Dodaj do ulubionych

tylko cywilny ?

IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.09.04, 21:44
Proszę o radę i opinie .Wiem , że to nietypowe - facet na forum o ślubach...
Będę brał ślub cywilny , bo moja pani jest niewierząca , mnie to nie
przeszkadza , ale myślimy o strojach ślubnych i jest kłopot . Moja pani marzy
po cichu o sukni , niekonecznie białej - raczej jakiś kolor i coś z tych
takich jak na bal, a jest kłopot - bo słyszymy opinie , że do usc nie
wypada , że koniecznie musi być kostium . Mnie pomysł sukni się podoba , ale
moja śliczna troszę boi się reakcji gości , skoro już taki kłopot był z
brakiem kościelnego ( nie tylko moja rodzinka ale co dziwne i jej była
oburzona - stryj kazik to nawet odmówił przyjścia - mała strata bo to jakaś
strasznie daleka rodzinka ) Poradźcie - czy to będzie nietakt, suknia do usc?
I jeszcze jedno - czy tekst musi być taki suchy i nudny - czy można urzędnika
poprosić , żeby tekst był nasz , albo żeby powiedział coś ładnego ?
Bo jak rozumiem z tymi koszmarnymi budynkami nie da się nic zrobić - a tak
nam sie marzył ślub w terenie ... smile
ż góry dzięki za odp - na pewno przeczytam smile
Obserwuj wątek
    • Gość: Zoey Re: tylko cywilny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.04, 22:24
      Witam,
      byłam na kilku ślubach w USC i zazwyczaj Panny Młode miały na sobie piękne
      suknie a nie kostiumiki wink Ponadto - każdy ubiera się tak, jak ma ochotę, w
      końcu to Wasz Wielki Dzień, a nie RODZINKI... Dlatego - moim skromnym zdaniem -
      Panna Młoda niech ubiera przepiękną suknię, taką, jaka Jej będzie odpowiadać. I
      jako kobieta wiem, że wsparcie mężczyzny jest szalenie ważne, więc jeżeli Twoja
      Pani przejmuje się reakcją ludzi etc., to zapewniaj Ją, żeby myślała tylko o
      tym, że jest to Wasz Ślub. A propos : kiedy ten dzień? wink
      Co do tekstu przysięgi, to nie mam pojęcia - chyba jednak tutaj trzeba się
      dostosować...
      • Gość: bio Re: tylko cywilny ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.09.04, 22:36
        dzięki ,jeden głos za swobodą stroju smile
        już/dopiero ? w grudniu smile
        TO troszke jest święto rodzinki - na weselu bawi się 57 osób , których nigdy
        nie widziałem , a moja panie moze 3-5 razy w życiu ... ale w końcu ciężko było
        inaczej - jej dziadek miał - 5-ciu braci - ich synowie , córki ze
        współmałżonkami i dziećmi .... nie dało sie zaprosić tylko niektórych - bo to
        taki sam stopień pokrewieństwa , tylko daleko mieszkają , nie ich wina .
    • miss_dronio Re: tylko cywilny ? 19.09.04, 23:23
      > takich jak na bal, a jest kłopot - bo słyszymy opinie , że do usc nie
      > wypada , że koniecznie musi być kostium
      Przepraszam bardzo ale to bredniesmile
      Nie istnieje zasada, ze na cywilny musi byc kostiumsmile Z powodzeniem może iść w
      sukni wieczorowej a jeśli ma nawet ochote w typowo slubnej- białej z trenem. W
      ten dzień ma być szczęśliwa i zadawolona. Ślub powinien byc ukoronowaniem
      marzeń a nie hołdem jakimś wymyslonym konwenansomsmile
      Pozdrawiam i życze przepieknego ślubusmile
      • miss_dronio Re: tylko cywilny ? 19.09.04, 23:24
        dodam tylko, że nie jestem gołosłowna bo na ja na swoim slubie (cywilnym)
        miałam przepiekną balową, błęklitną suknięsmile Z jedwabnej tafty na tiulowej
        halce. Czułam się jak w bajcesmile Wam też tego życzę!smile
        • Gość: bio Re: tylko cywilny ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.09.04, 23:40
          smile) a nie wiesz co z tym tekstem - z przysiegą i z przemówieniem urzędnika - da
          sie coś zrobić ?
          A jak wypowiedzi będzie wiecęj to wydrukuje je mojej pani ...
    • annb budynek 20.09.04, 07:49
      z tego co wiem to np w Krakowie slub bierze się w USC na lubelskiej(koszmarny
      budynek)
      ale mozna też w dworku białoprądnickim smile
      może i u was jest jakaś alternatywa?
    • Gość: asia Re: tylko cywilny ? IP: *.w193-253.abo.wanadoo.fr 20.09.04, 14:33
      Bralismy slub cywilny. Nie mialam odwagi, zeby wystapic w bialej slubnej sukni,
      ale narzeczony mnie osmielil i mialam piekna kremowa suknie z gorsetem. I
      gosciom bardzo sie podobalam smile. Tekst urzedowy byl, ale pani z USC zrobila
      ladny wstep i na koniec wzruszajace zyczenia, i nawet oficjalna formula nie
      razila. Zycze wszystkiego dobrego i pieknej sukni.
    • Gość: pszczolka Re: tylko cywilny ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 15:53
      hej, a ja mialam slub -tez tylko cywilny w zeszlym miesiacu no i bylam w
      pieknej dlugiej bordowej spodnicy i kremowym gorsecie i nikt nie widzial nic w
      tym zlego, rozwazalam kostium- ale przeciez to nie wizyta w urzedzie tylko cos
      wazniejszego, wiec sadze ze kostium odpadasmile)
    • Gość: bio Re: tylko cywilny ? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.09.04, 23:36
      dzięki - nadal są wątpliwości - teraz oponuje moja mama , że tylko kostium
      będzie pasował - dyskusja w rodzinie na całego , każdy ma swoje zdanie .
      Słuchamy bo - a- płacą rodzice - chcieli 100 osób i chcieli za nie płacić , to
      mają swoje jedzenie i swój zespół !! żeby gościom sie podobało . Ale z tą
      suknią to jednak chyba udało mi sie moją panią przekonać , część niech się
      podoba gościom , część niech się podoba nam - taki kompromis smile
      Dzięki za wasze uwagi .
      • Gość: justyna Re: tylko cywilny ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 11:39
        Ja brałam ślub cywilny w zeszłym roku w sierpniu,nie było wesela tylko obiad dla kilku osób a ja i tak miałam piękną suknię z gorsetem. Wszystkim się podobała, a nawet nie skromnie powiem,że zachwyciła gości.
    • jayin Re: tylko cywilny ? 21.09.04, 11:43
      A co to za zwyczaje, że do USC "w kostiumikach"?smile Mi to trąci trochę epoką
      goździka w fabryce na 8 marcasmile

Osobiście też, jeśli już, to tylko USC mnie czeka smile

Suknia -jak najbardziej. Szczególnie, jeśli to jedyny ślub, jaki bierzecie.
      Może być nawet biała. Chociaż z tego co widzę, to USC-owe suknie -
      takie "wieczorowe" - to raczej przeważają w kolorach szampana, ciemnego złota,
      albo czerwieni smile Pięknie to wygląda.

USC nie określa sztywnych ram ubioru pary młodej, więc spokojnie...wink

Co do formułki - to raz byłam na ślubie cywilnym przyjaciół, gdzie oni też
      mieli krótkie "przemówienia", ale dopiero po tym, jak urzędnik już wypowiedział
      oficjalną formułkę (bo ona ponoć musi być "dla ważności" udzielanego ślubu).

A co do budynku - kwestia przypadku smile
      Mój "rodzimy" USC znajduje się w pięknym starym ratuszu w cieniu wieeeeeelkiej
      katedry smile

pozdr. i życzę powodzenia

J.
    • Gość: sabinka Re: tylko cywilny ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 13:39
      Matko! Co to za brednie! 2 października biorę ślub, a białej sukni nie będę
      mieć tylko dlatego, że źle mi w bieli! Ale idę w strojnej, wieczorowej i w
      welonie! Przecież to mój ślub, a nie rodziców. Poza tym: co za tekst "nie
      wypada"? Bo jak się idzie do budynku o innym przeznaczeniu i przysięga się mimo
      wszystko też przed urzędnikiem, to można, a tak to nie? CO za koszmar! Jeśli
      chodzi o budynki, to z reguły są do wyboru dwie opcje: albo w tzw. "Pałacu
      Ślubów" (czyli zwykłym usc), albo w innym miejscu (w Gdańsku będzie to np.
      Pałac Opatów). Poza tym pamiętaj, że niekoniecznie tam, gdzie mieści się USC,
      jest Pałac Ślubów! Na ogół śluby zawierane są w uroczych salach i budynkach,
      teraz to standard! A gdzie ten ślub?
      Pociesz swoją panią, że suknia nie jest przynależna WIERZE, tylko ŚLUBOWI. I
      jako taką można ją zakładać do woli smile
      I nie pozwalajcie sobie, żeby ktoś Wam mówił, co jest lepiej albo co wypada! To
      tylko Wasza sprawa. Swojej Mamie zasugeruj delikatnie, że to nie ona wychodzi
      za mąż i nie powinna się wtrącać, jeśli nie chce iśćna wojnę z synową, inaczej
      będzie mieć już zawsze wroga smile
      Pozdr.
    • Gość: aga Re: tylko cywilny ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 14:44
      juju! co za brednie!
      oczywiscie, ze mozna (!) isc w sukni do cywila!!!
      rzecz gustu i typu urody czy bedzie to biel, czy inny kolor.
      ja mam slub w ten weekend, suknie mam typowo slubna - blekitna - i wygladam w
      niej slicznie :0
      nie pozwolcie sobie zeby ktos wami rzadzil - bo to wasz slub.
      a twoja matka jesli chce sobie zrobic wroga w synowej, to chyba wlasnie
      najprostszy sposob przez pozbawienie jej przyjemnosci wystapienia w takim
      stroju, o jakim marzy.
      • ania_2000 Re: tylko cywilny ? 21.09.04, 16:30
        absolutnie sie zgadzam z poprzedniczkami - kostium pasuje do pracy w banku na
        przyklad - a nie na swoj slub!!!(chyba ze panna mloda bardzo chce byc w
        kostiumiesmile

jest tyle pieknych wzorow sukien - przeciez nie musi byc ona jakas super-balowo-
        falbaniasta-na-czterech-kolachsmile mozna wybrac sobie przepiekna suknie np. z
        gorsetem i dluga waska spodnica.

zycze wszystkiego najlepszego na nowej drodze zycia
      • Gość: dalloway Re: tylko cywilny ? IP: *.chello.pl 21.09.04, 16:31
        co do sukni to myśle, że każdy ubiera co mu się podoba
        co do fromalności:
        tekst musi być taki nie inny, bo przysięga nie byłaby ważna
        ślub może być gdziekolwiek, jest to tylko kwestia przekonania urzędnika, nie ma
        przepisu, który by zabraniał i wiem, że np. w Kielcach to sie udawało (moje
        informacje są czyto teoretyczne ale pewne - jestem prawnikiem i to było
        opisywane jako precedens)
        przemowa przed przysięgą jest autroska urzędnika i nie ma znaczenia jaka
        będzie - więc znowu trzeba być tylko odpowiednio przekonującym
        • Gość: Agata Re: tylko cywilny ? IP: *.crowley.pl 21.09.04, 17:52
          Suknia! Suknia! Suknia!
          Nie widzę powodu dla którego Twoja pani miałaby wystąpić w kostiumie. Przecież
          to jeyna taka okazja żeby trochę bezkarnie zaszaleć ze strojem. Jeszcze nie raz
          będzie stawała przed dylematem "do cioci Gieni nie ubiorę się tak bo nie
          wypada", "na tym weselu ludzie będą raczej skromnie ubrani, więc raczej wybiorę
          skromną garsonkę", itd. A własny ślub to DZIEŃ WYJĄTKOWY i wyjątkowa powinna
          być także garderoba na tę okazję. Balowa suknia będzie w sam raz!!!

• Gość: breneka Re: tylko cywilny ? IP: *.chello.pl 21.09.04, 19:15
      W sukni. Ja bralam cywilny w sukni. W kostiumie czulabym sie jak urzedniczka w
      banku.
      A jak nie chcecie brac koscielnego to tym bardzie. Pozniej juz nie bedzie
      okazji, zeby sie tak wystroic i wystapic w roli gwiazdy wieczoru.
      Tak wiec 100% poparcia dla sukni.
    • Gość: maggie Re: tylko cywilny ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.04, 19:49
      hej!
      słuchaj, ja jestem też "tylko" po ślubie kościelnym,i napisze Ci tak: miałam
      śliczną sukienkę a dokładniej gorset z sukienką, złoto-zieloną, oprawę ślubu
      mieliśmy taką jak na ślubie kościelnym i był to najpiękniejszy dzień w moim
      życiu! Dlatego z niczego nie rezygnujcie i zróbcie tak żebyście to Wy byli
      zadowoleni!!!!!!!!!! POWODZENIA!!!!!!!
    • Gość: Sylka oczywiście, że można w sukni!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.04, 20:11
      To jest wasz dzień i nie ma, że coś wypada albo nie!!! Byłam ostatnio na takim
      ślubie i panna młoda miała piekną suknię. Nie była biała ale na białej
      wzorowana. Gorsecik i do tego spódnica. Niech twoja ukochana sie nie krepuje a
      struj Kazik niech się ugryzie wink)
      • Gość: bio Re: oczywiście, że można w sukni!!!! IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 21.09.04, 23:44
        Dzięki , dzięki .
        Będzie suknia , chociaż niestety nie wszyscy są zadowoleni ... tak widocznie
        być musi . To jest nasz dzień , ale małżeństwo to nie związek kobiety i
        mężczyzny a kobiety , mężczyzny i społeczeństwa smile robie to po to , żeby
        pokazać całej reszcie ludzi , że moja pani to kobieta , z którą chcę spędzić
        resztę życia . Ona o tym wiedziała wcześniej , ale tak wiedzą wszyscy smile I
        dzięki temu nie musi się martwić , że ją zostawię - bo po co bym się żenił ? TO
        jest informacja również dla reszty ludzi , tak jest , że w polsce ofcjalnie
        istnieje albo małżeństwo , albo konkubinat . Można się nie przejmować , ale po
        co ma mi ktoś ranić moją panią ? Trzyajcie się i dzięki za odpowiedzi smile
    • Gość: Magda Re: tylko cywilny ? IP: 195.117.103.* 22.09.04, 07:09
      Myślę, że nie powinniście się przejmować ludźmi, bo to jest Wasz ślub!!! To Wy
      macie go pamiętać do końca życia a nie jakiś tam wujek. Życzę Wam wszystkiego
      najlepszego i powodzenia!!!
    • Gość: kiszon Re: tylko cywilny ? IP: *.teleton.pl 22.09.04, 13:38
      a propos kościelnego ... u mnie był podobny przypadek z tym że to niby ja nie
      mogłem brać ślubu kościelnego (katolickiego) ale moja już teraz żona załatwiła
      nam ślub nie tylko cywilny bo taki mógł być zgodny z prawem ale i kościelny bo
      ONA tak chciała i xiondz (fakt faktem że do dziś nie wiem za ile)poprowadził
      taką ceremonię, nie dla wójka kazia tylko dla mojej połowicy bo marzyła o takim
      i tyle.
      • Gość: wiki Re: tylko cywilny ? IP: 217.153.180.* 29.09.04, 11:21
        Dlaczego nie mogłes brac slubu kościelnego (jesli moge Cie spytac kiszon) i co
        spowodowało ze nagle mogłes?
        pozdrawiam
    • Gość: Karola Re: tylko cywilny ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 16:47
      Hej
      Braliśmy ślub cywilny 10 września i byłam w sukni! Kostium owszem, ale jeśli
      sobie Panna Mloda życzy. A chyba życzy sobie suknie więc suknia i koniec. Jaka
      to już sami zdecydujecie. Wypada i nie ma co do tego 2 zań.
      Formułka jest może sucha ale przed i po Pani urzędnik mówiła rózne rzeczy i
      składała życzenia, także to nie tak, że wchodzisz, powtarzasz formułkę i
      koniec. Wydaje mi się, że ci urzędnicy wiedzą co mówić. Co do samej formułki to
      nie wiem, sama miałam taki pomysł, żeby coś pozmieniać lub dodać ale nie miałam
      już czasu, żeby się tym zając także nie wiem czy jest taka opcja.
      Co do miejsca to jest możliwość zrobienia imprezy poza urzędem, musisz sie na
      miejscu dowiedzieć ale wiem tyle, że miejsce musi być "godne" (nawet jeśli to
      plener", musicie też zapewnić godło i coś jeszcze (nie pamiętam) i opłata za
      taką "dodatkową" opcję to 80 zł (gdzieś to wyczytałam). Może być kłopot, jeśli
      to w obleganym terminie będzie bo tylko dla was będą musieli oddelegować
      jednego urzędnika a innym będzie "leciał taśmociągiem w urzędzie" smile Ale warto
      zawalczyć jeśli wam zależy.
      trzymam kciuki
    • Gość: ana Re: tylko cywilny ? IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 24.09.04, 13:49
      Ostatnio równiez spedzam trochę czasu szukajac sukni do ślubu cywilnego i pani,
      która doradzała mi (w profesjonalnym salonie) powiedziała, ze teraz do ślubu
      cywilnego ubiera sie właśnie eleganckie suknie, bo niezaleznie od tego jaki
      slub sie bierze w tym dniu Panna Młoda zawsze jest Panną Młodą. A garsonki i
      garnitury ubierają goście, aby okazac szacunej parze Młodej.
      • Gość: wiki Re: tylko cywilny ? IP: 217.153.180.* 29.09.04, 11:27
        Cieszę sie, ze zerknełam tutaj do forum bo rozwiało to moje wątpliwości :
        Czy "dobrą" suknie zamówiałam na slub cywilny?!. Biorę slub w grudniu i pojde w
        sukni kremowej, długiej, gorset plus spodnica w kształcie litery A. Poprostu
        chciałam tak wygladac w tym dniu ale przyznam szczerze ze wahałam się.
        pozdrawiam!
        • Gość: Kiszon Re: tylko cywilny ? IP: *.teleton.pl 29.09.04, 14:40
          Re wiki: bo nie jestem wyznania katolickiego, tzn żadnego a moja żona
          katoliczka, dlaczego mogłem? zgodinie z ostatnimi bilbordami na
          kościołach "jałmużna jest miłością"!
          • Gość: Aletka Re: tylko cywilny ? IP: 212.160.211.* 30.09.04, 15:25
            Mozna wziąć ślub kościelny z niekatolikiem jesli nie przeszkód natury formalnej
            czyli osoba wierząca nie miała wcześniej ślubu kościelnego.
            Sa w kosciele procedury udzielania ślubu osobm o różnym swiatopoglądzie.

Pozdrawiam
    • melka_x Re: tylko cywilny ? 30.09.04, 16:41
      Miałam tylko ślub cywilny. W sukni typu beza i z welonem czułabym się źle, bez
      względu czy byłby to urząd czy kościół. Z kolei w kostiumach chodzę na
      spotkania służbowe, a ślub to jednak co innegowink. Miałam więc długą, wąską
      kremową suknię bez pleców.

Odkąd jest możliwość ślubu konkordatowego, w związku z czym nie ma już potrzeby
      brania i kościelnego i cywilnego, wiele kobiet decyduje się na typowo ślubne
      suknie w USC i podobno coraz rzadziej widać kostiumy.

Co do wyglądu urzędu. Sprawdźcie te najnowsze, kilkuletnie. My pobraliśmy się w
      sali, która wyglądała niemal jak kościół, ogromne stalowe drzwi, stalowe
      kolumny, witrażowe okna, marmurowa posadzka, krzyż. Ociera się to o kicz, bez
      dwóch zdań, ale i tak woleliśmy taką wersję, niż PRL-owskie sale - straszydła w
      starszych budynkach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka