Dodaj do ulubionych

dula - towarzyszka porodu

IP: *.chello.pl 26.01.10, 23:19
Trwają dyskusje nt. stworzenia rodzącej godziwych warunków w szpitalu.
Znalazłam sposób jak rodzić w sposób naturalny, w bezpiecznej, przyjaznej
atmosferze - PÓJŚĆ DO PORODU Z DULĄ. To osoba (położna lub nie, ale dobrze
przygotowana), która wspiera, masuje, przytula i pomaga wytrwać. Nie ma innego
sposobu w warunkach sali porodowej, gdzie personel ma dużo pracy i jest go za
mało. A przede wszystkim, dula to osoba NAM BLISKA!!!
Obserwuj wątek
    • rademenes_h Re: dula - towarzyszka porodu 27.01.10, 11:11
      hormony ci sie na mózg rzuciły, co to jest DULA? sama sobie nazwę wymyśliłaś?
      Trzeba było isć z mężem. To ma być rada? Pomysł?
      • Gość: nina towrzysz porodu? anestezjolog IP: 212.160.172.* 28.01.10, 12:57
        anestezjolog z znieczuleniem zewnątrzoponowym to najlepszy towarzysz
        porodu...po co mi doula? postęka ze mną i tyle. Przejmie ode mnie
        ten ból? nie. ee tam, jak kto woli, ale ja wolę znieczuelnei - aby w
        końcu było w tym ciemnogrodzie
      • Gość: ula Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.dynamic.mm.pl 21.08.11, 19:14
        Mierzi mnie takie chamstwo. Dzięki takim wypowiedziom polski internet to rynsztok.
    • Gość: IWONA Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.net.stream.pl 10.08.10, 11:47
      MAM PYTANIE CZY JEST JAKAS SZKOŁA LUB KURSY NA DULE.CZEKAM NA ODPOWIEC,DZIEKUJE
      • Gość: gość Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.11, 12:49
        Jest szkoła rodzenia w lublinie przy Wojciechowskiej gdzie są doskonałe warunki przygotowujace do porodu, profesjonalna kadra oraz uwaga doula która może uczestniczyć z wami podczas porodu. Jest to połozna , z certygikatem douli. Polecam!!!!
        • Gość: Sylwia Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.11, 12:59
          Byłam, zobaczyłam, zrezygnowałam. Piękne wnętrza i słodkie rozmówki, dałam sobie spokój. Ceny duli w trakcie porodu ok. 1000zł, sama idea stwierdzam bezsensu. Matka, przyjaciółka czy przyszły tatuś sprawdzi się o wiele lepiej, kurcze rozmawiamy o tym, że płacimy komuś, żeby udawał bliską osobę, uspokajał, głaskał po głowie. Wersja dla bogatych, samotnych matek, nie utrzymujących kontaktów z rodziną i nie mająca przyjaciół. A panie to aktywne przedstawicielki firm farmaceutycznych gdzie są idealnie przeszkolone do robienia dobrego wrażenia, lekarze siedzą u nich w kieszeni więc tam kierują. Jeśli ktos chce to niech idzie do szkoły przyszpitalnej bezpłatnej. Nie napędzajmy korupcji w służbie zdrowia.
    • monjan doula 10.08.10, 12:34
      jest kilka
      www.shantala.pl/mama/doula/?q=lubelskie
      szkolarodzenia-natura.pl/
      doula-lublin.pl/
      www.aktywnamama.com.pl/
    • Gość: Ceui Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.opera-mini.net 04.10.11, 12:09
      Temat jest szeroki jak wiedza medyczna
      www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20070828/ZDROWIE/70827071/-1/zdrowie
      Każda ze stron ma swoje racje
      • Gość: Kahaa_782 Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.11, 15:49
        Przy Wojciechowskiej z doświadczenia NIE POLECAM! Kiepska reklama, kiepska szkoła. Ładne ściany nie wszystko. Opłata za szkołę rodzenia i porady to dwie różne kwestie...
        Jeżeli chodzi o DULE... to taka Pani która od 500 do 1000zł dziennie głaszcze Cię po reku, szepcze że jest przy Tobie i wszystko będzie dobrze. Zupełnie jakbym nie miała bliskich osób, które chętnie mnie przytulą i włożą w to UCZUCIE miłości, a nie POCZUCIE $$
        Za 500zł pielęgniarka nie odstąpi Twojego łóżka przez cały poród.
        Szkoła rodzenia to temat do przemyślenia, na pewno dla dziewczyn które pierwszy raz rodzą to jest przeżycie, ale wystarczy porozmawiać z kimś mądrym nie koniecznie z certyfikatem DULI w cenie grubo ponad 1000zł :)
        Pozdrawiam Katarzyna W.
        • Gość: mama Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.11, 15:03
          ta DULA to jakaś ściema :/
          to nikt inny jak wynajęta za grube pieniądze "pocieszka"
          a szkoły rodzenia przy wojciechowskiej niestety nie polecam. dobrze że w odpowiednim momencie uratowałam swoje pieniążki
          • Gość: Aneta Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.xdsl.centertel.pl 16.01.12, 22:26
            A ja właśnie jestem w takiej sytuacji, że nie mam nikogo kto by był przy mnie podczas porodu. Zaczęłam więc czytać te wypowiedzi. Po co tak krytykować bez potrzeby. Jeżeli któraś może mnieć przy sobie męża lub kogoś bliskiego to jest szczęściarą. Ale może są takie kobiety, które nie mają takiego szczęścia. Ja mam malutkie dziecko i są takie plany, że mąż będzie z małym w domu a ja sama na porodówce. Okropne uczucie już na samą myśl!!! Nie mamy wyjścia. Boję się, że po porodzie sama sobie też nie poradzę (mam już takie doświadczenie) a nie chcę liczyć na czyjąś łaskę. Dlatego może ktoś taki jak dula pomógł by mi przejść przez to wszystko. I tyle
            • Gość: Ma Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 08:53
              Za 1000zł będę twoim najlepszym przyjacielem, pocieszycielem, masżystą itp. Możemy negocjować. A jak się okaże, ze masz cesarkę to opłata nie podlega zwrotowi miej świadomość. Lepiej ta kase daj położnej
              • Gość: beata Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.02.13, 05:51
                to jakas pomylka co robia Doule w Polsce, w USA mozna miec Doule za darmo albo od 250-1500 za porod. W czasie szkolenia trzeba uczestniczyc w kilku porodach za darmo a w Polsce ktos kto uczestniczyl w 10 porodach otwiera swoja szkole. Znam dziewczyne ktora odebrala 100 porodow i dalej nie ma certyfikatu douli. Ja jestem Doula po porodzie i w przypadkach kiedy rodzi sie dziecko martwe albo bardzo chore. Jezeli rodzice nie maja pieniedzy, niedawno sa za granica, to jeszcze pomagam w zalatwieniu ubezpieczenia medycznego. Dla Polek pracuje za darmo wiec nie ma co pomscic na wszystkich.
            • Gość: zuza Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.204.108.237.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.09.12, 21:18
              Jestem tego samego zdania, a ponieważ mam podobną sytuację zaczęłam bliżej interesować się tym tematem. Wydaje mi się, że znalazłam ale wolę dopytać czy słyszałyście może o Dena Angevin w Warszawie ? Czy to www.birthmatters.eu/pl/strona-glowna? Bardzo proszę o opinie.
              • Gość: Wiolka Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.12, 08:29
                świetna reklama i tylko tyle
            • Gość: Ewa Re: dula - towarzyszka porodu IP: 93.105.178.* 04.11.14, 22:30
              Byłam w takiej samej sytuacji. Bardzo dobrze Cię rozumiem i wiem jak ważne jest to żeby na ręce personelu patrzyły dodatkowe przytomne oczy. Teraz mój synek ma juz 5 lat, nadal pamietam ten strach. Do porodu przygotowana byłam prawie lepiej niż położne ale ból odbiera argumenty. Po prostu nie masz sił sama użerać sie z nimi. Wiem , ze post juz stary ... Poszłabym z Tobą za darmo. Mam nadzieję , ze wszystko odbyło się po Twojej myśli. Pozdrawiam serdecznie.
            • Gość: Ewa Re: dula - towarzyszka porodu IP: 93.105.178.* 04.11.14, 22:33
              Byłam w takiej samej sytuacji. Bardzo dobrze Cię rozumiem i wiem jak ważne jest to żeby na ręce personelu patrzyły dodatkowe przytomne oczy. Teraz mój synek ma juz 5 lat, nadal pamietam ten strach. Do porodu przygotowana byłam prawie lepiej niż położne ale ból odbiera argumenty. Po prostu nie masz sił sama użerać sie z nimi. Wiem , ze post juz stary ...Poszłabym z Tobą za darmo. Mam nadzieję , ze wszystko odbyło się po Twojej myśli. Pozdrawiam serdecznie.
    • Gość: aneczka Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.13, 13:45
      Dula to zawód, to możliwość przejęcia od mamy nie jej bólu, ale trosk. Dula zapewnia poprowadzenie przez labirynt dziwnych przepisów. Dula może zwrócić uwagę na dziwne objawy porodu, co tak jak w moim przypadku doprowadziło do rozpoznania przyduszenia dziecka. Dzięki interwencji duli przyspieszono poród. Inaczej dziecko mogłoby mieć porażenie mózgowe. Dziękuję moja DULO-!!! Po porodzie dula również służy pomocą, po powrocie do domu, gdy mąż w pracy można z dulą umówić się na pomoc w opiece nad maleństwem, co pozwoli się wyspać.
    • Gość: Elcia Re: dula - towarzyszka porodu IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.16, 12:25
      Dula - dla mnie to jakaś piramidalna bzdura. Poczęcie dziecka, ciąża i poród to naturalne rzeczy, do których każda kobieta jest naturalnie przygotowana. W trudnych chwilach czy problemach przy porodzie i tak trzeba zaufać lekarzom i położnym. Kolejne lata z dzieckiem to ogromna radość ale i przeogromny trud i odpowiedzialność za małego człowieka i na tym trzeba się skupić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka