coola 08.09.09, 21:27 Paweł R. RULEZ. Gościu, zajmij się czymś poważnym, może na UMCS coś się dzieje znowu ciekawego? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robertw18 Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w naukę 08.09.09, 21:29 Dodajmy, że niektórzy twierdzą, iż kosmici rozmawiali z nimi itd. Wobec doniosłości takiego stanu rzeczy (gdyby był prawdą) i wobec tego, że sprawa jest "kontrowersyjna" - uwzględniając też wolność naukową - należy urządzić w UMCS międzynarodowy zjazd o kosmitach... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w nau 08.09.09, 21:46 Konferencja o kosmitach to bardzo ciekawy pomysł! Przeciez istnieją calkiem wiarygodne relacje na temat spotkań ludzi z kosmitami, są dokumenty. www.ufoevidence.org/Newsite/Latest.asp?offset=450 Odpowiedz Link Zgłoś
ov-o Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w naukę 08.09.09, 21:45 Problem w tym, że zideologizowana, np. katolicko medycyna grozi śmiercią. Vide sprawa zmarłej 26-letniej Polki cmiskp.echr.coe.int/tkp197/view.asp?action=html&documentId=852028&portal=hbkm&source=externalbydocnumber&table=F69A27FD8FB86142BF01C1166DEA398649 Odpowiedz Link Zgłoś
coola Re: Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w nau 08.09.09, 22:17 ludzie, zanim zaczniecie coś pisać to poszukajcie sobie coś na temat naprotechnologii. To, że fan in vitro będzie się wypowiadał tak a nie inaczej, to chyba nie dziwi. Naprotechnologia jest dyskutowana w najwyżej notowanych czasopismach medycznych, to na UM tym bardziej można o niej zrobić konferencję, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w nau 08.09.09, 22:21 Ja sie ni huhu nie znam na medycynie toteż chciałabym sie zapoznac ze stanowiskiem strony przeciwnej. Znalazłam cos takiego: Dzięki naprotechnologii 30 proc. par po nieudanych próbach in vitro zostaje rodzicami w sposób całkowicie naturalny, mimo faktu, że próby poczęcia dziecka przez in vitro obniżają szanse małżeństwa na naturalne zapłodnienie. Całośc tutaj (warto przeczytac sprostowanie do jednego z poprzednich artykułów GWyb. na ten temat): www.pro-life.org.pl/2008/03/naprotechnologia-alternatyw-dla-in.html Odpowiedz Link Zgłoś
peka74 Re: Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w nau 08.09.09, 22:42 > Ja sie ni huhu nie znam na medycynie toteż chciałabym sie zapoznac ze > stanowiskiem strony przeciwnej. Dla GWyb, niezależnie od tematu, nie ma strony przeciwnej. Jest tylko jedna i jedyna słuszna interpretacja rzeczywistości. Żeby nie było wątpliwości interpretacja ta jest już oznajmiana w tytule. "Marek Tulliusz obracał się w grobie", Panie P.P. Reszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo && ponuro Re: Ideologia wkracza w nauke, itd. IP: *.natpool5.outside.ucf.edu 08.09.09, 23:23 Szanowna pani "folkatka" cytuje strone internetowa organizacji "pro- life", czyli kolejnej organizacji opierajacej sie na czysto "ideologicznych" (oraz rzymsko-katolickich) kryteriach. Jakos zwolennikom "naprotechnologii" (co ciekawe - nazwa w USA prawnie zastrzezona!) trudniej przychodzi powolywanie sie na NIEZALEZNE zrodla i pisma medyczne... Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Ideologia wkracza w nauke, itd. 08.09.09, 23:42 Powtarzam "kaczo&ponuro" że sie nie znam na medycynie, i nawet nie patrzyłam na ideologiczne konotacje twórców strony. Szukałam tylko innego spojrzenia na omawiany temat, poniewaz artykuł w GW wydał mi się zbyt jednostronny. Ta strona wypadła mi w wyszukiwarce jako pierwsza. NIe wiem czy jest katolicka czy nie - znam witryny (juz teraz nie chce mi sie szukać) np. antyaborcyjne których autorzy na wstepie odżegnuja się od jakichkolwiek powiazań z takim czy innym Kosciołem. Bardzo bym chciała dowiedziec sie czegoś na ten temat bez żadnego ideologicznego zadęcia, ale nie wiem czy to możliwe. A tak btw Kaczo i ponuro (i wszyscy). Dlaczego ograniczacie pojecie ideologizacji tylko do jednej strony? In Vitro to też element jakiejś ideologii. ============== trudniej przychodzi powolywanie sie na > NIEZALEZNE zrodla i pisma medyczne... =========== PROSZE CIE BARDZO - znajdź mi cos takiego. Może byc po angielsku, chociaż nie władam tym językiem az tak dobrze by czytać medyczne teksty - ale spróbowac można. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek A wikipedię zna folkatka? 09.09.09, 00:09 Widzę, że nie... cytat za nią: według prof. Rafała Kurzawy, kierownika oddziału rozrodczości Pierwszego Szpitala Klinicznego w Szczecinie, w recenzowanych czasopismach medycznych katalogowanych przez www.pubmed.org istnieje 28 tysięcy publikacji dotyczących in vitro i tylko jedna publikacja na temat naprotechnologii dosłownie kaczo i ponuro w tym kraju (i mieście), który(e) chce się na siłę przyczynić do drugiej publikacji... szanowani i poważani autorzy pozostały dwudziestu tysięcy cośtam śmieją się zapewne w kułak z naszego ciemnogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: A wikipedię zna folkatka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.09, 00:33 Znam znam...oczywiście....tylko że specjalnie szukałam czegoś co by sie ustosunkowywało do tego zagadnienia pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Donaldunio Widzę, że tu tylko głosy niedouczonych lewicowców IP: *.chello.pl 09.09.09, 00:03 ograniczonych, zamkniętych na wszystko, co "nie po lewackiej linii". Taki lewicowy ciemnogród, węszący wszędzie spisek kościelny, he, he. Czytelnicy "Nie" i "Faktów i Mitów"? A cyklistów nie widzicie czasem, albo Żydów? Puknijcie się ludzie w główki. Przecież to wy pierniczycie zawsze o tym, że Uniwersytety powinny być otwarte na wszelkie tematy i badania! Hipokryzja aż ocieka z waszych wykrzywionych złością usteczek Odpowiedz Link Zgłoś
elucidator Re: Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w nau 09.09.09, 00:34 Zerknij sobie na domene w adresie w linku ktory podajesz. "Pro life" to uzywana w przede wszystkim USA nazwa ruchu przeciwstawiajacemu sie aborcji, glownie z powodow religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w nau 10.09.09, 22:06 > Naprotechnologia jest dyskutowana w najwyżej notowanych czasopismach medycznych podaj tytuly tych czasopism Odpowiedz Link Zgłoś
jankbh Naproteologia 08.09.09, 23:59 Naprotechnologia to nie technologia a swiatopoglad, w dodatku nie leczy nieplodnosci, lecz jedynie pomaga doprowadzic do zaplodnienia pary faktycznie plodne. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Naproteologia 09.09.09, 00:00 Mam nadzieję na ciekawą dyskusję. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Naproteologia 09.09.09, 00:12 folkatka napisała: > Mam nadzieję na ciekawą dyskusję. > Pozdrawiam. Raz jeszcze - naprotechnologia to nie nauka. To subsydiowana przez Watykan dziedzina wiedzy powszechnej, która mówi, że pary powinny się bzykać wtedy, gdy ona ma najobfitsze wydzielanie śluzu, odpowiednią temperaturę w pochwie i do tego kalendarzyk sugeruje, że miast na wieczorne modlitwy czas do łóżka. Nic mniej... i absolutnie (przyrzekam!) nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Naproteologia 11.09.09, 13:09 Dla normalnych ludzi to się nazywa edukacja seksualna-czyli wiedza kiedy iść do łóżka dla dzieci a kiedy dla frajdy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Naproteologia 11.09.09, 13:26 pathos_phobos napisał: > Dla normalnych ludzi to się nazywa edukacja seksualna-czyli wiedza kiedy iść do > łóżka dla dzieci a kiedy dla frajdy :-) Jasne, że tak! Tyle tylko, że kuriewni wolą taką wiedzą dzielić się poprzez płatnych konsultantów, nazywających samych siebie "leczącymi niepłodność" i dostępnych jedynie dla małżeństw. Powszechność edukacji seksualnej szkodzi w tym wypadku kościołowi katolickiemu. Nie na płaszczyźnie ideologicznej (na tej płaszczyźnie już dawno przegrali, tylko wstyd im powiać białą flagą), lecz na płaszczyźnie materialnej. Kościół całe wieki robił swoje, ludzie zaś swoje (zapytajcie kiedyś osobę zajmującą się historią obyczajów, drogie dziatki, skąd pozostałości kulturowe np. oczepiny albo na przykład jak się za Piastów i Jagielonów lud za siebie wydawał- i jak stary jest "święty sakrament małżeństwa"... zapewniam, że nie tak stary jak sądzicie). Dopiero od niedawna próbuje się naukę kościoła godzić z nauką... i to dopiero dramat. Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Re: Naproteologia 09.09.09, 02:09 folkatka napisała: > Mam nadzieję na ciekawą dyskusję. > Pozdrawiam. ???Dyskusja z kościołem? Oni mają dogmaty.Od 2000lat walczą z postępem nauki,a myślących i odpowiedzialnych rodziców nie tolerują! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selat no i pogubiłeś się IP: *.chello.pl 09.09.09, 00:18 jankbh napisał: > Naprotechnologia to nie technologia a swiatopoglad, w dodatku nie > leczy nieplodnosci, lecz jedynie pomaga doprowadzic do zaplodnienia > pary faktycznie plodne. Same błędy logiczne w tej wypowiedzi: 1. od kiedy to światopogląd "pomaga doprowadzic do zaplodnienia"? To musi być wręcz niesłychany światopogląd! A nawet jeśli już, to chyba dobry taki światopogląd, który POMAGA, co? 2. a skoro to takie "NIC" to po co jak to "pomoc" w zapłodnieniu, skoro twoim zdaniem są to "pary faktycznie plodne". 3. Znasz kogoś, kto używał kiedyś tej metody, próbował? Znasz opinię zainteresowanych? Może to kwestia ... cierpliwości, a nie szybciutko, natychmiast: rąsia, świerszczyk, pojemniczek, sperma, mikroskop, szczypczyki, albo nawet: zastępcza mamusia, wynajęty brzuch, jajeczka nieznanej dawczyni, dawca spermy anonimowy, ale za to z ... Banku itd. Może warto najpierw spróbować czegoś bliższego naturze, skoro taka dziś moda na ekologię i naturę? A nie dopuszczasz myśli, że może ktoś się boi o interes własnych klinik serwujących in vitro i zgarniających z tego tytułu grube miliony? Że boi się "ekologicznej", bezinwazyjnej konkurencji? Ciekawe, jaki ty masz światopogląd? Socjalistyczny, komunistyczny, faszystowski, rasistowski? Ciekawe, bardzo ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
adam02138 pseudo logik tropiciel swiatpogladu 09.09.09, 02:26 1. Czepiasz sie slowek, i udajesz ze to logika. Bledy logiczne a skroty myslowe to dwie rozne rzeczy. Jezeli tego nie widzisz, to wspolczuje. Jezeli widzisz a zlosliwie piszesz, to tez wspolczuje. 2. Wszyscy znamy kogos kto te metode probowal. Seks jest zjawiskiem dosc powszechnym. Problem w tym, ze jak para jest plodna, to metoda dziala. Jak jest nieplodna, to nie dziala. Naprotechnologia to jest takie same leczenie, jak leczenie astmy poprzez oddychanie - oddychologia. 3. Ustawianie in vitro jako cos nie ekologicznego, w odroznieniu od zwyklego seksu jest objawem totalnej zlej woli. Tak rozumujac kazde leczenie jest nienaturalne i nie-ekologiczne. Sugeruje by autor odlozyl wszystkie leki, i alleluja do przodu. Ubawilo mnie - seks jako ekologiczna bezinwazyjna alternatywa do in vitro :) Za to nie ubawilo mnie pytanie o swiatopoglad. Wychodzi szydlo z worka. Autor mysli nie o faktach, nie bierze pod uwage argumentow. Szuka ideologii, spisku, zlej woli etc. Przypomina mi to podejscie zwolennikow kreacjonizmu, ktorzy udaja ze ich myslenie jest alternatywa do teorii ewolucji. Gość portalu: selat napisał(a): > jankbh napisał: > > > Naprotechnologia to nie technologia a swiatopoglad, w dodatku nie > > leczy nieplodnosci, lecz jedynie pomaga doprowadzic do zaplodnienia > > pary faktycznie plodne. > > Same błędy logiczne w tej wypowiedzi: > 1. od kiedy to światopogląd "pomaga doprowadzic do zaplodnienia"? To musi być > wręcz niesłychany światopogląd! A nawet jeśli już, to chyba dobry taki > światopogląd, który POMAGA, co? > > 2. a skoro to takie "NIC" to po co jak to "pomoc" w zapłodnieniu, skoro twoim > zdaniem są to "pary faktycznie plodne". > > 3. Znasz kogoś, kto używał kiedyś tej metody, próbował? Znasz opinię > zainteresowanych? Może to kwestia ... cierpliwości, a nie szybciutko, > natychmiast: rąsia, świerszczyk, pojemniczek, sperma, mikroskop, szczypczyki, > albo nawet: zastępcza mamusia, wynajęty brzuch, jajeczka nieznanej dawczyni, > dawca spermy anonimowy, ale za to z ... Banku itd. Może warto najpierw spróbowa > ć > czegoś bliższego naturze, skoro taka dziś moda na ekologię i naturę? > > A nie dopuszczasz myśli, że może ktoś się boi o interes własnych klinik > serwujących in vitro i zgarniających z tego tytułu grube miliony? Że boi się > "ekologicznej", bezinwazyjnej konkurencji? > > Ciekawe, jaki ty masz światopogląd? Socjalistyczny, komunistyczny, faszystowski > , > rasistowski? Ciekawe, bardzo ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: no i pogubiłeś się 11.09.09, 09:57 > 3. Znasz kogoś, kto używał kiedyś tej metody, próbował? Znasz opinię > zainteresowanych? Może to kwestia ... cierpliwości, a nie szybciutko, > natychmiast: rąsia, świerszczyk, pojemniczek, sperma, mikroskop, szczypczyki, Może najpierw się poducz,a dopiero pouczaj innych.In vitro to nie kaprys a ostateczność.Stosuje się ją po kilku latach nieskutecznego stosowania naprotechnologii (dla normalnych ludzi: uprawiania seksu) i innych metod leczenia. Zacznij lekturę od tego: www.rynekzdrowia.pl/Rynek-Zdrowia/archiwum,Metoda-in-vitro-czy-naprotechnologia-czyli-spor-nie-tylko-medyczny,1783,2009,2.html Ironia tkwi w tym,że kościółkowi nazwali naprotechnologią zwyczajną edukację seksualną,czyi coś,czego boją się jak diabeł święconej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niewyskrobany Re: Naproteologia IP: *.cable.mindspring.com 09.09.09, 03:21 Przytocz mi dowod,ze in vitro leczy bezplodnosc.Przeciez kobieta (lub mezczyzna) jest w dalszym ciagu bezplodna.Prawdziwymi rodzicami dziecka w in vitro jest sloik i patyczek do mieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
adam02138 dziecko penisa 09.09.09, 04:00 Tak jak leki przeciwbolowe lecza bol. Zrodlo bolu nadal jest, tyle ze informacja nie dociera do mozgu. Jezeli wedlug Ciebie to nie jest leczenie to walnij sie w noge i nie bierz lekow przeciwbolowych. Tak na marginesie, slyszalej o genach? A na koniec myslac po twojemu to jestes dzieckiem penisa i pochwy. Ciekawe do ktorego jestes bardziej podobny. Gość portalu: niewyskrobany napisał(a): > Przytocz mi dowod,ze in vitro leczy bezplodnosc.Przeciez kobieta (lub mezczyzna > ) > jest w dalszym ciagu bezplodna.Prawdziwymi rodzicami dziecka w in vitro jest > sloik i patyczek do mieszania. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: dziecko penisa 09.09.09, 07:40 Twoje "dziecko penisa i pochwy" - super odpowiedź na ciemnogród! Ubawiłem się jak norka. Obłudę nawiedzonych należy punktować w każdym jej przejawie, bo się rozpanoszyła w życiu i umysłach zamiast pilnować swojej "ścieżki do raju". Odpowiedz Link Zgłoś
anna22290 Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w naukę 09.09.09, 08:24 czy medycy z Kliniki Uniwersyteckiej nie ujmujac im iwiedzy nie mogli by podjac badan dotyszacej innej sfery zycia ,przeciez to grzech mowic o takich nieprzyzwoitych sprawach ,metoda moze skuteczna w przypadku leczenia gospodyn ksiezy i chyba na tym materjale oparta . Odpowiedz Link Zgłoś
purpurat_z_fioletowym_nosem Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w naukę 09.09.09, 08:52 Fundacji Instytutu Leczenia Niepłodności Małżeńskiej im. Jana Pawła II. ---------------------------------------------------------------- No proszę! Lolek znał się nawet na bezpłodności. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w naukę 09.09.09, 11:24 Życiński homoseksualizm "dobrym dotykiem" :-),niepłodność uprawianiem sexu,w Wąwolnicy psychicznie chorych leczy się modlitwą,Serwinka wyleczy wszystko wódką.Unia Europejska,XXI wiek! Odpowiedz Link Zgłoś
pawka55 Czy mozna jeszcze bardziej ulegac 09.09.09, 13:19 Ciemnogrodowi? Okazuje sie, ze w Polsce mozna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Czy mozna jeszcze bardziej ulegac IP: *.vlan47.architor.lubman.net.pl 10.09.09, 11:21 Proszę, proszę...to na przykład homeopatia jest cacy, choć jest wątpliwa (wśród naukowców zdania skrajnie podzielone), a naprotechnologia jest be...choć jest/bywa skuteczna? Jedno można popierać, a drugie ma świadczyć o ciemnogrodzie? Rozumiem, że aby być "jasnogrodem" trzeba popierać "in vitro" jako metodę leczenia niepłodności, choć wiadomo że nie leczy niepłodności, ale tylko sprawia, że wskutek lekarskiej interwencji kobieta zachodzi w ciążę. Zazwyczaj strona niepłodna i tak niepłodną zostaje. Chodzi zatem o to, by wykluczyć jakikolwiek alternatywy wobec "in vitro". Dlaczego|? Bo chodzi o kasę. Zbyt wielki biznes jest zaangażowany w promocję sztucznych zapłodnień. Warto spojrzeć na plakat o konf. dotyczącej NaProTechnology. Sponsorów rak. Gdyby było o in vitro...byłoby ich bez liku. Chylę czoła przed organizatorami konferencji. Za odwagę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman jak ci ggg pasuje.... IP: *.centertel.pl 10.09.09, 11:33 napro...... stosuj sobie napro.... Ale dlaczego daje ci to prawo do zabraniania in Vitro? Nikt ze zwolenników in vitro nie zabrania nikomu napro... . Dlaczego ma być tak że napro-zwolennicy spod znaku krucyfiksu mogą zakazać in vitro? Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: jak ci ggg pasuje.... 10.09.09, 12:41 Brawo.Zdrowe podejście. Dodam jeszcze,że skoro uważasz,że na niepłodność pomorze uprawianie sexu,to uprawiaj go do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
neo_female Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w naukę 14.09.09, 13:31 Pojechałam na tą konferencję z ciekawości, żeby posłuchać co do powiedzenia mają ci , którzy stoją za naprotechnologią i mogę powiedzieć, że naprawdę daje dużo do myślenia.Moim zdaniem jest kwestią czasu, żeby zwykli ludzie jak ja przekonali się do tego podejścia do niepłodności, które jest w naprotechnologii, myślę że efekty będą najlepszym argumentem w tej całej dyskusji. Na szczęście dla ludzi, których dotyka ten problem (takich jak ja) ta metoda daje bardzo realne szanse. Byłam na tej konferencji i mogę powiedzieć,że naprotechnologia daje dużą nadzieję dla niepłodnych małżeństw, także tym z problemem męskim.Dr.Boyle ma przypadki urodzenia żywych dzieci przez pary gdzie ruchliwość plemników była poniżej 5%(także pary gdzie kobieta miała 100% przeciwciał przeciwplemnikowych), min dzięki zastosowaniu odpowiednich leków. Przerażające jest że kliniki in vitro w zdecydowanej większości w ogóle nie szukają przyczyn niepłodności , bo wg nich nie ma na to czasu...co przyzna ł zresztą jeden zbrytjskich lekarzy robiących in vitro dr Sami David w „Sunday Times”... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman interesuje mnie jedna rzecz: IP: *.centertel.pl 14.09.09, 13:50 kiedy czarna mafia ogłosi, że napro-cośtam to ich patent na który mają wyłączność i każą sobie słono płacić za ryćkanie pod nadzorem czarnego. A może to czarny będzie ryćkał za szczęśliwego mężusia? I będą błogosławione bachorzęta :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Uniwersytet Medyczny. Ideologia wkracza w nau 18.09.09, 19:01 Z Ameryki przyjeżdżają rożne oszołomy i opowiadają o amerykańskiej patologii,jakby tak było na całym świecie. > Dr.Boyle ma > przypadki urodzenia żywych dzieci przez pary gdzie ruchliwość plemników była > poniżej 5% A psycholodzy Życińskiego mają doskonałe przypadki wyleczenia homoseksualistów dobrym dotykiem i spaniem razem na golasa.Kościółek lubi karmić ciemny lud cudami. Odpowiedz Link Zgłoś