zuzka57 30.11.07, 14:57 Tak się zastanawiam, czy są jakieś zasady mówiące o tym, ile czasu może maksymalnie minąć od zaręczyn do ślubu? Czy 2-3 lata są nie na miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olimpia_b81 Re: Zaręczyny 30.11.07, 15:18 chyba nie ma)) u nas w sumie zareczyn jako takich nie bylo poprostu w pewnym momencie zaczelismy rozmawiac ze przydaloby sie nasz zwiazek zalegalizowac i planowac slub Odpowiedz Link Zgłoś
ilkaana Re: Zaręczyny 30.11.07, 15:22 Ja w dniu ślubu będę 3 lata po zaręczynach. Ale gdybym mogła na wszystko mieć wpływ to wolałabym wziąć ślub najwyżej po 2 latach narzeczeństwa. Taki krok w pewnym momencie związku staje się potrzebny, a gdy go braknie, człowiek zaczyna mieć różne myśli-związek potrzebuje kolejnego etapu rozwoju. Każdy może czuć to inaczej-piszę, jak jest u mnie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
po.rzeczka Re: Zaręczyny 01.12.07, 11:03 Chyba nie ma jasnych zasad,ale wydaje mi sie,że ten czas sie obecnie niepotrzebnie wydłuża.Wszystko zależy jak Ty sie z tym będziesz czuła. Mnie by nie pasowało znać swoją datę ślubu 2 lata wcześniej.Niektórzy uzasadniają to koniecznością zarezerwowania swojej wymarzonej sali,ja akurat chcę mieć wesele we własnym ogrodzie.Z drugiej strony my sie zaręczyliśmy jakieś 3 miesiące temu i dopiero sie zastanawiam,kiedy zająć się ślubem,bo mój narzeczony jeszcze 1,5 roku będzie za granicą,a ja nie chcę sama wszystkiego organizować. Odpowiedz Link Zgłoś
mash_k Re: Zaręczyny 01.12.07, 11:12 jelsi odpada ci problem rezerwowania ali 2 lata wczesniej, to koljeny ermin ktory cie moze trzymac, to tylko suknia i katering daj sobie jeszcze z 10m-cy wakacji i rozmawiaj z narzeczonym , kreujcie plan podczas spotkan..kto, jak... Odpowiedz Link Zgłoś
bom-bel Re: Zaręczyny 01.12.07, 14:04 my zaręczylismy się w lutym, w walentynki, a we wrześniu tego samego roku wzieliśmy ślub w ciąży nie byłam, a ślub tak szybko, bo ja wychodzę z założenia, że po co czekać...no i z salą problemu nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
nivea63 Re: Zaręczyny 01.12.07, 18:33 W zasadzie zaraz po zaręczynach można zacząć organizować ślub i wesele. Nie przekonują mnie twierdzenia "teraz zaręczyny - wesele za 5 lat". Odpowiedz Link Zgłoś
dagps Re: Zaręczyny 01.12.07, 20:30 ja w dnius lubu bylam 2,5 roku po pierwszych i pol roku po drugich zareczynach z tym samym mezczyzna dla jasnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
piki83 Re: Zaręczyny 02.12.07, 16:56 zaręczyliśmy się 16 września 2007 (w nasza 4 rocznicę), i w październiku stwierdziliśmy, że nie ma na co czekać...w tydzień załatwiliśmy salę i kapele, którą chcieliśmy od początku i ślub bierzemy 28 czerwca 2008...nie wyobrażam sobie, że musiałabym czekać z weselem z powodu jakiś konwenansów...no ale w moim przypadku sale i kapele udało się szybko załatwić, gdyby nie było terminu pewnie trzeba by czekać dłużej z weselem Odpowiedz Link Zgłoś
lumidee23 Re: Zaręczyny 03.12.07, 11:32 u nas od zareczyn do slubu jest 20 miesiecy.. tyle mniej wiecej zajmuje nam organizacja , zebranie pieniazkow i masa innych dupereli , które maja wpływ na ten okres czekania.. dlatego wydaje mi się ,ze 2/3 lata to nie duzo jezeli poczynilo sie juz jakies kroki w kierunku wesela bo 3 lata od zareczyn..a pozniej 2 lata szykowania to nawet pasuje odswiezyc takie zareczyny.. my sale zamawialismy 20 miesiecy przed nie bylo juz wtedy naszego terminu wiec zalezy co jak i w jakim miescie.. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madzik1349 Re: Zaręczyny 03.12.07, 13:20 Jestesmy ze soba ponad 4,5 roku, zareczyny były 14 sierpnie 2007r. a ślub bedzie 22 sierpnia 2007r. - z perspektywy slubu, bycia zona itd jest to dosć długo...ale jesli chdzi o przygotowania to akurat- sale zarezerowalismy własciwie wczoraj na 99%, teraz kapela i inne... a przede wszystkim trzeba zebrac nie małe pieniązki a z tym cieżej w takim czasie. Ogólnie "nie zadługo nie zakrótko lecz w sam raz". Podrawiam Madzik PS> ale nie moge sie doczekac tego dnia...proponuje sie rozkoszowac czasem bycia narzeczeństwem- bo jest piękny Odpowiedz Link Zgłoś
olgaaa1 Re: Zaręczyny 03.12.07, 14:31 A u nas w dniu ślubu będziemy rok i jeden miesiac (jak chcemy być dokładne to 3 dni)po zaręczynach Odpowiedz Link Zgłoś