Dodaj do ulubionych

zapowiedzi

26.06.07, 10:04
Witam wszyskie przyszłe mężatkismile
My jesteśmy na etapie załatwiania tych wszystkich papierkowych spraw -
wybieramy się do księdza i mam takie pytanie - ile u Was daje się na
zapowiedzi - "co łaska" - czyli ile? czy może są jakieś stawki?
Ile w ogóle kosztuje u Was ślub kościelny???
Obserwuj wątek
    • olajk Re: zapowiedzi 26.06.07, 10:35
      U narzeczonego za zapowiedzi płaci się 5 zł, a u mnie nic smile.
      • baaasiaa Re: zapowiedzi 26.06.07, 10:37
        no to nieźle - ja słyszałam że u mnie stawka za zapowiedzi 100 zł, a ślub -
        600zł - dla mnie to jakaś paranojasad(((
        niby ofiara dobrowolna - a takie stawkisad((((
        • nives1 Re: zapowiedzi 26.06.07, 10:44
          u narzeczonego teście zapłacili za zapowiedzi 100 pln aż sie za głowę złapałam
          że tak dużo
          za slub dałam 300pln, dywan i klęczniki były zawarte w tym, a także poprosiłam
          aby nie zbierano na tacę
          organistę i kwiaty opłacaliśmy we własnym zakresie
          szczerze 100 pln za wydrukowanie papierka i powieszenie go w gablocie, a także
          przybicie jednej pieczątki to jakiś kosmos
          • izulona Re: zapowiedzi 26.06.07, 10:54
            ślub będzie w mojej parafii - ksiądz powiedział, więc, że za zapowiedzi nic. Mój
            Tż zapłacił u siebie 50 zł za zapowiedzi. Koszt ślubu 500 zł plus kwiaty,
            zapłata kościelnej za przybranie kosciola i zaplata organiscie.
            • monitchka26 Re: zapowiedzi 26.06.07, 11:29
              U mnie nic. Nie płaciliśmy ani za zapowiedzi i nie płacimy nic za ślub.
              • dr_kaczusia Re: zapowiedzi 26.06.07, 13:12
                w mojej parafii za zapowiedzi 50-100zl, kolegi mama dala 30zl to ksiadz przy
                odbioerze kazal mu doplacic! Za zaklepanie daty slubu 150zl, bez kasy nie wpisza
                nawet olowkiem. Ile za slub nie wiem, kiedys slyszalam, ze 700zl (nie mam
                pojecia czy z organista czy bez).

Tam gdzie bralismy slub wszystko "co laska" nawet podpowiadac nie chcieli ile.

A co do oplat, u mojej babci wybudowali nowy kosciol i zrobili nowa parafie,
                osiedle emerytow generalnie, wiadomo, ze w kase raczej nie oplywaja. A nowy
                ksiadz byl na tyle bezczelny, ze potrafil z ambony powiedziec... pani X nie
                oplacicla pani mszy, prosze udac sie do zakrystii bo inaczej intencji nie
                bedzie! Po interwencji mojej babci (a interweniowac ona potrafi wink) teraz jak
                ksiadz chodzi po koledzie i babcia daje mu datek to ksiadz sie 5x najpierw
                zapyta czy parafianka aby na pewno moze sobie na to pozwolic!
    • gioseppe Re: zapowiedzi 26.06.07, 11:29
      to zalezy od miasta i od ogolnie przyjetych zwyczajow w kosciele
      u nas nie ma cennika

zrobilismy rozeznanie co ile kosztuje w naszym kosciele
      placilismy po 50 za zapwoeidzi w kazdej parafii
      slub 300
      organista 100
      koscielny 50

licencja nie pamietam ile
      wypisy chrztu bardzo roznie smile
      • rp.babler pozwolenie z kościoła ile? 26.06.07, 12:28
        Ja musze mieć pozwolenie z naszej wspólnej parafii (mieszkamy razem i
        przyjomwalismy księdza) a ślub biorę w mieście z którego pochodzę, ksiądz
        powiedział że nie ma do nas praw i wymagane jest pozwolenie, czy wiecie ile to
        może kosztować?
        • dr_kaczusia Re: pozwolenie z kościoła ile? 26.06.07, 13:15
          czyli ksiadz traktuje siebie jako "trzecia parafie" i domaga sie krotko mowiac
          licencji z parafii, w ktorej mieszkacie obecnie. Wzglednie substytucji. Cena
          dokumentu, no coz, zapytaj najlepiej bo generalnie od: co laska do kilkuset zlotych.
        • kate.zet1 Re: pozwolenie z kościoła ile? 26.06.07, 14:16
          Ja własnie w sobote załatwiałam pozwolenie na slub w 3 parafii i odpis aktu chrztu i bierzmowania. Proboszcz nic nie chciał, ale na stole był koszyczek z kerteczką "dobrowolna ofiara za wydawanie dokumentów" dałam 50 zł. był zaskoczony ze tak dużo! smile
    • liste_k Re: zapowiedzi 26.06.07, 13:18
      Narzeczony Płacił 100 zł, bo akurat miał taki banknot w portfelu, a ja 50 zł,
      ale na początku wołali 100 zł smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka