gadaczka 08.09.09, 20:25 Jesli to jest problem, proponuje rozlozyc w miejscach szczegolnie narazonych na atak bezmozgich wandali policyjne kolczatki. Straci taki ogumienie i do łba może przyjdzie mu cień refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
antypolityk1 Wszędzie quady. Czy politykom nie zależy...? 08.09.09, 22:09 Wszędzie quady. Czy politykom nie zależy na polskiej przyrodzie? A może sami lubią pojeździć i dlatego nic z tym nie robią? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Wszędzie quady. Czy politykom nie zależy...? 08.09.09, 22:14 Dobrze że zaczyna sie poruszac ten problem. Bezmózgi na quadach to naprawde problem, nie maja litosci dla niczego. Wjeżdzają wszędzie, w najbardziej chronione rezerwaty - bo dlaczego nie? Czytałam niedawno artykuł na ten temat - juz nie pamietam gdzie - jak to jakis naukowiec - botanik z Uniw. Warszawskiego ubolewał ze dziesięć lat pracował wraz z ekipą nad rekonstrukcją populacji jakiejś rzadkiej rośliny (chyba chodziło o rosiczkę), na terenie jednego z nadwiślańskich rezerwatów. Wystarczył jeden sezon by wszytsko zostało rozjechane przez tych (moderacja). 10 lat roboty na nic. Nie pomogły tablice. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Wszędzie quady. Czy politykom nie zależy...? 09.09.09, 00:17 folkatka napisała: > Czytałam niedawno artykuł na ten temat - > juz nie pamietam gdzie - jak to jakis naukowiec - botanik z Uniw. Warszawskiego > ubolewał ze dziesięć lat pracował wraz z ekipą nad rekonstrukcją populacji > jakiejś rzadkiej rośliny. Wystarczył jeden sezon by wszytsko zostało rozjechan > e > przez tych (moderacja). 10 lat roboty na nic. Nie pomogły tablice. To zdaje się była "Polityka", jeszcze z lipca b.r. Co do quadów... ech, ręce opadają, dobrze, że teraz będą podlegały obowiązkowej rejestracji... przynajmniej złapać ich będzie łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Oakcyzować quady! Co za problem? 09.09.09, 14:22 Wprowadzić nową kategorię prawa jazdy Q, z koniecznością odbycia kosztownego kursu. Wprowadzić obowiązkowe przeglądy rejestracyjne, zwłaszcza z analizą spalin i pomiarem hałasu. Wprowadzić wymóg homologacji typu, pasów bezpieczeństwa, trójkątów, apteczek i gaśnic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raptoR_f22 Re: Oakcyzować quady! Co za problem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 19:25 Pasów bezpieczeństwa? Chyba lepiej katapult ze spadochronem takich jak niektórych myśliwcach. ;) A tak na poważnie to słyszałem że podobne przepisy np. prawo jazdy AM ( ktoś rozszyfruje skrót? :) ) obowiązkowa rejestracja mają niedługo obowiązywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec LU Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę. Gdzie straż leśna? IP: 89.72.8.* 08.09.09, 23:44 Kolczatka jest za droga, lepszy jest sznurek 1,5m nad ziemią. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę. Gdzie straż leśna? 09.09.09, 08:41 Żaden sznurek, żadna kolczatka. Chciałbyś uszkodzić jakąś Matkę - Polkę w ciąży idącą nocą przez las? A dzika zwierzyna? Trzeba postawić fotoradary, a straż niech wreszcie zajmie się ważniejszymi problemami - takimi jak psie kupki i pan Brzuszkiewicz wywożący do lasu trawę z butelkami.:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman nie sznurek tylko... IP: *.centertel.pl 09.09.09, 08:47 stalowu "drucik" - przynajmniej utnie ch...owi łeb. A`propos SM - wszak maja Nissana SUV-a, takiego ślicznego, czerwoniutkiego. No ale żeby zaraz pchać się w krzaczory???? A kto to widział? - ważny szpan w mieście, dziecki odwozić do szkoły, laski podwieźć tu i tam i takie tam potrzeby a nie do lasu. Jeszcze się zabłoci. A i łysol na quadzie może w mordę dać. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: nie sznurek tylko... 09.09.09, 14:25 Bardzo dobrym i starym wynalazkiem jest kusza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec LU Re: nie sznurek tylko... IP: 89.72.8.* 09.09.09, 19:29 Bardziej humanitarne są wilcze doły. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę. Gdzie straż leśna? 09.09.09, 09:12 Mordowałabym! Straszą ludzi i ziwerzęta, niszczą ziemię powodując erozję co powoduje dalsze niszczenie i wypłukiwanie gleby, wjeżdżaja na plażę, do lasu, na wiślane łachy, do Sanu w Parku Narodowym i jeszcze wsadzają na to dzieci. JEden quadowiec co prawda mi sie częsciowo rehabilituje - facet każdej zimy odśniaża chodnik na mojej ulicy. Dobrze, ze ktoś o tym pisze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę. Gdzie straż leśna? IP: 91.200.94.* 09.09.09, 09:54 Żadnych żyłek czy linek, chcecie rowerzystów pozabijać? Proponuję wycofać ze sprzedaży opony terenowe do quadów a wprowadzić slicki. Problem sam się rozwiąże ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę. Gdzie straż leśna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 10:18 Co to sa slicki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xc Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę. Gdzie straż leśna? IP: 91.200.94.* 09.09.09, 13:22 pl.wikipedia.org/wiki/Slick#Podzia.C5.82_ze_wzgl.C4.99du_na_kszta.C5.82t_bie.C5.BCnika Odpowiedz Link Zgłoś
api44 Quady rozjeżdżają Dąbrowę? Gdzie mogą jeździć? 09.09.09, 13:40 Zamiast mordów i wyzwisk proponuje pomyśleć o stworzyniu miejsca do jeżdżenia. Warto spróbować wytłumaczyć w czym tkwi problem: brakuje legalnych torów - przez co pojawiają się amatorzy jeżdżący bez zasad, w miejscach nie dozwolonych. Oczywiście dużo łatwiej jest narzekać i obwiniać. Należy jednak zdawać sobie sprawę, że opinię urabia ta mniejszość, która szaleje na nielegalnych terenach. Zorganizowanych i świadomych quadowców, nie pociągnie do lasu, kiedy będą mieli w alternatywie uczestnictwo w imprezach sportowych. Zatem dla spokoju nas wszystkich, powinniśmy zaapelować do miasta o stworzenie torów dla zmotoryzowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę? Gdzie mogą jeździ 09.09.09, 14:24 W Polsce jest od groma ziemi. Podobno rolnikom nic się nie opłaca. Niech w każdej gminie chociaż jeden rolnik założy quadowisko na obszarze np. 1 ha. Dostawi się parę toi-toi, budkę z kebabami i fantami i interes zakwitnie. Co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raptoR_f22 Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę? Gdzie mogą jeździ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 20:13 Pogadaj z rolnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kubek Re: Quady rozjeżdżają Dąbrowę? Gdzie mogą jeździ IP: *.enterpol.pl 09.09.09, 20:44 Na lubelszczyźnie zawsze znajdzie się ktoś, komu taki tor u rolnika będzie przeszkadzał. Bo tutaj ogólnie wszystko przeszkadza wszystkim :) I nie będzie nic:) Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Nieprawda 09.09.09, 14:32 Nieprawda. Wielu quadowców nie interesują tory. Im większe błoto, im większa głusza, im więcej nieskażonej przyrody, im więcej zakazów, im bardziej nielegalnie, tym większa adrenalina. Oni nie chcą żdnych torów. Uważają, że tory są dla frajerów i mięczaków. Oni chcą tylko niszczyć przyrodę i hałasować. Nie wierzę w żadne tory. Wierzę natomiast że dzicy quadowcy cieszą się sympatią policji, polityków i mediów, np. TVN-u. Dlatego nie można się do tych bandytów i niszczycieli dobraćm, bo mają poparcie. Odpowiedz Link Zgłoś
api44 Gdzie tory do jeżdżenia? 09.09.09, 14:38 Problem jest w mentalności. Najłatwiej jest zabronić innym tego z czego sami nie korzystamy, nie dając nic w zamian. Potrzebne jest wysłuchanie i zrozumienie, że to sami quadowcy, motocykliści i inni poprawią bezpieczeństwo, jeśli będą mieli obiekty, na których będą mogli spokojnie jeździć. Tylko jak ktoś przedstawi konkretną propozycję, krzykacze nie dopuszczają do głosu :/ Trzeba ten problem rozwiązać - budując tory do jazdy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raptoR_f22 Re: Gdzie tory do jeżdżenia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 19:51 Trzeba budować pasy startowe i kupować samoloty bo są ludzie co chcą latać. :) Chyba nic z tego. Nawet nie mam samolotu a oni mają quady. To nie jest tak że zakaz wjazdu do lasu powstał jak pojawiły się quady. Ten zakaz już istniał wcześniej a quady pojawiły się później. Obiekty może zbudować prywatny przedsiębiorca (być może zwolennik off road). Nie można oczekiwać zbyt wiele. Nie wyrosną jak grzyby po deszczu od tak sobie. Państwo ma ważniejsze priorytety np. służba zdrowia, autostrady. Jedyne co można oczekiwać to zmiana przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartexx2 Re: Gdzie tory do jeżdżenia? IP: *.lublin.mm.pl 26.09.09, 19:17 Witam! Słuchajcie otworzyli fajny tor w Prawiednikach obok Łowiska, macie tam również przeprawówkę specjalnie zrobioną. Odpowiedz Link Zgłoś
api44 gdzie mogą jeździć? 09.09.09, 14:52 To co bredzi antypolityk1 łatwo obalić. W weekend odbywały się zawody enduro w Łęcznej , w których brali udział również quadowcy. Zawody były organizowane przy pomocy polityków, pod patronatem mediów, ściągnęły 120 zawodników www.zawodymx.pl./aktualnosci,d61,ekstremalnie_crossowo_i_endurowo_w_lecznej.html Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: gdzie mogą jeździć? 09.09.09, 15:02 Ja nie piszę, że zawody się nie odbywają, bo nikt nie chce jeździć po torach. Zwracam tylko uwagę, że większość quadowców ma w d... tory i zawody, bo ich interesuje buszowanie wyłącznie po lesie i to najlepiej po terenach chronionych, żeby było nielegalnie i była adrenalinka. Znam to z własnych doswiadczeń. W Gdyni Kolibkach jest Adventure Park z ogromnym torem dla quadów (dawny tor motocrossowy). Tylko dlaczego wszyscy rozjeżdżają zatem Trójmiejski Park Karjobrazowy. A moje zdanie na temat podejścia polityków, policji i mediów do zdziczałych kretynów na quadach znam również z autopsji. Ile razy w TVN-ie zachwalano jeżdżenie quadami po lasach i górach? Bynajmniej nie po wyznaczonych torach. Policja na informacje, że rozjeżdżają lasy sopockie, odrzekła mi przez telefon, że to nie ich tereny, a Nadleśnictwa. A politycy? Mało to cymbałów. Dlatego nie wierzę w uratowanie przyrody w Polsce przed quadami, bo wszyscy je kochają. A ci którzy chcą jeździć po torach, brać udział w zawodach i dbać o dobre imię quadowców to kroplaginąca w morzu buraczanej, quadowskiej, amatorskiej hołoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: gdzie mogą jeździć? IP: *.gdynia.mm.pl 14.08.10, 13:15 Na kolibkach jest zakaz poruszania się dla quadów sportowych - nie wiesz to nie pisz "znawco tematu" Odpowiedz Link Zgłoś
api44 quady 09.09.09, 15:22 Nie śmiem wypowiadać się o większości… Ale wiem, ze zdaniem zorganizowanych i świadomych motocyklistów oraz quadowców, najwięcej radości daje jazda sportowa i uczestnictwo w imprezach. A ci, którzy trafili na tory, do lasów już nie wracają. Ja wierzę, ze quadowcy chcą zawalczyć o swój wizerunek, wiem na przykład, że organizują się w grupy i stowarzyszenia jak www.atvpolska.pl. A z tymi którzy stwarzają problemy, trzeba zacząć od uświadomienia, stworzenia alternatywy, a w dalszej kolejności wyciągania konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: quady 09.09.09, 16:59 Ja swoje, a Ty swoje. Ty piszesz o cywilizowanych sportowcach, organizatorach zawodów, a ja piszę o amatorach - burakach. Jak uświadomić tych co wjeżdżają do lasu? Prosić aby jeździli po torach? Przecież wystaczy poczytać ich posty jak jest mowa o quadach, co oni myślą o torach. ONI NIE CHCĄ SIĘ UCYWILIZOWAĆ !!! Są agresywni, aroganccy, butni. Śmieją się z tych co chcą spacerować po lesie i podziwiać przyrodę. Ba, śmieją się z tych co jeżdżą po torach. Do nich argumenty i perswazja nie dociera. Na nich może zadziałać wyłącznie silny bat finansowy z konfiskatą sprzętu włącznie. Ale kto to ma zrobić? Można ich napiętnowąc w mediach, ale media ich lubią. Można zmienić prawo, ale politycy sami jeżdżą. O policji nnie wspomnę, bo ma ich zupełnie w dupie. Może właśnie cywilizowani quadowcy by się w takim razie za nich wzięli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raptoR_f22 Re: quady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 19:41 Chyba ich nie posłuchają. Przecież śmieją się z nich. :) Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Quady rozjeżdżają Dąbrowę. Gdzie straż leśna? 09.09.09, 17:30 Tory? Ścieszki rowerowe? a po co? skoro i tak kretyni jeżdżą gdzie jest gorzej.Wystarczy popatrzeć na las przy zalewie.Co z tego że mamy ścieżkę rowerową jeżeli bydle jeździ po lesie.Tak samo będzie z qładowcami bo na wertepach resztki muzgu im wytrzęsło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Niemozliwe stalo sie mozliwe!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 23:02 www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090909/PULAWY/714416901 Pierwszy w regionie profesjonalny tor dla quadów zostanie otwarty już w sobotę Pojeździć będzie można w Stanisławce koło Wąwolnicy. Otwarcie toru ma zapobiec niszczeniu pól, wąwozów i lasów w powiecie puławskim przez miłośników quadów. To właśnie oni byli inicjatorami nowej inwestycji. Na trasie przejazdów znalazła się m.in. nieczynna kopalnia piachu, las oraz wąwozy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec LU Re: Niemozliwe stalo sie mozliwe!!!! IP: 89.72.8.* 10.09.09, 11:14 Owszem ale to nie w Lublinie, tylko w powiecie puławskim! U nas bez zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Niemozliwe stalo sie mozliwe!!!! 10.09.09, 11:31 "Uprzejmie zawiadamiamy, że taras widokowy jest zamknięty. Najbliższy taras widokowy znajduje się we Wrocławiu".:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hm... Re: Niemozliwe stalo sie mozliwe!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 20:15 no prosze, tajnos zna cytaty, ktore wedlug niektorych na tym forum, swiadcza o wyzszej kulturze ;-P a tak na serio... niemozliwe stalo sie mozliwe w malej gminie i to wlasnie zostalo pokazane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raptoR_f22 Re: Niemozliwe stalo sie mozliwe!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.09, 20:32 Świetnie. ;) Jestem pod wrażeniem. APC też może tam wjechać czy tylko quad? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Myśliwych zaangażować! IP: *.speed-net.pl 10.09.09, 13:22 Mysliwi mają prawo odstrzału zdziczałych psów pałętających się po polach i lasach, rozszerzyć im uprawnienia na pojazdy mechaniczne w analogicznych miejscach. Powinni być zadowoleni, brak okresów ochronnych i poćwiczą sobie strzelanie do ruchomego celu. Odpowiedz Link Zgłoś
api44 problem Quady ! 10.09.09, 15:01 Jak pokazuje przykład z okolic Wąwolnicy można! Czasem dobra praktyka musi pójść od mniejszych,oczekuję,że miasto Lublin zacznie wyciągać wnioski, bo na pewno u nas problem jest większy. A udawanie,że nie ma sprawy, może tylko ten problem pogłębić. Media też nie powinny być bezstronne, czy zadowalają się nagłówkami, że quady to problem? Więcej przykładów jak można sensownie rozwiązać problem ... i nie chodzi o zaangażowanie myśliwych :/ Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: problem Quady ! 10.09.09, 16:41 Jestem ciekawa ilu z quadowców będzie korzystac z tego toru! Czy nie będzie tak, ze ci co beda tam jeździc zostaną "frajerami", a "faceci z jajami" beda dalej rozjeżdzać co tylko sie da? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec LU Re: problem Quady ! IP: 89.72.8.* 10.09.09, 17:36 folkatka napisała: > a "faceci z jajami" beda dalej > rozjeżdzać co tylko sie da? Nie będą, bo na początek można wywiesić w takich miejscach kartki z ostrzeżeniem o całorocznym okresie polowań, kuszach z detektorami metalu, rozpiętych drutach i wilczych dołach. Pod tablicami będzie nazwa miejsowej, ignorującej ten stan rzeczy, władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Ale Tyś naiwny! 11.09.09, 00:26 Bzdura. Quadowcy srają na cokolwiek i się zresztą z tym obnoszą. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Obudż się 11.09.09, 00:24 W jakim Ty kraju żyjesz? Puk, puk, obudź się!. Ty wciąż myślisz, że wystarczy stworzyć tory? Przecież 90% quadowców s...a na tory. Oni chcą adrenaliny niszcząc bezwzględnie przyrodę, zresztą tego nie ukrywając. Nie chcą żadnych torów. Nikt z psioczących na quadowców nie jest przeciwny wydzielonym trasom. POWTARZAMY !!! Nie o tych ludzi chodzi (10% normalnych quadowców), ale o buraczaną większość, popieraną przez policję, polityków i media. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: Obudż się IP: *.lublin.mm.pl 11.09.09, 11:01 człowieku, ty głupi jesteś? Myślisz że ktoś dostaje adrenaliny niszcząc przyrodę? Po co te głupie teksty? Linki będą rozwieszać w lesie idioci Popatrzcie jak zniszczył przyrodę człowiek swoim przemysłem - kolesie polityków na których głosujecie Jak niszczą rolnicy ziemię i wodę byście mogli nażreć się mięsa. Jak niszczą świat ludzie z biedy spowodowanej złodziejstwem i głupotą polityków na których głosujecie. Odpowiedz Link Zgłoś
antypolityk1 Re: Obudż się 11.09.09, 16:12 Wszyscy niszczą przyrodę, ale to nie znaczy, że quadowcy są święci. Większość to bydło i kanalie, którzy mają środowisko naturalne w d... Są tak sami debilni jak politycy, tylko, że politycy robią to w białych rękawiczkach Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaandzia Re: Obudż się 27.09.09, 13:38 Nie chce mi się czytać całości ale mam pytanie,a gdzie można jeździć? Pod moim blokiem jeżdżą od rana do wieczora na crosach po lesie.I ma mnie to wkurzać?W Dąbrowie dawno nie byłam ale qady mi zupełnie nie przseszkadzały.To jest las!!i według mnie tam można pojeździć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublinianin Re: Obudż się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.10, 22:33 Jakaś tam pisze: skoro las to....można pojeździc!!!! Fajna logika: skoro Twój ogród to....można pojeźdzuć. Fajnie - co?Won z lasu wandale 21 wieku: my chcemy spacerów w spokoju, chcemy słuchać spiewu ptaków a nie warkotu silników i smrodu spalin. Za 5 lub dziesięć lat będzie to karane więzieniem. Czy staesi pamiętają, że na długich trasach PKS dozwolone było palenie papierosów, a że inni pasażerowie wychodzili z PKS-u z bólem głowy to nokpgo nie obchodziło. Ale to była komuna a teraz podobno super- światły wiek XXI????? Odpowiedz Link Zgłoś