rodzice sie zgodzili
        i mu to kupili, dodatkowo dali mu kase za msze (500 zl). robilam zdjecia w
        kosciele nastepnego dnia po komuni,i oswietlilam oltarz swiatlami ktore sa
        zamontowane w kosciele, ksiadz przyszedl i sie strzepil ze on juz i tak duzo za
        prad placi a ja mu jeszcze po mszy wszystko swiece. ksieza, szczegolnie ci ze
        wsi, sa bardzo pazerni jak przychodzi do komunii.. tak samo zreszta jest z
        udzielaniem slubow, niedosc ze jest im za to placone extra to jeszcze
        utrudniaja utrwalenie tych chwil np fotografowi, ja przeszlam szkolenie aby moc
        robic zdjecia w kosciele, a ksieza tego nie robia. mi nikt nie placi za to ze
        dodatkowo przyjezdzam porobic zdjecia dzieciom zeby mialy pamiatke (ksiadz
        uniemozliwia mi zrobienie tego w dniu komunii), dodatkowo trace czas, pieniadze
        na paliwo, a ksiadz jedyne co potrafi to to utrudnic bo ma to wszystko w dupie,
        swoich parafian, gdybym dala mu same za prad i jeszcze extra cos dorzucila
        bylby spokojny, ale tak nie zrobie bo niby za co.. na pewno nie za to ze
        utrudnia mi prace i robi na zlosc tak dla zasady

ksieza patrza tylko na kase dla nich nie liczy sie czlowiek tylko to ile on
        daje na ofiare, choc zdarzaja sie wyjatki, ktore potwierdzaja regule ...

i wlasnie dzieki takim ksieza ja, jak mysle ze i wielu innych, nie wierze w
        zadne fundacje itp. kazda kasa zebrana w kosciele idzie do kieszeni ksiedza -
        wystarczy spojrzec jakimi jezdza samochodami ........
        • Gość: Irek Re: do kurii tarnowskiej IP: *.chello.pl 11.05.06, 09:12
          A może by tak sami się zrzucili na te misje? Ze swojego kieszonkowego?
          Albo KK z tych majątków, które odzyskał, tak jak "Polska" (pojałtańska, stąd cudzysłów) odzyskała ziemie zachodnie?
          Całą Alaskę by za to dzisiaj kupił, a co dopiero te koraliki, wisiorki i inne obrazki pełniące tę samą rolę, co dawniej lusterka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka