Dodaj do ulubionych

Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na co ...

21.05.10, 08:36
Czytanie boli? Numer infolinii Ryanair "0703 703007 - Linia polskojęzyczna -
4.88 PLN/min". Nie wiem, jak w Ryanair, ale być może podobnie jak w Wizzair
zmiana rezerwacji po locie odwołanym z powodu pyłów była możliwa za darmo
przez internet. Latam niemało tanimi liniami i wiem, że liczą za różne rzeczy
(dokonanie rezerwacji, bagaż, pierwszeństwo wejścia itd.), ale nie odniosłem
nigdy wrażenia, że coś jest ukryte. Póki całość wychodzi mi np. dwukronie
taniej niż we wspomnianym LOT, wiem, na co się decyduję.
Obserwuj wątek
    • yavorius Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na co ... 21.05.10, 08:41
      Bidulka nie odczytała i kwili. Na drugi raz bidulka przebukuje sobie
      bilet przez internet.
      • Gość: mtf Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c IP: *.pz1-nat.espol.com.pl 21.05.10, 11:45
        Nie można przebukować biletu przez Internet baranie...
        • yavorius Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c 21.05.10, 12:52
          Można baranie, bo to zrobiłem.
        • xfish Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c 21.05.10, 12:55
          Gość portalu: mtf napisał(a):

> Nie można przebukować biletu przez Internet baranie...

Mozna, a kto wyszedl na barana niech inni ocenia
        • Gość: amnesia Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 13:17
          W momencie gdy lot jest odwołany, bilet można przebookować przez internet za
          pomocą podanego zazwyczaj w newsach/przesłanym mailu informacyjnym linku.
    • yavorius Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c 21.05.10, 08:42
      > Nie wiem, jak w Ryanair, ale być może podobnie jak w Wizzair
      > zmiana rezerwacji po locie odwołanym z powodu pyłów była możliwa
      > za darmo przez internet.

Dokładnie tak było. Przez internet można było również złożyć wniosek
      o zwrot pieniędzy za bilet.
    • quikro Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c 21.05.10, 08:52
      ktos chyba nie doczytal do konca, bo jest jeszcze opcja zeby zaplacic 2.06 PLN/min tylko trzeba sie umiec dogadac po ENG,

0703 303033 - Linia anglojęzyczna - 2.06 PLN/min
      Koszt połączenia z telefonu komórkowego lub innych sieci może być wyższy. Linia czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:45 CET. Linia nieczynna w sobotę i niedzielę.

0703 703007 - Linia polskojęzyczna - 4.88 PLN/min
      Koszt połączenia z telefonów komórkowych oraz stacjonarnych może się różnić w zależnosci od operatora.
      Linia czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:45 CET. Linia nieczynna w niedzielę.
      • fc_pl Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c 21.05.10, 09:22
        > Linia czynna od poniedziałku do piątku w godzinach 9:00 - 17:45
        > CET. Linia nieczynna w niedzielę.

A co z sobotą?
    • gosc30wawa Tanie lnie są droższa od zwykłych. 21.05.10, 09:00
      Kto jeszcze lata tanimi liniami. Chyba jacyś nieuświadomieni i
      naiwni dresiarze. Jak ostatnio kupowałem bilet do Londynu i
      spowrotem to taniej wyszło w zwykłych liniach. W jedną strone lece
      British Airways a w druga LOT-em i zapłaciłem za całość 580 zł a np.
      w Wizzair chcieli za bilet w tym samym terminie około 900 zł. Poza
      tym w Wizzair jakbym chciał troszke wiekszy bagaż to musiałbym robić
      różne dopłaty a w zwykłych liniach za taki bagaż jak ja chcę nic nie
      muszę dopłacać.
      • Gość: majkelos Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.41.106.182.sub.mbb.three.co.uk 21.05.10, 09:15
        Lataja ludzie pracujacy, ktorzy musza poleciec tanio w okreslonym
        terminie/godzinach, a nie czekaja na super oferte LOTu.
        Co do Wizzair. Odprawa online: gratuluje kreatywnemu managerowi pomyslu
        mozliwosci wydrukowania karty na 7 dni przed wylotem. Na wakacjach latanie za
        kafejkami i drukarkami z pewnoscia urozmaici czas wolny. Gratuluje pomyslowosci,
        jeszcze raz! Uzyj tej bani metr nad dupa i pomysl, ze czlowiek zaplaci raz,
        nastepny raz bedzie unikal linii w rozowym kolorze. Przebukowanie biletu
        kosztuje 180/280 pln, nie jest za darmo. Obsluga w Warszawie - ponizej
        wszelkiego poziomu.
        • Gość: Jack Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 09:24
          Ktoś kto zabiera się za rezerwacje przez internet, powinien być zdolny
          do zamiany tej rezerwacji również online. Ponadto, na każdej stronie
          jest wyraźnie podana stawka za połączenia z infolinią.
          Pomimo ukrytych kosztów, dopłat za bagaż, nadbagaż, odprawę, odprawę
          online, zabookowanie biletu i drakońskich opłat z infolinię itd itp
          latanie tanimi liniami jest w dalszym ciągu znacznie tańsze niż LOTEM.
          • Gość: majkelos Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.41.106.182.sub.mbb.three.co.uk 21.05.10, 09:30
            Zamiana on-line kosztuje 180 pln
            • Gość: MajkelAndżelo Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.magma-net.pl 21.05.10, 11:29
              Nie w przypadku odwołania lotu, wtedy zmiana przez internet jest darmowa. W
              Wizzie jest też zwyczajny numer telefonu (do Warszawy) którego można użyć
              wyłącznie do przebookowania biletu, jeśli lot został odwołany lub zmieniona
              została godzina wylotu.
              • Gość: majkelos Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.plus.com 21.05.10, 12:36
                Zmiana nazwiska on-line kosztuje 180pln, uwazam, ze jest to duzo
                biorac pod uwage, ze robisz to samemu i koszta dla linii sa zerowe.
                Ktos to dobrze ujal: brak konkurencji na trasach do W-wy. Wczesniej
                latal BMI baby, norwegian i Easyjet. Teraz maja monopol i efekt
                wiadomy.
                Licze na lotnisko w Modlinie i Ryanaira. Mogliby takze usprawnic
                kolej Lodz - Warszawa. Polecialem do Lodzi Ryanem raz - pociag do
                Warszawy prawie 4 godziny (120km).
                • Gość: (.)(.) Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: 109.255.153.* 21.05.10, 14:08
                  podaj jedna tania linie ktora nie pobiera oplat za zmiany w
                  rezerwacji. jedna. albo rybki albo c... akwarium. np. a aer lingusie
                  za bilet dublin-krakow-dublin zaplacilem 100euro. ten sam bilet
                  moglbym kupic w taryfie flexi, z mozliwoscia zmiany rezerwacji,
                  wyborem miejsca i dodatkowym bagazem za... 400euro. policz sobie sam.

ps. twoj uwielbiany ryanair tez kasuje i to slono za zmiany w
                  rezerwacji
            • Gość: dopoma Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 12:35
              nie po tym jak wybuchł wulkan, wtedy było za darmo...
        • elpooho Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. 21.05.10, 09:36
          Taniej? Latam na trasie Londyn-Warszawa 2-3 razy w miesiącu, wylot w piątek,
          powrót w niedzielę. Przeciętne ceny: Wizzair 110 funtów, BA 160, LOT 300 - w
          Locie na tej trasie i w interesujących mnie terminach nie obowiązują żadne
          promocje :)
          Ale faktycznie, czasami (zwłaszcza za święta, Polskie czy Brytyjskie) BA jest
          tańszy niż Wizz.
          Co do zmiany rezerwacji - w Wizz można kupić opcję zmiany bez ograniczeń za 15
          funktów, opłata za bagaż jest jedna, niezależnie od jego ciężaru (15 euro za max
          32 kg), choć faktycznie u narodowych przewoźników nie trzeba za to płacić ekstra.

Poza tym określenie 'tanie linie' nijak ma się do rzeczywistości, zwykle różnica
          w cenie (przynajmniej tam, gdzie ja latam) nie jest zbyt duża.

A drogie infolinie mieli 'od zawsze' :)
          • Gość: amnesia Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 10:51
            Dlatego też "tanie linie lotnicze" jest czasami wyłącznie zabiegiem
            marketingowym. Bardziej poprawne jest "nisko - kosztowe linie lotnicze" (tzw.
            Low Cost Carrier) :-)
        • morane Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. 21.05.10, 18:48
          > Lataja ludzie pracujacy, ktorzy musza poleciec tanio w okreslonym
          > terminie/godzinach, a nie czekaja na super oferte LOTu.

No z tym to różnie bywa, akurat jestem takim pracującym, często latającym i na dodatek przeważnie kupuje bilety z jedno-dwu
          dniowym wyprzedzeniem. Właśnie kupiłem BA za £ 114,50 -
          Wizzair chciał za to samo £ 122,90 , LOT 998,56 PLN

W Wizzair wkurza mnie to, że pobierają opłatę za infolinię.
          Rozumiem że można pobrać opłatę za zmianę rezerwacji, bo
          to im zmienia obłożenie w samolocie, ale jak chcę zadzwonić
          żeby się coś dowiedzieć, np. czy lot się odbędzie, to też
          muszę płacić. Również żeby złożyć telefonicznie reklamację,
          trzeba zapłacić.
          Rozumiem, że jest to sposób na zmniejszenie ilości reklamacji,
          ale wolę firmy które robią to jakością obsługi.

Nie dalej jak miesiąc temu miałem z nimi lecieć do Londynu.
          Na stronie nie było żadnej informacji o odwołanym locie, ba,
          można było na niego rezerwować bilety, a na stronie lotniska
          Luton stało jak byk, że nie będą przyjmować samolotów,
          więc było wiadomo, że lot się nie odbędzie. Informacja na
          stronie Wizzair pojawiła się w dopiero późno w nocy.
          To jest wprowadzanie pasażerów w błąd.
          Ludzie rezerwowali na ten lot bilety, płacili za nie
          ( dość drogo, powyżej 1,2 tys zł w jedną stronę kosztowało )
          choć Wizzair wiedział doskonale że lot się
          nie odbędzie. Nie mógł się odbyć, jeśli lotnisko docelowe
          nie przyjmowało samolotów. Ale kaskę zgarnęli i będą teraz tygodniami oddawać tłumacząc się że dużo zgłoszeń.
          Mnie oddali po 2 tygodniach, czyli mieli 2 tygodniową
          nieoprocentowana pożyczkę.

• villamos Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. 21.05.10, 09:27
        Latają ci, którym w konkretnym wypadku, tam i Z POWROTEM :D, wychodzi taniej. Z mojego doświadczenia: Wawa - Barcelona w marcu, LOT około 10% drożej niż tanie linie, ale dużo lepiej czasowo. Wawa - Porto w czerwcu - najtaniej Lufthansa, tanie linie 25% drożej. Wawa - Cypr w październiku - najtaniej Blue Air, następny LOT 2,5x drożej! Ceny porównuję z wszystkimi opłatami, bagażem (dużym) itd.
        • Gość: amnesia Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 10:52
          hm... a jaki tani przewoźnik lata z Polski do Porto? Bo o ile dobrze rozumiem
          chodzi o loty bezpośrednie?
          • villamos Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. 21.05.10, 11:23
            O ile mi wiadomo, nikt nie lata bezpośrednio, do samego Porto lata choćby Easyjet i Ryanair. Ja oczywiście szukałem wszelkich kombinacji typu Wizzair do Londynu i Easyjet do Porto :), tak, by było w miarę niedrogo i do 10h całkowity czas lotu. Lufthansa ostatecznie miała dobrą przesiadkę we Frankfurcie (całkowity czas lotu około 6h), a tanie linie dużo mniej przyzwoite przesiadki (np. w Londynie). A dla porównania narodowy przewoźnik portugalski TAP latając przez Lizbonę, też przyzwoicie, był w tym czasie droższy o ponad 50% od Lufthansy.
            • Gość: amnesia Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 11:43
              Widzisz, a ja z Wrocławia za €7 doleciałem do Porto pod koniec stycznia.
              Oczywiście all included i wszystko na pokładzie Ryanair. Tylko jeden minus - noc
              na lotnisku w Alicante bo pierwszy odcinek był ostatnią operacją tego dnia.
      • esgiee A ja zapłaciłem 200 zł w 2 strony 21.05.10, 09:39
        i kto tu jest teraz frajerem bo w zasadzie nas nazwałeś? Do tego bagaż jakieś
        80zł kosztuje 15kg, podręczny do 10kg. Dodam, że dresu nie mam a latam tanimi
        liniami bo się opłaca.
        Tanie linie są tanie ale trzeba bilecik wcześniej kupić i najlepiej szukać okazji.
        • Gość: realrealista Re: klamiesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 10:00
          w tytule podajesz ze zaplaciles 200zl, a w tekscie juz wspomniales o
          dodtakowych 80 zl za bagaz. Podaj wszystkie koszty.
          • Gość: dopoma Re: klamiesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.10, 12:45
            120 zł za bilet Wrocław - Paryż, Paryż - Wrocław, bagaz podręczny, Wizzair
      • Gość: amnesia Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 10:49
        Zacznijmy od tego, że Wizz Air w Warszawie ma małą konkurencję i małą świadomość
        potencjalnych pasażerów o cenach u innych przewoźników. Dlatego ustawia sobie
        takie a nie inne stawki...
        W portach regionalnych, gdzie konkurencja jest na plecach (Wrocław, Gdańsk,
        Poznań) ceny już są dużo bardziej atrakcyjne :-)
        • villamos Re: Tanie lnie są droższa od zwykłych. 21.05.10, 11:24
          Święta prawda, ja wykorzystalem ostatnio nocleg u rodziny i leciałem sporo
          taniej z Katowic :)
    • janek_z_janek Jawna dyskryminacja Polaków .Koszt dla mówiących . 21.05.10, 09:27
      po angielsku 2.06zł a po polsku 4.88zł Tym ktoś powinien się zająć.
      www.ryanair.com/pl/pytania/numery-telefonow-kontaktowych
      • Gość: mm Re: Jawna dyskryminacja Polaków .Koszt dla mówiąc IP: *.acn.waw.pl 21.05.10, 11:09
        Bo w Wlk. Brytanii CHRONI sie konsumentow, a w Polsce niby sa
        urzedy ochrony konsumentow, ale realnie panstwo ma gdzies swoich
        obywateli. "Niech sie strzega i radza sobie sami". Jak w dzungli.

• Gość: viyo Re: Jawna dyskryminacja Polaków .Koszt dla mówiąc IP: *.icpnet.pl 01.07.10, 00:53
          Najśmieszniejsze jest to,że automat na polskiej infolinii w ryanair grzecznie i
          po polsku informuje,że rozmowa bedzie przeprowadzona w jezyku angielskim!!!!!
    • elpooho Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c 21.05.10, 09:28
      Wizzair możliwość darmowej zmiany rezerwacji przez internet uruchomił dopiero po
      bodajże 5 dniach. Wcześniej można było tylko złożyć wniosek o zwrot pieniędzy (w
      moim wypadku zwrócili po 2 tygodniach), na infolinię nie można było się w ogóle
      dodzwonić.
    • pis_to_pic Jest też drugi powód. 21.05.10, 10:10
      Większość klientów jest świadoma ceny połączenia, ogranicza czas rozmowy do
      niezbędnego minimum.
      Pojęcie tanie linie lotnicze powoli odchodzi do lamusa...
    • Gość: amnesia Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 10:46
      No dokładnie, kolejny artykuł z serii ktoś czegoś nie doczytał i przewoźnicy
      nisko - kosztowi są be.
      Ryanair przy praktycznie każdym odwołaniu na stronie internetowej udostępnia
      link do panelu, który pozwala na darmowe przebookowanie biletu na inny termin.
      Można też to zrobić na lotnisku w okienku pośrednika tej linii. Tylko wziąć
      należy pod uwagę fakt, że zazwyczaj takich okienek w PL jest maksimum 3, a jeśli
      nagle 150 osób przed nimi stanie, to procedura ta może trwaaaaać...
      U Wizz Air też niekoniecznie trzeba tyle płacić. Raz mi zmieniono termin lotu
      (nastąpiła zmiana w rozkładzie) i zostałem poinformowany o automatycznej zmianie
      via mail. Napisano że jeśli się zgadzam, mam kliknąć na przesłany link i koniec.
      Jeśli nie, jestem proszony o kontakt. I zadzwoniłem do biura w Wawie na telefon
      stacjonarny. Tam przebookowano na inną trasę i inny dzień i nie płaciłem jakiś
      150 złotych czy coś...
      Zresztą, wystarczy nieco w sieci poszukać aby znaleźć stacjonarny numer do
      Dublińskiego biura Ryanair. Za pomocą Skype-a ta rozmowa też nie kosztuje tak
      dużo ;)
    • gordon26 a właściwie czemu nie 21.05.10, 10:57
      mogli by jeszcze zatrudnić na infolinii osoby które się jąkają, lub bardzo
      słabo mówią po polsku
    • pj.pj "Taniość" dla naiwnych 21.05.10, 11:14
      400 zł za bilet do Bristolu to wcale nie jest tanio, regularnymi też tyle
      kosztuje. Ostatnio kupiłam bilet LOT, w obie strony do Rzymu: z
      ubezpieczeniem i WSZYSTKIMI dodatkowymi opłatami wyszło mi 300 zł. Jak długo
      jeszcze ludzie będą się dawali nabijać w butelkę oszustom takim jak Ryanair? Z
      tzw. tanich linii cokolwiek warte są niemieckie Germanwings i świetny jest Air
      Berlin, który ma warunki regularnej linii. Wizzair nie robił mi akurat żadnych
      problemów np. z bagażem, ale różnie ludzie mówią. A Ryanair to po prostu
      złodziejska firma i tyle.
      • Gość: amnesia Re: "Taniość" dla naiwnych IP: *.lanet.net.pl 21.05.10, 11:45
        Tylko że Rzym do Bristolu ma się zupełnie nijak. Dla przykładu proponuję
        porównać loty do Eindhoven i Amsterdamu. Miasta oddalone są od siebie o ile, 150
        kilometrów? A różnica w cenach zapewne horrendalna.
    • panbramkarz Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na co ... 21.05.10, 11:35
      Znowu jakis niedouczony "dziennikarz" 4,88 to nie jest nawet 5 zl,
      stawki na numery "specjalne" sa jednakowe u kazdego operatora
      pozatym zarabia na tym jeszcze operator telefoniczny kasa za takie
      polaczenie jest dzielona miedzy operatora tel a "uzytkownika" numeru.
    • doncorleone3 Ale oddać pieniądze za niewykorzystany lot, 21.05.10, 12:41
      to już się nie kwapią. Po wybuchu wulkanu mieli oddawać w ciągu 10
      dni, ja czekam już prawie półtora miesiąca...
    • atur22 Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na co ... 21.05.10, 13:15
      Niech wszyscy swieci ( w istnienie ktorych oczywiscie nie wierze )
      poblogoslawia Ryanaira i jego szefa;-))) Bez niego byli bysmi skazani na LOT
      BA czy inne linie na ktore lud pracujacy czy studentow po prostu nie stac;-((
      Tak czy owak lataja wszedzie, punktualnie i TANIO!!! Oczywiscie trzeba szukac
      okazji ale kto szuka ten znajdzie;-))) Wlasnie lece z Londynu na Korsyke ze
      tydzien za 22£££ return;-))) i jak ty narzekac;-))
    • dyngos Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na co ... 21.05.10, 13:42
      Połączenie, połączeniem, ale najpierw musisz wysłuchać jakichś bzdur
      automatycznej sekretarki po poooolssskuuu i po angieeeelllskuuu i
      samo to trwa ponad minutę. Potem jeszcze łączenie z konsultantem,
      które często nie wychodzi i całą procedurę musisz powtarzać.
      • dyngos Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c 21.05.10, 13:43
        P.S. wtedy (nie wiem jak teraz) na odpowiedz mailem oficjalnie czeka
        się do 30(!i!) dni.
    • Gość: gegala Re: Droga infolinia tanich linii lotniczych. Na c IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.07.10, 09:10
      w swiecie liberalow klamia juz od przedszkola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka