empi 10.04.10, 09:45 W obliczu wielkiej tragedii narodowej Polski zwracam się z apelem o godne jej uszanowanie na forum. Część pamięci poległych Polaków! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: A Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 10.04.10, 09:54 Tak tylko napiszę, broń Boże nie złośliwie: jak to czasem gra nie jest warta świeczki, bo ta może zgasnąć, zanim się wypali... Nie wierzę, ze to się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 10:03 (*) (*) (*) Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Wywieśmy polskie flagi przewiązane czernią 10.04.10, 10:39 Jeszcze Polska nie zginęła! W tych tragicznych dniach musimy trzymać się razem. Możemy wyjść z tej rozpaczy wzmocnieni jako Polacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Wywieśmy polskie flagi przewiązane czernią IP: 89.230.92.* 11.04.10, 12:38 byli jacy byli. ale ich strata dotkeła polske. ubolewam nad ich śmiercią. i bendesie modlić za ich dusze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublinek Re: Wywieśmy polskie flagi przewiązane czernią IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.10, 16:09 Nie zapomnijcie o czarnych tasiemkach (antena,relingi,spojlery) na samochodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 10.04.10, 11:06 Czesc Ich pamięci... Tu słów brakuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 11:06 Jak ktos czyta po rosyjsku polecam portal newsru.com Jak do tej pory - najdokładniejsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 11:15 Cześć ich pamięci. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Tragedia narodowa 10.04.10, 11:55 Jeden z najczarniejszych dni w historii Polski, która straciła swoją patriotyczną elitę. Nie sposób nie zadać pytania - CUI BONO? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 12:00 wywiesiłem flagę z żałobnym kirem będziemy Was Pamiętać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Tragedia narodowa IP: *.static.vip-net.pl 10.04.10, 16:02 [*] Co Bóg chce nam wszystkim przez to powiedzieć..? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 10.04.10, 16:28 Gość portalu: Ursus napisał(a): > Co Bóg chce nam wszystkim przez to powiedzieć..? No właśnie. Przejrzyjcie obydwaj dokładnie listę ofiar, poczekajcie na dokładniejsze ustalenia okoliczności tragedii i napiszcie do jakich wniosków doszliście... Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Tragedia narodowa 10.04.10, 16:39 Gość portalu: Ursus napisał(a): > [*] > Co Bóg chce nam wszystkim przez to powiedzieć..? > Pozdrawiam. Może chce nam powiedzieć - bądźcie ostrożni, jeśli chcecie istnieć jako byt niepodległy, zewrzyjcie szeregi, pójdźcie drogą wskazaną przez patriotów, których straciliście, to ostatnie ostrzeżenie. Może chce nam powiedzieć - macie poważnego wroga, którego stać na wszystko i który nie wybacza (np. Gruzji). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 16:29 A ja myślałam, że wszystko, co się dzieje na świecie, dzieje się z woli bożej ... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 21:43 Gość portalu: Ursus napisał(a): > > Co Bóg chce nam wszystkim przez to powiedzieć..? > Pozdrawiam. Co? Że, światem rządzi relatywizm. W sobotni poranek kręcac sie po kuchni, słuchałam Śniadania w Trójce. Jeden z zaproszonych, bardzo rozgorączkowany, opowiadał, że nie spocznie, jego partia nie spocznie, naród polski nie spocznie itd. dopuki w każdym rosyjskim domu, nie dowiedzą się czym był/jest Katyń dla Polaków. Cały świat powinien sie o tym dowiedzieć, bo świat nie ma o tym pojęcia... Prowadząca przerwała mu w pół zdania, informując o nadejściu bardzo niepokojących wieści... Jest takie stare przysłowie, że kiedy Bóg chce człowieka ukarać, spełnia jego marzenia. Dzisiaj, chyba nikt nie ma watpliwości, że wiedza o wydarzeniach katyńskich obiegła cały świat. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Tragedia narodowa 10.04.10, 12:32 Lista ofiar: www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100410/KATASTROFA_SAMOLOTU_PREZYDENTA/987705874 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Barska Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 10.04.10, 12:51 Zachowajmy ciszę,nie zabierajmy teraz głosu i w innych wątkach. Ta tragedia:jak się widzi nazwiska ofiar,coraz bardziej przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
lech.niedzielski Re: Tragedia narodowa 10.04.10, 13:02 Łączymy się z Rodzinami i składamy wyrazy wielkiego ubolewania wszystkim bliskim, którzy ponieśli stratę w tej tragedii. Spieszmy się kochać ludzi. Tak szybko odchodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Gdzie znicze? IP: *.chello.pl 10.04.10, 13:17 Gdzie można postawić znicze na tę smutną okoliczność? Młodziez pyta, a ja nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Gdzie znicze? IP: *.chello.pl 10.04.10, 13:22 Dzięki, tak też proponowali Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw-leniak Re: Gdzie znicze? 10.04.10, 13:33 na placu Litewskim miała się dziś odbyć impreza charytatywna motocyklistów oddawanie krwi... przygotowywaliśmy imprezę kiedy ludzie zaczeli przychodzic i nam mówić o tragedii... brzmiało to jakos niewiarygodnie... nawet teraz kiedy obejrzałem relację wydaje się nieprawdopodobne 88 osób... ... ech w każdym razie ze względu na zajecie placu Litewskiego proponowałbym plac Łokietka - bedzie to wyglądało godniej... pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw-leniak Re: Gdzie znicze? 10.04.10, 13:42 " Z uwagi na to co się stało odwołujemy paradę motocykli po mieście i na pl. Litewskim. Nie odbędą się też zaplanowane na wieczór koncerty rockowe - mówi Mariusz Głowacki, jeden z organizatorów akcji w Lublinie Motoserce. Na pl. Litewskim mieszkańcy miasta mogą do godz. 16 oddawać honorowo krew, a także rejestrować się do banku niespokrewnionych dawców szpiku kostnego. Do namiotu Regionalnej Stacji Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa ustawiła się kolejka chętnych. " podaję za Kurierem Lubelskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Tragedia narodowa zginęło 2 Prezydentów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.10, 13:53 bo i Prezydent na Uchodzctwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj listonosz Re: Tragedia narodowa IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 10.04.10, 16:23 Tragedia Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.malamegi Re: Tragedia narodowa 10.04.10, 23:06 Żadne słowa nie są odpowiednie..żadnymi nie sposób wyrazić smutku.. Odpowiedz Link Zgłoś
fla Re: :( 10.04.10, 18:35 fotoforum.gazeta.pl/photo/7/tj/ki/51jg/vZhv4dI1evq8OlhOyB.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fla Re: :( 11.04.10, 11:41 chciałam jeszcze dodać, ze to tulipany z naszego ogrodu botanicznego Odpowiedz Link Zgłoś
janostrzyca Potrzebujemy całej prawdy o tej tragedii 10.04.10, 21:14 Żałoba i smutek miną, pamięć pozostanie, a my powinniśmy poznać prawdę o przyczynach tej tragedii. Całą prawdę. Nagrania, relacje, ekspertyzy. Wszystko. Bez utajniania, owijania w bawełnę, propagandy. To są dla nas Polaków dwa ważne testy: czy potrafimy wspólnie przetrwać kryzys wzajemmnie się wspierając i czy jesteśmy gotowi na poznanie prawdy, jaka by ona nie była. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek moze swiece pod pomnikiem 3 Maja ? IP: *.enterpol.pl 11.04.10, 01:22 Zawsze od Jego powrotu na plac Litewski byl nam w Lublinie symbolem , to tam skladalismy kwiaty w rocznice Katynia w latach 70 -80 tych . W nocy jezdzilem po miescie , mlodziez wychodzila z pubow , palilo sie troche swiec na schodach Ratusza , stalo przy nich 4 -6 osob , podwojnie to boli , gdzie ci Polacy z lat 80 tych ? Czy az tak nas skundlilo pare lat kapitalizmu ? Odpowiedz Link Zgłoś
matylda345 Re: moze swiece pod pomnikiem 3 Maja ? 11.04.10, 10:48 Zapal świeczkę. Nie oceniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
hoacyn Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 10:09 To jest naprawdę wielka tragedia. Z. Girzyński ma rację, że teraz ci, którzy od pięciu lat opluwali, poniżali i wyszydzali Prezydenta przy każdej okazji, przestaną to robić. girzynski.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 10:16 Ciekawe, czy ci, którzy od zawsze i przy każdej okazji opluwali inne ofiary tej tragedii również przestaną to robić? Nie wydaje mi się... Swoją drogą to ciekawe: jeśli zginie ktoś z tak zwanych "niepatriotycznych" orientacji, natychmiast rozpoczyna się zalew jadu, a tu - krokodyle łzy. Ech obłuda, u nas nawet tragedie traktuje się wybiórczo...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 11.04.10, 10:46 Można to nazwać obłudą, ale moim zdaniem jest to po prostu pokład szacunku, jaki drzemie w każdym człowieku. Ot, wydobywa się jedynie w tragicznych momentach, jak śmierć Jana Pawła II lub katastrofa, jak ta wczorajsza. Nie wiem kiedy jesteśmy prawdziwi, ale jako optymistka wierzę, że własnie w tych smutnych chwilach - czyli nie jest z nami najgorzej, aczkolwiek mogłoby być lepiej:) Przykre jest to, o czym pisał jarek - Kraków i W-wa sprężyły sie momentalnie, a L-in poszedł na imprezy towrzyskie. Pewnie Polska się nie dziwi, w końcu zacofana część kraju cierpi także na niedorozwój emocji... Brakowało mi hasła ze strony gazety (bo tę czytuję najczęściej), nawołującej do spotkania się na pl.Litewskim lub pod ratuszem. Gazeta zastygła w niemocy twórczej, bo kwestia obfajdanych trawników, wygłupów Palikota i podziurawionych jezdni chwilowo poszła w odstawkę. Nie ma u nas w mieście Wodza, Przywódcy Duchowego, który "skrzyknąłby" mieszkańców na wspólne spotkanie. W tej sytuacji skorzystam z tego, co proponuje mi Kościół, m.in. biskup Życiński - pójdę na Mszę Swiętą o 17-ej, by oddać hołd tym, którzy zginęli pod Smoleńskiem, hołd "podwójny", i pomodlić się za ich dusze. P.S. Nieśmiało liczyłam na empiego, który cieszy się na forum dużym szacunkiem, ale nie mam żalu, bo rozumiem, że są sytuacje, które nas przerastają. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 10:57 gdybyś przeczytała ten wątek dokładnie zobaczyłabyś, że sugerowałem Plac Litewski w komentarzu do zapytania. Postaw świeczkę w miejscu gdzie uważasz za stosowne, przy jednostce wojskowej, siedzibie organów państwa, partii. Zawsze ktoś się dołączy. Tak robią warszawiacy. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 11:07 Kraków, Warszawa, Lublin, Polska... Jak łatwo wszystko sprowadzić do banałów i frazesów: Kraków Poszedł, Warszawa paliła, Polska płakała... Wszystko to są przede wszystkim ludzie, którzy bywają różni, różnie odczuwają, mają różne ambicje i potrzeby. Czy napewno wczoraj w Krakowie nikt nie poszedł do knajpy, nie wyłączył telewizora i poszedł spać, nie wyjechał na week-end? Demagogia - i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 11:25 dopiero dzisiaj uświadomiłem sobie,że z jedną z ofiar rozmawiałem na 3 dni przed wylotem narzekałem, ze tak sie dziwnie spieszy w rozmowie, w trakcie jednej rozmowy powiedzial mi az 3 razy dowidzenia rozmowy dotyczyły wyjazdu do Katynia ach! Aniele Boży Stróżu ich ty zawsze przy nich stój Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 12:05 oj, nie napisałem, że to była rozmowa z Panem Andrzejem Skąpskim Cześć Jego Pamięci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 11.04.10, 12:14 Obłuda jest wtedy, gdy mówisz i robisz coś wbrew własnemu przekonaniu, aby uzyskać jakieś profity. Słowa i czyny, które wynikają z potrzebu serca, nie sa obłudą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 16:40 Gość portalu: A napisał(a): > Obłuda jest wtedy, gdy mówisz i robisz coś wbrew własnemu > przekonaniu, aby uzyskać jakieś profity. Obłudą jest również jeśli postępujesz odmiennie od tego, co deklarujesz, co głosisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 16:37 Gość portalu: A napisał(a): > Można to nazwać obłudą, ale moim zdaniem jest to po prostu pokład > szacunku, jaki drzemie w każdym człowieku. Ot, wydobywa się > jedynie w tragicznych momentach, jak śmierć Jana Pawła II lub > katastrofa, jak ta wczorajsza. Właśnie widzieliśmy te "pokłady szacunku" po śmierci Bronisława Geremka ... Odpowiedz Link Zgłoś
matylda345 Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 10:47 A juz miałam nadzieję, tajnos, że zabraknie Ci słów... Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 11:00 Słów mi zabrakło w sprawie powyższej. Widząc jednak powrót hipokryzji i politycznego jadu, język mi powrócił. Przypominam, że w tej katastrofie (coraz więcej wskazuje na to, że spowodowanej brawurą i kompletnym nieliczeniem się z "siłą wyższą" w imię efekciarstwa i pędu) oprócz prezydenckiej pary zginął prezydent RP na uchodźctwie, całe dowództwo Wojska Polskiego, główni ksiądz, pop i pastor Wojska Polskiego, marszałkowie Sejmu i Senatu, opozyczjny kandydat na preyzdenta w nastpnych wyborach, wielu posłów wszystkich liczących się opcji oraz niezrzeszeni, wysocy urzędnicy państwowi (Kancelarii Prezydenta, a także ministerstw i innych wysokich urzędów), prezes IPN, prezes PKOl oraz wiele innych osób takich, jak choćby Anna Walentynowicz, nie licząc tak zwanych osób towarzyszących, ludzi z załogi, ochrony, obsługi... Robienie z tego wszystkiego politycznej nagonki w moim przekonaniu jest zwykłym sqrwysyństwem i nic na to nie poradzę. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 11:25 Tajnosie, taka mała uwaga - nie wiem czy zwrócenie uwagi w tym wątku akurat nie zostanie przez Ciebie i innych odebrane jako gafę, ale trudno. Chodzi mi o to, że "pop" jest - co prawda - słowem potocznym, ale nacechowanym pejoratywnie. Coś takiego jak u nas "klecha". Najlepiej napisać "ksiądz". Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 12:08 No dobra, zapędziłem się. Więc, "ksiądz prawosławny".;) Odpowiedz Link Zgłoś
matylda345 Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 11:32 Przepraszam, nie ważne kto ma rację. Ja też powinnam zamilknąć. Bo tylko cisza wydaje mi się na ten czas odpowiednia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g osc z wioski Re: Tragedia narodowa IP: *.icpnet.pl 11.04.10, 11:38 Wielkie wyrazy wspolczucia dla rodzin i bliskich .Zgino wielu patriotow z L.Kaczynskim na czele . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Tragedia narodowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.10, 10:30 Czy jest jakies mijesce gdzie można postawić znicz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 11.04.10, 10:48 Pytałam o to wczoraj - wiem, że stawiane sa znicze przy ratuszu i na pl.Litewskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 10:56 Znicze są stawiane pod Piłsudskim. Odpowiedz Link Zgłoś
matylda345 Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 11:29 i przy kwaterze katyńskiej na cmentarzu Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik5 Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 11:46 Przeżyłam wiele szokujących momentów w historii naszego kraju poczynajac od 39 roku. Małam nadzieję że to koniec, ale okazało się że to nie wszystko bo jescze ta tragedia w Smoleńsku czyli Katyń po raz drugi. Trudno komentować. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 12:06 Bez przesady. Katastrofa, zawiniona przez Człowieka czy nie, choćby najbardziej tragiczna w skutkach to jeszcze nie zaplanowany, cyniczny mord na tysiącach ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Barska W odpowiedzi chochlik 5 IP: *.lublin.mm.pl 11.04.10, 12:42 Przeżyłam wiele szokujących momentów w historii naszego kraju poczynajac od 39 roku. Małam nadzieję że to koniec, ale okazało się że to nie wszystko bo jescze ta tragedia w Smoleńsku czyli Katyń po raz drugi. Trudno komentować __ To, chochliku 5, nie komentuj,bo porownanie do mordu z 1940 r. jest tu blużnierstwem."Katyn po raz drugi" - takie stwierdzenie mnie tak oburza, ze musze przerwac milczenie w tej sprawie. A chochlik 5 byla mi dotad znana z rozwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: W odpowiedzi chochlik 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 16:48 Jak sądzę, chochlik5 z rozpędu tylko użyła określenia "katyń po raz drugi", mając na myśli wielką tragedię. Wprawdzie był to tylko tzw. skró myślowy, ale skrót b. niezbezpieczny. Ugruntowanie takiego właśnie skojarzenia jak "drugi katyń" w świadomości zbiorowej Polaków byłoby ciężkim nadużyciem i grubym błędem, mającytm fatalne skutki dla przyszłych stosunków polsko-rosyjskich, które właśnie poprzez tę tragednię dostały szansę na znaczącą i trwałą poprawę. Odpowiedz Link Zgłoś
chochlik5 Re: W odpowiedzi chochlik 5 11.04.10, 20:11 Nie porównywałam skali, ani skutków tylko mój osobisty odbiór emocjonalny w momencie pojawienia sie informacji o tragedii. To chyba nie jest temat do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: W odpowiedzi chochlik 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 20:47 Nie chodzi o skalę ani skutki ale o PRZYCZYNĘ! Osobisty odbiór emocjonalny, oczywiście, nie podlega dyskusji, o ile nie zawiera publicznej sugestii, że mord Katyński i katastrofa w Smoleńsku mają podobne źródło. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: W odpowiedzi chochlik 5 12.04.10, 08:04 Dla ułatwienia: - drobiazgowo zaplanowany i pedantycznie zrealizowany "atak na Nowy Jork" we wrześniu 2001 roku: zbrodnia lub mord; - niezamierzona (nic na to nie wskazuje) tragedia na lotnisku w Smoleńsku w kwietniu 2010 roku: wypadek lub katastrofa. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: W odpowiedzi chochlik 5 12.04.10, 08:18 To jest wątek poświecony pamięci ofiar. Wszystkich chętnych do szerszej debaty odsyłam do nowego forum poświęconego Katastrofie w Smoleńsku. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: W odpowiedzi chochlik 5 12.04.10, 09:22 Jeszcze tylko to: kp.ru/daily/24471/630456/ ...I już więcej na ten temat się nie odzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: W odpowiedzi chochlik 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 10:46 empi napisał: > To jest wątek poświecony pamięci ofiar. Pamięć ofiar nie wymaga żadnych wątków, a powagi, skupienia, zadumy. Wszelkie popisy retoryczne są zbędne. Dla mnie, osobiście, zbędnym było także otwieranie tego wątku, który - jak wiadomo z doświadczenia - jest zawsze pretekstem do sporów i kłótni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: W odpowiedzi chochlik 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 10:50 Ciszej nad tymi trumnami! Postuluję zamknięcie tego wątku i skasowanie go lub przeniesienie do archiwum. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: W odpowiedzi chochlik 5 12.04.10, 10:56 Każdy ma prawo wyrazić swoje współczucie i żal w formie jaką uważa za stosowną. Także wirtualnie. Takie wątki są już tradycją internetową. Inni powinni to uszanować. Dyskutujmy gdzie indziej. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: W odpowiedzi chochlik 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 11:57 empi napisał: > Każdy ma prawo wyrazić swoje współczucie i żal w formie jaką uważa > za stosowną. Także wirtualnie. Takie wątki są już tradycją > internetową Pozwolę sobie zauważyć, ze - zgodnie z tą tradycją - taki wątek już istnieje forum.gazeta.pl/forum/f,1158,Tragedia_w_Smolensku_ksiega_kondolencyjna.html i dublowanie go w skali regionalnej nie ma sensu, bo ani to wydarzenie lokalne ani nic innego (specyficznego) tu nie wymyślimy niż to, co może i powinno się znaleźć w ogólnopolskiej księdze kondolencyjnej na forum GW. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: W odpowiedzi chochlik 5 12.04.10, 12:04 Gość portalu: Honorata napisał(a): > Pozwolę sobie zauważyć, ze - zgodnie z tą tradycją - taki wątek już > istnieje Pozwolę sobie zauważyć, że wątek Empiego był wcześniej. A jak Ci się ten wątek nie podoba, to w nim nie pisz bez opamiętania, bo nikogo tu nie interesują Twoje błyskotliwe opinie. -- pl.youtube.com/watch?v=JuSZEBuDUC4 * Bardzo chętnie odpowiadam na pytanie, kto jest moim idolem i dlaczego Empi :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata do: empi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 12:11 Mam nadzieję, że - zgodnie ze swoimi deklaracjami i zwyczajami - zareagujesz właściwie w stosunku do wypowiedzi wampir-wampir. Ja spokonie i rzeczowo zgłosiłam TOBIE swoje uwagi do zasadności TWOJEGO wątku. Nie prowokowałam zadnych osób trzecich do nonszalanckich i niegrzecznych wypowiedzi nie na temat za to "ad personam." Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: do: empi 12.04.10, 12:25 Czytaj ze zrozumieniem. Założyłem wątek w którym, cytuję: W obliczu wielkiej tragedii narodowej Polski zwracam się z apelem o godne jej uszanowanie na forum. Część pamięci poległych Polaków! Był to tylko apel, inni potraktowali go jako miejsce do do podzielenia się z innymi lubelskimi forumowiczami swoją refleksją nad tragedią. Masz swoje uwagi w temacie?, załóż temat na forum ogólnym i dywaguj dalej. pzdr. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: do: empi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 12:32 empi napisał: > Nasze forum ma też swoją tradycję. Każdy użytkownik może założyć > swój temat. Nie każdy musi w nim pisać, nawet czytać. Nie twierdziałm, że nie masz prawa założyć wątku. Uznałam tylko, że jest on zbędny, gdyż nie realizuje celu, dla którego został założony; powiela ogólnokrajowy wątek kondolencyjny, nie wnosi do sprawy nic oryginalnego, specyficznego, a dodatkowo prowokuje miejscowych "zagryziaków" politycznych do kłótni i awantur. Ty (niestety, zgodnie ze swoim zwyczajem) pomijasz moje argumenty rzeczowe i odpowiadasz wyniośle, że "masz prawo", a jak ktoś nie chce - niech nie czyta. Utwierdza mnie to w przekonaniu, że na lubelskim forum obowiązuje wciąż ten sam "regulamin": 1. "Opiekun" (czytaj: empi) ma zawsze rację. 2. W przypadkach kiedy nie ma racji - patrz punkt 1. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: do: empi 12.04.10, 12:37 Jeszcze raz Ci piszę i podaję treść mojego wpisu: W obliczu wielkiej tragedii narodowej Polski zwracam się z apelem o godne jej uszanowanie na forum. Część pamięci poległych Polaków! To był tylko apel o uszanowanie na forum tragedii, nic więcej. Weź to sobie do serca. Księga Kondolencyjna to nie to samo. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: do: empi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 13:07 Przepraszam, ale czy Ty jestes aż tak naiwny czy aż tak zadufany w sobie, że sądziłeś, iż taki twój apel odniesie pożądany skutek? Przecież na tym forum otwarcie każdego wątku jest dobrym pretekstem dla wszelkiej maści niewyżytych, zakompleksionych osobników aby dać upust swojej frustracji, agresji itp. To sobnicy patologiczni, dlaczego więc niby ten wątek miał być chwalebnym wyjątkiem i podziałać jak oliwa wylana na wzburzone fale? W moim uczciwym i szczerym przekonaniu podziałał on na wspomnianych wyżej niezrównowazonych osobników jako prowokacja, zaproszenie do "tańca wampira" (nomen-omen). I czy Ty, empi, naprawdę nie masz krzty samokrytycyzmu, ani "grama" żadnych watpliwości żeby choć raz w życiu napisać "być może nie miałem racji, może to nie był najlepszy pomysł". Czy musisz zazwsze, ale to zawsze, prezentować postawę "nadrzędną", "odgórną" i jako koronnego argumentu używać sformułwań, że "miałeś prawo", a jak się komuś nie podoba, to może napisać skargę. Przykro mi, ale to stała twoja praktyka od czasu, od kiedy czytuję czasem forum. I powiem Ci jeszcze coś; chyba w końcu skorzystam z takiej możliwości i napiszę list do twoich gazetowych zwierzchników z prośbą o spokojne i rzeczowe przeanalizowanie twojej postawy. Poproszę więc, jeśli to nie nadmierny wysiłek, o stosowny adres e-mail. PS Wolałabym też toczyć tę rozmowę z Tobą prywatnie, bez publiczności, ale muszę w tym celu założyć konto w portalu gazeta.pl. Niestety, login odpowiadający mojemu imieniu jest już zajęty, więc bedę musiała poszukać jakiegoś zbliżonego. Co, mam nadzieję, wkróce się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
honoratak Re: do: empi 12.04.10, 13:13 PS Mam już konto honoratak@gazeta.pl możemy więc dlaszą ewentualną korespondencję przenieść na grunt prywatny. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: do: empi 12.04.10, 13:47 empi napisał: > To był tylko apel o uszanowanie na forum tragedii, nic > więcej. Weź to sobie do serca. Empi, Ty nie wydziwiaj, tylko bierz się do roboty: forum.gazeta.pl/forum/w,62,109936194,109936194,Pod_portretem_prezydenckiej_pary_przybywa_swiec.html Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: W odpowiedzi chochlik 5 12.04.10, 12:04 Nasze forum ma też swoją tradycję. Każdy użytkownik może założyć swój temat. Nie każdy musi w nim pisać, nawet czytać. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Tragedia narodowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.10, 11:38 A propos tych, co to opluwali...poczułam sie wywolana do odpowiedzi. Tak, nie bylam zwolenniczką Prazydenta, wielokrotnie w komentarzach , myślach i rozmowach podszczypywałam go zjadliwie, z bezinteresownym jadem wypominałam wady i słabości. Teraz żałuję. Zobaczyłam w niem bardziej czlowieka niz polityka. I jest mi zwyczajnie żal i jego i tych wszytskich, którzy razem zginęli. Żal mi Kasi Piekarskiej, Izabeli Jarugi - Nowackiej, Zakrzeńskiego Janusza... i innych do kttórych miałam pozytywny stosunek jeszcze za ich życia. Co więcej odczuwam smutek nawet na myśl o śmierci posla Gosińskiego i głeboko współczuje Jarosławwowi Kaczyńskiemu. Ten tam wyżej podpisany i jemu podobni moga czuc satysfakcję. Ale niech najpierw sie zastanowią czy ich satysfakcji nie jest okupiona zbyt wysoką ceną i zamilkną w tych smutnych okolicznościach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj listonosz Re: Tragedia narodowa IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 11.04.10, 11:54 DZIEKI za szczere wyznanie PS moze zrobimy nasze wspomnienia .jak i co pisalismy o zmarlych Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 12:01 Gość portalu: ryża małpa napisał(a): > I jest mi zwyczajnie żal i jego i tych wszytskich, którzy razem > zginęli. Żal mi Kasi Piekarskiej, Izabeli Jarugi - Nowackiej, > Zakrzeńskiego Janusza... i innych do kttórych miałam pozytywny > stosunek jeszcze za ich życia. Co więcej odczuwam smutek nawet na > myśl o śmierci posla Gosiewskiego... Katarzyny Piekarskiej nie było wsród ofiar tej katastrofy. Pewnie miałaś na myśli Jolantę Szymanek-Deresz, o której nie tak dawno ciepło wspominałem na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Tragedia narodowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.10, 15:18 No faktycznie. Gdzies sie przewinęło to nazwisko i byłam pewna, ze i ona zginęła. Ale chyba przesłyszałam sie bo była tam Katarzyna Piskorska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 11.04.10, 12:13 Jest coś, co nazywa się "konstruktywną krytyką". Dobrze jest, gdy ona występuje, bo może przyczynić się do zmiany zachowania, na lepsze. Dotyczy czynów, zachowań, ale nie osoby. Krótko i zwięźle: każdy człowiek jest inny i każdy zasługuje na szacunek, co nie znaczy, że nie można krytykowac jego działań. Wyrzuty sumienia pojawiają się także po śmierci najbliższych, bo uświadamiamy sobie, że krytykowaliśmy często człowieka, a nie jego zachowania. No, ale cóż - maluczcy po prostu jesteśmy i mamy wiele słabości. A słabości są po to, aby nad nimi pracować. Co tez czynimy przez całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 16:59 Każdego człowieka, który ginie tragicznie w katastrofie jest żal, tak zwyczajnie, po ludzku, ale nie trzeba z tego powodu mieszać różnych spraw. "Podszczypywałaś" nie człowieka, którego spotkał okrutny los lecz osobę o odmiennych poglądach, często również manifestującą te poglądy w sposób nieprzychylny dla swoich przeciwników. Żal po tragicznei zmarłym człowieku, nie powinien wywoływac "ekspiacji" politycznych, bo są to różne kategorie. Mnie również bardzo żal jest pana Lecha Kaczyńskiego, jako człowieka (jak również pozostałych osób, które zginęły), ubolewam nad jego śmiercią i śmiercią pozostałych osób oraz ich rodzin, ale nie zmienia to faktu, że poglądów politycznych i działalności Prezydenta Lecha Kaczyńskiego nie popierałam i moja ocena tej działalności nie uległa zmianie. Mam wielki szacunek dla majestatu tragicznej śmierci Lecha Kaczyśnkiego i całej ekipy na pokładzie Tu-154, ale nie anihiluje to mojego stosunbku do poszczególnych osób jako polityków i ich czynów w tej roli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ryża małpa Re: Tragedia narodowa IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.04.10, 20:26 A gdzie ja napisałam ze anihiluje mój stosunek? I dlaczego to zal nie powinien wywoływać ekspiacji? Nie powinno to sie kraść na przykład... Odpowiedz Link Zgłoś
szpilowyhajama Historyczna wizja 11.04.10, 12:20 To Kartezjusz ślypia zawar by nad ranym kichol chajoł, sibnoł kniga,pod zogłowek chyba było juz po czworty. W"bardo snu" kipła baska Karma Dordże zaczą furgać, po cmyntorzu za Lublinym bez paszportu dreptoł kupy. Elwer chudy podoł graba pacia srogo,twardo zimno, po jakiemu karlus godoł niy pamiyntom jak fandzoloł. I tak łoba my szukali tego grobu co łodychoł, migło światło,gzuło taxi przestraszyła sie świadomość. Lublin,10 kwietnia 2010 rok Hanik Jan Majowski słowniczek Czytanie II tomu Kartezjusza w prykolu w (łożku) kipła baska-umys spoczą, kichol chajoł- nad ranym dalsze czytanie kichol-nos chajoł-głaskał sibnoł-posunął knig,księzka "bardo snu medytaca sena Karmy Kagiu i Dzoczen furgać-latać, unosił sie jak ptak drepce kupy-chodzienie po pagórkach małych elwer-nie znajomy, podoł graba-ręka pacia-ręka, karlus-chłopak 20-24 letni fnabdzoloł,godoł- jak mówił gzuło taxi-szybko jechało Karma Dordże, imie nadane przes lamy Sampel w katowica autorowi wizji Ta wizja, mogła miec 8,10 zwrotek, Bałem sie by doniej niy dodwac, czego nie widziałem, nie chciałem splamić swoja świadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj listonosz Re: Historyczna wizja IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 11.04.10, 12:41 Niebieski link ''' POZOSTALO MILCZENIE i MODLITWA Odpowiedz Link Zgłoś
patriotazlublina Fatum to, czy przeznaczenie? 11.04.10, 12:56 Fatum to, czy przeznaczenie? Jeżeli to fatum, po raz kolejny udowadnia los, że "Polska jest narodem wybranym" Jeżeli przeznaczenie, to w końcu Świat zainteresuje się "sprawą Katynia" - (zapomnianą?, ukrywaną? przemilczaną?...) *** Módlcie się za poległych patriotów w Służbie Polski!!! I nie zapominajcie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lublinek Re: Fatum to, czy przeznaczenie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.10, 16:06 Moge sie z Tobą zgodzić. Na tym forum to tylko chyba patriota i empi jest powazny. Niektórzy zachowuja sie jak hołota.A niedzielskiemu i barskiej to brakuje nie tylko kultury,ale i obycia.Po co ten jad ludzie w tak szczególnej chwili dla Narodu Polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
essex2 Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 15:54 Wszystko co przykre,zle,tragiczne,wczesniej czy pozniej przeminie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Re: Tragedia narodowa IP: 89.167.25.* 11.04.10, 17:42 I dlatego popieram apel empi'ego o zachowanie godnej postawy. Sądzę, że niektórzy nie powinni odzywać się w tej chwili na forum. Ci, którzy pisali ordynarne posty odnośnie prez. Kaczyńskiego. (Barska, Lech.Niedzielski, janostrzyca i inni). Czasem jest lepiej milczeć. Polska straciła wybitnego polityka, nietuzinkowych ludzi. Tragedia straszna dla Polski i Rodzin-ofiar Lasku Katyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 17:55 Gość portalu: PJ napisał(a): > że niektórzy nie powinni odzywać się w tej chwili na forum. Ci, > którzy pisali ordynarne posty odnośnie prez. Kaczyńskiego. (Barska, > Lech.Niedzielski, janostrzyca i inni). Czasem jest lepiej milczeć. Kto według Ciebie powinien pisać? Może tylko ci, których Ty uważasz za mających prawo bycia Polakami? Oczywiście, wszystko w ramach wolności wypowiedzi, prawda? A może zrobimy inaczej - niech pisze kto chce, byle kulturalnie, z taktem, bez obrażania, łamania prawa, ludzkiej godności i przede wszystkim bez brudnej polityki - także w tym, według Ciebie "właściwym" wydaniu... Może tak być? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Re: Tragedia narodowa IP: 89.167.25.* 11.04.10, 18:12 Nie wiem czy wiesz co piszesz. Każdy polityk, czy w ogóle osoba publiczna, może (nawet powinna być) krytykowana, i to ostro. To oczywiste, normalne, jasne. Natomiast nikt, a w szczególności głowa państwa nie powinien być obiektem takich napaści, takich insynuacji jak to miało miejsce na tym forum. Jeżeli jesteś ciekawy to kliknij w "szukaj" hasło: prezydent Kaczyński. Tam znajdziesz czego szukasz. Ja uważam, że są ludzie, którzy w takiej chwili powinni sie nie odzywać. A, jeżeli umieją i chcą to ew. mogą zmówić: wieczne odpoczywanie. To się należy prez. Kaczyńskiemu i tym co wraz z nim zginęli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj listonosz Re: Tragedia narodowa IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 11.04.10, 18:27 Walesa pokazal nareszcie ludzka twarz przeprosil i prosil o wybaczeni czy bedzie ktos nastepny............... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: Tragedia narodowa IP: 193.93.68.* 11.04.10, 18:40 bardzo mądrze i pięknie wypowiedział sie o Kaczyńskim Michnik którego słyszałem wczoraj w TOK FM,Kwaśniewski też...właściwie wszyscy zachowują sie OK.byleby tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krys Re: Tragedia narodowa IP: 193.93.68.* 11.04.10, 18:44 ...a najgorsze jest to że ci co zwykle opluwają wielkich Polaków po ich śmierci(np.Miłosza,Tischnera,Nowaka-Jeziorańskiego)pewnie zaraz zaczną opluwać niektórych z pasażerów tego nieszczęsnego samolotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.10, 19:00 A mnie się wydaje, że ten cały spór powyżej jest bez sensu i bierze się z niezrozumienia prostych wszakże zasad. Czym innym jest walka polityczna, a w jej ramach, spór, polemika, wzajemne dokuczanie sobie, nawet niekiedy inwektywy. Czym innym natomiast jest kultura i obyczajowość, które nakazują powagę, skupienie i szacunek dla cudzej śmierci, zwłaszcza niespodziewanej i tragicznej. To kultura nakazuje nam "nie mówić źle o zmarłych", co nie znaczy, że należy wyrzekać się własnych poglądów oraz opinii i gloryfikować nagle niegdysiejszego przeciwnika politycznego. Wszystko w swoim czasie i w odpowiednim zakresie, panie i panowie. Jeśli w przeszłości niektózy z piszących w tym wątku krytykowali, nawet ostro, Prezydenta Kaczyńskiego - jego poglądy, politykę i postawę, to mieli do tego święte prawo. Tak jak obecnie mają prawo wyrażać swój normalny ludzki żal, smutek i współczucie z powodu jego nagłej, tragicznej śmierci. Nie bądźcie, proszę, panie i panowie, ludźmi ograniczonymi, którym trzeba tłumaczyc te proste sprawy jak chłop krowie na miedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
przemyslaw-leniak Re: Tragedia narodowa 11.04.10, 19:21 jak nie wiecie jak się zachować róbcie tak jak Empi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Tragedia narodowa IP: *.static.vip-net.pl 11.04.10, 20:04 niektórzy nie powinni odzywać się w tej chwili na forum. Ci, > którzy pisali ordynarne posty odnośnie prez. Kaczyńskiego. Przyłączam się do Twojego apelu, chociaż nie sądzę, aby odniósł jakiś skutek... Lech Kaczyński jak żaden inny przywódca światowy był celem arcybrutalnych ataków ze strony mediów, polityków oraz "młodych, wykształconych z dużych miast". Przez kilka lat na jego głowę wylało się morze śliny. Oczekiwałbym jakieś formy publicznej ekspiacji ze strony polityków i dziennikarzy-organizatorów i wykonawców linczu jakiego dokonywano na Jego osobie... "Wybitny mąż stanu, wielki patriota, przywódca oddany sprawie postępu, wolności i ludzkiej godności" To jedne z wielu określeń przewijających się w kondolencjach napływających z całego świata... Zwykła kurtuazja? Nie. Jeżeli ktoś nie potrafi czy nie chce uszanować powagi sytuacji, może podzieli się swoimi refleksjami na "spieprzajdziadu", stronie poświęconej prezydentowi Kaczyńskiemu... Pozdrawiam. PS. Wieczne odpoczywanie racz im dać Panie, a światłość wiekuista niechaj Im świeci. Niech odpoczywają w pokoju... PS2. Wspaniała postawa Rosjan... Być może efektem ubocznym tej tragedii będzie pojednanie między narodami polskim i rosyjskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g osc z poznania Re: Tragedia narodowa IP: *.icpnet.pl 11.04.10, 20:13 Podpisuje sie pod slowami Ursus napisales dobitnie to co ja rowniez czuje .Zegnam prezydenta R.P i pozostalych w wypadku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Jestem pod wrażeniem IP: *.chello.pl 11.04.10, 23:06 autentycznie, jestem pod wrażeniem solidarności mieszkańców naszego regionu, po Mszy Św. w katedrze o godz. 17ej. Wiedziałam, że nie znajdę miejsca siedzącego wewnątrz, ale że najbliższe wolne znajdę w połowie placu katedralnego - tego się nie spodziewałam. Jestem w pełni usatysfakcjonowana postawą moich współmieszkańców:) Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 07:56 Gość portalu: Ursus napisał(a): > niektórzy nie powinni odzywać się w tej chwili na forum. Ci, > > którzy pisali ordynarne posty odnośnie prez. Kaczyńskiego. > Przyłączam się do Twojego apelu, chociaż nie sądzę, aby odniósł jakiś skutek... Ja również przyłączam się do apelu. Tacy osobnicy, jak choćby ten: forum.gazeta.pl/forum/w,62,109851572,109858350,Re_Tragedia_narodowa.html forum.gazeta.pl/forum/w,62,109851572,109870056,Re_Tragedia_narodowa.html nie powinni się wypowiadać. To nie jest ani czas ani miejsce na demagogię, szukanie wrogów, winnych, oskarżenia i buńczuczne hasełka. Nie sądzę jednak, by apel odniósł jakikolwiek skutek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: Tragedia narodowa IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 12.04.10, 08:25 KATYŃ-NUKLEARNA FOTOGRAFIA pamięci ofiar w katastrofie lotniczej, Prezydentowi Polski wraz z małżonką oraz członkom rządu którzy polegli razem 10 kwietnia 2010r. pod Smoleńskiem Katyń przerażenie i ból nuklearna fotografia ostatnia w pamięci Boga siedemdziesiąt lat temu i wczoraj utknęli w gardle czasoprzestrzeni skrępowani tym samym łańcuchem cierpienia. smutne wnętrze wielkiego biało-czerwonego pokoju silentium wieczny odpoczynek racz im dać Panie amen 11.04.2010r. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 12.04.10, 11:18 Zamilcz "poeto"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman poeta???? IP: *.centertel.pl 14.04.10, 15:03 raczej żałosny grafoman :-( Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 10:34 O tragedii dowiedzialem sie wczoraj z Daily Mirror. Dzisiaj smierc prezydenta robi Headline'y we wszystkich serwisach od BBC po Times'a. Ani slowa o Katyniu, ani slowa o tym dlaczego Kaczynski lecial do Smolenska. Nie sadze, ze dzieki tej tragedii ktokolwiek na zachodzie dowie sie o Katyniu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 12.04.10, 11:21 "Pogarda" - nie wprowadzaj ludzi w błąd albo patrz na inne tytuly.A moze zagladasz do pism sprzed katastrofy? Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 11:56 Pietnascie minut temu sluchalem BBC Radio 1 - Smierc prezydenta jako healdline Newsbeats - Polski prezydent Lech kaczynski zginal w katastrofie lotniczej, Tysiace polakow wyleglo na ulice by zobaczyc trumne. Ani slowa o Katyniu. Jedynie Daily Mirror on Sunday zamiescil nieco szersze wiadomosci po Kaczynskim z informacja dlaczego i gdzie lecial. Ani pol slowa o tym w jakim celu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
charliefrown Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 11:47 > O tragedii dowiedzialem sie wczoraj z Daily Mirror. Dzisiaj smierc > prezydenta robi Headline'y we wszystkich serwisach od BBC po Times'a. > Ani slowa o Katyniu, ani slowa o tym dlaczego Kaczynski lecial do > Smolenska. > Nie sadze, ze dzieki tej tragedii ktokolwiek na zachodzie dowie sie > o Katyniu. sam oglądałem jedną z pierwszych relacji na Euronews, faktycznie o Katyniu zero słowa. Nie omieszkali podkreślić za to eurosceptyzmu partii, z której wywodził się Prezydent. To są właśnie te wyważone opiniotwórcze media, na które powołują się cyngle wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 12:34 W koncu jakies informacje o Katyniu na oficjalnej stronie BBC Wiecej tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 11:48 Na początek zacytuję: Polacy nie potrafią, jak widać na załączonym obrazku, reagować z umiarem. Dopiero co skończyła się histeria rocznicowa po śmierci Wojtyły. Teraz ruszyło tsunami żałoby po śmierci prezydenta Kaczyńskiego. Nikt normalny nie powinien pomniejszać rozmiarów tragedii pod Smoleńskiem. Ma jednak ona podwójny wymiar: ludzki – gdzie śmierć blisko 100 ludzi jest dotkliwą tragedią dla ich rodzin i społeczny/polityczny – gdzie śmierć głowy państwa i ludzi z elity politycznej jest tylko wybojem na drodze, a nie „NAJWIĘKSZĄ TRAGEDIĄ”, itp. wiadomosci.onet.pl/waszymzdaniem/44247,93,artykul.html I tak po prawdzie mogę się z tym zgodzić, bo choć osobiście znałem jedną z ofiar wypadku, spotkałem kiedyś drugą z nich, a również miałem ogromny szacunek dla kilku innych, uznawałem też istotną pozycję w państwie oraz w polityce wielu pozostałych, jest we mnie smutek z powodu katastrofy i współczucie dla ich rodzin, jednakże uważam, że to nie jest "największa tragedia narodowa". Tragedią narodową było masowe morderstwo w Katyniu 70 lat temu, tragedią była nieludzka działalność niemieckich obozów koncentracyjnych, tragedią była dobijanie stolicy i gehenna jej ludności po samobójczym Powstaniu Warszawskim, itd. Większość naszych mediów, polityków oraz pasterzy napędza w naszej świadomości pognębiającą nas samych skłonność do przesady. Jesteśmy wręcz nakłaniani do nadużywania słów nie nienależnych. Zgodzę się, że był to tragiczny wypadek, ale była to katastrofa lotnicza z dużą ilością ofiar śmiertelnych pełniących ważne funkcje w państwie. W wypadkach drogowych w całym kraju giną setki Polaków, czy ktoś to uznaje za tragedię narodową? Czy można przeważać ciężar postaw patriotycznych pomiędzy urzędnikiem z najważniejszej centrali a powstańcem warszawskim, czy zamordowanym więźniem Starobielska? Jakoś nie mieści mi się to w głowie. Wiem, że wzbudzam swoimi słowami zamasowany atak na moją osobę. Ale mam prawo do własnych poglądów i nazywania spraw oraz zdarzeń adekwatnymi określeniami. Drugie zagrożenie jakie niesie za sobą ta "tragedia narodowa", to jej konsekwencje polityczne, a raczej wykorzystywanie katastrofy lotniczej i jej ofiar dla własnych celów i korzyści. Dla "ugrania swojej sprawy i interesów". Już się to zaczęło. Cyt.:"Poseł PiS w "Naszym Dzienniku": Rosja mataczy. - Mam niemal pewność, że Rosjanie mataczą. Jeśli się złoży w całość informacje, które napływają, nawet jeśli odnoszą się do różnych scenariuszy, a także weźmie się pod uwagę ewentualne intencje Rosjan, to można powiedzieć, choć bez stuprocentowej pewności, że Rosja jest w jakimś sensie odpowiedzialna za ten nowy Katyń - mówi w "Naszym Dzienniku" Artur Górski, poseł PiS. wiadomosci.onet.pl/2153773,11,posel_pis_w_naszym_dzienniku_rosja_mataczy,item.html Podobnie jak zagrywki na wewnętrznym poletku politycznym, mamy już pewne elementy świadczące, że nie tylko nasi rodacy chcą wyjechać na szczyt na tej katastrofie. Bo jak zinterpretować watpliwości odnośnie znajmości lub nieznajomości języka rosyjskiego? wiadomosci.onet.pl/2153677,12,kontroler_lotu_piloci_slabo_znali_liczby_po_rosyjsku,item.html Odchodząc od teorii spiskowych, z przykrością zauważam, że potwierdza się nasza przeogromna skłonność do martyrologii, do jednoczenia się w obliczu nieszczęść, do opiewania ofiar i przegranych. Gdy się ma coś udać, to sie nie uda - nie potrafimy tego społecznie zaakceptować i zbiorowo poprzeć. Wolimy cmentarze i upadki, by je czcić i modlić się. Czy potrafimy wymodlić sobie zwycięstwo, wygraną? Czy potrafimy zbiorowo je utrzymać? Nie! Zmarnowaliśy wielkie szanse dla nas samych i dla pozycji Polski w świecie. Choćby, zbiorowy zryw narodu pod hasłami Solidarności. Pamiętajmy o ofiarach, wspominajmy. Tragedią narodową było 6 milionów zabitych Polaków podczas II wojny i zdewastowana, ograbiona ojczyzna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 12.04.10, 14:00 Dociek, to rozsądne słowa. Zobaczmy jednak,co mówi dyrekor Rydzyk. To przeraża. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 14:45 Lech Walesa osobiscie porownal katastrofe lotnicza do drugiego katynia w wywiadzie dla BBC World. Pojawila sie (w niezaleznej prasie brytyjskiej) rowniez teoria, ze pilot mogl byc celowo wprowadzony w blad przy podchodzieniu przez wieze kontrolna lotniska, po czym kontakt z samolotem zostal przerwany konpletnie. Mialoby to miec na celu niedopuszczenie polskich oficjeji do urodzystosci obchodow. Juz widze te nowe teorie spiskowe rosnace jak grzyby po deszczu aby wypelnic strony brukowcow. Tusze jednoczesnie, ze nawet brukowi dziennikarze w takiej sytuacji beda potrafic zachowac umiar. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 14:52 Podejrzewam, że otwartość Rosjan wynika z obawy przed takimi innymi posądzeniami. Można również pomyśleć, że pilot i polscy decydenci uważali, że Rosjanie celowo wprowadzają w błąd Polaków by zdezorganizować obchody w Katyniu. Potraktowali wszelkie ostrzeżenia jako oszustwo. Ktoś kto chce doprowadzić do zamętu zawsze znajdzie stosowną argumentację pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 14:56 Pierwszym i naczelnym zaniedbaniem lotniska jest to, ze rozmowa pilotow z wierza odbywala sie w jezyku rosyjskim, kiedy miedzynarodowym jezykiem lotniczym jest angielski! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 15:09 to jest lotnisko wojskowe, nie obowiązują międzynarodowe standardy lotnictwa komunikacyjnego. Ponadto Polacy często tam latali, nie był to dla nich teren nieznany i jak wypowiadają się inni piloci, pilot tego samolotu znał doskonale rosyjski. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 15:27 podobno nie bardzo. Operator wiezy mial problemy z dogadaniem sie z pilotem, bo jak twierdzi "cyfry sprawiaja polakom problemy". Wiecej tutaj pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 15:42 Wg wypowiedzi innych naszych pilotów w takiej procedurze nie ma obowiązku potwierdzania tych "kwitów". Tym bardziej, że był to czasokres 3-4 sekund na podjęcie jakiejś decyzji. W sytuacji krytycznej brak na to czasu. Stąd też "wolne wnioski" ich obsługi na temat znajomości liczb po rosyjsku. Skąd u tego człowieka taka wiedza w przypadku tak krótkiej wymiany zdań?. Warto dodać, że to lotnisko nie posiada stałej obsługi, nie jest ono w ciagłym stanie użytkowane, jedynie okazjonalnie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 19:58 Aha, to w tym miejscu można już spierać się o detale techniczne i nie uwłacza to pamięci ofiar. Czy też może zależy to od tego kto dyskutuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 12.04.10, 15:07 glosrydzyka.blox.pl/html Uzupelnienie, o czym pisalam wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Tragedia narodowa IP: *.opera-mini.net 12.04.10, 15:26 no i wszystko jasne.detektyw Rydzyk rozwiklal sprawe.winni sa ONI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Tragedia narodowa IP: *.standard.lublin.pl 12.04.10, 10:53 Jako wierny katolik proszę odejdź skoro nie masz nawet trochę przyzwoitości aby samemu rozliczyć się z własną przeszłością a teraz nie potrafisz lub nie chcesz uznać tego że twój polityczny oponent Prezydent Lech Kaczyński był Wielkim Polakiem i Patriotą. Brak nawet jednego zdania w kazaniu o głowie państwa dyskredytuje eminęcję do piastowania jakiejkolwiek funkcji. Po prostu odejdź. Jest takie rosyjskie przysłowie, że w kłamstwie możesz tylko iść do przodu! Tylko co jest na końcu? Lublinianin Narodzie obudź się nie daj się obłudzie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Tragedia narodowa 12.04.10, 15:17 Tragedią jest to że żerujące na społecznych pieniądzach wszelkiej maści stowarzyszenia i takie tam jak TO DNO www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100411/KULTURA02/159610019 Olewają wszystko i jak hieny aby zaistnieć i choć parę groszy zarobić. Panie prezydencie jeżeli są tacy niezależni to może z czynszem i innymi profitami czas skończyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.10, 16:20 Polonia amerykańska w żałobie polecam: faktychicago.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj listonosz Re: Tragedia narodowa IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 12.04.10, 19:56 sobotnie i niedzielne pisaly o slabej znajomosci PILOTA jezyka rosyjskiego poniedzialkowe zmiana --znal doskonale= ps jakas cisza o 4 podejsciach do lotniska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: twoj listonosz Re: Tragedia narodowa IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 12.04.10, 21:44 przed chwila sluchalem NIESIOLOWSKIEGO w TVP nic sie niezmienil BUTA i POgarda dla inych wstyd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Najnowsze wiesci... IP: *.lublin.mm.pl 12.04.10, 22:41 Polscy i rosyjscy prokuratorzy odczytali większość informacji zapisanych na czarnych skrzynkach z prezydenckiego samolotu, który w sobotę rozbił się w Smoleńsku – nieoficjalnie dowiedział się „Wprost”. Ostateczny przebieg rozmów polskich pilotów ma być znany w ciągu kilku dni. sledczy badali dwie skrzynki: jedną zawierającą zapis rozmów pilotów oraz drugą, na której zapisane są parametry lotu. Według informacji „Wprost" druga skrzynka była lekko uszkodzona, ale udało się ją odczytać. Znany jest już także niemal cały zapis rozmów prowadzonych w kabinie pilotów. – Obecnie trwa przypisywanie wypowiedzi konkretnym osobom: pilotom i kontrolerom – twierdzi nasz rozmówca w prokuraturze. Polscy śledczy zapewniają również, że Rosjanie nie otwierali czarnych skrzynek samodzielnie. – Ze wszystkim czekali na nas – mówi informator „Wprost". Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 10:28 empi napisał: W obliczu wielkiej tragedii narodowej Polski zwracam się z apelem o godne jej uszanowanie na forum. Część pamięci poległych Polaków! pzdr. Mozna to skwitowac starym dobrym zwyczajem implementowanym czesto przez ludzi swiatlych: O zmarlych albo dobrze albo nic... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 13.04.10, 11:59 Lech i Maria Kaczyńscy mają zostać pochowani w krypcie na Wawelu obok królów Polski. Tak zdecydowała rodzina zmarłych - dowiedziała się ze źródeł rządowych "Gazeta Wyborcza" Taką decyzję podjęła w nocy rodzina prezydenckiej pary, córka Marta i brat Jarosław. Wcześniej kancelarie premiera i prezydenta, które koordynują przygotowania do pożegnania ofiar sobotniej katastrofy pod Smoleńskiem, przedstawiły rodzinie dwie inne propozycje: warszawską archikatedrę św. Jana , w której spoczywa ciało tragicznie zmarłego prezydenta Gabriela Narutowicza i wojskowe Powązki. - Wola rodziny jest taka, żeby pan prezydent wraz z małżonką byli pochowani na Wawelu. A to rodzina decyduje o miejscu pochówku - mówi "Gazecie" ważny polityk z rządu.=== Z MOJEJ STRONY BEZ KOMENTARZA! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 12:18 Podobno, wg pojawiających się cichcem, niepotwierdzonych źródeł to "wina ruskich". Również bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Tragedia narodowa IP: *.opera-mini.net 13.04.10, 12:20 Mam nadzieje ze to jakis makabryczny zart Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 12:35 Zaczynam miec dosc milczenia... A milcze wylacznie z przyzwoitosci, by uszanowac wszystkie ofiary katastrofy i cierpienie ich rodzin. Ale takie informacje jak ta gotuja mi krew w zylach! Nie mam pojecia jak dlugo wytrzymam... Odpowiedz Link Zgłoś
essex2 Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 12:44 Pan Prezes pomimo zaloby nadal w formie-po mistrzowsku umie podzielic ludzi... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 12:53 essex2 napisał: > Pan Prezes pomimo zaloby nadal w formie-po mistrzowsku umie podzielic ludzi... Człowiek z marmuru. I to napawa optymizmem, że nic sie nie zmieni... Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:26 No to i ja sie wypowiem. Odniose się moze ie do tego, co tu zostało napisane przed momentem, ale starszych postów - Przede wszystkim Honoraty. NIe ukrywam, ze zrobiło mi sie przykro po tym, co spotkało mnie wczoraj ze strony pewnej osoby również obecnej na tym forum - ale o tym zaraz. Oto słowa do których chce sie odnieść: Mnie również bardzo żal jest pana Lecha Kaczyńskiego, jako człowieka (jak również pozostałych osób, które zginęły), ubolewam nad jego śmiercią i śmiercią pozostałych osób oraz ich rodzin, ale nie zmienia to faktu, że poglądów politycznych i działalności Prezydenta Lecha Kaczyńskiego nie popierałam i moja ocena tej działalności nie uległa zmianie MOge się w pełni podpisać pod tym zdaniem, bo ja także nie byłam zwolennikiem Kaczyńskich, ani PiSu. Jednak osobiscie uwazam, że to, co działo się wobec osoby Lecha Kaczyńskiego, nie miało nic wspólnego z jajkąkolwiek polemiką, lecz stało się zwykłą, brutalną naparzanką, która zaczęła sie od dnia jego wyboru. Że pozwole sobie przypomniec taka małą złośliwostkę, jaką było umieszczenie na portalu wyborczej fotografii żółtej kaczuszki, które to zdjecie widniało tam przez kilka kolejnych miesiecy. Tak sobie teraz myslę, ze histerię, jaka została rozpetana, mozna porównac do tego, co wydarzayło się po elekcji Narutowicza - i miało wiadomy skutek:(( NIe bronię teraz samej polityki tego człowieka, bo ja również odnosiłam sie do niej z niechęcią i z radością powitałam wynik przyspieszonych wyborów. Ale kwestie oceny polityki, a moda na opluwanie prezydenta jaka trwała w najlepsze przez tak długi okres czasu, to co innego. W pewnym momencie stwierdziłam ze nie mam ochote płynąć z prądem, i nigdy wiecej juz nie opowiem żadnego kawału o Kaczyńskich. Przypomne sobie wszystkie szydercze profile na NK, ataki Palikota, jego wpisy na blogu, małpki etc. wreszcie wypowiedź Komorowskiego o slepym snajperze - tu sie zatrzymam i przejdę do tego, o czym pisalam na poczatku. Otóż zrzut ekranu z ta własnie wypowiedzia umieściłam na swoim profilu na NK. W następstwie osoba, ktorą dość długo znam z reala, a która wypowiada sie takze i tu, wykasowała mnie ze znajomych. Zrobiło mi sie przykro. Pisze to, w nadziei ze zechce to przeczytać. NIe zrobiłam tego kierujac sie złośliwością, zacietrzewieniem czy czyms takim. Chodziło mi o symbol dna, jakiego siegnął język polityków w Polsce.O to, zebyśmy wszyscy pamietali o tym, ze wszystkie nasze słowa moga byc przez kogoś zapamietane. Dla mnie ten zrzut jest bardzo gorzka pamiątką czegoś bardzo smutnego w naszej polityce, wierzę, ze to sie juz nigdy cnie powtórzy. Powinno sie przypominac o takich rzeczach - niech to będzie wezwaniem do odpwoedzialności za wypowiadane słowo. Kiedyś za byle powiedzonko pojedynkowano się na smierć i zycie - a teraz - mozna chlapać, chlapać, chlapać. NIe to, żebym była zwolenniczka pojedynków, ale tesknie do starej kultury słowa i zwracania uwagi na to co się mówi. Wierze ze p. Komorowskiemu jest teraz głupio za tamta wypowiedź, podoba mi sie to co powiedział Michnik, i wkurzaja mnie głosy że to zwykła dwulicowość z jego strony. Wierze że tak nie jest. Na pewnym forum ktos miał w stopce taki napis "Za wszystko co tu piszemy odpowiemy przed Bogiem". Za wszystko co mowimy - tak samo. NIewierzacy moga sobie wstawic w miejsce Boga słowo "ludzie" - i bedzie podobne znaczenie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:06 Joanno. Taki tekst wygrzebalem przed chwila: Według ustaleń ''Polski'', Abp Stanisław Dziwisz proponuje, by pochować prezydenta na Wawelu. Zaczynam sie bac... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:10 Jacek Majchrowski powiedział, że skoro taka jest wola pogrążonej w bólu rodziny oraz Dziwisza, to on zrobi wszystko, by się to odbyło godnie. Czy wszystkich w tym kraju pogięło? Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:13 a co Majchrowskiemu pozostało? Co on może w takich sprawach? Zachowuje się jak przystało na dobrego urzędnika. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:26 Nie wiem Empi, ale może ktoś by głośno powiedział, że król jest nagi. Wszystko jedno kto. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:26 pogarda napisał: > Według ustaleń ''Polski'', Abp Stanisław Dziwisz > proponuje, by pochować prezydenta na Wawelu. > Zaczynam sie bac... > Prezes to złośliwie robi. Zawsze był lepszy, zawsze pierwszy. Niestety brat wyciął numer, którego nikt nie będzie już mógł powtórzyć z tym samym efektem. To boli. Jedyno co mu pozostanie w przyszłości, to chyba przybicie się do drzwi katedry wawelskiej. Ok, mam nadzieję, że jednak na Czerskiej trwaja poszukiwania głowy tego, co tego niesprawdzonego newsa sprzedał. Nawet śmieszność ma swoje granice...tak sobie to jednak naiwnie tłumaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:32 _aaa_ napisała: > Nawet śmieszność ma swoje granice > ...tak sobie to jednak naiwnie tłumaczę. Oj naiwnie, naiwnie. Właśnie w tv usłyszałem, że pogrzeb na Wawelu to znakomita rekompensata za to, co parę prezydencką spotykało przez te lata urzędowania LK. Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:40 wampir-wampir napisał: > > Oj naiwnie, naiwnie. Właśnie w tv usłyszałem, że pogrzeb na Wawelu > to znakomita rekompensata za to, co parę prezydencką spotykało przez > te lata urzędowania LK. Hmmm... Słodkie. Mówię Ci, Jarek bratu do końca dni swoich nie daruje takiej ucieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:43 _aaa_ napisała: > Słodkie. > Mówię Ci, Jarek bratu do końca dni swoich nie daruje takiej ucieczki. No chyba, że wiedziony dobrem państwa i obywateli zdecyduje się stanąć w wyborcze szranki. A wtedy, kto wie... Może wygra na fali współczucia i kiedyś spocznie obok Lecha i bratowej, jako mąż stanu wybitny... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 14:54 wampir-wampir napisał: > > No chyba, że wiedziony dobrem państwa i obywateli zdecyduje się > stanąć w wyborcze szranki. A wtedy, kto wie... Może wygra na fali > współczucia i kiedyś spocznie obok Lecha i bratowej, jako mąż stanu > wybitny... > > Nie tak wampirze. Nawet jesli został by prezydentem, w zyciu nie zapewni sobie tak spektakularnego odejścia. W końcu jak powiedział Miller, ważne jest to, jak sie kończy. Jest jednak, na to jeden sposób. Ok, uroczystości powinny odbyć sie na Wawelu. Sikorski sie podsunie i nie tylko dwa sarkofagi wezmą. Kiedyś sie w końcu budowało przestronnie. Rozumiem, że po ceremonii stołecznej, zmarli wraz z rodziną, a na pewno z Bratem, zostaną zapakowani do samolotu, by po raz ostatni para prezydencka obejrzała terytorium swego panowania. Nastepnie nastapi kołowanie nad Wawelem, tak ze 4 okrżąenia. Piąte zaś, zakończy ostre pikowanie do Wisły. Zgromadzeni padną z wrażenia. Media oszaleją, takiego show nikt nie miał i nikt miec już nie bedzie. Para prezydencka zabita powtórnie. Brat wymieszany z bratem. Traaagediaaa. Najprawdziwsza i jedyna. Boszszszsz... Cały Wawel dla Kaczyńskich. Mam nadzieję, że Marta bedzie żyła długo i szcześliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 15:24 Nie wiem czy trochę nie przesadziłaś. Jako skecz kabaretowy to może nawet niezły pomysł, ale biorąc pod uwagę, że chodzi o realnych ludzi i ich realnie tragiczny los, to chyba jednak trochę zbyt frywolne. PS Piszę to jako polityczna oponentka braci Kaczyńskich i ich partii. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 16:18 Gość portalu: Honorata napisał(a): > Nie wiem czy trochę nie przesadziłaś. To nie ja zaczęłam. Ja sie tylko dostosowuję do konwencji przedstawienia, bo to zaczyna powstawać z rzeczywistej tragedii. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 16:24 _aaa_ napisała: > Ja sie tylko dostosowuję do konwencji przedstawienia, > bo to zaczyna powstawać z rzeczywistej tragedii. Jak to u nas tragedia się w farsę zamienia. Swoją drogą Rilian będzie miał temat na habilitację, jeśli wszystko potoczy się zgodnie z polskim scenariuszem. Już to dziś napisałem gdzie indziej, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 17:08 wampir-wampir napisał: > > Jak to u nas tragedia się w farsę zamienia. Swoją drogą Rilian > będzie miał temat na habilitację, jeśli wszystko potoczy się zgodnie > z polskim scenariuszem. Już to dziś napisałem gdzie indziej, ech... > > Pamiętasz?: A co jest naszym cieniem - nas, Polaków? Nasz podstawowy enneagramowy typ-punkt, to Czwórka Tragiczny Romantyk. Stresowa linia to 4-2. Nasz cień jest Dwójką. Dwójkowy cień czyli toksyczna Dwójka jest mamuśna, babska, płaczliwa, głupia (ignorująca intelekt i rozsądek) i głupio poświęcająca się dla innych-wszystkich, czego koniecznym warunkiem jest nieszanowanie się, brak szacunku do siebie samego - coś, co kojarzy się też z psychicznym "oprzyrządowaniem" prostytutki. Toksyczna Dwójka nie "czuje" prawa - zamiast prawa zna tylko powszechną uznaniowość: raz tak, raz inaczej. Taka Dwójka ma jeszcze jedną szczególną właściwość: uważa, że nie ma racji i chętnie tę rację przyznaje komuś innemu; wg Krzysztofa Wirpszy, Dwójka deklaruje: "Ja nie mam racji - nie ja mam rację: to TY masz rację." Toksyczna Dwójka jest lizusem i sługą, szukającym silniejszego, by mu się przypodobać. W tym mieści się polskie lizanie się Moskwie, Stanom, Niemcom, Watykanowi, komu tam jeszcze. Też wieczne polskie "gonienie Zachodu" i udawanie nie tego, kim się jest, ten "paw i papuga narodów", jak przenikliwie 200 lat temu zauważył Słowacki.[/i] Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 no i jak empi? 14.04.10, 00:50 _aaa_ napisała: > Nastepnie nastapi kołowanie nad Wawelem, tak ze 4 okrżąenia. > Piąte zaś, zakończy ostre pikowanie do Wisły. > Zgromadzeni padną z wrażenia. > Media oszaleją, takiego show nikt nie miał i nikt miec już nie bedzie. > Para prezydencka zabita powtórnie. Brat wymieszany z bratem. > Traaagediaaa. Najprawdziwsza i jedyna. > Boszszszsz... > Cały Wawel dla Kaczyńskich. No i jak znajdujesz empi uszanowanie narodowej tragedii przez wielbiących cię członków twojej gminy? Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: no i jak empi? 14.04.10, 21:44 elan13 napisał: > > No i jak znajdujesz empi uszanowanie narodowej tragedii przez > wielbiących cię członków twojej gminy? Jaka tragedia elanie? Taką to zdarzenie było jeszcze do wczoraj. Teraz to juz tylko kolejny kij wbity pomiedzy społeczeństwo. Jak byś nie zauważył, para prezydencka zaczyna być jedynie rekwizytem. A tak dorze się zapowiadało... A skoro kino to i bilety: "Zdzisław Sochacki, proboszcz katedry na Wawelu: - Krypta Pod Wieżą Srebrnych Dzwonów, w której spoczywają szczątki Piłsudskiego, a gdzie pochowani zostaną Maria i Lech Kaczyńscy, znajduje się w tej części katedry na Wawelu, do której wstęp jest za biletami. Na stronach internetowych katedry można przeczytać, że bilet normalny kosztuje 12 zł, ulgowy 7 zł. Grupy zorganizowane płacą mniej: 11 i 6 zł." Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: no i jak empi? 15.04.10, 10:30 _aaa_ napisała: > > Jaka tragedia elanie? > Taką to zdarzenie było jeszcze do wczoraj. Teraz to juz tylko kolejny kij wbity > pomiedzy społeczeństwo. To, co napisałaś było obrzydliwe. Gdyby to napisał bosman, albo inny półgłówek niedzielski, może bym się nie zdziwił. Dopóki Polacy okazywali żal po śmierci tak wielu patriotów z Lechem Kaczyńskim na czele, modlili się, stawiali znicze, wpisywali się do ksiąg kondolencyjnych, wy potrafiliście powstrzymać się przed niegodnymi komentarzami. Kiedy okazało się, że para prezydencka spocznie na Wawelu, miarka się przebrała. Ten, którego medialnie poniżali, ośmieszali, pomawiali ma dostąpić zaszczytu spoczęcia na Wawelu, w asyście wszystkich najważniejszych przywódców światowych? Rabbi Michnik wprawdzie wydusił z siebie parę pozytywnych słów o Lechu Kaczyńskim, ale w obliczu Wawelu uruchomił cyngle, z niejakim Hartmanem na czele. Te grupki w parszywości swojej uczyniły nieco jazgotu, ale w obliczu masowego poparcia ze strony Polaków patriotów, uciekły z podkulonym ogonem. Wy, którzy obrażacie Polskę i Polaków, naszych bohaterów, czujecie się pewni będąc ukryci pod nickami. Uważajcie, taki posiadacz świńskiego ryja i plastykowego penisa czuć się już tak pewnie nie może. Ludzie pamiętają. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: no i jak empi? 15.04.10, 10:50 elan13 napisał: > Wy, którzy obrażacie Polskę i Polaków, naszych bohaterów, czujecie > się pewni będąc ukryci pod nickami. Uważajcie, taki posiadacz > świńskiego ryja i plastykowego penisa czuć się już tak pewnie nie > może. Ludzie pamiętają. Wy, którzy obrażacie i ośmieszacie Polskę i Polaków czujecie się pewni, ukryci pod nickami na liberalnych internetowych forach, Wasze fora jednak trzymacie zarezerwowane tylko dla Waszych "wybrańców". Uważacie, że Polacy są stadem bydła, bezkrytycznie łykającym wszystkie Wasze kłamstwa i manipulacje. Wasze żale kierujcie do tych, którzy z odruchu powszechnego współczucia i żalu tylu ofiar zrobili polityczną szopkę i jarmark. I jeszcze jedno: niech Wasi prowadzący zorientują się jakie w Polsce obowiązują znaki i symbole narodowe, bo na przykład wymachiwanie banderami Polskiej Marynarki Handlowej przez osoby z morzem nie mające nic wspólnego przy okazji ogólnonarodowych wydarzeń w takiej sytuacji już nie jest śmieszne. Jest po prostu żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: no i jak empi? 15.04.10, 11:16 elanie, nigdy nie ukrywałam i nie zamierzam tego robić, że nie byłam zwolenniczką Lecha Kaczyńskiego jako prezydenta. To był bardzo sympatyczny pan, miał bardzo sympatyczna żonę, którą zreszta bardzo lubiłam i miałam to szczęście poznać ją osobiście (wyobraź sobie), ale Lech Kaczyński nigdy nie był dobrym politykiem. Nigdy tez nie było tajemnicą, że realizował nie swoje ambicje polityczne. Jego nagła śmierć dała okazję do zjednoczenia Polaków. Przez dwa dni, nie było podziałów na tych lewych i tych właściwych. Miał szansę Kaczyński przejść do historii jako prezydent, który może nie za zycia, ale po swojej smierci zjednoczył naród i doprowadził do tego, że w Rosji, każdy obywatel miał wreszcie okazję by usłyszeć o Katyniu. To wielka rzecz, musisz przyznać. Niestety spokój, to nie jest stan porządany w tym kraju. Decyzja o pochówku wawelskim, została podjeta z pełna premedytacją by ten spokój zburzyć, bo uważasz, że kardynał Dziwisz jest na tyle naiwny, że sobie nie zdawał z tego sprawy? Że nie zdalali sobie sprawy z tego Jarosław Kaczyński i jego dzielni doradcy? Nie lubię ich, ale nie uważam za debili. Zagrali trupem byczusiu, i to jest obrzydliwe. To co ja napisałam, to tylko nic nieznaczące zdania po tym co zostało już zrobione. Ideał sięgną bruku. Znowu. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: no i jak empi? 15.04.10, 11:54 "Zburzony spokój w tym kraju" - ??? Czy ty wiesz co piszesz, czy znasz sens słów, których używasz? Podkręcana przez propagandzistów z Gazety Wyborczej, zorganizowana akcja "antywawelska", parę tysięcy palantów, kilkudziesięcioosobowe grupki wyrostków w paru większych miastach, "autorytet" pejsatego cyngla Hartmana przerażonego, że jak pisze - Lech Kaczyński może stać się symbolem narodowego współczesnego patriotyzmu, ujadanie feministki Środy i wreszcie nie przynoszące mu chluby wystąpienie Andrzeja Wajdy - czymże to wszystko jest wobec milionów pogrążonych w żalu, setkach tysięcy czynnie demonstrujących żal po stracie, ale też szacunek i poparcie dla tego, co robił Lech Kaczyński??? Ta wasza próba wywołania fermentu wokół Wawelu to szczekanie psa przy grzmotach burzy. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: no i jak empi? 15.04.10, 12:04 Taaak... Odezwały się "patriotyczne" kompleksy pewnego palanta, podsycane przez wytrawnych propagandzistów wiadomo jakiej wiary...:D Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: no i jak empi? 15.04.10, 12:15 elan13 napisał: > "Zburzony spokój w tym kraju" - ??? > Czy ty wiesz co piszesz, czy znasz sens słów, których używasz? > Podkręcana przez propagandzistów z Gazety Wyborczej, zorganizowana > akcja "antywawelska", parę tysięcy palantów, kilkudziesięcioosobowe > grupki wyrostków w paru większych miastach, "autorytet" pejsatego > cyngla Hartmana przerażonego, że jak pisze - Lech Kaczyński może > stać się symbolem narodowego współczesnego patriotyzmu, > ujadanie feministki Środy i wreszcie nie przynoszące mu chluby > wystąpienie Andrzeja Wajdy - czymże to wszystko jest wobec milionów > pogrążonych w żalu, setkach tysięcy czynnie demonstrujących żal po > stracie, ale też szacunek i poparcie dla tego, co robił Lech > Kaczyński??? > > Ta wasza próba wywołania fermentu wokół Wawelu to szczekanie psa > przy grzmotach burzy. elanie, taka nadpobudliwość nie przystoi dorosłemu mężczyźnie. Przypominam poza tym, jako polityczny wizjoner, zawsze byłeś do bani. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: no i jak empi? 15.04.10, 22:41 _aaa_ napisała: > > elanie, taka nadpobudliwość nie przystoi dorosłemu mężczyźnie. Nadpobudliwość, to jest to, co cechuje wasze postepowanie w kwestii Wawelu. Takimi nieprzemyślanymi wybuchami wściekłości, wyprawami z motyką na Księżyc (znaczy na Floriańską) tylko polaryzujecie scenę. Wszyscy wiedzą, że źródła tego antypolskiego fermentu tkwią w waszym matecznuku przy Czerskiej, a bezczelność protestu wzbudza tylko gniew wobec parszywców. Powtarzam, dzisiaj kanalia Urban, który drwił, szydził z chorego już wtedy naszego papieża nie pokaże się bez ochrony w miejscu publicznym, bo naraziłby się w najdelikatniejszej wersji na oplucie. Podobnie będzie z błaznem Palikotem, który obrażał Lecha Kaczyńskiego. > Przypominam poza tym, jako polityczny wizjoner, zawsze byłeś do bani. To nieprawda, co piszesz. Z drugiej strony nigdy się nie miałem za wizjonera. I jeszcze pytanie, jak sądzisz <_aaa_>, czy wystarczyłoby dla sądu wytłumaczenie, że uszkodziłem psiego syna <wampira> w afekcie, bo zaproponował pochówek Lecha Kaczyńskiego w smoczej jamie? Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: no i jak empi? 17.04.10, 15:55 _aaa_ napisała: > elanie, ile ty masz lat? Nie wiesz? Z tego co pisał o swoich szkołach i nauczycielach wynikało, że koło sześćdziesiątki. Trudno uwierzyć, prawda? Sprawia wrażenie niewyrośniętego sześciolatka. Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: no i jak empi? 17.04.10, 21:58 > Nie wiesz? Z tego co pisał o swoich szkołach i nauczycielach > wynikało, że koło sześćdziesiątki. Trudno uwierzyć, prawda? Sprawia > wrażenie niewyrośniętego sześciolatka. > Sześćdziesiatka to jeszcze nie pora by ponownie zdziecinnieć. Zadziałała zatem zasada, że facet rozwija się do szóstego roku życia. Później juz tylko rośnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: no i jak empi? 18.04.10, 16:01 _aaa_ napisała: > Sześćdziesiatka to jeszcze nie pora by ponownie zdziecinnieć. > Zadziałała zatem zasada, że facet rozwija się do szóstego roku życia. Później j > uz tylko rośnie:) Malutki ani się nie rozwinął, ani nie urósł. Dlatego tak żałośnie szczeka, biedactwo :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: no i jak empi? 18.04.10, 16:06 Dajcie spokój Elanowi Dreizehnerowi. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: no i jak empi? 18.04.10, 16:18 empi napisał: > Dajcie spokój Elanowi Dreizehnerowi. > pzdr On to perwersyjnie lubi. Ale masz rację - niekarmiony zdechnie. W sumie nudny się zrobił i przewidywalny. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: no i jak empi? 18.04.10, 16:31 empi napisał: > Dajcie spokój Elanowi Dreizehnerowi. Takiego wała. Niech najpierw przeprosi wszystkich Polaków, ale on napewno nie przeprosi.:P Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: no i jak empi? 15.04.10, 11:42 elan13 napisał: > Wy, którzy obrażacie Polskę i Polaków, naszych bohaterów, czujecie > się pewni będąc ukryci pod nickami. Uważajcie, taki posiadacz > świńskiego ryja i plastykowego penisa czuć się już tak pewnie nie > może. Ludzie pamiętają. Ty szmaciarzu, który obrażasz na tym forum wszystkich, którzy nie podzielają twoich chorych wizji, nie miałeś odwagi skorzystać z okazji do osobistego spotkania. Jesteś malutkim, tchórzliwym kundlem ukrytym za nickiem, szczekającym tu żałośnie cieniutkim głosikiem. Wypad Nasz Szmatławiec albo Frondę. Odpowiedz Link Zgłoś
elan13 Re: no i jak empi? 15.04.10, 12:01 wampir-wampir napisał: > Ty szmaciarzu, który obrażasz na tym forum wszystkich, którzy nie > podzielają twoich chorych wizji, nie miałeś odwagi skorzystać z > okazji do osobistego spotkania. Jesteś malutkim, tchórzliwym > kundlem ukrytym za nickiem, szczekającym tu żałośnie cieniutkim > głosikiem. Wypad Nasz Szmatławiec albo Frondę. > I po co się cioto wtrącasz w naszą dyskusję. Już ci mówiłem, że z przyjemnością bym cię uspokoił, ale przetrącę kundla, a będę odpowiadać jak za człowieka. Nie opłaca się. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: no i jak empi? 15.04.10, 12:27 elan13 napisał: > I po co się cioto wtrącasz w naszą dyskusję. Już ci mówiłem, że z > przyjemnością bym cię uspokoił, ale przetrącę kundla, a będę > odpowiadać jak za człowieka. Nie opłaca się. Nikogo nie przetrącisz żałosny kurduplu impotencie, lekki kopniak wystarczy by cię na zawsze uciszyć. I dobbrze o tym wiesz, dlatego się tak kulisz za tym swoim nickiem. Dyskusja? Z takim szmaciarzem... Nie ośmieszaj się amatorze drewnianych laleczek. Ze śmieciami się nie dyskutuje. Śmieci się wyrzuca. Li tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:35 Nikomu na Czerskiej głowa nie spadnie. Pogrzeb pary prezydenckiej odbędzie się na Wawelu, w niedzielę o 14 -potwierdził RMF FM prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. www.rmf24.pl/fakty/polska/news-pogrzeb-pary-prezydenckiej-odbedzie-sie-na-wawelu,nId,272456 Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:43 ...No to po żałobie. Wracamy do kłócenia, judzenia dzielenia na "my", "wy", "oni" - słowem do kampanii wyborczej.:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 13.04.10, 13:51 Ciało marszalka Pilsudskiego z oporami (Kk)pochowano na Wawelu. Wielu Polakow bylo przeciw. Mam obawy, ze decyzja rodziny L.Kaczynskiego (wiemy,o kim konkretnie mowa)stworzy w kraju nowe barykady. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 13:52 Taka skromna dygresja: Jaroslaw wbil ostatni gwozdz do trumny... Tak doslownie jak i w przenosni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hinorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 15:17 Gość portalu: JB napisał(a): > Ciało marszalka Pilsudskiego z oporami (Kk)pochowano na Wawelu. > Wielu Polakow bylo przeciw. Dobrze, że przypomniała Pani ten fakt. Może należałoby jeszcze tylko wyjaśnić, że część przeciwników chowania Piłsudskiego na Wawelu wymieniała jako powód jego - delikatnie mówiąc - niejednoznaczność religijną (przez wiele lat był ateistą, a katolicyzm przyjął niejako z konieczności, aby móc wziąć ślub kościelny), inni natomiast podnosili kwestię zamachu majowego, który formalnie był zbrodnią stanu zagrożoną w ówczesnym kodeksie karnym karą śmierci. To, że nikt nigdy nie pociągnął Piłsudskiego do odpowiedzialności nie znaczy, że samego zamchu stanu i zarazem ciężkiego przestępstwa nie było. W przypadku Prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego Małżonki podobnych zastrzeżeń nie ma, więc krytycy decyzji o pochówku na Wawelu powinni jawnie wyłożyć swoje argumenty. Kłopot w tym, że w obliczu tragicznej śmierci i jej majestatu, trudno jest oponować w sprawie pochówku nie narażając się na zarzuty bezczeszczenia pamięci, siania nienawiści nawet po śmierci ofiary itp. Choć z drugiej strony nawet najwięksi apologeci Pana Prezydenta Lecha Kaczyńskiego muszą mieć świadomość, że gdyby zmarł on śmiercią naturalną, jego pochówek na Wawelu nie byłby nawet brany pod uwagę. Ja, osobiście, mam do tego stosunek tzw. filozoficzny. Po pierwsze nie przeceniałabym faktu pochówku na Wawelu w ogóle. Wszystko jest względne - splendory, zaszczyty, chwała, także krytpty wawelskie, które w obliczu ostetecznego losu gatunku ludzkiego i planety Ziemia są mało znaczącym epizodem. Po drugie zaś ewentualny pochówek pary prezydenckiej na Wawelu potraktowałabym jako swojego rodzaju rekompensatę - mieli nieszczęście zginąć nagle i tragicznie, niech więc mają zaszczyt spocząć w miejscu szczególnie godnym. Jako ofiara bezprecedensowej w nowożytnych dziejach katastrofy państwowej, swoje miejsce w historii Prezydent Kaczyński ma tak czy owak. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 15:36 Honorata napisala: [...] W przypadku Prezydenta Lecha Kaczyńskiego i jego Małżonki podobnych zastrzeżeń nie ma [...] Owszem, ale sa rowniez zasady moralne. Moj profesor zwykl mawiac Znaj proporcja mocium panie... Stawianie, poprzez pochowek na wawelu, LK na rowni z pozostalymi lokatorami krypty wawelskiej jest co najmniej niewlasciwe. Juz to przez obnizanie splendoru obecnych, juz to poprzez gloryfikacje prezydenta. W tym temacie popieram Docka! Ta baranina narodowa, owczy ped martyrologiczny musi miec swoje granice. Daleki jestem od zachwytow i piania peanow pochwalnych. Staram sie raczej jedynie uszanowac tragedie WSZYSTKICH tragicznie zmarlych. W danych cyrkumstansjach raczej widze czarny scenariusz gloryfikacji: LK to wybitny patriota, w mlodosci wybitny aktor i piosenkarz, zbawca narodu i pamieci pomordowanych, a polska historia juz nie bedzie sie toczyc dalej po tak niepowetowanej stracie. Kazde miasto bedzie mialo ulice nazwana jego imieniem a te ratusze, ktore nie opra sie tej tendencji zostana natychmiast ochrzczone komuchami i ubekami oraz wyklete od czci i wiary. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 15:45 A jak już uważamy takie rekompensowanie doznanych od wrednych rodaków przykrości za słuszne, to proponuję podobnym pochówkiem oraz nomenklaturą uliczną uczcić pamięć Przemysława Edgara. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 17:22 Aniele Boży Stróżu ich Ty zawsze przy nich stój rano, we dnie w dzien i w nocy Bądz im zawsze ku pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Tragedia narodowa 13.04.10, 17:23 rano, wieczor we dnie w nocy... Ech malpa, malpa... taki zagorzaly katolik a taka plama... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Do malpy IP: *.lublin.mm.pl 13.04.10, 19:56 poprawiam,bo, malpa, robisz blad - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: od malpy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 20:24 dziękuję ci empi za ten watek przepraszam,ze cie mie doceniałem i byłem często niesprawiedliwy zaimponowałes mi swoją rozwagą, szacunkiem dla innych Aniele Boży Strózu nasz wiem ,że nas znasz bedziesz z nami , w dzień i w nocy świtem, we dnie, o północy zawsze z nami, ku pomocy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 20:21 A tak w ogóle to ten apel do anioła-stróża chyba lekko spóźniony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 13.04.10, 20:50 W TVN24 pokazano manifestacje w Krakowie przeciwko pochówkowi na Wawelu. Sami młodzi...Chcą widziec Dziwisza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g osc z poznania Re: Tragedia narodowa IP: *.icpnet.pl 13.04.10, 20:55 Panie Palikot bardzo pana prosze aby pan w sejmie przeprosil pana prezydenta L.Kaczynskiego -przeprosiny zlozyc Jaroslawi Kaczynskiemu w tedy wiele ludzi panu wybaczy- mieszkaniec -Poznania z korzeniami Lubelskimi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 00:53 Szkoda, że z korzeniami ale bez słownika ortograficznego. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Tragedia narodowa 14.04.10, 07:46 Niech Jaruś do spółki z czarną Mafią przeprosi Polskę i Polaków za judzenie, skłócanie, dzielenie i bezczeszczenie narodowych sanktuariów w imię brudnych, politycznych gierek. Nie chcę więcej uczestniczyć w tej ponurej farsie, zwanej "żałobą narodową". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PJ Na śmierć prezydenta Kaczyńskiego IP: 89.167.25.* 14.04.10, 08:04 Prawdę mając na ustach, a kłamstwo w kieszeni Będąc zgodnie ze stadem, z rozumem w konflikcie Dzisiaj lekko pobledli i trochę strapieni Jeśli chcecie coś zrobić, to przynajmniej milczcie! Nie potrzeba łez waszych, komlementów spóźnionych Waszej czerni, powagi, szkoda słów, nie ma co Dzisiaj chcemy zapomnieć wszystkie wasze androny Wasze żarty i kpiny wylewane przez szkło. Bo pamięta poeta,zapamięta też naród Wasze jady sączone bez ustanku, dzień w dzień Bez szacunku dla funkcji, dla symbolu,sztandaru... Karlejecie pętaki, rośnie zaś Jego cień. Od Okęcia przez centrum, tętnicami Warszawy, Alejami, Miodową, Krakowskim Przedmieściem Idzie kondukt żałobny, taki skromny, choć krwawy. A kraj czuje - Prezydent znowu jest w swoim mieście. Jego wielkość doceni lud w mądrości zbiorowej. Nie potrzeba milczenia mącić fałszu mdłą nutą. Na kolana łajdaki, sypać popiół na głowę! Dziś możecie Go uczcić tylko wstydu minutą! /M. Wolski/ Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Na śmierć prezydenta Kaczyńskiego 14.04.10, 09:02 Taaaaaa! Kondukt skromny i krwawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Na śmierć prezydenta Kaczyńskiego IP: *.static.vip-net.pl 14.04.10, 10:45 Prawda, prawda, po trzykroć prawda! Ze swej strony polecam tekst z <frondy> i <salonu24>: fronda.pl/menda/blog/kondukt_zalobny Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Na śmierć prezydenta Kaczyńskiego 14.04.10, 11:31 Kiedy i gdzie można będzie kupić relikwie tego Świętego Męczennika? Gość portalu: Ursus napisał(a): > Prawda, prawda, po trzykroć prawda! > Ze swej strony polecam tekst z <frondy> i <salonu24>: > fronda.pl/menda/blog/kondukt_zalobny > Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Re: Na śmierć prezydenta Kaczyńskiego IP: *.static.vip-net.pl 14.04.10, 12:11 "...Kiedy i gdzie można będzie kupić relikwie tego Świętego Męczennika?..." 1. Nic mi nie wiadomo aby miał być wszczęty przez Watykan proces beatyfikacyjny czy kanonizacyjny... 2. Nawet gdyby tak było (choć nie sądzę), to procedury trwają zwykle kilkadziesiąt lat. 3. Relikwii się nie kupuje. Tak samo zresztą jak nie da się kupić kultury osobistej czy taktu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Re: Na śmierć prezydenta Kaczyńskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 11:14 Kolejna erupcja talentu pana Marcina Podnóżek-Wolskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Na śmierć prezydenta Kaczyńskiego IP: *.lublin.mm.pl 14.04.10, 12:34 Ten cały Wolski to juz klasyk?Ale sie porobilo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Znalazlam w wypowiedziach na blogu Passenta IP: *.lublin.mm.pl 14.04.10, 15:52 Obserwuje z niepokojem, co dzieje sie na polskich ulicach. W polskich mediach i tym bardziej - w polskich glowach. Czy naprawde wszyscy zapomnieli, ze sp. Lech Kaczynski nie byl - w poszechnej opinii przeciez - dobrym prezydentem? Byl Prezydentem, ktory stracil kilkadziesiat procent poparcia w przeciagu kilku lat, Prezydentem na ktorego “wymiane” czekalo bodajze 80% spoleczenstwa?… Nie mam nic przeciwko oddawaniu holdu urzedowi i powadze RP. Jednakze psychoza uwielbienia, ktora czyni z p. Lecha Kaczynskiego Bohatera Narodowego nijak sie ma do Jego dzialalnosci politycznej - zacietej, zajadlej i nieprzychylnej wszelkim zmianom. Szanujmy Pana Prezydenta jako czlowieka - Polaka. Jego i 95 innych osob, ktore odeszly. Wawel jednak pozostawmy prawdziwym bohaterom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy666 Re: Znalazlam w wypowiedziach na blogu Passenta IP: *.chello.pl 14.04.10, 16:08 Myślę, że Pan Passent zdaje sobie sprawę, iż Wawel wybrały NAJWYŻSZE władze państwowe. Kupczenie resztkami ciał, to dla Dziwisza chleb powszedni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Re: Znalazlam w wypowiedziach na blogu Passenta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.10, 21:21 Czy Wawel jest prywatną własnością pana Dziwisza albo własnością Watykanu żeby pan Dziwisz rozporządzał nim jak swoim ogródkiem? Wawel to własność całego narodu i tylko narod - jako suweren - powinien móc rozporządzać kryptami pod Kaplicą Zygmuntowską. Kaplicę tę zbudował polski król, a nie Kościół Katolicki i rację ma biskup Pieronek, że w sprawie pochówku pary prezydenckiej trzeba by przeprowadzić społeczne konsultacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj Miałeś rację empi, niestety IP: 89.167.25.* 14.04.10, 21:58 Apelując o umiar sądów wobec takiej tragedii. Ale, pojawili się ci co zawsze opluwali Kaczyńskiego, bluzgali i wysyłali go na odwyk i nie tylko. Żeby chociaż trochę odpoczęli, pomilczeli; przynajmniej w czasie żałoby. Gdzie tam. Na czele red. barska, tajnos, aaa i reszta zgrai. Prymitywizm wypowiedzi, żenuje. Zastanawiam się czasem czytając te żałosne i prymitywne posty; dlaczego to robią? Czy dlatego ich kręci, że "drukują", czy to jest rekompensata za nieudany żywot, czy robią to służbowo? I na koniec jeszcze. Część zgrai oprotestowuje Wawel, a zupełnie im jakby nie przeszkadza, że jedna opcja bierze absolutnie wszystko. Wszystko. Moim zdaniem jest to b. groźne, taka monopolizacja władzy, ale widać to nie jest ważne. I jeszcze. Gdyby bosman, który - a jakże - pojawił się na watku znał trochę literaturę, to by wiedział, że wiersz Wolskiego (pomysł, rytm, niektóre słowa)nawiązuje do Tuwimowskiego "Pogrzeb prezydenta Narutowicza". Też pewnie grafomana. A ludzie stoją przed Pałacem nawet 8 godz. by oddać hołd prez. Kaczyńskiemu i jego żonie. Przyjeżdżają z odległych stron, stoją na deszczu. Bo wiedzą, że odszedł ktoś kto był ważny w ich życiu i w Polsce. Ktoś na kogo można było liczyć; że się nie sprzeda, że nie można go kupić, że na polityce się nie dorobił. I tak 1977 roku - przez tyle lat. To dobrze, że tacy ludzie byli, że jeszcze są wsród nas. Tak jak Jarosław Kaczyński. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H. Re: Miałeś rację empi, niestety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 00:22 1. Nadużywasz argumentacji kłamiąc. Gdzie niby w tym wątku masz te sugerowane bluzgi, opluwanie itd? 2. Obrażasz innych nazywając ich zgrają bez żaadnego uzasadnienia. Przypisujesz im prymitywizm nie podając żadnego przykładu tego "prymitywizmu". 3. Wdajesz się w dywagacje polityczne prowokując polemikę na tematy nie związane z przedmiotem tego wątku (jedna opcja bierze wszystko, monopolizacja władzy itd) 4. Pisząc pod moim postem polemizujesz z innymi osobami,na tematy, których nie poruszałam (wiersz Wolskiego). 5. Używasz argumentacji demagogicznej; kilka tysięcy ludzi stojących przed pałacem prezydenckim to jeszcze nie 40 mln naród, a ponadto oddanie czci zmarłemu Prezydentowi nie jest równoznaczne z popieraniem idei pochówku na Wawelu. Ja również poszłabym (gdybym mieszkała w Warszawie) do pałacu pokłonić się przed trumnami , co nie znaczy że uważam pomysł z Wawelem za trafny. 6. Używasz wątku poświęconego śmierci Prezydenta RP do uprawiania apologetyki Jarosłwa Kaczyńskiego i jego partii. 7. Nie masz racji i nie masz wstydu - powołujesz się na apel zawarty w poście otwierającym wątek, a sam naruszasz ten apel w sposób rażący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursus Masz rację <pj> IP: *.static.vip-net.pl 16.04.10, 10:56 Trudno się z Tobą nie zgodzić, ale nie łudź się - nawet porażająca logika Twojej wypowiedzi do niektórych nie trafi nigdy. Dlaczego..? Odpowiedź dała Barska, w tym wątku: "...Obserwuje z niepokojem, co dzieje sie na polskich ulicach..." Oni się boją tych niekończących się tłumów: efekty kilku lat wytężonej pracy nad prezydenckim "wizerunkiem", wydawałoby się, że uwieńczone pełnym sukcesem, zdają się przybierać zupełnie "niepożądany" obrót. Są bardzo sfrustrowani, więc reagują agresją. Nikt ich nie nauczył, że można inaczej... Żadnej głębszej refleksji, żadnego żalu, o uderzeniu się we własne piersi nie wspominając... Pierwszego dnia tragedii musieli się czuć bardzo nieszczęśliwi. Nie, nie ze względu na wypadek. Głupio im było zwyczajnie funkcjonować na forum na swoim normalnym poziomie. Potem zaczęło się wzajemne "nakręcanie". Obcy ludzie z innych krajów są głęboko poruszeni sposobem w jaki Polacy żegnają prezydencką parę. Ale nie oni... Jak sądzę, w najbliższym czasie, należy spodziewać się wzmożonych ataków na tragicznie zmarłego Prezydenta, jego brata, Kościół, PIS, jak również każdego kto nie zgadza się z ich wizją świata. Dla mnie prywatnie największym rozczarowaniem jest postawa <_aaa_>, która swoją aktywnością definitywnie ulokowała się w centrum najbardziej prymitywnej i agresywnej grupy funkcjonującej na tym forum. Kolejne rozczarowanie (niestety nie pierwsze) to <empi>... Nawiązanie do śmierci prof. Geremka w poetyce pointy starego kawału: "a wy to Murzynów męczycie..." Pamiętam tą dyskusję: zupełnie inna postać, całkowicie odmiennie traktowana w mediach, zupełnie inne okoliczności, inna skala, ale jedna rzecz jest wspólna-stronnicy profesora, a więc, mówiąc skrótowo, antagoniści PISu, od początku zaczęli prowokować innych forumowiczów. W niektórych przypadkach okazało się to być skuteczne. Pamiętam jeszcze inna dyskusję - po śmierci M. Kuronia... Moje wpisy były seryjnie usuwane, chociaż w żadnym z nich nie naruszyłem netykiety, ani nie przekroczyłem granic dobrego smaku. Ba, nigdy się do nich nawet nie zbliżyłem. Jakże skrajnie odmienną, nad wyraz "tolerancyjną", postawę wykazuje moderator obecnie, wobec "swoich"... Pozdrawiam PS. Kto chce, niech rzuci okiem www.youtube.com/watch?v=JfDEAjoo1f4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy666 Re: Znalazlam w wypowiedziach na blogu Passenta IP: *.chello.pl 15.04.10, 12:43 Czyżby pan Pieronek poszukiwał pozytywnej popularności? Dobrze wie, że społecznych konsultacji nie będzie. Co najwyżej, to polemika. Zresztą motłoch, nie ma głosu w podejmowaniu intratnych dla "władzy" decyzji. Dla zachłanności, nie liczą się ani żywi, ani martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy666 Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 14.04.10, 17:09 Zapomniałeś o Tusku i reszcie, oni też są "za pan brat" z czarnymi hienami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g osc Re: Tragedia narodowa IP: *.icpnet.pl 14.04.10, 16:26 To jest tragedia Narodowa wygineli patrioci zostali w rzadzie kibole z Gdanska Bydgoszy Wawy Poznania czy Wrocka rzadzacy Polakami czyli kogo ograc komu zabrac fundusze najlepiej z bieednego regionu,a jak zapytaja dlaczego bo my jestesmy WADZO i nasze miasta organizuja Euro 2012 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Wajda na nie IP: *.lublin.mm.pl 14.04.10, 16:30 Reżyser Andrzej Wajda zaprotestował przeciw decyzji o pochowaniu prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego i jego żony Marii na Wawelu. Jest to jego zdaniem "wysoce niefortunna decyzja". "Decyzja ta wywołuje poważne protesty i może spowodować najgłębsze od odzyskania niepodległości w 1989 roku podziały polskiego społeczeństwa" - napisał Wajda w liście przesłanym w środę do "Gazety Wyborczej". Pod listem podpisała się także żona reżysera, Krystyna Zachwatowicz Wajda. "Najwyższe nasze zdumienie wywołała decyzja pochowania prezydenta Lecha Kaczyńskiego z żoną na Wawelu" - napisał Andrzej Wajda. Jak ocenił, "prezydent Lech Kaczyński był dobrym, skromnym człowiekiem, ale nie ma żadnych przyczyn, dla jakich miałby spocząć na Wawelu wśród Królów Polski, obok Marszałka Józefa Piłsudskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy666 Re: Wajda na nie IP: *.chello.pl 14.04.10, 17:21 Wajda może sobie pisać protesty, ale na "Berdyczów". W Krakowie i RP rządzi Dziwisz i zaplecze. Liczy się władza nad plebsem i kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m1337 Re: Wajda na nie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 10:23 Purpuraci tacy jak Dziwisz do upadlego beda sie wdzieczyc Kaczynskiem za tyle kasy ,za majatki ziemskie i wszelkie przywileje ostatnich lat.W wiekszosci byly to podarki gratis lub za bardzo drobne zlotowki.Wartosc ta jest dziesiatki razy wieksza od wykazywanej i jak tu sie Wawelem nie wdzieczyc.......FE OCHYDA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy666 Re: Wajda na nie IP: *.chello.pl 15.04.10, 11:30 Wawel, to nie jest wdzięczność za ustawiczne oddawanie władzy episkopatowi, to ohydna inwestycja na osiągnięcie potężnych zysków politycznych i finansowych. Nasz kochany Wawel będzie poniżony do roli specyficznego teatru, w którym już dziś bilet kosztuje 10-15 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Honorata Re: Tragedia narodowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 13:21 No i proszę, mamy wreszcie pełnokrwisty wątek, jak przystało na to forum, z bluzgami, inwektywami, groźbami fizycznej rozprawy. Czy o to chodziło, Panie empi? Jakiś czas temu proponowałam zamknioęcie tego wątku i przeniesienie go do archiwum ponieważ nie osiągnął on zamierzonego celu, a przeciwnie - stał się (jak zwykle zresztą) pretekstem do kłótni, awantur i niewybrednych ataków personalnych. Widać jednak moja siła perswazji jest zbyt mała aby - oczywiste skądinąd - spostrzeżenia i argumenty dotarły do dysponenta(-ów) forum. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Tragedia narodowa 15.04.10, 14:36 Już Ci raz pisałem, to nie jest wątek kondolencyjny, tylko apel. W portalu Gazeta.pl jest wątek kondolencyjny, wpisy tam przed publikacją muszą być akceptowane przez moderatora. Tu zaś wiele zależy od samych forumowiczów. Tym sposobem, w tym czasie należałoby zamknąć wszystkie fora, w telewizji i radiu żadnego żywego słowa, same marsze żałobne a w całej Polsce wprowadzić należałoby stan wyjątkowy z nakazem milczenia. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj Miałeś rację empi, niestety. IP: 89.167.25.* 15.04.10, 18:52 To co H wypisujesz pod moim adresem; to jest smutne i niegodziwe, nie mówiąc, ze nieprawdziwe. Zgodzę się z jednym; rzeczywiście nie powinienem użyć określenia "zgraja", bo czas żałoby, ale np. stado. Za to przepraszam, bo mnie stać na to. Co do meritum. Na tym wątku zamieściłem 4 (słownie) cztery posty, z czego jeden wiersz. Otóż moje oburzenie wywołał taki oto fakt, że ludzie, którzy do niedawna na tym forum lżyli i wyśmiewali prez. Kaczyńskiego; znowu pojawili się, bez zażenowania jęli pisać jakby nigdy nic. Jedynie ruda małpa poczuła coś w rodzaju niepokoju. Jeżeli nie wiesz o czym piszę to kliknij w:szukaj, hasło: prezydent Kaczyński. Zobaczysz co ci ludzie wcześniej pisali. Pytasz, gdzie tu prymitywizm na tym wątku. A, czy przeczytałaś wypociny aaa, tajnosa i jeszcze kilku. A, czy tego gościa, który "pytał" o relikwie LK, ponieważ natychmiast chciał je zakupić? Pan Dziwisz, ale bp Pieronek; to twoje określenia. Czy naprawdę nie czytasz nawet tego co napisałaś/łeś sam/a. Nie będę tego ciągnął, ale te ordynarne wypowiedzi o Jarku, którego uprzedził jego brat. Naprawdę tego nie widzisz. Może czytasz inne forum. Co do Wawelu to dyskusja zastępcza; decyzję podjął kard. (wg ciebie pan) Dziwisz i sprawa jest zamknięta. Można oczywiście (i chyba trzeba)do tego wrócić, ale nie w czas żałoby. Ponoć wiersz "napisałem" pod twoim postem? Doprawdy nie wiem o co ci chodzi. I na koniec> Skąd ta liczba 40 tys., nie 20, albo 200 tys. Liczyłaś/łeś? Czy naprawde nie widdzisz tych tłumów porzed pałacem? W moich postach ani razu nie wymieniłem PiS, a Jarosława K. tylko raz w kontekście zmarłego brata. A przecież pojawiał się w kilku "wypowiedziach". Przeczytaj. Jest czas żałoby; czas refleksji; naprawde nie chodzi o to by wszyscy chwalili zmarłego prezydenta, bo przecież był politykiem, podlegał ocenie. A dzisiaj trzeba refleksji, wyciszenia, modlitwy. I to dedykuję tobie. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Miałeś rację empi, niestety. 15.04.10, 19:03 dlaczego się tylu rzeczom dziwisz? Wpisz w forumową szukajkę hasło Geremek i zobaczysz co wtedy pisało wielu dzisiejszych czcicieli swiętej pamięci zmarłych, jakie sygnaturki sobie z tego tytułu zamieszczali. Podobni katolicy potrafili zbeszcześcić atmosferę uroczystości żałobnej. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Miałeś rację empi, niestety. IP: *.opera-mini.net 15.04.10, 19:28 Ja sobie dzis poczytalem wypociny krasnodebskiego,wolskiego itp..no i zal mi ich-nie gardze nimi jak napisal krasnodebski o tych ktorzy mysla inaczej niz on-mnie ich tylko zal.smiac mi sie chce jak wyobraze sobie jakby w tym samolocie zginal tez walesa?co by napisali?jakie swinstwa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hoacyn Re: Tragedia narodowa IP: 81.219.240.* 15.04.10, 19:47 > W obliczu wielkiej tragedii narodowej Polski zwracam się z apelem o > godne jej uszanowanie na forum. Do części twojej forumowej gminy podobne apele najwyraźniej nie docierają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Tragedia narodowa IP: *.opera-mini.net 15.04.10, 20:02 Jesli o mnie chodzi-tez uwazam ze nie uszanowano wielkiej narodowej tragedii wybierajac Wawel na miejsce pochowku.hanba!wstyd! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy666 Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 15.04.10, 20:59 Publiczna TV emituje klipy z L.Kaczyńskim, w zestawieniu z "Pieśnią o małym rycerzu". Nic to, Pan Wołodyjowski to postać fikcyjna, ale Sienkiewicz na bank w grobie się przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Tragedia narodowa IP: *.lublin.mm.pl 15.04.10, 23:13 TVPiS na kilku kanałach juz prowadzi kampanie wyborcza "po trupach"(dosłownie). To jest wstrętne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buddy666 Re: Tragedia narodowa IP: *.chello.pl 16.04.10, 00:58 Tvn24-Prawdopodobnie kandydatem PiS na prezydenta został Jarosław Kaczyński. Ki czort nimi manipuluje ? Może ten, co ogon ukrywa pod sutanną ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Grzech pychy - z blogu p. Kopffa IP: *.lublin.mm.pl 16.04.10, 11:01 Po wydarzeniach soboty długo zbierałem się w sobie, zanim zasiadłem przed klawiaturą komputera w krynickiej internetowej kawiarence. W przeddzień feralnej daty przyjechałem z Danusią do tego kurortu, gdzie od wielu lat stoi pamiątka po moich przodkach - pensjonat "Wisła". Liczyliśmy na pogodę , dobre samopoczucie i chwilę wytchnienia - wszystko to stało sie nieaktualne. W strugach deszczu, w oparach mgly i w potoku fatalnych wiadomości człowiek znajduje odpowiedni nastrój do przemyśleń, które w codziennym zabieganiu odpędza od siebie. Śmierć, choroba, przemijanie -owszem, tak, ale przecież mnie to nie dotyczy. Ja się dobrze czuję, dożyję stu lat , a może więcej i jeśli już umrę, to na pewno zdrowy. A więc -mogę dalej żyć w nieporządku: nie spisywać testamentów, nie kończyć waśni rodzinnych, odkładać na przyszłość sprawy do załatwienia, bo ja przecież mam jeszcze tyle czasu! Takie postępowanie to znak, że popadam w grzech pychy. Jest to grzech śmiertelny, choć pozornie malo szkodliwy. Cechuje on ludzi nadmiernie pewnych siebie - a dotyka tych, ktorzy tej pewności nabrali odnosząc życiowe sukcesy. Skoczyłem daleko -skoczę jeszcze dalej, jechałem 180 na godzinę -pojadę jeszcze szybciej, wygralem w turnieju bokserskim- będę mistrzem świata - tak myślą sportowcy tłumacząc się potrzebą ekstremalnych doznań i zwiększonym dopływem adrenaliny. -Co mi się może stać? - lekceważenie niebezpieczeństwa to ich chleb codzienny. Najgorzej jest jednak z politykami. -Wybrali mnie, to znaczy ,że jestem najmądrzejszy, najpiękniejszy, naj, naj, naj, bo przecież opinia publiczna się nie myli. A zatem wszystko mi wolno! Tu pycha zbiera największe i wcale nie w przenośni - śmiertelne żniwo. Nie wszystko bowiem wolno! Nawet największe przymioty czlowieka nie spowodują zmian praw fizyki. Nie trzeba było lądować we mgle, Panie Prezydencie! Na pychę, i jej córkę -głupotę nawet Bóg, który tyle razy Panu pomagał -nie ma rady. Śmiem wysnuć podejrzenie, że przyczyną tragedii w Smoleńsku -była pycha! Mnie się uda - pomyślał być może pilot. -Musi pan wylądować -nakazał być może prezydent, przeświadczony o swym wyjątkowym statusie. -Panie,zmiłuj się nad nami -pomyśleli w ostatniej chwili swego życia pasażerowie. Dziś od paru dni leją się łzy, wznoszone są modły, grają żałobne marsze, a czarno odziani telewizyjni dostawcy wiadomości mają wreszcie temat do prezentowania tzw. ludzkich twarzy przez osoby, których dotąd nie podejrzewaliśmy o ich posiadanie. A o prawdziwej sprawczyni nieszczęścia- głupocie- mówi się mało lub wcale. Trzeba jakoś przetrzymać falę, która oprócz opisów dramatu przyniosła nam też pleniącą się histerię połączoną z nieodłączną hipokryzją. Wkrótce nasze życie publiczne wróci do normy, która z mego /obecnie krynickiego/ obserwatorium wydaje się coraz bardziej nienormalna. I choć wszystko ma być już nie tak samo - pewnie będzie tak samo, albo jeszcze gorzej. Proszę jednak zwolnić mnie od wieszczenia -gdyż niestety to się sprawdza! Zwłaszcza, że złe zdarzenia są łatwiejsze do przewidywania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malpa Re: Grzech pychy - z blogu p. Kopffa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.10, 11:18 jaznorzyca idz , pooglądaj te mgły dostałas rozwolnienia? od rana do wieczora klepiesz bzdury w klawiature dobrze mowili kiedys "a ty głupi kacapie" co ty chcesz? no co ty chcesz? i to wirtalnie! szlaejka jedna ! Odpowiedz Link Zgłoś