4dick 21.03.10, 23:10 korekty brak? G.Wniana wciaz oszczedza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: obs Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.03.10, 00:31 Fakt, ze takiego zdjecia dotychczas nie widziano, swiadczy chyba, ze takich sytuacji bylo niewiele, co wskazywaloby raczej na antysemityzm ogolu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gołda rozenblatt Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 01:03 "Antysemityzm ogółu"? A może na antysemityzm Niemców, którzy z powodów rasowych oddzielili Żydów od reszty obywateli? Akurat "ogół" tu siedzi z Żydami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.multimo.pl 22.03.10, 07:41 Gołda - ile ciepła jest w Twoich słowach - ach czy nie mogłoby być teraz tak samo? To, że szczeniaki wypisują na murach jude raus - to jest w świecie też. Czemu Żydzi skumali się ze Stalinem ? czemu nie nosili i nie noszą rdzennych nazwisk w kontaktach z Polakami ? Czy jest się czego wstydzić, oj chyba nie. Czemu robi się rwetes i gewałt , szczególnie ze strony "amerykan jewes" , jak trzeba coś u Polaków "załatwić" ? Dlaczego to tak ? Żydów szanowanych w Polsce jest dużo - i dużo tych co nie uciekli w 56-tym roku - to oni są myszegene ? Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 22.03.10, 10:07 Trochę niekumaty jestem i może jednak pomógłbyś mi odpowiedziec na te swoje "Czemu...?.",Czy...?,"Dlaczego...? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 22.03.10, 10:21 mikesz6 napisał: > Trochę niekumaty jestem i może jednak pomógłbyś mi odpowiedziec na te swoje > "Czemu...?.",Czy...?,"Dlaczego...? Nie pojmiesz tego za Chiny ludowe... tam gdzie zaczyna się myślenie stereotypem, podpieranie ułomnego intelektu teoriami spiskowymi, tam logika wysiada :) Mnie ciekawi ta kolaboracja ze Stalinem... pewnie dlatego Stalin jedną z ostatnich czystek planował wśród Żydów (po tzw. "spisku lekarzy")? Całe szczęście nie zdążył. Co do zdjęcia zaś - miło widzieć coś takiego. Pokazuje, że przed wojną i na jej początku nie zawsze musieliśmy być dla Żydów "sąsiadami" rodem z książek Grossa... czasem potrafiliśmy być po prostu sąsiadami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odpowi Adam Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: 195.8.217.* 22.03.10, 11:06 Nie wiem, co w tym "niezwykłego". Żydzi chodzący po ulicach z opaskami z gwiazdą Dawida to była normalna normalność. Ukrywali się ci, którzy nie chcieli założyć opaski. Natomiast było wielu Żydów współpracujących z NKWD, tak samo jak i było wielu takich Polaków... A że Stalin szykował czystkę, to nic z tego nie wynika. Przypominam, że najpierw wyrżnął kolegów bolszewików, potem generałów, bohaterów z wojny, więc u "nich" to normalne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba a ilu polakow zaiisalo sie dobrowolnie do PZPR? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 12:28 ilu wstąpilo do UB? ( do tej pory czeszą kasę z naszych podatkow) ilu innych zaprzedancow bylo w PRL? nie jestesmy biali....sterylnie biali ....nie, nie !! Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: a ilu polakow zaiisalo sie dobrowolnie do PZP 22.03.10, 12:36 Czy takie pierwszomajowe pochody.Też w sumie niezła frekwencja była.Co prawda niektórzy teraz się tłumacza,że cały czas myśleli,ze to niby procesje Bożego Ciała były,ale jak tak do końca to im nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hana Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:13 Człowiek z opaską,na pierwszym planie, na "zabawowego" nie wygląda. To raczej "ostatnie przyjęcie" dla załogi warsztatu, który jeszcze należy do Niego,ale wszyscy wiedzą, że jest już po interesie więc Szef uroczyście żegna się z pracownikami nawet nie trzymając jak oni kieliszka w dłoni. To nie jest "wspólna zabawa" jak byśmy chcieli. Odpowiedz Link Zgłoś
dobroslawa2 Naczelny rabin Wojska Polskiego zginął w Katyniu 22.03.10, 17:34 Barucha Steinberga zamordowali sowieci. Poczytaj, że ok. 7-8% z 20.000 oficerów byli żydami, z tym, że głównie byli to oficerowie rezerwy (lekarze, prawnicy, urzędnicy) bo mało było zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Naczelny rabin Wojska Polskiego zginął w Katy 22.03.10, 18:08 Proszę bez zbytniej egzaltacji.Co miałem przeczytać to już przeczytałem i swoje(szczególny nacisk kładę na słowo "swoje") wiem.A z tymi 20.000 oficerów to jednak przesada.Owszem jeńców to tak.Ale wśród jeńców byli policjanci,funkcjonariusze służb granicznych...oraz oficerowie.W tym oficerowie rezerwy,czyli tacy żołnierze po 2 tygodniowym kursie poligonowym.I jeńcy narodowości żydowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:08 Ale bełkot,wystarczy policzyć łóżka, szafy, łyżki, domy po 1945 roku wśród polskiej ludności we wschodnich powiatach Polski i wszystko jasne. Skąd oni to wzięli, się Ciebie pytam? A? Pożyczyli? A jeśli ta pamięć pozostała wśród ludzi, to trudno głosować albo być wybieranym. A jak by Tobie zabrali dom a potem kilku innym, to nie wynająłbyś "amerykan prawnik", żeby tobie odzyskał, coś ty sobie własnymi rękami zbudował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: binio Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.bos.east.verizon.net 23.03.10, 14:13 W USA spotkalem wielu zydow polskiego pochodzenia .Ich wspomnienia z przed okupacji wcale nie sa tak jak niektorzy pisza.Normalnie zyli miedzy katolikami, ot tak po prostu.Po wojnie mieli okazje wyjechac na zachod ,to skorzystali. Dlaczego nie?. Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 23.03.10, 09:16 Gość portalu: obs napisał(a): > Fakt, ze takiego zdjecia dotychczas nie widziano, swiadczy chyba, ze > takich sytuacji bylo niewiele, co wskazywaloby raczej na > antysemityzm ogolu? nie ma zdjec, to znaczy "antysemityzm" ile litrow koszernej piles idioto? Przeciez byla wojna i wiekszosc pamiatek zginela, a ile jest wspolnych zdjec; Zydow i Palestynczykow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miro Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.chello.pl 23.03.10, 12:23 Nie ma zdjęć, bo to była bardzo droga sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
hanklo ale niezwykle... 22.03.10, 13:55 straszna nowosc.A ktorzo to Zydi a ktorzy Polacy bo wszyscy wygladaja podobnie. i odbimbajcie sie Zydow!! bo obrazicie jeszce Prezydenta, kandydata na prezydenta i zone nastepnego kandytata na prezydenta.Obrazic mozecie duzo poslow i poslanek a tego napewno nie chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
konrad.ludwik02 Wspólna zabawa??? Na zdjęciu nie ma ani jednej... 22.03.10, 14:29 Wspólna zabawa??? Na zdjęciu nie ma ani jednej uśmiechniętej twarzy. Nawet u dzieci. Cisza przed burzą, orkiestra na Titanicu ... Odpowiedz Link Zgłoś
kotkotson Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez st... 22.03.10, 14:52 Pan ekspert rozpoznal w zamazanych konturach domy na Lubartowskiej oraz wydedukowal za zdjecie zostalo zrobione "przed marcem 1941". Chcialbym dodac ze za grupa ludzi widac kwitnace sloneczniki, a na stole tez widac kwiaty. Na tej podstawie brawurowo wydedukowalem ze zdjecie zostalo zrobione w lecie 1940. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adv Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez IP: *.chello.pl 22.03.10, 15:18 Brawo Watsonie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polpol1975 Mam wrażenie że widze bande debili 22.03.10, 15:43 Co jakiś artykuł jest wstawiony zawsze jakiś inteligent sie wypowiada o przecinakach ,po nim zatwardziały pisuarowiec ,nastepnie kontruje popaprany PO wiec ,a na koncu zatwardziały antysemita bez wzgledu o czym jest artykuł. Nie wiem czy tu sami nieudolni ludzie wchodza by wylać swoje chore myśli i pokazać swoje wspaniałe oblicze debilizmu ? Rozumiem że wiekszość nie ma zrozumienia nawet w domu i tu sie musza wyżyć ale czy nie da sie tego jakos wyplenic ? Czy Polak musi oznaczac zachłanność pazernosc ,głupote i inne przywary ? Wpisy pseudo ślązakow ,wielkich emigrantow co zarabija w funtach i euro i czesto zyja z zasilku dla bezrobotnych piszacych wspaniale madrosci o ich wyzszosci bo sa europejczykami od siedmiu bolesci ,do puki sporej czesci dziadostwa nie przepedza Na koniec wyskakuja jeszcze spiskowcy wszelkiej masci myslacy ze wszyscy sa jak oni zaklamani i oszukanczy wobec innych . Przepraszam za to jak to pisze i za ten wpis ale juz nie moge czytac tych oszolomow roznej masci ,tym wpisem pewnie do nich dolaczylem ale trudno Do gazety jedno zdanie ,od kiedy weszli na gielde i podniesli cene,to jakosc gazety schodzi z kazdym dniem na dno i zaczyna coraz bardziej przypominac super expres itp gazety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ratzinger szkoda nerwow IP: *.microsoft.com 22.03.10, 16:11 to tylko pracownicy gw, polakozercy / naganiacze kazdy portal ma szmal za ilosc klikniec, im wiecej komentarzy tym wiecej klikniec, wiec wyborczaki nakrecaja sprezyne... a ze robia przy tym krecia robote to ich to nie interesuje, liczy sie geszeft. Odpowiedz Link Zgłoś
dazheng Re: Mam wrażenie że widze bande debili 23.03.10, 12:08 Alez cie wzdelo. Pierdnij se to ulzy. Odpowiedz Link Zgłoś
minio_74 Ściema gazwybu 22.03.10, 19:00 "Polacy i Żydzi razem na przyjęciu. Nieznane zdjęcie z czasów wojny otrzymał właśnie Ośrodek Brama Grodzka Teatr NN. To co pokazuje, zaskoczyło historyków." A dlaczego zaskoczyło ? Bo Żydostwo ma tylko jedną wersję : Polacy w większości wiecznie pijani mordowali szlachetnych Żydów siekierami, drągami, nożami, sierpami po czym ich okradli ci którzy tego nie robili wydawali Żydów Nazistom ( nie wolno używać słowa Niemiec ) i byli wartownikami w Polskich Obozach Śmierci. Krzyczeli do Żydów do zobaczenia w sklepie chemicznym na półce z mydłem. I tak już jest lat pięćdziesiąt. I niech GazWyb nie rżnie głupa teraz. Polska przed wojną to było piekło na ziemi dla Żydów. Mądrych i szlachetnych. A tam Jagoda czy Kaganowicz, to ... to się wytnie .... Nie wytnie się ! Zamiast bredzić wytłumaczcie sobie i światu to: www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3342999,00.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albinnos Re:w 41 Polacy jeszcze nie wiedzieli ile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 21:27 moga zarobic poprzez szmalcowanie.Zydzi NIE MUSIELI sie jeszcze ukrywac.Dopiero po utworzeniu ghettos Polakom otworzyly sie oczy na powstale wlasnie dla nich SASIEDZKIE Eldorado. Odpowiedz Link Zgłoś
kilt70 Re:w 41 Polacy jeszcze nie wiedzieli ile 22.03.10, 22:10 Ciekawe, że zdjęcia znajdują tylko Żydzi. To jakoś eksperta nie dziwi. Gazetę to ostatnio wszystko dziwi, nawet zdjęcia z NAC, które wszyscy widzieli, tylko nie dziennikarze. A jak znaleźli wreszcie, to opublikowali te z 1939 roku i dopiero szukali ekspertów, którzy się dziwili, że nic nie wiedzieli, że są. Ciekawe kiedy znajdą gołe baby, te z targów kolekcjonerskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paolobin Re:w 41 Polacy jeszcze nie wiedzieli ile IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.10, 22:29 I tak było, sąsiedzkie, k...wa. eldorado. A potem ciotka nie chce rozmawiać skąd ma mieszkanie, a tego Żyda, co po wojnie z radością wrócił na swoje, to nożem w nocy, bo to żyd a nie człowiek. I wspomnienia wspaniałe przy wódce: jagżem go dopad w bramie i jebłem, to mu ta opaska spadła, i zara mi pierscionek oddał, to, żem go za łeb i na gestapo... A po wojnie, jak "żydek" lepiej sklep prowadził, miał niższe ceny i wszyscy u niego kupowali [czyli dzisiaj jak Auchan i wszystkie inne dyskonty]to mu w nocy zabawę zrobimy zawsze było! I szeroka pierś nadwiślańskiego herosa oddychała głęboko radością aż po sześćdzięsiątym roku zycia zaczęła wreszcie mieć trochę refleksji, i mózg odgnił. I pamięć wróciła. Oni nie wrócą. I niech nie wracają. Po co? Do kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Nieuleczalni chorzy od kołyski IP: *.lublin.mm.pl 23.03.10, 00:28 Znów kupa idiotyzmów i chamstwa internautów urodzonych w drugiej polowie XX wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
minio_74 Re:w 41 Polacy jeszcze nie wiedzieli ile 23.03.10, 01:02 Gość portalu: paolobin napisał(a): > I tak było, sąsiedzkie, k...wa. eldorado. A potem ciotka nie chce > rozmawiać skąd ma mieszkanie, a tego Żyda, co po wojnie z radością > wrócił na swoje, to nożem w nocy, bo to żyd a nie człowiek. I > wspomnienia wspaniałe przy wódce: jagżem go dopad w bramie i jebłem, > to mu ta opaska spadła, i zara mi pierscionek oddał, to, żem go za > łeb i na gestapo... A po wojnie, jak "żydek" lepiej sklep prowadził, > miał niższe ceny i wszyscy u niego kupowali [czyli dzisiaj jak > Auchan i wszystkie inne dyskonty]to mu w nocy zabawę zrobimy zawsze > było! I szeroka pierś nadwiślańskiego herosa oddychała głęboko > radością aż po sześćdzięsiątym roku zycia zaczęła wreszcie mieć > trochę refleksji, i mózg odgnił. I pamięć wróciła. Oni nie wrócą. I > niech nie wracają. Po co? Do kogo? Ale o co Ci chodzi ? Przecież jest tak jak mówisz. Polacy winni ludobójstwa Żydów, zbudowali obozy śmierci - a ci co nie budowali się uśmiechali jak mordowali Żydów ... Po co bredzisz ? Jest jak mówisz . A jak nie jesteś pewien pajacu to poczytaj NYTimes jak podludzie mordują potencjalnych noblistów. A że zdechło parę milionów świń podludzi to nawet lepiej aż tylu pomywaczy przecież w EU nie potrzeba. Jest git. Odpowiedz Link Zgłoś
polonus3 Ciekawe jest to, ze 23.03.10, 01:47 wlasnie zydzi maja znakomita opinie u Polakow jako lekarze, adwokaci czy przedstawiciele innych zawodow. Sa takie powiedzenia "jak nie mozesz nigdzie zalatwic to idz jeszcze do zyda", "jak bida to do zyda","z zydem sie dogadasz". Jest jednak czesc zydow trudniaca sie dzialalnoscia mowiac delikatnie nie zawsze zgodna z interesami panstwa w ktorym zyja. To wlasnie oni odwrocili sie od starej zydowskiej zasady "nic nie jest dobre dla nas, co nie jest dobre dla panstwa gospodarzy" i to wlasnie oni sa powodem napiec miedzy zydami i sasiadami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polaczek Re: Ciekawe jest to, ze IP: *.hertz.com.pl 23.03.10, 12:18 Hejka, szczerze to nie znam żadnego z tych powiedzeń... a może za młody jestem (30l) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Ciekawe jest to, ze IP: *.chello.pl 23.03.10, 12:26 jestem młodszy (24) i znam :D Odpowiedz Link Zgłoś
koszerny51 Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez st... 23.03.10, 09:13 szmalcownikami, byli sami Zydzi, wspolczesnym szmalcowikiem byl Maleszka,Gieremek, Michnik i tysiace innych Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 23.03.10, 09:59 No,no bez krępacji.A jakby tak jakaś definicja współczesnego szmalcownika.A przy okazji.Ja to akurat znam Geremka,ale ten twój "Gieremek" to chyba tylko efekt zbytniego podnieceni tematem.Pamiętaj tylko czym kończy podniecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
dazheng Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 23.03.10, 12:14 Przedwczesnym wytryskiem, albo wylewem. Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 23.03.10, 12:37 Prawidłowa odpowiedź.Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
dorrro Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez st... 23.03.10, 14:22 No zupelnie, jak z wizyty Czerwonego krzyza w Auschwitz, albo komisji w Therezinstadt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Okupacja byla inna niz stan wojenny IP: *.lublin.mm.pl 23.03.10, 19:39 A cóz to za głupie porównanie. Szczeniactwo! Odpowiedz Link Zgłoś
mikesz6 Re: Okupacja byla inna niz stan wojenny 23.03.10, 19:54 -Jasiu z czym Ci się kojarzy patelnia? -Ze stanem wojennym pse pani? -A z czym ci się Jasiu kojarzy lizak? -Ze stanem wojennym pse pani -A z czym ci się Jasiu kojarzy prezydent Kaczynski? -Ze stanem wojennym pse pani -Prezydent Kaczyński też Ci się kojarzy ze stanem wojennym? -Tak pse pani,bo mi się wsystko ze stanem wojennym kojazy Odpowiedz Link Zgłoś
hoacyn Co widać na tym zdjęciu? 24.03.10, 18:38 Dwóch mężczyzn na pierwszym planie ma opaski na rękach, pozostali siedzący przy stole mają ręce zasłonięte, więc nie wiadomo, czy mają na nich opaski czy nie. Opaski nie ma tylko mężczyzna stojący przodem przy końcu stołu, ale jeżeli to było prywatne przyjęcie, to mógł ją przecież zdjąć. Nie ma więc żadnych podstaw do stwierdzenia, że są to "Polacy i Żydzi razem na przyjęciu". Nie wiem, na jakiej podstawie pan Pietrasiewicz stwierdza to z "dużą dozą prawdopobobieństwa". Odpowiedz Link Zgłoś
hoacyn Re: Co widać na tym zdjęciu? 24.03.10, 18:41 > Nie wiem, na ja > kiej podstawie pan Pietrasiewicz stwierdza to z "dużą dozą prawdopobobieństwa". Chyba tylko na tej, że opaskę trzeba było nosić na prawej ręce. Tak czy owak skoro było to prywatne przyjęcie, to niektórzy Żydzi mogli po prostu nie mieć opasek. Odpowiedz Link Zgłoś
hoacyn Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 24.03.10, 18:49 Poza tym w tym słoiku na pierwszym planie to chyba nie jest woda mineralna? Odpowiedz Link Zgłoś
vernisse Re: Niezwykłe zdjęcie z lat okupacji. Ludzie bez 24.03.11, 06:16 No dobrze, ale dlaczego nie moge zobaczyc tego zdjecia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman dlatego, że to... IP: *.centertel.pl 24.03.11, 09:25 watek sprzed roku. Poszukaj TU: biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/dlibra Odpowiedz Link Zgłoś