Dodaj do ulubionych

Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim grajdo...

26.10.09, 09:58
Prof. Michałowski zwraca uwagę na istotny element całej akcji - konieczność
porównania z innymi uniwersytetami w Polsce. Porównanie nie wypada aż tak źle
(wystarczy poczytać wydania regionalne GW gdzie toczy się podobna dyskusja),
ale nie jest to powód do radości, gdyż nie oznacza to automatycznie powodu do
zadowolenia. Z drugiej strony trudno nie zgodzić się z prof. Radzikiem (mimo
naciąganych anegdot...), że często od Lublina tchnie po prostu
prowincjonalnością w najgorszym tego słowa znaczeniu. Należy z tym walczyć,
ale jednocześnie wystrzegać się nadmiernego dzielenia społeczeństwa/to nikomu
i niczemu nie służy. Pamiętajmy, że Lublin jest dla znakomitej większości
studentów miastem "na chwilę", wyjeżdżają stąd po 5-6 latach (a widać to w
czasie wakacji) - ale takie jest też i przeznaczenie miasta akademickiego.
Istnieje wiele miast w państwach Europy Zachodniej powstałych właściwie wokół
uniwersytetu, które są bardzo często położone daleko od większych aglomeracji
- i nie przeszkadza to studentom, aby tam przyjechać, podjąć naukę i wpisać
później w cv UMCS Alumnus:) Wracając do studentów i ich bierności nie można
generalizować co do słabego poziomu, apatycznego podejścia do zajęć itd. W
wielu z nich kryje się naprawdę duży potencjał - ale nikt im wcześniej nie
powiedział, że są dobrzy w tym co robią, że studia są wymagające. Często
bowiem przyjęcie biernej postawy przez wykładowcę natychmiast skutkuje
biernością studenta - i koło się zamyka, z czego później wyciągnięte są błędne
wnioski. Uniwersytety robią jednak niewiele, by tę bierność przełamać, często
odnoszę wrażenie, że nie leży to w ich interesie, a aktywność, zwykle młodszej
kadry, traktowana jest podejrzliwie. W dyskusji nad uniwersyteckim miastem
Lublinem należy zastanowić się raczej, czy studenci (owi wieśniacy regionu,
którzy jednak mimo marnych nakładów na naukę, mają często duże lepsze wyniki
na maturze niż kandydaci z aglomeracji) stanowią problem, czy raczej uwiąd
struktur uniwersyteckich, mało ambitnych, biernych, zamkniętych na bodźce
zewnętrzne i duszących się we własnym środowisku. Proponuję przeprowadzić
sondę wśród wykładowców i lokalnych decydentów dotyczącą ich zaangażowania w
kulturę lub przynajmniej znajomości nowości literackich czy kinowych -
większość wykręci się zapewne brakiem czasu. Będzie to odbicie postaw tak
krytykowanych, biernych studentów.
Obserwuj wątek
    • Gość: gość portalu Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 10:33
      > porównania z innymi uniwersytetami w Polsce. Porównanie nie wypada aż tak źle

Na jakim konkretnie tle? Podobnych uniwersytetów-krzaków w dowolnych małych miasteczkach gdziekowliek, czy normalnych ośrodków? W Polsce mamy najwięcej uniwersytetów per capita w Europie, takie historie jak Uniwersytet Opolski, czy UMCS wypadałoby po prostu zlikwidować.

Szczególnie prezentują wartość UMCS twarde nauki, matematyka, fizyka, informatyka, chemia, bez których żaden uniwersytet nie powinien sie tak nazywać. UMCS nie tylko plasuje się tu na ważnej pozycji, ale wyznacza wręcz rzeczywiście poziom dna. Malutkie wydziały Uniwersytetu Toruńskiego plasują się dużo wyżej, są nawet widoczne w nauce światowej, jedynym z którym UMCS mógłby nawiązać jakąś konkurencję jest być może Uniwersytet Zielonogórski, czysto dydaktyczny; Uniwersytety, Wrócławski, Łódzki, nawet Szczeciński i Gdański to w ogóle nie ta liga. Myślę, ze należałoby skończyć z tym oszustwem akademickim jakim w wielu miejscach UMCS jest.
      • qqbek Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj 26.10.09, 11:02
        Gość portalu: gość portalu napisał(a):

Przyjmując Twoje kryteria, do likwidacji w pierwszej kolejności byłby w Lublinie
        KUL.
        Tragedią Lublina jest brak lidera wśród uczelni wyższych.
        UMCS stworzono jako konkurencję dla KUL i to jest największą bolączką tego miasta.
        Mamy bowiem dwa uniwersytety, równie przeciętne i równie średnie.
        Największy prywatny i średniaka ze stajni państwowej.
        Problemem jest zacietrzewienie zarówno kadry naukowej jak i władz obydwu
        uczelni, nie pozwalające im na owocną współpracę.
        Tym sposobem nie ma szansy na wybicie się któregokolwiek z nich.
        Likwidacja zaś jednego i powiększenie jego kosztem drugiego, nie wchodzi w
        rachubę ze względu na ambicje. UMCS jest większy (i w miarodajnych, a nie
        "Rzepowatych" rankingach plasuje się wyżej niż KUL), więc istnieje na nim
        tendencja do postrzegania KUL w charakterze małego brata - protekcjonalnie i z
        politowaniem.
        KUL zaś ma od dwudziestu lat problem z tożsamością. Kiedyś kuźnia dla
        niepokornych, teraz zaś uniwersytet, w którym rozwarcie pomiędzy wartościami
        deklarowanymi a realnie wyznawanymi jest chyba największe w całym kraju.

Sytuacja ze wszech miar patowa.
        A oni chcą tutaj tworzyć trzeci, równie średni uniwersytet... POWODZENIA!
        • aron2004 Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj 26.10.09, 12:51
          Inteligentny czlowiek bez problemu znajdzie sobie dobrze platna
          prace w Lublinie, chocby nawet skonczyl studia.
          A dla inteligentnych inaczej pozostaje miasto nad Odra w ktorym jest
          Panorama Raclawicka. Sprawa prosta.
          Prof. Michalowski to jakis normalny czlowiek, pewnie jest ze wsi.
          • Gość: gość portalu Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 13:24
            Inteligentny czlowiek bez problemu znajdzie sobie dobrze platna
            prace w Lublinie, chocby nawet skonczyl studia.

Bo ci którzy nie kończą studiów w Lubline są intelignentniejsi? Ciekawa logika!

A dla inteligentnych inaczej pozostaje miasto nad Odra w ktorym jest
            Panorama Raclawicka. Sprawa prosta.

Oraz tak niszowe firmy jak Google, Nokia-Siemens Research Laboratories, Volvo, IBM
            • Gość: aron Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: 94.254.186.* 26.10.09, 14:18
              takie sa fakty
              innteligentni ludzie zostaja w Lublinie albo na Lubelszczyznie i
              tutaj dobrze zarabiaja ( np. ja) a ci mniej inteligentni wyjezdzaja
              do Wroclawia ( byl kiedys na forum taki gosc chyba mial nicka ryan
              co sie zalil ze nie ma 1000 zl na slub). Wyjechal on do Wroclawia i
              tam ponoc jakos prosperuje a w Lublinie nie mial pracy.

Ale to jest akurat dobre - dzieki temu w obydwu miastach podnosi sie
              sredni poziom inteligencji mieszkancow.

• Gość: aron Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: 94.254.186.* 26.10.09, 14:25
                no ale ile placi to oslawione Google czy Volvo inzynierom we
                Wroclawiu? No 1500 zl netto przeciez. To niewiele wiecej niz w
                Lublinie zarabia sie jako kierowca busa, a zawsze blizej domu to
                lepiej, mozna sobie ziemniakow swoich na zime przywiezc ,mleka itp.
                a nie zrec g... z marketu
                • Gość: gość portalu Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 15:14
                  > no ale ile placi to oslawione Google czy Volvo inzynierom we
                  > Wroclawiu? No 1500 zl netto przeciez.

5000zł tuż po studiach.

Nowo otwarte centrum analityczne Credit Suisse zatrudni w tym roku 200 matematyków. Prezydent Wrocławia jest doktorem matematyki.

A u nas czego się uczy? Prawa, socjologii i teologii.

Jakie są firmy informatyczne w lublinie? I co one robią? Programik do fakturowania, czy infrastrukturę szwajcarskiego banku?
                  • Gość: aron Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.lublin.enterpol.pl 26.10.09, 18:41
                    prezydent Wrocławia jest po KULu jakbyś nie wiedział

Co to jest 5000 zł? Ja mam więcej z moich busów.
                    • aron2004 Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj 27.10.09, 06:44
                      Dutkiewiczowi już tak odbiło, że robi sobie plakaty na wzór Kim-
                      Dzong-Ila

www.polskatimes.pl/gazetawroclawska/fakty24/174684,studentow-kusimy-dutkiewiczem,id,t.html

www.dprkstudies.org/documents/nkpics/1pg019.html
                • sothink Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj 30.10.09, 01:33
                  Gość portalu: aron napisał(a):

> no ale ile placi to oslawione Google czy Volvo inzynierom we
                  > Wroclawiu? No 1500 zl netto przeciez. To niewiele wiecej niz w
                  > Lublinie zarabia sie jako kierowca busa, a zawsze blizej domu to
                  > lepiej, mozna sobie ziemniakow swoich na zime przywiezc ,mleka itp.
                  > a nie zrec g... z marketu

ło matko, to ja nie wiedziałem że aż taką biedę ciśniesz:/ A nie
                  lepiej by ci było gdzieś do PKSu iść czy co?
                  To już jak coś to spróbuj zaaplikować do wrocławskiego MPK, tam co
                  najmniej 2 razy tyle dostaniesz.
                  • Gość: aron Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.lublin.enterpol.pl 30.10.09, 04:58
                    widzisz durniu wrocławski najlepiej pracowac na busie, bo to mniej
                    stresująca praca.
                    W MPK trzeba wstawać o 3 w nocy, stać w korkach, lawirować
                    przegubowcem po wąskich uliczkach, narażać się na napaść jakichś
                    narkomanów czy pijaków których pełno we wrocławskich czy lubelskich
                    autobusach MPK itp.

a w busie jeździ się po znanej trasie, busa prowadzi się jak
                    osobówkę, wstaje się o 6 rano i wraca o 21 do domu

w PKSie dadzą młodemu kierowcy 20-letniego Jelcza albo Autosana i
                    niech się modli żeby się to paskudztwo nie rozpadło ze starości

Na TIRze z kolei jesteś 1 noc w miesiącu w domu i jeździsz do Rosji.

tak że sam widzisz, że najlepszym miejscem pracy dla kierowcy w woj.
                    lubelskim jest bus
                    • Gość: bus out Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.xdsl.centertel.pl 30.10.09, 14:32
                      a je nie znosze podrózowac Busem . odelgłosci typu Lublin- Lubartów czy
                      Lublin-Puławy sie sprawdzaja ale jak mam jechac ponad 100 km w busie to wole
                      drozej zapłacici za PKP i przynajmnije wyciagne sobie nogi i cos poczytam
                      • przemek_leniak w temacie wyciągnięcia nóg 30.10.09, 14:39
                        najłatwiej i najskuteczniej można wyciągnąć nogi w pociągu relacji Zamość-
                        dowolne inne miejsce...
                        powiedziałbym że w tym pociągu nogi się wyciągają w sposób naturalny...
                        o i poczytać można sobie księgę żywota oczywiście już po wyciągnięciu nóg ;-)
                        a do tego pociąg ten jest całkiem bezpłatny...
                      • Gość: aro Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: 94.254.192.* 30.10.09, 15:34
                        ale zanim doczekasz sie pociagu to w miedzyczasie odjedzie ci 5
                        busow.
      • Gość: mixxer Re: Prorektor UMCS (ma racje) IP: 132.170.19.* 26.10.09, 20:36
        "W Polsce mamy najwięcej uniwersytetów per capita w Europie"

Bzdura... Czy moglbym poprosic "goscia portalu" o podanie
        jakiegos konkretnego zrodla powyzszej informacji?
        • Gość: gość portalu Dokładnie 307 Uniwersytetów Akademii i Politechnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 23:51
          Tak! Proszę je sobie policzyć.
          • Gość: gość portalu Re: Dokładnie 307 Uniwersytetów Akademii i Polite IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 00:21
            Przepraszam, pomyliłem się, źle zapamiętałem.

Oficjalne dane ze strony Ministerstwa: 427 wszystkich uczelni łącznie w kraju.
    • Gość: Jacoo Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 13:00
      Jeśli chodzi o KUL to jest on o wiele bardziej rozpoznawany w kraju
      niż UMCS i (tu was zadziwię) ceniony. Ja sam jestem przyjezdny ale
      zamieszkałem w waszym miescie i strasznie mnie dziwi podejście
      lubelaków do KULu. Zauważyłem że dla wielu ten uniwerek to samo zło,
      bo kościelny, rządzą mohery itp. Tak się składa że w innych miastach
      ludzie tak nie myślą o KULu i jak się tam ktoś dostanie to ludzie
      często gratulują tej osobie. KUL kojarzy sie w Polsce z prestiżem i
      nie zmienią tego nawet nie za wysokie miejsca w rankingach.Dlatego
      osoby z innych miast które przyjezdzaja studiować na KUL są nieraz w
      szoku jak słyszą miejscowych (nawet studentów KUL) którzy plują na
      tą uczelnię. A wspominając UMCS to wiele osob z innych regionów
      nawet nie wie co to takiego. Wiekszość nawet nie wie ze w Lublinie
      jest jeszcze inny uniwersytet oprócz KUL. Oczywiście głowną
      przyczyną tego faktu jest że na KULu studiują ludzie nie tylko z
      ościennych województw. Jest dużo ludzi z 2 konca polski podczas gdy
      UMCS jak twierdzi prof. Radzik jest uniwersytetem regionalnym i nie
      zmienią tego małe wyjątki studentów z innych częsci Polski.
      • Gość: gość portalu Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 13:18
        Wszystkie wydziały teologiczne w kraju zlikwidowano, a zostawiono tylko KUL. Dlaczego? Czy był tak sławny i silny aby oprzeć sie władzy komunistycznej? Raczej nie! Po prostu poszedł na współpracę. Wydał tak wspaniałych agentów jak ksiądz profesor Wielgus na przykład.
        • Gość: JAcoo Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 18:33
          Nie wszystkie zlikwidowano, np Uniwersytet im K. Wyszynskiego takowy
          posiada więc nie gadaj głupot.Co do Wielgusa to nie przekazywał
          żadnych istotnych informacji komunistom. Jakby tylko takich agentów
          mieli komunisci to ten system rozpadłby sie kilkadziesiat lat
          wczesniej. A na koniec jesli chcesz wiedzieć to własnie komunisci
          stworzyli UMCS by zneutralizować buntowniczy katolicki KUL by
          propagować "wspaniałe idee marksizmu". Do dziś np na UMCS są
          profesorowie z "tamtej epoki".
          • Gość: gość portalu Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 23:53
            UKSW utworzono w 1999 roku kartoflu!

W Krakowie rozprawiono się z Wydziałem Teologicznym bezwzględnie w połowie XX wieku, jeden KUL się ostał.
            • Gość: Jacoo Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 00:24
              No i co z tego batonie że UKSW jest od 1999? Wczesniej pisales ze
              wszystkie wydziały zlikwidowali sugerując że nigdzie ich już nie ma,
              to Ci udowodniłem że jest. Poza tym nie dziw się że na KULu nie
              zlikwidowali bo to jest uniwerek zarządzany przez kościół katolicki
              więc logiczne że jest tam taki wydział podobnie jak na UKSW. To tak
              jakby na polibudzie nagle zlikwidowali wydział mechaniczny.
              • Gość: bosman zarządzany przez kościół katolicki? IP: *.centertel.pl 27.10.09, 14:48
                tylko qrva za czyje pieniądze?
                • Gość: JAcoo Re: zarządzany przez kościół katolicki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 11:42
                  To chyba jasne że za kościelne czyli od parafian. Wiem. mnie też coś
                  ściska jak widzę ile ludzie łożą na ofiarę biorąc pod uwagę ile
                  kościoł ździera na różnych "co łaska ale nie mniej niz 500zl". Ale z
                  drugiej strony nie można ludziom zabronić dawania np na KUL i inne
                  ofiary skoro robią to z własnej woli. Nikt nikomu jaj nie urwie jak
                  nie da w kościele na ofiarę ani nawet nie wyrzuci z kościoła.
                  • Gość: ja Re: zarządzany przez kościół katolicki? IP: *.szui.lublin.pl 28.10.09, 19:05
                    Z tego co wiem,to KUL jest również finansowany z budżetu państwa.
                    • Gość: Jacoo Re: zarządzany przez kościół katolicki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 17:53
                      Owszem ale nie w takim samym stopniu jak uniwersytety państwowe.
                  • Gość: bleh Fanatyk katolicki Jacoo nie zna budżetu KUL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 05:52
                    Proszę zapoznać się z rubryką "dotacja budżetowa" i "zwolnienia podatkowe". Te ostatnie szczególnie za budynki, które od 20 lat udają że są ciągle w budowie.
          • Gość: folkatka Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 16:02
            Przepraszam bardzo!!! Ale wydział teologii nie uchował się po wojnie na żadnym z
            państwowych uniwersytetów!! Uniwersytet o którym piszesz (uroczo nazywany
            "PLUSKWĄ")powstał na bazie Akademii Teologii Katolickiej - a więc uczelni od
            początku do konca prywatnej (kościelnej)
            • Gość: Jacoo Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.09, 11:47
              Czyli takiej samej jak KUL, więc moj przedmowca walnął jak kulą w
              płot dziwiąc sie że uniwersytety państwowe zlikwidowały Teologie a
              KUL nie! Poza tym co sie dziwić skoro była komuna, która jak wiadomo
              Kościoła nie darzyła wielką miłością co zapewne miało niemały wpływ
              na ową likwidację.
            • Gość: p Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.adsl.inetia.pl 28.10.09, 12:57
              wydział teologiczny ciągle istnieje na UMK w Toruniu, gwoli ścisłości
              • dociek Polacy nie liczą na czyny, bo wierzą w moc boską 28.10.09, 19:49
                Teologia stała się ponownie "wiodącym kierunkiem naukowym" odkąd
                rząd Suchockiej dopuścił do uniżonej podległości RP kościołowi
                katolickiemu i sformalizował to poddaństwo. Oto lista wydziałów,
                instytutów parających się niebiańskimi dywagacjami, które wyrosły
                jak grzyby po deszczu - link poniżej

pl.wikipedia.org/wiki/Uczelnie_teologiczne_w_Polsce
        • Gość: mixxer Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim ... IP: 132.170.19.* 26.10.09, 20:43
          "Wydał tak wspaniałych agentów jak ksiądz profesor Wielgus na
          przykład."

Oraz takich "tytanow" politycznego intelektu jak np. prof. Bender!
    • Gość: ck Dyplom UMCS to wilczy bilet dla naukowca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.09, 16:41
      Prorektor dizlenie broni studentów, i to bardzo zacne, jednak problem jest z UMCS jako takim, a nie studentami.

Jestem fizykiem. Ja ją skończyłem w Krakowie i tam też jestem teraz doktorantem. Moi zdolniejsi koledzy ze studiów wyjechali na doktoraty często na najlepsze uniwersytety na swiecie, Princeton, a jak nie to chociaż do Niemiec, Wielkiej Brytanii.

Mój równie zdolny kolega ze szkoły został w Lublinie i skończył tę fizykę tutaj. Miał braki, nie mógł się nigdzie dostać na doktorat na zachodzie, nie udało mu się tez na UJ. Został nauczycielem w Lublinie i jest gorzkim człowiekiem.

Osobiście nie znam żadnego fizyka z UMCS, mimo, że orientuję sie w nauce polskiej i zawsze zwracam uwage na wszelkie przejawy naszej aktywności w światowej literaturze naukowej. O uszy obiło mi się tylko jedno jedyne nazwisko profesora fizyki z Lublina, tylko przy okazji tego, ze wysłał swojego syna na studia do nas; zresztą to postać, któ¶a mie rozśmieszyła, ponieważ profesor K.I.W. za główne swoje osiagnięcie życiwe uważa... to ze jest potomkiem arystokratów i herbowym księciem; na jego stronie internetowej więcej jest o jego geneaologii, niż dorobku naukowym
      • malpiarnia Re: Dyplom UMCS to wilczy bilet dla naukowca. 26.10.09, 17:21
        w rankingu najlepszych uniwersytetow na swiecie - UJ tez nie ma
        wiec nie zalewaj gitary
      • Gość: mixxer Re: Dyplom UMCS to wilczy bilet dla naukowca??? IP: 132.170.19.* 26.10.09, 20:48
        Szanowny "ck" ukonczyl fizyke "w Krakowie"... jak widac, jednak nie
        nauczyli tam "ck" wyrazania swoich mysli w sposob logiczny,
        uporzadkowany oraz poprawna polszczyzna!

P.S. Znam przynajmniej kilkanascie osob po UMCS-ie pracujacych
        obecnie na uczelniach w USA i w Kanadzie. A pewnie jest
        ich wiecej.
        • Gość: (gość portalu) Re: Dyplom UMCS to wilczy bilet dla naukowca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 06:12
          Oczwiście, zę są takie osoby, ja sam potrafię podać jeden wspaniały przykład fizyka z UMCS, który gra pierwsze skrzypce w fizyce światowej teraz: Tomasz Paterek z serią świetnych artykułów w Nature. Szkoda tylko, że jak go zapytałem o Lublin (również moje miasto!) nie miał dobrych rzeczy o powiedzenia.

Chodzi o to, że wyjątki potwierdzają regułę, przez właśnei to, ze są wyjątkami. To, że z Lublina ktoś sie wyrwie to jest coś nieprawdopodobnie rzadkiego (co przez definicję prawdopodobieństwa znaczy, ze są oczywiscie takie przypadki). Moi lubelscy koledzy są niedouczeni i mają trudności z podjęciem studiów doktoranckich w Polsce mimo widocznych zdolności i predyspozycji, podczas gdy na UJ wysyłamy co roku, co roku po kilka osób do Princeton, Caltech, Stanford, czy Cambridge.
          • folkatka Re: Dyplom UMCS to wilczy bilet dla naukowca??? 29.10.09, 06:40
            NIe zamierzam sie spierać i za wszelką cenę bronić lubelskich fizyków, ale czy
            ten stan rzeczy, o którym piszecie, nie jest spowodowany też i tym, ze na takie
            uczelnie jak UW czy UJ idzie znacznie więcej pieniedzy z budżetu państwa niz na
            UMCS? Mówię to dlatego, że bardzo czesto my, Lublinianie, jesteśmy skłonni
            przypisywać sobie jak najgorsze cechy i oskarżać sie o wszystko, podczas gdy
            moze byc to wynik obiektywnych całkiem okoliczności.
            • Gość: (gość portalu) Re: Dyplom UMCS to wilczy bilet dla naukowca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 09:07
              Niestety nie. W Lublinie jest to kwestia tylko i wyłącznie nieudacznictwa, co ilustruje zawieszony od lat i lat projekt nowego budynku (na który były pieniądze), oraz okupowanie katedr przez panów nie tylko z poprzedniej epoki sprzed trzech pokoleń. A na taką matematykę to nie potrzeba żadnych pieniędzy np.

No i w sukurs przychodzi mi zawsze ta ilustracja, że jako fizyk obserwujacy dziedzinę, wiem doskonale co się dzieje na dużo mniejszych wydziałach, w Toruniu na przykład, i jestem świadkiem świetnie nauczonych studentów z Zielonej Góry, która ma wydział mikroskopijny i nie prowadzi badań a zajmuje się tylko dydaktyką. UMCS mógłby nawiązać konkurencję chociaż z Zieloną Górą, jeśli z Toruniem nie potrafi.
              • Gość: (gość portalu) Re: Dyplom UMCS to wilczy bilet dla naukowca??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.09, 09:43
                Albo inny przykład. Jedno z zagranicznych towarzystw publikuje dobrze znaną i bardzo ciekawą gazetę, nie powiem czasopismo naukowe, bo jest to trochę lżejsze, także nie tylko dla specjalistów (których, ktoś mógłby poweidzieć, w Lublinie z tej np. poddziedziny nie ma). Dla członków z polski obowiązuje specjalna ulga, w której reszta członków dotuje większą część składki, także zostaje tylko 16 euro za prenumeratę. W całej Polsce jest łącznie prawie 1000 członków, na świecie 100000. Można też sprawdzić sobie bazę w swojej okolicy i ja po adresie wyszukałem sobie kilkadzisiąt w Krakowie, natomiast w Lublinie wszystkiego kilka. Za coś co jest za darmo. Torunia ani Zielonej Góry nie sprawdziłem, przyznaj, więc spróbuję to sprawdzić dzisiaj.
    • mamula66 Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim grajdo... 26.10.09, 20:18
      Ma Pan racje, Panie Rektorze. Lublin nie jest "akademickim
      grajdolem". To POLSKA jest akademickim grajdolem. Naukowym tez
      • Gość: q Re: Prorektor UMCS: Nie jesteśmy akademickim graj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.09, 03:27
        Cytat z innego artykułu GW jak ulał pasuje do UMCS i reszty:

…głównym celem polityki kadrowej słabych uczelni (prywatnych i państwowych) jest spełnienie wymogów związanych z minimum kadrowym. Nie mają tu znaczenia jakiekolwiek względy merytoryczne. Nieważne jaką zatrudniany pracownik reprezentuje specjalność, co umie, ani jak uczy. Może być ostatnim idiotą, byle miał dyplom doktora habilitowanego (te same uwagi, choć mniejszym stopniu dotyczą pracowników ze stopniem doktora).,,,

Całe te absurdalne standardy prowadzą nieuchronnie do tego, czego wielokrotnie byłem świadkiem wizytując zajęcia na kierunku “informatyka”. Że dzieciaki, które możnaby nauczyć elementów budowy i administracji prostej małej sieci komputerowej (albo stolarstwa), drzemią na kolejnych setkach godzin wykładów – tureckich kazań, przygniecione zalewem zagadnień z których nic nie rozumieją. Są tak przyzwyczajone do nierozumienia i tak całkowicie z nim pogodzone, że (wspomniany wyżej) wykład na którym szalony profesor plecie kompletnie bez sensu, nie wydaje im się ani trochę odmienny od innych. Tak rośnie najlepiej wykształcone pokolenie w dziejach Polski.
    • przemek_leniak Drogi Stanisławie Michałowski 29.10.09, 08:08
      piszę do Pana nie jako do rektora nie jako do polityka który udzielał się w Unii
      Pracy, a niegdyś współpracował też przecie i z PPS...
      pisze do Pana jako do zwykłego człowieka, którego resztki mam nadzieję jeszcze
      gdzieś pod twymi tytułami i maskami pozostały.
      Słusznie występujesz przeciwko farmazonowi Radzikowi.
      Radzik nie tyle dolał oliwy do ognia dyskusji co do ogniska dyskusji nasikał
      swymi pseudo naukowymi rojeniami.
      To co zaprezentował Radzik to jest objaw niskiej jakości kadry akademickiej -
      podobnie jak to co prezentuje rezydujący rodzinnie na twym macierzystym wydziale
      Zieliński czy to co mogliśmy przeczytać w artykule zbijającego na UMCS bąki
      Kitlińskiego...
      to są duby smalone i dyrdymały...
      niestety Stanisławie Michałowski to jest typowy obraz nędzy kadry...
      hmm nawet Ty sam nie potrafisz do nauki i dydaktyki podejść poważnie.
      Pamiętam dobrze Stanisławie Michałowski nasze pierwsze spotkanie - był rok 1992
      i w auli Daszyńskiego współorganizowałeś 100-lecie PPS...
      To nie była stricte partyjna impreza - choć nas ppsowców było tam sporo...
      z Waszej uniwersyteckiej strony byłeś tam Ty i Ewa Maj - byliście dobrze
      przygotowani...
      wśród takich osobistości nauki jak obecny tam mikrobiolog Władysław J. H.
      Kunicki-Goldfinger (siostrzeniec tego Kunickiego od ulicy), potrafiliście zrobić
      dobre wrażenie...
      ...
      kiedy ostatnio Cię miałem okazję widzieć byliśmy obaj na obronie pewnego
      doktoratu...
      hmm był tam i śp. Zbigniew Hołda
      ja po staremu siedziałem sobie wśród publiczności a ty po staremu za
      prezydialnym stołem w tym swoim ówczesnym nimbie dziekana...
      ale Stanisławie Michałowski tym razem byłeś po prostu nieprzygotowany...
      zdradzało Cię to co mówiłeś - chyba nawet nie chciało Ci się zajrzeć do pracy
      doktorskiej (takie zebrani odnieśli nieodparte wrażenie)
      ...
      dobrze że się szybko wymówiłeś obowiązkami dziekańskimi i zwiałeś...
      z Twym wyjściem nastrój powszechnego zażenowania minął...
      ...
      Po co ja o tym piszę?
      ano po to żeby pokazać że Lublin akademicki (który przecie współtworzysz) jest
      grajdołem.
      ...
      Wy dzisiejsi rektorzy, dziekani profesorowie byliście niegdyś dobrze
      zapowiadającymi się naukowcami, dobrze zapowiadającą się inteligencją.
      Dziś już nie jesteście - jesteście jedynie funkcjonariuszami podupadającej
      fabryki magistrów i nawet sami nie umiecie swej bądź co bądź pracy traktować
      poważnie.
      Ale nikt Was do tej roli nie zmusił - sami ja przyjęliście.
      ...
      Stanisławie Michałowski jako do zwykłego człowieka do Ciebie piszę...
      rozejrzyj się dookoła siebie, popatrz, pomyśl
      i powiedz czy tak być powinno?
      pzdr.
      • Gość: Przyrodnik. O UMCS jeszcze raz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.09, 15:03
        Przyrodnik z UMCS-u.Gów.o mnie obchodzi, kto z PPs , kto z UD , z UW
        i innych partiach-przemijających jak kometa na niebie. Pracujta
        wykształciuchy dla dobra studentów, publikujta w najlepszych
        pismach , tzw. filadelfijskich
        • przemek_leniak ty Rolnik homoseksualista... 30.10.09, 15:18
          ty się zdecyduj ty chcesz
          wprowadzić
          postęp
          ?
          czy też zacząłeś giganta za czasów śp. KPN-u?
          bo wiesz ty problem jakiś widno masz
          i albo to Magdusią się leczy albo aspiryną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka