Gość: lublinESK2016 Re: Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotn IP: *.40.97.79.sub.mbb.three.co.uk 26.07.10, 20:46 mysle ze cwaniacy ze swidnika i felina nie powiedzieli jeszce ostatniego slowa by wyrwac sobie troche kasy na nowe okna itd ale budowac juz mozna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 obawiam się, że IP: *.lublin.mm.pl 26.07.10, 21:13 biorąc pod uwagę rozpadający się budżet, wzrost wydatków rzadowych, nadchodzący wielkimi krokami kryzys i nowe gęby PO przy korycie, to może nie starczyć środków. Będą za to nowe podatki bo przecież te świnie przy korycie sa nienażarte Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaxX Re: obawiam się, że - co? IP: *.seg6.ucf.edu 26.07.10, 21:32 i nowe gęby PO przy korycie, Czyzby to pisal jakis maly PiSuarczyk, ktoremu zal, iz zostal odstawiony od koryta? P.S. A lotnisko w Swidniku... Coz, wybrano (jednak) najgorsza z mozliwych lokalizacji (bez miejsca na rozbudowe). Lotnisko to cos, co buduje sie na lat kilkadziesiat, a nie kilka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noreq Re: obawiam się, że - co? IP: *.wepol.static.vip-net.pl 26.07.10, 22:03 nie tylko pis tak myśli. uogólniasz, ale to normalne dla zwolenników po. myślenie jest czynnością wymagającą wysiłku... wolę poczekać do oficjalnej informacji dotyczącej decyzji środowiskowej, palikotowi nie wierzę, już nie raz ogłosił "wielką nowinę" dla Lublina (patrz husqvarna) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: obawiam się, że - co? IP: *.lublin.mm.pl 26.07.10, 22:13 a ty po-owska mała szczekaczko nie umiesz już myśleć tylko wypowiadasz się zdaniami z TWN 24? Ktoś ci ten mały móżdżek zaprogramował by na każde zwrócenie uwagi na głupotę ofermy obywatelskiej krzyczeć że to jest ktoś z pissu? A może przy pisaniu konsultujesz się ze swoim oficerem prowadzącym co napisać? Dla twojej wiadomości, nie jestem z pisu bo brzydzę się katolickimi socjalistami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g osc Re: obawiam się, że - co? IP: *.icpnet.pl 26.07.10, 22:23 Gdyby nie Po Lublin by lepiej presperowal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejK przeciw byli ludzie z innej partii IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.10, 23:35 Proponuję nie obrzucac się pochopnie komplementami gdyż wcale tak nie było a poza tym niedługo będzie nowe rozdanie a wyniku nie znamy jeszcze. Co do lokalizacji to polemizowałbym, mozliwość rozbudowy istnieje i jeżeli będzie taka konieczność to będzie oznaczało sukces wielu ludzi czyli zysk. Przypomnę, iz już w latach 80-81 zaczęto działać w kierunku rozbudowy fabrycznego lotniska i budowy betonowego pasa, przerwał to stan wojenny i dopiero w nowej rzeczywistości pomysł odżył, była brana pod uwage lokalizacja w Wilczopolu i Świdniku, potem znowu cisza i nakreslono wielce ambitne plany dla dwóch lotnisk, Airport City w Świdniku oraz klasyczne w Niedźwiadzie. Możemy podziękować Opatrzności, że do tego nie doszło, gdyż obawiam sie o finansowanie projektu oraz dochód z normalnej eksploatacji, stanowisko Komisji Transportu KE było jasne, pieniądze tylko na modernizację i rozbudowe istniejących lotnisk, Niedźwiada by ich nie dostała, tym bardziej że ś.p. P.Gosiewski silnie działał w kierunku budowy lotniska w Kielcach (przypomne że doszło nawet do podciągnięcia pod rozbudowę Balic), ani Balice, ani Jasionka ani Okęcie pasażerami raczej dzielić się nie zechcą, to że grupa działaczy, polityków i znajomych królika wykupiło grunty licząc na przebitke mało mnie to obchodzi, niech posadzą żarówki energooszczędne. Z kolei lokalizacja w Świdniku, może nie zaspokaja aspiracji i mylnych wyobrażeń cześci naszego społeczeństwa ale jest trafiona ze wzgledu na skupisko ludzkie, miejmy nadzieję także na rozwój Lublina i Świdnika oraz zwiekszający się ruch, oprócz kierunku zachodniego także na kierunek wschodni i południowy, (w Berlinie będzie olbrzymie lotnisko więc warto ze Świdnika tam polecieć a potem w daleki świat, nawet Okęcie koryguje swe plany rozbudowy) Z tego co słyszałem w regionie, to nawet w mokrem koło Zamościa chcą lokalne samorządy uruchomić pas dla awionetek i śmigłowców z otwarciem na ruch z Ukrainą, Słowacją itp. nie wiem jak im tam sprawy idą ale życze powodzenia, bo to oznacza jakaś inicjatywe i rozwój. Niech przykładem inwestycji ponad miarę, zwycięstwie ideii nad zdrowym rozsądkiem służy los lubelskiej Odlewni, najnowszy zakład, jeden z najnowoczesniejszych chyba i w Europie a najkrócej działał, nie było zbytu na wyroby ani pomysłu na produkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bin Re: obawiam się, że - co? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.10, 10:34 Oczywięscie - bo Lublin to mega metropolia, która wymaga lotniska na miarę tego we Frankfurcie czy w Nowym Yorku. Tyle ludzi mieszka w tym regionie że lotnisko będzie oblężone 24/h. Człowieku - nie buduje się dwuch duży lotnisk w odległości od siebie nie większej niż 200 km (Lublin to nie LONDYN). Loty po europie tanimi liniami w zupełności zaspokoi potrzeby lubelszczyzny (podobnie jak w Rzeszowie, Bydgoszczy czy innych miastach wielkości zbliżonej do Lublina), a na okęcie nie jest daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OnLbn Re: obawiam się, że IP: *.chello.pl 26.07.10, 22:33 Gość portalu: j2 napisał(a): > biorąc pod uwagę rozpadający się budżet, wzrost wydatków rzadowych, nadchodzący > wielkimi krokami kryzys i nowe gęby PO przy korycie, to może nie starczyć > środków. Będą za to nowe podatki bo przecież te świnie przy korycie sa nienażar > te Głosuj na wspaniały PiS (choćby na Pruszona), na pewno zbuduje lotnisko w 3 dni :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lublinESK2016 Re: obawiam się, że IP: *.40.71.253.sub.mbb.three.co.uk 26.07.10, 22:48 wielkosci mini hali globus hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: obawiam się, że IP: *.lublin.mm.pl 26.07.10, 22:55 czy wszyscy wyborcy ofermy obywatelskiej nie rozumieją tekstu pisanego? co mnie obchodzi piss? tak samo nie obchodzi mnie ofermaczy sld. Tekst jest o lotnisku a teraz okrada nas oferma obywatelska a nie piss. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejK Skąd pewność że PO zostanie na stołkach? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.10, 22:49 Będa wybory samorządowe, układ władzy lokalnej może się zmienić, po co wrzucać te polityczne wtręty skoro jest to interes dla całego regionu? Partie i politycy zawsze sobie coś znajdą, tak juz jest i kropka, media i społeczeństwo powinno im patrzec na ręce i rozliczać a ostatnio bardzo starają się odwrócic uwagę od tego co istotne i nie robi tego partia rządząca, która pewnie ręce zaciera a dziennikarze sa w większości beznadziejnymi amatorami goniącymi za opłotkowa sensacją. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotniska 26.07.10, 22:38 Czym się tak podniecacie?. Las zostanie wycięty a drewno sprzedane i na tym cała inwestycja pod szumnym tytułem Port Lotniczy Lublin dobiegnie końca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prześmiewca Re: Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotn IP: *.adsl.inetia.pl 26.07.10, 22:50 Bez nerwów przecież już napisałem.Wielkie otwarcie portu lotniczego w budowanym teatrze. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotn 26.07.10, 22:54 Gość portalu: Prześmiewca napisał(a): > Bez nerwów przecież już napisałem.Wielkie otwarcie portu lotniczego w budowanym > teatrze. Chyba tak będzie. " I nikt nam nie powie że czarne jest czarne a białe jest białe" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotn IP: *.lublin.mm.pl 26.07.10, 22:57 teatr budowany musi być budowany. Lotnisko otworzy się w radawcu stawiając tam dwa toy toye Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejK Byłes kiedyś w tym lesie, widziałeś drzewostan? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.07.10, 23:04 Ja w wieku nastoletnim chodziłem tam z kolegami na poszukiwanie "kulek", można było grzebnąć w ziemi i znaleźć różne rzeczy (taśmę z pociskami, hełm niemiecki, pojedyncze naboje różnego kalibru a nawet pistolet czy karabin w różnym stanie, czasem przynosiliśmy do szkoły do izby tradycji gdyż kwiecień był miesiącem Pamięci Narodowej (wbrew pozorom tamte władze też dbały o pamięć, tak samo wybiórczo jak obecne partie) W części była tez strzelnica dla transporterów z b. FSC, strzelano i w dzień i w nocy. Te drzewa wyrosły chyba po wojnie, gdyż róznych leii po bombach i róznych umocnień było tam wiele, chyba Luftwaffe tam miało magazyny, stary las zaczyna się jakiś 1 km dalej od granicy pasa, tam też płonie pochodnia z gazu (pozostałość po odwiertach) Dodam że jeszcze niekiedy pies mi wygrzebuje jakiś karabinowy nabój na ogródku na Adampolu, ostatnio rok temu, tam tez był i jest las a w nim leje i stare okopy po wojskach KBW które ćwiczyły obrone WSK i FSC. Proponuję troszke popytać o te czasy i nie powielać hasełek typu mój znajomy wie to od jego znajomego. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Byłes kiedyś w tym lesie, widziałeś drzewosta 27.07.10, 09:59 > niekiedy pies mi wygrzebuje jakiś karabinowy nabój na ogródku na > Adampolu, ostatnio rok temu, tam tez był i jest las a w nim leje i > stare okopy po wojskach KBW które ćwiczyły obrone WSK i FSC. > Proponuję troszke popytać o te czasy i nie powielać hasełek typu mój > znajomy wie to od jego znajomego. Pies opowiedział ci tą całą historię? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AndrzejK Nie, to było moje dzieciństwo i młodość IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.07.10, 16:24 Pies jest dużo młodszy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
malarysa Orzechy przeciw $, że urzędnicy wykorzystają całe 27.07.10, 07:21 30 dni na wydanie gotowej już ponoć decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
malarysa A co się dzieje z obwodnicą przez Konopnicę 27.07.10, 07:34 Lada dzień starci ważność decyzja środowiskowa i cała zabawa rozpocznie się od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
gadaczka Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotniska 27.07.10, 09:51 NARESZCIE !!! A Niedzwiadzie dziekujemy he he he... I co "chlopki roztropki"? Nie udalo sie ? I bardzo dobrze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
s_mi Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotniska 27.07.10, 11:38 Do autora tekstu. Decyzja jest ostateczna wtedy gdy nie przysługuje od niej odwołanie (art. 16 kpa). Odwołanie nie przysługuje: - jeśli upłyną 14 dniowy termin na wniesienie odwołania, - jeśli decyzja została wydana przez organ II instancji (postępowanie jest dwuinstancyjne), - jeśli decyzję wydał minister (organ centralny) wtedy jedynie można zgłosić wniosek o ponowne rozpatrzenie). O prawomocności decyzji możemy mówić gdy nie można od niej wnieść skargi do sądu. Czyli upłyną już 30 dniowy termin na wniesienie skargi lub sąd oddalił skargę na decyzję. Nie mieszajcie tych dwóch pojęć!!!! Jak słusznie zauważa autor artykułu - wniesienie skargi do WSA nie wstrzymuje wykonalności decyzji ostatecznej. Jednak Sąd na podst. art. 63 ust. 3 ustawy o postępowaniu przed sądami administracyjnymi, może wstrzymać wykonalność decyzji środowiskowej. Będzie to podstawa do zawieszenia na podst. art. 97 kpa postępowania przed Wojewodą Lubelskim w sprawie wydania decyzji o pozwoleniu na budowę lotniska. Wszystko więc zależy od tego jak wojewoda szybko wyda decyzję. Ale tu spraw się jeszcze nie kończy. Nawet jeśli wojewoda wyda decyzję z rygorem natychmiastowej wykonalności - co umożliwiało będzie rozpoczęcie prac budowlanych - będzie można zaskarżyć decyzję Wojewody do Ministra Infrastruktury... itd. Jeszcze daleka drogo do sukcesu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 20:54 Ponieważ decyzja nie jest ostateczna, to wniesienie odwołania do sądu wstrzymuje wykonanie decyzji. Brawo jednak, bo ubuegłeś mnie w wyjaśnieniu pojecia " decyzja ostateczna". Tytuł wprowadza w błąd, ponieważ ta decyzja nie jest decyzją ostateczną. Odpowiedz Link Zgłoś
s_mi Re: Mamy ostateczną decyzję środowiskową dla lotn 28.07.10, 11:03 Gość portalu: ktosik napisał(a): > Ponieważ decyzja nie jest ostateczna, to wniesienie odwołania do > sądu wstrzymuje wykonanie decyzji. Brawo jednak, bo ubuegłeś mnie w > wyjaśnieniu pojecia " decyzja ostateczna". Tytuł wprowadza w błąd, > ponieważ ta decyzja nie jest decyzją ostateczną. Przeczytaj jeszcze raz mojego posta. Ta decyzja jest ostateczna i jak narazie wykonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
cityarch balonem bliżej 27.07.10, 16:18 Inicjatywie-2008 polecam balony napędzane rozrzedzonym gazem lub jednoosobowo prezerwatywy "pro natura" napędzane mlekiem zsiadłym...osobiście daję wiarę, że lotnisko w miejscu letniska jednak powstanie i Lublin dołączy do grona cywilizowanych ośrodków miejskich...oflankowanym mieszkańcom Felina gwarantuję, że ich słuch nie ucierpi-dni powszednie spędzam na Ursynowie pod często nadlatującymi na Okęcie samolotami, widok wieczorami wręcz estetyczny, bez uszczerbku dla mojego zdrowia i słuchu...w weekendy chętnie polatam na trasie Wwa-Llin-Wwa samolotami, w miejsce zapyziałego transportu osobowego TLK lub trasy śmierci z przymusowym przystankiem w Kołbieli_i tyle w temacie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik Re: balonem bliżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.10, 20:51 Cywilizacja to nie budowa lotniska, to postęp umysłowy, czego u Ciebie zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: balonem bliżej 27.07.10, 21:44 Bez odpowiedniej infrastruktury, umysł można sobie rozwijać na rózne sposoby. Najlepiej grając w szachy.:P Odpowiedz Link Zgłoś
cityarch cywilizowany balon do gry w szachy 28.07.10, 09:06 Cywilizacja to postępowanie zgodne z nakazem umysłu, skutkujące osiągnięciami kultury materialnej (szałasy, akwedukty, porty morskie...i lotnicze)...asceza umysłowa ograniczona do czystej medytacji może skutkować doznaniem mistycznym i negacją osiągnięć kultury materialnej (niszczenie ikon w Bizancjum)_i tyle w kwestii pojęć pomieszania! Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: cywilizowany balon do gry w szachy 28.07.10, 14:16 Mam pytanie. MOże ktos odpowie. Czym była/jest tak naprawde Inicjatywa 2008? Kim byli tworzacy ja ludzie? Lubelskie media przedstawiały ich najczęściej jako niezrównowazonych krzykaczy, na forach, z kolei, czytałam głosy biorących ich w obronę. Jako, ze niezoreintowana zupełnie w temacie, prosze o jakieś info. Odpowiedz Link Zgłoś