Dodaj do ulubionych

Pozew o pałac Decjusza

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 03:58
po co mu to, przecież to i tak się zawali, wszystko już jest ustalone.
Obserwuj wątek
    • Gość: widzi i slyszy Pozew o pałac Decjusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 07:55
      WILLA DECJUSZA,"KOPIEC KOSCIUSZKI"-/siedziba RMF w ostanim okresie z prezydentem
      Majchrowskim podpisali za symboliczna oplate,o wiele korzystniejsza umowe niz
      poprzednia/ TO OBIEKTY przejete umowami wieloletnimi z Gmina Krakow ,bardzo
      korzystnymi dla Stowarzyszen i Fundacji kierowanymi przez ludzi zwiazanych z
      dawna Unia Wolnosci.
    • Gość: Henryk Wnieść Pozew przeciw b. właścicielowi IP: *.autocom.pl 11.10.06, 08:56
      Tego pseudo właściciel winno się do końca jego dni umieścić w psychiatryku.
      A nawet oskarżyć o umyślne zdewastowanie zabytku. Jako sojusznik Fundacji i
      Stow. Villa Decjusza skaładam protest. Tam dzieje się dużo dobra kulturowego
      promującego Miasto na cały Świat.
      Popieram działania Władz Miasta w tym temacie.
      Oszołomy ręce von od Villi Decjusza, która za społeczne pieniądze w tym też
      rencistów i emerytów wyremnotowano.
      Pani Dyrektor Jestem z Panią i popieram Wasze działania. Korespondent N.St.
      • ojprawdaboli Re: Wnieść Pozew przeciw b. właścicielowi 11.10.06, 09:00
        Jak zwykle podejscie komunistyczne , zabrac cudze i nie oddac , Zapamietajcie
        sobie komuchy na cale zycie ze wlasnosc prywatna jest swieta
      • Gość: gosc oddać właścicielowi IP: *.chello.pl 11.10.06, 09:03
        Oddac pałac prawowitemu właścicielowi. Willa Decjusza wbrew bajkom p. Glondys
        nie słuzy wcale Krakowowi. To miejsce do wyciągania publicznych pieniędzy oraz
        do zarabiania kolosalnej kasy na cudzej własności i remontach za publiczne
        pieniądze. Słuzy za miejsce wielkich libacji. Podczas jednej z imprez na skutek
        fajerwerków padły 3 konie w pobliskiej stadninie. Tak wygląda działalność
        stowarzyszenia.
        • Gość: Henryk Re: oddać właścicielowi ale g...no IP: *.autocom.pl 11.10.06, 11:21
          kolejny psychol plecie bzdury.
          Jestem praktycznie na wszystkich tam imprezach.
          No cóż kolejny psychol i bełkot peywaty.
          Gdzie dowody.
          • Gość: gosc Re: oddać właścicielowi ale g...no IP: *.chello.pl 11.10.06, 11:45
            Padłe na serce konie po fajerwerkach w Wili Decjusza nie są dowodem?
            To moze cennik komercyjnego wykorzystania obiektu (jest dostepny w internecie)?
            Taki jesteś kulturalny i bywasz tam na wszystkich imprezach a masz kłopoty z
            pisaniem. Pewnie bywasz na tych zakrapianych imprezach. Może właśnie z niej
            wróciłeś i "bełkot peywaty" właśnie z ciebie sie wydobywa.
            Co do zarzutów, że dawny właściciel nie upominał się o zwrot i czekał aż
            odnowią willę to jedno wielkie kłamstwo. Nie mam nic wspólnego z właścicielem,
            ale wiem że o zwrot stara się od wielu lat. Sądy w Polsce niestety działają w
            takim tempie. Gdyby o zwrot starał się kościół to juz by oddali.
            • lucusia3 Re: oddać właścicielowi ale g...no 13.10.06, 09:26
              Nie wiem o libacjach, ale zdarza mi się tam bywać na koncertach, kobferencjach, spotkaniach, które z alkoholem raczej niewiele mają wspólnego. Jest cos takiegojak dobro wspólne i tak jak nikt nie odda Wilanowa, tak nikt nie powinien oddawać willi. Odszkodowanie owszem, to inna sprawa. a zresztą jak patrze co robią właciciele z innymi willami (fakt młodszymi) na Woli Justowskiej to mi ręce opadają. Rujnuje sie coraz bardziej budynek, często dośc celowo, potem załatwia się zaświadczenie, że nie da sie odbudowac i powstaje jakaś paskuda jak blok obok Villi Decjusza (przy drodze do ZOO), czy obecnie budowane coś na miejscu pieknego domu z drewnianym piętrem rozebranego w zimie. Ewidentnie w te śłady ida własciciele kilku willi (choćby kawałek dalej, po drugiej stronie ul. Królowej Jadwigi).
        • Gość: Mała Re: oddać właścicielowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 12:25
          Pan Bentkowski nie był właścicielem Paąłcu. Od "hrabianki" - zajmując się nia w
          ostatnich dniach jej zycia.Otrzymał DAROWIZNĘ. Teraz jest wielkim właścicielem.
          OHYDA
        • Gość: regiomal Re: oddać właścicielowi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 13:39
          Sluzy, sluzy... a widocznie rzadko tam bywasz, ze pleciesz takie bzdury. Mialem okazje poznac p. Glondys i innych pracujacych tam ludzi. I wiem, ze robia duzo dobrego dla Krakowa i nie tylko.
      • Gość: Krakus Re: Wnieść Pozew przeciw b. właścicielowi IP: 212.160.237.* 11.10.06, 09:29
        Dzieje się dużo dobrego i dziać się będzie ale z prawowitym właścicielem.
        Geszefciarzom, Schoenom, Gerlichom, Lassocie i Meysztowiczowi (UW)już
        dziękujemy.
        Co komuna ukradła to potem następni żerowali z naszych publicznych pieniędzy.
        Trzymam kciuki za Pana Będkowskiego.
        • martvica Re: Wnieść Pozew przeciw b. właścicielowi 11.10.06, 10:09
          Ehhh, fajnie... Poczekał od tych lat 70-tych aż to ładnie wyremontują, odnowią,
          rozwiną, a teraz żąda zwrotu. Mam baaaaardzo mieszane uczucia :>
          • Gość: Henryk Re: Wnieść Pozew przeciw b. właścicielowi IP: *.autocom.pl 11.10.06, 11:41
            Racja.
            Jeden z art. KK wyraźnie określa takie przestępstwo
    • Gość: Jarema6 Pozew o pałac Decjusza IP: *.chello.pl 11.10.06, 09:24
      W tym kraju tylko złodzieje żyją wygodnie.
    • Gość: amigo Powodzenia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 09:54
      Goń pan to towarzystwo.
    • Gość: Gość Pozew o pałac Decjusza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.06, 10:12
      Czemu nie upominał się o zwrot
      kiedy Pałac był w ruinie ?
      Teraz sobie przypomniał ?
      Cwaniaczek i tyle.
    • Gość: eeeee dać wille kosciolowi IP: *.wolfson.cam.ac.uk 11.10.06, 11:07
      a temu to juz nikt nic nie wydrze
    • flamengista Przecież to są kpiny 11.10.06, 12:07
      Dobrze pamietam, jak wyglądała Willa Decjusza wcześniej. To była totalna ruina,
      a właściciel nie miał absloutnie żadnego pomysłu co z zabytkowymi budynkami zrobić.

Słowem - wywłaszczenie przeprowadzono właściwie, w dodatku nie w latach
      głębokiego stalinizmu, ale pod koniec PRL-u, gdzie o zastraszaniu nie mogło być
      mowy.

Facet nagle sobie przypomniał o WD, pewnie dlatego że w mediach ostatnio
      relacjonowano huczne obchody 10-lecia fundacji. Oczywiście chce coś uszczknąć
      dla siebie, liczy na odszkodowanie.

Jego prawo, ale mam nadzieję że cwaniak nie dostanie ani grosza.
    • o13y niewątpliwie działalność jest pożyteczna 11.10.06, 14:40
      Ale nalezy mieć miarę w podkreślaniu zasług.
      Dotacje otrzymuje- a jakże, wystarczy się po listach dostępnych grantów
      przelecieć.
    • Gość: Krzysztof K. Pozew o pałac Decjusza IP: *.fema.krakow.pl 11.10.06, 14:52
      Przecież nikt temu panu jakiemuś tam Będkowskiemu nie przykładał lufy do
      skroni. Pozew pwinien być oddalony jako oczywiście bezsensowny.
    • mulla_komar Nalezy mu sie jak psu buda 11.10.06, 15:28
      'Wywłaszczenia były przecież m.in. po to, by ratować niektóre obiekty'. Co za
      ignorant sie wypowiada. Sam stalem przed grozba wywlaszczenia, na szczescie ten
      popieprzony system zastapiono mniej popieprzonym. Ciekawe jak milem zapewnic
      utrzymanie budynku skoro panstwo usatlilo kto w nim bedzie mieszkal (nie mialem
      prawa mieszkac w rodzinnej wlasnosci - mieszkalismy z cala rodzina w bloku) i
      jaki bedzie z tego dochod (roczny dochod nie starczal na wymiane zarowek ba
      klatce schodowej). Dopiero pu upadku systemu wzialem pozyczke i zaczalem
      remontowac.
    • Gość: Magnat Pozew o pałac Decjusza IP: *.chello.pl 11.10.06, 19:29
      Zabytkowy kompleks pałacowo-parkowy Willi Dejusza jest własnością Krakowa i
      jego mieszkańców, którzy mogą korzystać z jego oferty, jak ja wraz rodziną
      korzystam często. Miasto podniosło tę perłerenesansowej architektury z ruin.
      Ufam, że Willa pozostanie własnościa społeczności Krakowa, wierząc w
      determinację i zdrowy rozsądek władz oraz niezawisłość sądów. Nie zdziwiłoby
      mnie, gdyby praw swoich dochodzili Czartoryscy, Worcellowie, Lubmirscy... .
      (Cijednak milczą), ale nie ten pieniacz, warchoł, przybłęda i potomek
      koniuchów, ktory nadal zresztą pozostaje wraz z rodziną w tej branży. Za
      przysługi swoje odebrał już nagrodę z nawiązka, gdyż zamieszkuje w dawnych
      stajniach pałacowych), na posesji otoczonej rozległym wybiegiem dla koni. Byłem
      tam, bałagan i nędza w obejsciu, smród nie do opisania z posesji do Parku
      Decjusza wylewa się za przeproszeniem g...no, latające sfory biegających psów
      rzucajacych sie na przechodniów. Aż strach pomyśleć, gdyby ten swoje
      gospodarskie zwyczaje przeniósł w pałacowe progi. Trzeba mieć tupet!!! O
      tempora, o mores!
      • Gość: gosc Re: Pozew o pałac Decjusza IP: *.chello.pl 11.10.06, 19:37
        Nie magnat ale cham i prostak piszący brednie
    • Gość: Józef K. Pozew o pałac Decjusza IP: *.chello.pl 11.10.06, 20:09
      Zamiast pisac bzdety odwiedźcie stronę www.villa.org.pl, to rzuci nieco światła
      na całą sprawę. Pozdrawiam, J.K
    • Gość: oracz_prawdziwy Pozew o pałac Decjusza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.06, 09:11
      Jeżeli przejęcie własności następowało z naruszeniem prawa należy oddać. Ale
      (!!!) niech soba odbierająca mienie przynajmniej w części pokryje koszt
      utrzymania obiektu, jego remontów i modernizacji. To powinno dotyczyć przede
      wszystkim kościoła. Nie mogę spokojnie patrzeć (chociaż jest to proces już
      prawie zakończony) jak lekką rączką oddaje się obiekty których remonty,
      utrzymanie, modernizacje kosztowały miliony wydane z funduszy publicznych,
      czyli także moich.
    • Gość: Ah ta komuna! Re: Pozew o pałac Decjusza IP: 83.142.240.* 12.10.06, 15:51
      W latach 1945-1989 komuniści masowo pozbawiali z majątków elity, równając
      wszystkich do klasy robotniczo-chłopskiej. Taki był odgórny nakaz ZSRR.
      Hasło "zniszczyć inteligencje polską" weszło w życie i oznaczało całkowity
      zanik tego co polskie: wiara, kultura, sztuka, nauka etc.. Myślę że w latach 70-
      tych owym władzą wcale nie chodziło o zachowanie Willi Justusa Decjusza w
      dobrym stanie. Prawdopodobnie chcieli przerobić ten zabytek na kolejny skład
      zboża lub doprowadzić go do niekontrolowanej śmierci eksploatacyjnej.
      Z pewnością w ten sposób doszło do wywłaszczenia p. A. Będkowskiego - dlatego
      jestem za zwrotem majątków przywłaszczanych przez komune!
    • Gość: pir Pozew o pałac Decjusza IP: 62.121.129.* 13.10.06, 00:53
      dlaczego nie starał się o odzyskanie pałacu, gdy ten był w ruinie? gorąco
      protestuję przeciwko oddaniu pałacu w prywatne ręce!Również z moich pieniędzy
      przeprowadzono restaurację!
      • mulla_komar A skad wiesz ze sie nie staral? 13.10.06, 11:51
        Wiesz ile trwa taki proces? Nas wywlaszczyli bezprawnie z czesci wlasnosci na
        cel urzadzenia sklepy spozywczego. Od momentu wywlaszczenia sadzilismy sie o
        zwrot wlasnosci, kotra odzyskalismy po 2000 roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka