pola_82 11.11.07, 14:08 dziewczyny mam pytanie, czy orentujecie sie czy na wstęp slubu ,na wejście można poprosić księdza(organiste)zeby puścił wybrana przez nas piosenke. Piosenka jest ładna i wg mnie bardzo pasuje na ta chwilę... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mala220 Re: piosenka na wstęp ślubu 11.11.07, 19:14 poprosic zawsze mozna.. zalezy od ksiedza jakiego masz w parafii.. ale spytac zawsze mozna, najwyzej odmowi Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: piosenka na wstęp ślubu 11.11.07, 21:53 Hmmmmmmmm, jakby to powiedzieć - może być z tym problem... Chodzi głównie o to, że kościół to strefa publiczna, a publiczne odtwarzanie jakichkolwiek utworów = konieczność odprowadzenia odpowiedniej opłaty do ZAIKS. A nie są to małe kwoty. Poza tym - ceremonia ślubna wiąże sie z uczestnictwem w mszy, czyli obrzędzie liturgicznym; sfera sacrum nie powinna być zaś mieszana z wtrętami świeckimi. Ale - uwierz, proszę, istnieje tak wiele, i tak pięknej muzyki sakralnej i pokrewnej jej, nadającej się do otwarcia ślubnej mszy, że na pewno wybierzesz coś idealnego na Twoją ceremonię. Jeśli organista w kościele jest profesjonalistą, na pewno będzie potrafił sprostać Twoim wymaganiom, i doradzi Ci odpowiedni repertuar. W razie czego - pytaj, postaram się pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
pola_82 Re: piosenka na wstęp ślubu 17.11.07, 13:15 piosenka która chcciałabym aby została puszczona na wtęp , jest posrednia , miedzy pioseka swiecka a religijną,codzi mi o "niebieska piosenke "g.tomczaka. oto jej tresc: Kto wstawi się na nami u Pana co drogami krętymi każe iść Kto nas usprawiedliwi gdy Pan się będzie dziwił że to już właśnie my Ja wstawię się za Tobą i z podniesioną głową dziękował będę, że Pan dał mi właśnie Ciebie W radości i w potrzebnie na lepsze i na złe A Ty choć powiedz słowo, że zawsze byłem z Tobą, bo chciałem tak i już I razem chleb jedliśmy i równym krokiem szliśmy wśród wichrów, pośród burz Ty wciąż mnie ratowałaś, za rękę mnie trzymałaś, gdy z drogi chciałem zejść A ja otuchy krople, gdy oczy miałaś mokre, nie raz musiałem nieść I tak będziemy stali aż w tej niebieskiej sali do tańca zaczną grać Ja wtedy z pierwszym taktem poproszę Cię i raptem Zaczniemy wirować, wolniutko walcować I kręcąc się kręcić na palcach na pięcie Troszeczkę bezmyślnie jak wiosną przebiśnieg.... Odpowiedz Link Zgłoś
mala220 Re: piosenka na wstęp ślubu 17.11.07, 16:27 my zamierzamy ta piosenke miec na 1 taniec.. a jesli chodzi o slub to faktycznie, jest na pograniczu i pasuje, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pola_82 Re: piosenka na wstęp ślubu 17.11.07, 16:40 mam nadzieje ze ksiadz wyrazi zgodę///a masz moze jakies pomysły na podziekowania dla rodziców??? Odpowiedz Link Zgłoś
morrighan80 Re: piosenka na wstęp ślubu 17.11.07, 16:46 Mysle, ze sie nie zgodzi (przepisy liturgiczne), ale jak jest "nowoczesny" to moze i sie uda go przekonac-spytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
mala220 Re: piosenka na wstęp ślubu 17.11.07, 18:32 piosenka dla rodzicow- przewaznie "cudownych rodzicow mam"- ale juz troche utarta i chyba wszystkim powoli sie nudzi.. ja wolalabym inna ale szczerze powiem ze nie mam zadnego pomyslu...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
morrighan80 Re: piosenka na wstęp ślubu 20.11.07, 09:06 A moze maja jakas ulubiona piosenke, albo taka, ktora im sie milo kojarzy? Ja juz ponegocjowalam z mezem, ktory chcial dziekowac przy Cudownych rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmrowa Re: piosenka na wstęp ślubu 23.11.07, 00:21 ja znalazlam piosenke dla rodzicow inna niż "cudownych rodziców mam" jest ona taka biesiadna ale tekst jest super odzwierciedla wszytsko od urodzenia do przygotowan i slubu tyluł jej to "walc dla rodziców" ja pochodze z takiej rodziny ze biesiadne u mnie sie sprawdza takze radze posluchac i dopiero wybrac do stylu wesela i pzdrawaiam!! Odpowiedz Link Zgłoś
k_iwi Re: piosenka na wstęp ślubu 20.11.07, 00:12 U koleżanki w trakcie ślubu grał kwartet smyczkowy. Jak młodzi wychodzili z kościoła to zagrali im "All you need is love" Beatlesów. Odpowiedz Link Zgłoś
fruzia01 Re: piosenka na wstęp ślubu 20.11.07, 10:29 tak, mogli zagrać kawałek Beatlesów, bo pieśń na wyjście nie należy już do liturgii. Mogliby też zagrać rock&rolla albo "wlazł kotek na płotek". Za to pieśń na wejście należy do liturgii i niestety nie można wybrać sobie dowolnej piosenki - powinno być coś nawiązującego do czytań Odpowiedz Link Zgłoś