Dodaj do ulubionych

wesele sponsorowane przez rodziców czy....

29.01.07, 09:06
na własny koszt. Powiedzcie czy sami organizujecie wesele z wlasnych
pieniędzy, czy jednak uwazacie ze powinni sie zająć ty rodzice. Nam
organizuja rodzice, jednak mam znajomych, którzy sami sfinansowali sobie ślub
i wesele.
Obserwuj wątek
    • anetina Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:10
      jesteśmy w takiej samej sytuacji jak i wy - też mamy dziecko, tyle że starsze
      jesteśmy też dorosłymi ludźmi - finansujemy sami wesele na 120 osób
      • mary_popins Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 11:06
        Mysle, ze organizowanie wesela na koszt rodzicow, w sytuacji, kiedy sie ma juz
        wlasne dziecko i prowadzi oddzielne gospodarstwo domowe ( mowiac jezykiem
        prawa) jest przegięciem!
        Skoro ma sie juz wlasna rodzine to samemu sie placi za wlasne uroczystosci. A
        kase od rodzicow mozna dostac w prezencie slubnym.
    • kasiad50 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:10
      My finansujemy sobie wszystko sami od początku do końca.
    • novinka1 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:13
      Wszystko zalezy od tego, czy zarabiacie sami, czy tez jeszcze czesciowo
      jestescie na "garnuszku" rodzicow. Jesli zarabiacie, to nie widze powodu, by
      organizowac wesele wylacznie za pieniadze rodzicow - my organizujemy za wlasne,
      chociaz moja przyszla tesciowa chciala nam je organizowac. Wg mnie, jesli wesele
      sponsoruja rodzice, moga sie nie zgodzic na pewne Twoje wymagania - moim zdaniem
      zawsze w pewnym momencie wyplynie zdanie - "my za to placimy, wiec jak Ci sie
      moze nie podobac to czy tamto". A jesli robisz sama, to nie maja prawa narzekac
      - to Ty wydajesz pieniadze, nie Oni.
      • dagps Re: jak przekonać Pana Młodego do podróży poślubn 29.01.07, 09:16
        zalezy tez od relacji, np w naszym przypadku. od mamy bede miala sukienke, moze pomoga z zakwaterowaniem gdzies gosci, bo cala rodzina jest bardzo daleko ode mnie. reszta sami, stac nas na bankiet na 60 soob, wiec tak tez bedzie.
      • kar0la80 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 13:27
        Ja glownie przez rodzicow mojego chce za wszystko sma zaplacic, bo oni to by
        chcieli weselicho na 500 osob, kiedys nawet moj przyszly tesc powiedzial ze jak
        bedzie trzeba to on sie przejedzie autokarem i zbierze ludzi z ulicy zeby ich
        tylko bylo duzo...:/to niby mial byc taki zart....z moja mama nie bedzie
        problemu bo ona zgodzi sie na wszystko co mnie odpowiada,ale z nimi byloby
        ciezko.smile
      • jarzynka17 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 17:09
        jest nieprawda i regułą że rodzice sie wtrącają w sprawy ślubno - weslene gdy
        płacą za wszystko. u nas tak nie ma. sami wybieralismy sale, muzyke, menu na
        wesle. i sami bedziemy nadal wszystko robic ale rodzice nam zapłaca. poprostu
        powiedzieli nam ze śub i wesele mają byc takie jak chcemy i oni beda nam
        doradzac jezeli bedziemy chceli.
        pzdr
        • ozi29 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 17:20
          jarzynka17 napisała:

> jest nieprawda i regułą że rodzice sie wtrącają w sprawy ślubno - weslene gdy
          > płacą za wszystko.

Oczywiście, że to nie jest regułą! Przecież to zależy jacy są nasi rodzice...
          jakie mamy z nimi stosunki i w ogóle od wielu innych czynników.
          Dziewczyny, ja nie wiem, skad w ogóle u niektórych tyle jadu, co do tych
          dziewczyn, którym rodzice "sponsorują" w całości lub w części wesele???
          Ja na przykład jestem jedynym dzieckiem moich rodziców, a do tego ich w
          zupełności stać na wyprawienie kilku wesel takich jak mojesmile więc dlaczego
          mieliby tego nie zrobić?
          Aha i nie jest prawda to, że ludzie, którym rodzice wyprawiaja w całości lub w
          cześci wesele, to ludzie nieodpowiedzialni, niezaradniu itp...
          Nie żebym się chwaliła, ale My mamy stałe dochody (niemałe) do tego nowe auto,
          działkę budowlaną, na której już niedługo będzie stał nasz domek i to nie od
          naszych rodziców, ale sami na to wszystko zapracowaliśmy!!!
          • wrobelek0403 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 30.01.07, 17:10
            otoz to, ozi smile

my moglibysmy zupelnie sami zaplacic za wesele, ale nie robimy tego, bo nasi
            ojcowie obraziliby sie na mnie smiertelnie. Dlatego czesciwo placa rodzice, a my
            placimy m. in. za stroje, kosmetyki, kwiaty, samochod, zaproszenia i tzw.
            nadprogram - zachcianki czyli np. super podroz poslubna,

pozdrawiam
            • ozi29 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 30.01.07, 17:20
              U mnie dodatkowo jest taka sytuacja, że mamy bardzo dużą rodzine z narzeczonym.
              Na początku chcieliśmy małe przyjęcie na góra 40 osób, ale kiedy mój ojciec o
              tym usłyszał, to po prostu nie mógł tego przeboleć, że jak ich jedyne dziecko,
              a tu kilka osób na weselutongue_out
              Wyszło jak wyszło...
              Wesele bedzie na 200 osób i będą na nim wszyscy Ci, których obecnośc jest dla
              nas bardzo ważna. A ja z narzeczonym jestem ogromnie szczesliwa, że mamy takich
              cudownych rodziców, którzy nie dadzą nam domu, samochodu, czy Bog wie czego, a
              wesele takie o jakim od dziecka marzyłam...
              • michal_powolny1 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 30.01.07, 17:28
                Chciałbym jednak zauwazyć że są rodziny które wyprzedają majątek tylko po to
                aby dać dzieciom kasę na tak zwane wesele. Jeszcze gorzej jest gdy rodzoce
                biorą kredyty tylko po to aby ciocia Genia w wujkiem Jasiem mogła się nażreć.
                Wesele nie jest obowiązkowym elementem uroczystości zawarcia związku
                małżeńskiego. Jest kosztywnym i zbędnym dodatkiem.
                • ozi29 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 30.01.07, 17:33
                  michal_powolny1 napisał:

> Chciałbym jednak zauwazyć że są rodziny które wyprzedają majątek tylko po to
                  > aby dać dzieciom kasę na tak zwane wesele.

Tu się muszę z Panem zgodzić, nawet znam takie osoby...

Jeszcze gorzej jest gdy rodzoce
                  > biorą kredyty tylko po to aby ciocia Genia w wujkiem Jasiem mogła się nażreć.

To to już w ogóle jest przegięcie!!!

> Wesele nie jest obowiązkowym elementem uroczystości zawarcia związku
                  > małżeńskiego.

Zgadza sie!

Jest kosztywnym i zbędnym dodatkiem.

Otóż w tej kwesti sie nie zgodzę... Kosztownym owszem, choć nie zawsze tongue_out ale
                  zbędnym to napewno nie!!! Nie dla mnie tongue_out
          • jarzynka17 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 30.01.07, 21:50
            dzięki ozi29 smile
      • guga78 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 05.09.25, 09:12
        To się mija z celem. Trzeba rozróżnić rodziców którzy "sponsorują" wesele i chcą mieć nad nim piecze i są rodzice którzy organizują dzieciom wesele bez wtrącania się smile to już kwestia waszych relacji jeśli są dobre to raczej takich sytuacji nie ma i rodzic chcę pomóc dziecku w ICH wymarzonym dniu. Może oczywiście powiedzieć o swoich sugestiach, ale ostatnie zdanie powinno być państwa młodych
    • malda_80 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:39
      a my prawie pół na pół. Moi rodzice finansują gości z mojej strony. Resztę
      opłacamy sami. Chcieliśmy sami całośc, żeby nie byc nic nikomu dłużnymi, ale
      nie stac nas na całośc. Remontujemy jeszcze mieszkanie i musimy je podstawowo
      wyposażyc.Gdyby nie to, uzbieralibyśmy sami.
    • gioseppe Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:48
      to wszystko zależy od wielu czynników, sutyacji finansowej - Waszej i
      rodziców,relacji między Wami a rodzicami etc

moi rodzice już dawno powiedzieli mi, że chcą sfinansować wesele - po prostu
      według Nich to ostatni wydatek na własne dziecko

potem pozostają już tylko prezenty smile
    • asiulaadriana Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:51
      Widze, jak na razie , że wiakszośc par sama organizuje sobie wesele. Ja zawsze
      uważałam, że to powinni robić rodzice (oczywiście jestem im za to wdzięczna).
      Poza tym nas i tak nie byłoby stac na sfinansowanie, bo wiadomo ja nie pracuję
      a mamy jeszcze kredyt do spłacenia.Jedynie musimy opłacić suknie + dodatki,
      garnitur + dodatki, zaproszenia i fotografa.
      • gioseppe Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:56
        asiulaadriana napisała:

> Widze, jak na razie , że wiakszośc par sama organizuje sobie wesele. Ja zawsze
        > uważałam, że to powinni robić rodzice (oczywiście jestem im za to wdzięczna).

według mnie jeśli tylko rodziców na to stać i jeśli chcą to zrobić to trzeba Im
        na to pozwolić smile

my robimy tak - Rodzice dają pieniądze ale my zajmujemy się organizacją w 99%

nie powiem, że w 100% bo jest kilka rzeczy, których sami nie załatwimy smile

takie rozwiązanie podoba się i nam i Rodzicom.
        my za wszystkim "biegamy" a Rodzice dają kasę.

pozdrawiam
        • karhar Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 10:21
          hej nie martw sie nie jestescie samismile nam tez finansuja wesele rodzice.
          Chcialam zaplacic przynajmniej za fotografa bo wybralam sobie takiego ktory
          wykonuje piekne zdjecia ale to oczywiscie pododuje wieksze koszta ale moj tata
          obsolutnie sie nie zgodzilsmile jedynie za co sama place to wszystkie wizyty u
          kosmetyczki, fryzjera, kurs tanca. Teraz musze pomyslec w jaki sposob bede mogla
          podziekowac moim rodzicom za wszystkosmile)
      • anetina Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 09:56
        tak jak tu już dziewczyny napisały

róbcie tak, jak was stać big_grin
        pozdrawiam
      • mayagaramond Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 10:30
        asiulaadriana napisała:

> Widze, jak na razie , że wiakszośc par sama organizuje sobie wesele. Ja zawsze
        > uważałam, że to powinni robić rodzice

Powinni? Moga, jesli chca i ich stac (bez odejmowanie sobie od ust, po to zeby
        syn czy corka mieli wesele w zamku)

> Poza tym nas i tak nie byłoby stac na sfinansowanie, bo wiadomo ja nie pracuję
        > a mamy jeszcze kredyt do spłacenia.

Jesli mnie na cos nie stac to albo z tego rezygnuje albo na to oszczedzam i
        kupuje pozniej.
    • przytul.anka Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 10:12
      U nas było tak: my płaciliśmy za znajomych, zaproszenia i foto, rodzice resztę prop. do liczby gości. Wszystko robiliśmy sami rodzice tylko wyrażali swoje zdanie. Poniewaz nie proponowaliśmy zadnych udziwnień i finansowo też wybieraliśmy rosądnie,nie było problemów, ale co się nabiegaliśmy to naszesmile
    • karolinka.f Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 10:38
      U nas za większość płacą rodzice. My jeszcze studiujemy, nie zarabiamy na
      siebie. chcemy pracować w wakacje, zarobić na sukienkę, podróż poślubną i może
      coś jeszcze, jeśli popracujemy dłużej.
    • nionczka Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 10:41
      Za wszystko sami. Jestesmy doroslymi, samodzielnymi ludzmi a rodzice beda u nas
      goscmi.
      • niedodzwiedz Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 11:26
        robimy wszystko sami-finansujemy i wybieramy!oboje pracujemy, od roku
        oszczedzamy!Rodzice w pewnych kwestiach pomagaja, ukierunkowuja-chcemy, zeby
        czuli sie nam potrzebni w tych przygotowaniachsmile(no i tak jest).
        • epox123 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 12:19
          U mnie w domu zawsze to rodzice wyprawiali wesele swoim córką (mam dwie
          siostry),ale teraz sytuacja się zmieniła i swoje wesele robimy sami.
          • marta.pio Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 12:39
            córkOM !!! - celownik
    • lee_a Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 12:39
      za wszystko sami. rodzice chcieli pomoc i dac nam pieniadze wiec ustalilismy,
      ze dadzą nam je w prezdncie slubnym
    • sisigma Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 12:46
      A my dzielimy się kosztami. Nikogo nie byłoby stać na całość. Prawdopodobnie
      koszt ślubu i strojów będzie nasz a przyjęcia na ok 30 osób(wesela nie będzie)
      rodziców po połowie. Nie chcemy żeby ktokolwiek się zapożyczał. Rodzice chcą
      się dokładać, chcą zaprosić kilka najbliższych osób z rodziny i naszych
      przyjaciół. Nas samych nie byłoby stać chociaz pracujemy - taki kraj, że nie
      wszystkim jest dane dużo zarabiać wink
    • mada.d.n Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 13:00
      my finansujemy sami, pieniądze są odłożone, co prawda nie wszystkie, ale resztę
      finansujemy na bieżąco (obrączki, zaproszenia, ciuchy)
      nie chcemy, żeby nasi rodzice finansowali nam wesele, mieszkamy sami od ponad 3
      lat, jesteśmy samodzielni finansowo i nie wyobrażam sobie, żeby w tej sytuacji
      wyciągać pieniądze od rodziców

145 dni smile
      Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
      jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
    • agnrek Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 15:01
      W dniu ślubu mieliśmy po 31 lat, od wielu lat byliśmy na swoim, nie sięgaliśmy
      po pieniądze od nikogo od dawna, więc ślub też sobie sami finansowaliśmy.
      • fragles78 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 15:20
        Najlepiej wszystko kupować z własnych pieniędzy i finansować samemu. Ja miałam
        taką sytuacje, że dałam się namówić rodzicom, aby kupili mi sukienkę. Sama
        chciałam sobie kupić skromną używaną suknię i nawet już miałam
        takową "upatrzoną". Z rodzicami nigdy nie miałam dobrych relacji i myslałam, że
        chcą zrobić dla mnie coś wyjątkowego i dobrego więc dałam się namówić na zakup
        przez nich nowej sukni. Efekt był taki, że krótko po ślubie oddali ją za moimi
        plecami mojej kuzynce (z którą się nie znosimy) i nawet nie spytali mnie o
        pozwolenie. Suknia teoretycznie byla moja. W praktyce okazało się, że moi
        rodzice ją kupili i stwierdzili, że oni sa jej dysponentami. A na suknię miałam
        kupca. Dlatego płać za wszystko sama, żeby potem ktoś nie odstawił Ci podobnego
        numeru;-(((
    • maga801 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 15:24
      ślub finansowaliśmy sami, ale rodzice uparli się, ze pokryja koszty wesela. Nie
      protestowaliśmy, bo by się skończyło awanturą. Nie było w końcu tak źle, bo
      zaprosiliśmy do restauracji 20 osób - jak marzyliśmy.
      • szpeja Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 16:03
        Nas sponsoruja rodzice .... to ich decyzja mówią ze nie wyobrazają sobie innej mozliwosci. Wiec my sie musimy grzecznie dostosowac. Ale nie jest zle jak narazie rozmowy są w dobrym kierunku i mozemy decydowac co i jak chcemy.
    • jarzynka17 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 16:59
      wesele finansuja nam rodzice.
    • ozi29 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 17:05
      Rdzice płacą za menu, a my za cała resztę, która i tak wyniesie nas około 35
      tyś crying
    • bajsarka Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 17:16
      Dobrym rozwiązaniem jest to, że płacicie za siebie jakąś część i jeżlei rodzice
      mogą, to niech w ramach prezentu zasponsorują jakieś wydatki.
      My sami chcemy za wszystko płacić, ale w praktyce oznacza to, że zapłącimy, a
      potem rodzice prześlą nam kasę na konto. Więc wtedy planujemy zabrać ich gdzieś
      na wakacje smile
    • paulina2209 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 17:20
      my mamy umowę z rodzicami, że koszty dzielimy na 3.nie jesteśmy w stanie
      sfinansować całego a też nie chcemy zbyt obarczać rodziców.wesele mamy na 120 osób

• kasia_beb Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 17:44
      Nasze wesele finansują rodzice. W ogóle bardzo nam pomagają. Mówię Wam, tak
      mnie zaskoczyli, że jak o tym myślę to się wzruszam crying Dopiero czytając Wasze
      posty doceniłam to, że nie wtrącają się absolutnie do organizacji, jeśli o to
      nie prosimy. Oczywiście nie decydujemy się z narzeczonym na żadne szaleństwa i
      ekstrawagancje cenowesmile I jak teraz o tym myślę to wiem, że naszym dzieciom też
      zasponsorujemy, bo niedobrze jak młodzi rozpoczynają życie z kredytem. Ehh,
      chyba w ogóle będę mieć po rodzicach to rozpieszczanie pociechbig_grin
    • fania25 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 29.01.07, 18:12
      sami, absolutnie!!!
    • nitka401 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 31.01.07, 10:26
      rodzice sponsoruja nam wesele, unas w rodzinie jest taka zasada rodzice płaca
      praktyczie za cale przyjecie itd.. DO nas naleza zdjecia,kamerzysta,ubior..do
      pana młodego oczywiscie obraczki i bukietsmile
    • guga78 Re: wesele sponsorowane przez rodziców czy.... 05.09.25, 09:01
      Nam opłacają rodzice i nie widzę w tym absolutnie problemu. Mam 2 rodzeństwa i każemy rodzice dali kiedyś byłą taka tradycja z podziałką, która strona rodziny za co płaci. My akurat tego nie chcieliśmy uzgodniliśmy, że obie strony dają nam po tyle samo i mamy się zmieścić ze wszystkim. Jeśli twoi rodzice sami wyszli z inicjatywną chcą pomóc to dlaczego nie. Oczywiście z jedną najważniejszych rzeczy jest to czy chcą pomóc bezinteresownie i dadzą wam zorganizować SWOJE wesele bez narzucania co macie robić, kogo zaprosić smile Jedyna rzecz którą my sami opłacamy to prezenty dla rodziców i zapoznawczy obiad w lokalu dla najbliższej rodziny, żeby trochę się lepiej poznali przed weselem smile Wychodzę z założenia jeśli rodzica stać i sam chcę to czysta przyjemność pomagać dziecku. Takie samo i ja mam myślenie bo dla kogo teraz robię i budują swoja pozycje, przyszłość dla siebie i moich przyszłych dzieci, aby im było lżej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka