Dodaj do ulubionych

Lloret de mar po powrocie

14.09.10, 16:15
Lotnisko Girona
Można spokojnie nocować, jest mało ław do spania. Na podłodze dość dużo miejsca, ale budzą ok godziny 4 i 6. Lotnisko jest otwarte 24h. Lotnisko jest bezpieczne nie zauważyłam kradzieży lub bezdomnych. Nocuje na nim dużo młodych ludzi. Wieczorem pojawiają się służby porządkowe na obchodzie.
Cena wody 0.5l 1.4euro. Jedzenie jak to na lotniskach dość drogie.
W strefie bezcłowej ceny raczej nie są atrakcyjne. Niektóre są zbliżone do sklepowych, a niektóre np jeśli chodzi o wina 2.5 raza droższe.
Ceny w restaracjach Lloret de Mar
spagethi 4.5 - 6
paella 8.5 - 12
pizza ok 8
frytki, kurczka, sałatka - 5.9
frytki, filet z kurczaka, sałatka - 7.1
frytki, sznycel (steak house) 7
arso negro cazulela - 9.5
zarzuela 17 - 28 - nie zdecydowałam się bo moim zdaniem za drogo:(
u chińczyka od 4.5 ale trzeba doliczyć 1 euro za ryż. Chinczyka w Lloret nie polecam miałam po nim bardzo dolegliwe zatrucie, radzę omijać, a już na pewno nie brać żadnych potraw z chińskimi grzybkami
drinki
1l - 12
0.5l 8
Plaża w lloret
Drobny raczej przyjemny żwirek. Dość szybko robi się głęboko. Odradzam dla rodzin z małymi dziećmi (również dla ludzi otyłych - mieli czasem problem z wyjściem z wody i nie obyło się bez pomocy ratownika), ponieważ szybko robi się głęboko i często występują duże fale. Raz była nawet czerwona flaga z powodu bardzo wysokich fal. Plaża super dla młodych ludzi. Ciekawa ze względu na to, że zmienia się codziennie raz są olbrzymie fale innym razem jest bardzo spokojna. Woda jest czysta i ma piękny kolor. Czasem występowały meduzy. Sama miejscowść nie ma klimatu pod tym względem, że po wejściu do miasteczka mało ludzi chodzi w strojach kąpielowych. We wrześniu nie było moim zdaniem głośno w lloret.
Sklepy w lloret
Ze sklepów w lloret znajduje się caprabo i spar, ale szczerze mówiąc czasem taniej było w sklepach przy plaży niż w tych marketach. Warzywa ładniejsze w warzywniakach i tańsze.
To prawda, że ceny produktów z lodówki są droższe średnio o 15%.
Przykładowe ceny w caprabo:
bagietka 0.45
pomidory 2.3
ogórki 0.99
brzoskiwinie, nektarynki 1.3
woda 0.24
coca cola 1.15
red label 12
wina dobre są nawet od 3 euro - ale ilekroc kupiłem obojetnie jakie z promocji to mi nie smakowało więc odradzam te z promocji
W caprabo wystepują głownie promocje drugie taniej.
Ceny z supermarketu przy plaży alkohole tylko z lodówki
San miguel 1.5l (lokalny żywiec) - 1.4 do 1.55
heineken 0.33l 0.85
heineken 0.5l 1.35
woda 1.5l 0.42
bagietka 0.7
Palmolive żel pod prysznic 500ml -1.99
ceny win zbliżone do caprabo
cola 1l 0.75

Obserwuj wątek
    • Gość: ako Re: Lloret de mar po powrocie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.10, 19:38
      wow, jednak pojechałaś na Costa Brava :)))) Czy tak wyobrażałaś sobie po licznych zapytaniach na forum ? Wrażenia pozytywne czy rozczarowanie? Przy okazji dzięki Ci za podpowiedź w sprawie sklepów sieciowych w Salou by skorzystać z wujka Googla :))) Na lotnisku też nocowałam, miałam luksusowe siedzenia do dyspozycjii mogłam wyciągnąć nogi.Nas przed 2 laty nikt nie budził, ba - nawet po odprawie poszłam na górę i czekając pod nie swoim wejściem zdżemnęłam się na tyle, że przez bramkę przeskoczyłam w ostatniej chwili przed zamknięciem.W Lloret trudno chyba paradować w strojach kąpielowych - mnie nawet do głowy by nie przyszło.San Miquel to nie piwo typu żywiec a raczej pospolity lech. Najlepsza jest "Estrella" ok 0,65 E - 0,33 l w Caprabo.Plaża dla wszystkich - nie tylko młodych .Pozdrawiam :)))
      • goral.z.kopalni Re: Lloret de mar po powrocie 15.09.10, 22:57
        Po przeczytaniu forum myślałam, że Lloret, to straszne miasto głośne i imprezowe. A rzeczywistość okazała się całkiem inna. We wrześniu było moim zdaniem cicho i spokojnie. Opinie o Tossie były przesadzone. Po wizycie w tym mieście wybór Lloret cieszył.
        Estrella po opakowaniu nie zachęcała, sprawiała wrażenie taniego piwa, chociaż z tego co piszesz jest chyba porównywalna cenowo do San miguela.
        Co do wujka googla, to jednak nie wskazuje wszystkich sklepów w lloret.
        Wrażenia raczej pozytywne, ale mogło być lepiej - brak klimatu uzdrowiska. I ścisły podział na plaże i miasto. W mieście wiele sklepów z chińskim badziewiem.
        Barcelona piękna, ale z bardzo drugimi wejściówkami, które nie wiedzieć czemu zdrożały po przyjeździe o ok 2 euro od cen występujących na stronie - w IT można dostać mapkę ze zniżkami na odwrotnej stronie.
        Również zdrożały przejazd z Girony do Lloret, który obecnie wynosi 8 euro.
        Costa brava sama w sobie przy 2 tygodniowym pobycie staje się nudna. Wszystkie plaże wyglądają bardzo podobnie.
        • Gość: ako Re: Lloret de mar po powrocie IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 19.09.10, 18:02
          Tak, Lloret jest kurortem głośnym i imprezowym.Poza sezonem co prawda jeszcze jest głośno ale do akceptacji. Poza tym, jeśli się chce spokoju jest dzielnica Fenals, z szeroką plażą .Nie wiem, czy znasz tereny spacerowe po klifie zarówno za zamkiem na lewo jak i prawo za pomnikiem Donna Marinera ( z docelowym drinkiem w kultowej restauracji na Cala Banys) Ja je uwielbiam.I te malutkie plaże w mini zatoczkach.Jestem zakochana w tym mieście ale ostatnio już powiedziałam - dosyć.Kupiłam lot do Reus i szukałam hoteli w Salou. Znalazłam ale nie kupiłam i dobrze. Tego roku niestety nie moge nigdzie jechac z powodu ciężkiej choroby w rodzinie.Od kilku lat każdej jesieni leciałam na Costa Brava.Bardzo mi tego będzie brakować....A co do cen -mają kryzys to wszystko i u nich drożeje..Estrella ma smak orzeźwiający jakby lekko limonkowy.Mnie b. smakuje.Tossa jest śliczna ale ja bym tam się zanudziła....Rzeczywiście 2 tyg to długo. W ub.roku byłam 10 dni i było OK.Pozdrawiam :))))
    • velis Re: Lloret de mar po powrocie 21.09.10, 10:03
      Bardzo przydatny cennik:) na Costa Brava lecę w przyszlym tygodniu pierwszy raz w życiu. Jakie ubrania mam ze sobą zabrać?
      • goral.z.kopalni Re: Lloret de mar po powrocie 21.09.10, 15:06
        Pod koniec pobytu - po 10 września - wieczory były chłodne, ranki zresztą też. Polecam
        www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=Lloret%20de%20Mar,%20Spain&wuSelect=WEATHER
        Można sprawdzić również pogodę we wrześniu w poprzednich latach.
        Podobno od października jest chłodniej i często pada.
        Radzę zabrać długie spodnie i swetry. Za dnia może będzie cieplej, więc ubrania na krótki rękaw też się przydadzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka