-
Mam mielone mięso, i chciałam dzisiaj zrobić pulpety w sosie. Wymyśliłąm, ze sos zrobię osobno, a pulpety w parowarze, niestety jajka mi wyszli. W okolicy wszystkie sklepy pozamykane, więc musiałabym się przejść do jakiejść galerii handlowej, a nie chcę sobie zatruć niedzieli. Czy jest jakakolwiek szansa, że się nie rozlecą?
-
Jak w temacie. Nigdy nei robiłam pulpetów czy istnieje jakiś szybki i w miarę prosty przepis na pulpety, najlepiej drobiowe, ale mogą tez byc wol-wieprzowe.
Będę wdzięczna :)
-
czy pulpety pieczecie w piekarniku pod przykryciem? Jak długo i w jakiej temperaturze?
-
Kochani nie znam się na gotowaniu chciałam ugotowac mojej rodzinie
obad, ziemniaki i pulpety w sosie,pomożecie? Wiem tylko że
potrzebuje mięsa mielonego:D
Dzękuje z góry za przepis.
-
Czy można zamrozić pulpety w sosie koperkowym?
-
Lubicie? Za jakimi sosami do pulpetów przepadacie? Ja robię pulpeciki z indyka z dodatkiem zielonej pietruszki w sosie koperkowym albo pomidorowym, jak do gołąbków. Jakie są Wasze ulubione?
Pozdrawiam :)
-
Może problem jest śmieszny,ale powiedzcie mi drogie gospodynie, dlaczego pulpety ( i kotlety mielone) wychodzą mi takie twarde. Próbowałam setki razy, na różne sposoby, i nic-są twarde, zbite, niesmaczne. Robię tak: mięso mielone ze sklepu (wołowo-wieprzowe), jajko, sól, pieprz, bułka tarta, cebulka posiekana. Mieszam, formuję kulki ( lub kotlety mielone), obsmazam, duszę ok. 30 min. Próbowalam dawać więcej bułki, mieszać długo, mieszac krótko, nie obsmażać tylko od razu gotowac, dusic krótko...
-
Nikt nie jada flaków?
-
robiłam je małemu i bardzo mu smakowały, dzieki za przepis!
-
nawiazujac do przepisu Issys ;)
troche poszperalam i nie znalazlam zadnej roznicy jesli chodzi o
sklad obu wyzej wymienionych
skad rozne nazwy zatem?
-
wstyd sie przyznac ale nigdy nie robilam, a ochota mnie naszla.
Jak wy je robicie, tak zeby sos wyszedł dobry? Jakich użyć przypraw...? z
góry dziekuje
-
Jak mam zrobić pulpety jak nie mam bułki? Dodać tartą? Ale twarde wtedy mi
wychodzą, ktoś może coś poradzić?
-
Robię teraz takie coś z kabaczka,pieczrek, cebuli itp.Mam tylko indycze
mielone. Czy z tego można zrobić takie kulki ( nie wiem pulpety czy klopsy) i
wrzucić do kabaczka.Czy do tych kulek yrzeba dać jajko i bułkę jak do
mielonych?
-
Dlaczego mi wychodzą twarde pulpety? Dodaje 1 jajko na 0,5 kg mięsa, czy to
za dużo? Są jak kamień, a przeciez bez jajka mi się rozpadną. Poza tym mój
sos wychodzi jakiś bez smaku. Robieę na bulionie, dodają koncentrat
pomidodrowy, śmietanę i mąkę, no i wychodzi jakiś nijaki. Może ktoś mi poda
swój sposób na pyszne pulpeciki. Dzięki wielkie:)
-
to jest na pewno pyszne
-
No, nabralam ochoty na pierwsze w życiu pulpety. Czy mogę je zrobić teraz zaraz, zagotować i zamrozić?
I później co? normalnie rozmrozić i gotować? czy to wogóle ma sens?
-
Oczywiście, do słynnych pulpetów Cynamoon
Będę je robić w sobotę dla niezwykle upartych znajomych,
którzy chcą mnie odwiedzić urodzinowo.
Wiem, że kasza gryczana. Ale czy pasuje do nich jeszcze jakaś jarzyna,
skoro są już całe w ogórkach i marchewce?
-
-
Bo docierają do mnie różne informacje niestety sprzeczne. Może jest ktoś kto
potrafi wskazać źródło-wyrocznię? Będę wdzięczny :)
-
I tu pojawia sie pewien problem: odrobilam lekcje, uzylam wyszukiwarki wpisujac "pulpety" wlasnie, wynikow dostalam co niemiara i jak zrobic pulpety juz wiem. Natomiast wszyscy pisza o sosie jak o czyms oczywistym, kwitujac temat zdaniem w rodzaju "pyszne z sosem pomidorowym" czy innym. Jak go zrobic? A drugi kandydat - to taki sos "stolowkowy", dosc jasny, dosc slony, chyba na bazie rosolowej. Czy ktos moze poradzic, jak je wyprodukowac?