Dodaj do ulubionych

Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne?

27.06.06, 11:40
Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? Rok, półroku? Od czego sie
wogóle zabrać do organizacji?bo chcemy zrobic sobie sami wesele zyby rodzice
się nie wtracali.

[url=www.waszslub.pl]https://suwaczki.waszslub.pl/img-2007081800400430.png[/url]
Obserwuj wątek
    • eoos Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 11:44
      spokojnie rok przed.

popraw suwaczek bo nic nie widac smile
      pozdrawiam smile
      • keksi Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 11:50
        my w styczniu tego roku, slub 2 wrzesnia.Pozdrawiam!
    • maya28 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 11:58
      my zaczelismy jakos od końca stycznia, a ślub 26 sierpnia. Zacznij od ustalenia
      (wstępnie oczywiście) ilości gości, stylu w jakim chcecie zorganizować
      przyjęcie i budżetu. Nastepnie szukacie sali, która odpowiada tym 3 warunkom.
      Powodzenia smile
      • majeczka_bb_26 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 12:02
        To już usiedlismy i wyszło nam z obliczeń gdzieś ok. 70 osób. Tylko teraz nas
        zastanawia to czy lepiej wziąć kucharki do gotowania, czy wynajmować sale z całą
        obsługa i gotowaniem?
        • maya28 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 12:08
          pomyślcie nad budzetem. Kucharki sa oszczedniejszą opcją, ale masisz wtedy
          sporo rzeczy dopilnować przed samym ślubem - ja bym odradzała. Ale jeżeli nie
          zależy Ci na wystawnym weselu, to może opcja zabawa przy salatkach i grillu?
          • trusia29 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 21:27
            nie zawsze kucharki sa opcja tansza... przy średnim weselu, jakie miałam (60
            osób) wcale nie opłacało mi się wynajmować odzielnie sali, kucharek i kelnerek.
            Przeliczałam to kilkakrotnie, porównujac różne ceny (wiadomo, że ceny w
            restauracjach są różne i różnie kucharki sobie zycza za obsługę wesela), ale w
            żadnej opcji nie wyszlo mi taniej...Poza tym, to strasznie duzo pracy wymaga,
            takie przygotowanie "samodzielne " wesela. Wiem, bo moje pierwsze wesele 7 lat
            temu w ten sposób organizowalismy. Nie tylko trzaba wszystkiego dopilnować, ale
            jeszcze wszytsko zamówić, kupić, przywieźć. Dlatego teraz postawiłam na wygodę
            i calość organizacji zleciłam restauracji, łącznie napojami (poza alkoholem),
            ciastem, owaocami i z noclegami gości i sniadaniem dla nich. Byłam zadowolona,
            wypoczeta i do tego wcale wiecej mnie to nie kosztowalo.
    • andrzejkowo Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 11:59
      Wiesz, to szystko zależy od tego gdzie ten ślub ma się odbyć i czy decydujecie
      się na wesele. W róznych regionach kraju mogą byc nieco inne terminy rezerwacji
      sali, mszy i orkiestry czy DJa.
      My zaczeliśmy w październiku od sali i orkiestry i wolny był wrzesień
      (praktycznie cały), ale nie było już terminów wakacyjnych. Potem rezerwowaliśmy
      termin w kościele (w listopadzie - na wrzesień i 18.00 była już zajęta a
      chcieliśmy właśnie na 18.00)i mogliśmy to zrobić odrobinkę wcześniej.
      Około roku wydaje się OK.
      Skądinąd wiem, że niektóre bardzo fajne sale są rezerwowane grubo na rok przed.
    • mb800 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 12:02
      My w styczniu zaczeliśmy załatwiać wszystko na 09.09.06.

Pozdrawiam
    • a1ma Półtora roku 27.06.06, 12:11
      Zarezerwowałam salę, zespół i fotografa.
      Teraz, rok przed ślubem rezerwujemy kościół, a za jakieś pół roku zacznę na
      dobre właściwe przygotowania.

Strasznie duż mam z tego radości smile
    • marvel_maid Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 12:16
      Wszystko zależy od zasobności portfela. Moi znajomi przygotowali ślub jak z
      bajki w 1,5 miesiąca, ale praktycznie w ogóle nie musieli liczyć się z
      pieniędzmi. Dodam, że odbył się on w jednym z najbardziej rozchwytywanych
      terminów - 26 grudnia. Wszystko było gotowe na czas - piękna suknia, oprawa
      sali (brali slub w pałacyku pod Warszawą), prezenty od rodziców. Dzięki temu
      ich stres przedślubny był bardzo krótkotrawły, ale za to intensywny.
      • czarna_waw do: marvel_maid 27.06.06, 21:27
        a mozesz dac znac, w ktorym palacyku brali slub
      • kunsia Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 28.06.06, 00:09
        hej a nie brali oni czasem slubu w palacyku w jablonnej?
        Bo znam taka jedna pare co tez szybko organizowala....
    • mychakrzycha Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 13:26
      Od kiedy mój brat się ożenił, jestem przeciwniczką planowania ślubu na rok
      przed albo i dłużej. Brat oświadczył się w sylwestra, w styczniu zaczęli
      planować ślub i 6 kwietnia stanęli na ślubnym kobiercu i wszystko było
      zorganizowane super.
      W tym roku przyszła kolej na mnie, więc nie chciałam robić inaczej. Zaczęliśmy
      wszystko planować na początku maja. W pałacyku, który mieliśmy upatrzony i
      polecony przez znajomych mogliśmy wybrać 9. lub 30. września (dzięki temu, że
      osoby, które planowały ślub na wrzesień na rok z góry, nie mogły podpisać umowy
      z uwagi na forlaności organizatora z właścicielem pałacyku). Wybraliśmy 9.
      Poszliśmy więc do kościoła, do którego obecnie należymy - nie było problemusmile
      Nawet godzinę mamy jaką chcieliśmy, czyli 18:00 smile O 16:00 był już jakiś
      ślub "zaklepany", a o 17 jest msza wieczorna.
      Dalszych szczegółów nie będę opisywała, bo nie o to w tym wątku chodzi, ale
      pocieszam, że nie trzeba panikować i w 3 czy 4 miesiące też można wszystko
      załatwić bez żadnych problemów i bez stresów smile
      Aha, wszystko organizujemy sami, rodzice się nie wtrącają - no, jedynie mama
      pomagała mi wybrać suknię, bo nie chciałam, by mnie mój N widział przed
      ślubem smile
    • babelek13 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 13:34
      hwj my mamy slub 12 sierpnia w listopadzie w ubieglym roku rezerwowalismy sale
      i kosciol bo z tym najwieksze przboje by znalezc cos fajnego, kamerzysta i
      fotograf w marcu, makijazystka kwiecien , nauki pzedslubne zaczelismy w
      kwietniu, sukienka rowniez marzec agarnituru wciaz nie ma moj, a i trzy
      miesiace przed nalezy spisac umowe przedmalzenska w kosciele! to chyba tyle, a
      i zaproszenia w majusmile) pozdrawiam zycze powodzenia!
    • majeczka_bb_26 Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 13:44
      Ile płacicie od osoby za jedzenie?
    • magdam26 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 14:32
      Pół roku wcześniej (grudzień 2005)- zajęcie kościoła i restauracji.
      Potem troche przerwy i od 4 miesiecy przed ślubem (marzec) załatwialiśmy całą
      resztę.
      Ślub był w zeszła sobotę.
    • twitti Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 16:38
      my rok wczesniej, ale teraz po naszych przezyciach stwierdzam ze to bylo troche
      za wczesnie.. powinnismy zaczac wszystko organizowac pol roku przed slubem,
      wtedy nie spotkalo by nas tak wiele niepowodzensmile
    • atulka2 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 19:01
      my sale i orkiestre rok wcześniej rezerwowaliśmy a reszte zaczeliśmy
      organizować pół roku wcześniej.a osobe płacimy 160zł.
    • olaimikolaj Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 20:09
      My zaczelismy wstepnie planowac rok wczesniej, tzn. takie sprawy jak
      restauracja, msza w kosciele, orkiestra. Wg mnie wszystko zalezy od tego kiedy
      slub, pewne miesiace sa bardziej oblegane niz inne, np. te z "r" w nazwie, poza
      tym zalezy od miejsca, niektore sale sa zarezerwowane z duzym wyprzedeniem,
      zalezy tez czy chcecie jakas konkretna date, czy jestescie bardziej elastyczni.

Najwaznieszje to sala, msza w koscele (jesli dotyczy), orkiestra, fotograf.
      Inne rzeczy mozna szybko zalatwic. Myslalam, ze z suknia zejdzie mi dosc dlugo
      zamawianie, potem drobne poprawki itp., ale znalazlam w salonie suknie ktora
      ideaalnie na mnie lezala, moglam ja kupic z wieszaka, nie musialam zamawiac,
      wiec poszlo blyskawicznie, musialam ja jedynie oddac do skrocenia.

Pewnych sytuacji nie da sie przewidziec, mysle ze lepiej miec za duzo czasu niz
      robic wzystko na ostatnia chwile. Zamowilismy zaproszenia i zawiadomienia,
      oczywiscie o innej tresci, a otrzymalismy zaproszenia, w ktorych bylo
      napisane "zawiadamiaja" i ponad 3 tygodnie poslizgu zanim to naprawili.

Powodzenia
      • marcysia51 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 21:12
        My wszystko załatwiliśmy od A do Z w 4 miesiące (nie byłam w ciąży)to
        wystarczająco duzo czasu.
    • kami315 Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 27.06.06, 22:35
      Załatwiłam salę i zespół i auto 5 miesięcy wcześniej, termin u księdza zaklepany
      4 miesiące wcześniej. Tyle. Na razie przerwa. Resztę mam zamiar załatwić miesiąc
      przed ślubem. Aha - zaproszenia jednak wydrukuję wcześniej.
    • kiwigirl Re: Kiedy zaczeliście swoje przygotowania ślubne? 28.06.06, 10:02
      my około 4-5 miesięcy przed ślubem, w listopadzie jakoś zaczęliśmy sale ogladać
      i ja suknie, ślub w kwietniu. ogólnie sami wszystko wybieraliśmy szukaliśmy itp.

ale faktem jest ze rodzice byli bardzo szczęśliwi gdy ich poprosiłam o pomoc w
      finalnym wyborze sukni (z taty wylazł najprzedniejszy specjalista w tej kwestii
      smile ) oraz w asyście przy podpisywaniu umowy z salą (bo mój M. po polsku
      niekumaty) choć i tak wszystko w sumie ustalałam sama. Aż sie tatko zdziwił ze
      taka jestem konkretna. uśmiał sie ze zboczenie zawodowe ze mnie wychodzi smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka