wandad 02.09.10, 14:39 Ani nie nawiazuje ani nie jest tlem. Wylewa sie na pierwszy plan i zaslania wszystko. Obrzydliwe. Czy tam w ogole musi to by? A mala oaza zieleni nie bylaby lepsza? Money talks... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: J23 Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: *.ip.netia.com.pl 02.09.10, 15:11 A cóż takiego ci zasłania , czego nie zasłania obecna Galeria ? Może buraki mają w tym miejscu posadzić będziesz miał wtedy oazę zieleni jak w swiom Wojciechowie i wtedy będzie ładnie . Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 15:21 Nic nie zasłania... ale miast pięknej, modernistycznej formy dostaniemy postmodernistyczne gó.... Ot co. Jak widzę te łuki, te obłe formy, to mi się na rzyganie zbiera. Nie można było rozbudować "Pedałka" w obecnej, modernistyczno-minimalistycznej konwencji? Trzeba było spieprzyć? Bo co? Bez obłych i nijakich form nikt by tam nie wszedł? Rzygać się chce, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wesoły diabel Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.10, 15:31 Było tyle mówienia że zostanie plac przed galeria, a tu nic plac zostanie tylko dlatego że ulica zniknie, a CDI i tak zabuduje ile się da. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 15:39 Zamknięcia Kapucyńskiej dla ruchu i przedłużenia deptaka też nie żałuję tak, jak tego spaskudzenia bryły "Pedetu"... ale co racja, to racja... plac został, bo deptak dociągną... tylko którędy pojadą teraz "2", "7", "13", "15", "24", "51" i "55" MPK, skoro Kapucyńskiej i wjazdu na Plac Wolności im zabraknie? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Proponuję deptak aż do Warszawskiej 02.12.10, 16:39 Jak na razie w bocznicach istniejącego, rozlatującego się deptaka porozgniatane płyty chodnikowe przez dziki parking. Też mi coś, właściwie i ten deptak w tej formie co jest powinien zostać zlikwidowany. A już zamykanie Placu Litewskiego to kretyństwo, przecież to miejsce na amen wymrze. Odpowiedz Link Zgłoś
wandad Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 15:30 Ano kosciol zaslania i psuje widok od strony Bramy Krakowskiej na Krakowskie Przedmiescie. To, ze obecny pedet jest paskudny i zaslania (mniej) nie jest argumentem za tym, zeby nastepny wcisniety tu budynek wygladal jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 15:32 wandad napisała: > Ano kosciol zaslania i psuje widok od strony Bramy Krakowskiej na Krakowskie Pr > zedmiescie. Ee tam. > To, ze > obecny pedet jest paskudny i zaslania (mniej) nie jest argumentem za tym, zeby > nastepny wcisniety > tu budynek wygladal jeszcze gorzej. Obecny "pedet" wpisał się w krajobraz miasta i jest przykładem naprawdę poprawnej architektury (to moim skromnym zdaniem). Nowy "pedet" to postmodernistyczna pokraka. Odpowiedz Link Zgłoś
wandad Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 15:59 E tam, zaraz wpisal sie. Przyzwyczailismy sie do niego i tyle. Dla ludzi z zewnatrz wyglada paskudnie. To cos nowe tez sie w ten sposob wpisze. Z czasem wszyscy sie przyzwyczaj. A obiektywnie to pasuje do tego miejsca w miescie jak piesc do nosa. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 16:05 hey! czy Ty jesteś ta dawna wandad ? :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wandad Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 22:13 ano jestem. Milo, ze mnie ktos jeszcze pamieta :) Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 22:35 wspominano Cię tutaj wiele razy! Witaj i udzielaj się z tej Kanady! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wandad Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 03.09.10, 00:10 Bardzo mi milo! Troche trudno mi sie udzielac, bo ostatni raz bylam w Lublinie 8 lat temu. Ale czasami to mnie strasznie palce swedza zeby napisac. Ten temat bardzo mi lezy na sercu. Tak samo jak zalew obrzydliwych reklam. Jak sie mieszka w Lublinie to sie czlowiek tak stopniowo przyzwyczaja, ze tu sie pojawia jedna reklama, za pare dni inna gdzies tam. A ja widze calosc i jest to dla mnie straszne. Tak samo jak ten budynek, ktory ma powstac zamiast pedetu. Widze co sie dzieje w Toronto i nie chce zeby tak samo zniszczono i zeszpecono moje miasto. Dobre przyklady sa blisko, w Europie. Po coz siegac az za ocean? I wzorowac sie na tym co najgorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard A umiesz sobie włączyć polskie znaki? 02.12.10, 16:41 Bo ja w Polsce nie mam problemu z włączeniem nawet bułgarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnakomentatorka Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 03.09.10, 12:38 zaslania zabytki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: 109.243.219.* 03.09.10, 13:14 zasłania..mur i boczną niewidoczną ścianę karmelitów..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość parking !!! IP: *.chello.pl 02.09.10, 15:34 a niech będzie i centrum handlowe, ale na miły bóg z parkingiem podziemnym, przecież kolejne centrum handlowe umrze śmiercią naturalną z powodu braku klientów, bo "cały" lublin jeździ samochodami, wystarczy sprawdzić ilość klientów w tych samych sklepach w cornerze w plazie czy orkana, przy cornerze palca nie wciśniesz a jak wciśniesz to płatne albo blokada na kółeczku a w plazie albo przy orkana zawsze zaparkujesz i to dziala marketingowo Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: parking !!! 02.09.10, 16:10 Marketingowo? Ja od lat już samochodem do centrum nie jeżdżę... jak już, to na Staszica, Chmielną lub w okolice, po to tylko, żeby kogoś z rodziny do przychodni/szpitala dowieźć (lub odebrać). Kolejny parking? Jak pod Plazą? Nie, dziękuję... wybrałem się ostatnio do kina, na wieczorny seans... nie dość, że miejsc parkingowych nie było prawie (choć całe centrum już opustoszałe), to jeszcze jakiś burak mi zderzak porysował. To już wolę kolejny płatny parking jak na Hempla... przynajmniej płacę i wymagam, miejsce zawsze jest... a nie jak w Plazie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miszcz Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 15:39 Jak dla mnie to nie jest to takie znowu brzydkie ale po prostu nie pasuje do tego miejsca.. I więcej ławek by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 02.09.10, 16:44 Obrzydliwie obłe. Zgadzam się z Kubkiem. Pedet miał jakiś charakter, a to... badziewie i do tego placyk znika. Odpowiedz Link Zgłoś
fajnakomentatorka Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 10.09.10, 15:32 Szkoda tego placu:( Odpowiedz Link Zgłoś
microb66 Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto wideo 02.09.10, 17:06 Przecież niedaleko będzie Alchemia, to jak ma się newPeDeT utrzymać? Parking być pod spodem musi, bo nikt tam nie będzie piechotą zasuwał, ani MPK. Powstaną nowe miejsca pracy, ale dla galerianek i może dla chłopaków galerianów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: 109.243.219.* 03.09.10, 13:16 galerianki i galerianie to też mieszkańcy tego miasta.... Odpowiedz Link Zgłoś
on1950 Nic nie powstanie! 02.09.10, 17:58 Felicity w budowie Alchemia w budowie Stadion w budowie Teatr w budowie Ekspresówki w budowie Lotnisko w budowie Tunel w budowie Obwodnica w budowie A na końcu przyśnią się wam krasnoludki i sierotka marysia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: londoner Re: Nic nie powstanie! poprostu lbn IP: *.197.5.84.threembb.co.uk 02.09.10, 19:19 konserwa uwali w tym miescie kazda inwestycje albo bezRadni taki jest poprostu lbn Odpowiedz Link Zgłoś
fajnakomentatorka Re: Nic nie powstanie! 03.09.10, 12:47 Dobry komentarz! niestety smutny:( Odpowiedz Link Zgłoś
ariston1 "w budowie" 07.09.10, 11:01 on1950 napisał: > Felicity w budowie > Alchemia w budowie > Stadion w budowie > Teatr w budowie > Ekspresówki w budowie > Lotnisko w budowie > Tunel w budowie > Obwodnica w budowie Wiesz jaki to byłby sukces gdyby rzeczywiście to było w budowie. A tu albo budowa rozgrzebana i cisza, nawet chyba w planach nie ma terminów ukończenia, albo jjeszcze łopata w ziemię nie wbita i też nie ma konkretnego terminu kiedy zaczną. Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard Jak na razie to wycięty w pień plac straszy 02.12.10, 16:43 on1950 napisał: > Felicity w budowie > Alchemia w budowie > Stadion w budowie > Teatr w budowie > Ekspresówki w budowie > Lotnisko w budowie > Tunel w budowie > Obwodnica w budowie > > A na końcu przyśnią się wam krasnoludki i sierotka marysia I żadnej Alchemii nie będzie nigdy w życiu. Należy przywrócić istnienie placu ofiar getta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neowieśniak Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.10, 18:47 Prowincja i żenada. 10 lat temu takie coś można było postawić na przedmieściu. Widać, gdzie pan Ingarden ma Lublin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: 91.123.169.* 02.09.10, 21:47 Zastanawiam się czy projektant zwracał się do Konserwatora Zabytków o wytyczne konserwatorskie. Jeżeli tak to co one zawierały? Jeżeli nie - to dlaczego? Uważałem, że Ingarden to jeden z najzdolniejszych polskich architektów. Wygląda na to, że się myliłem. Chyba, że wzorem swojego starszego kolegi po fachu (Kuryłowicza) skorzystał z usług tokarza z Sękocina czy technika ogrodnika z warszawskiego Wolumenu. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_michal Niestety koszmarek :( 02.09.10, 21:29 Wystarczy sobie wyobrazić w otoczeniu jakiej architektury to coś miałoby się pojawić. I jak to będzie wyglądać??? Jak to mówił Anioł : jak g... w polu! Czy naprawdę nie można stworzyć projektu, w którym budynek ładnie wpisywałby się otaczającą go architekturę a nie był pseudo "nowoczesną" plombą? Odpowiedz Link Zgłoś
fajnakomentatorka Okropne!!!!! 03.09.10, 12:37 1/ zbyt nowoczesne jak na ten teren Lublina:/ 2/ za duze:/ 3/ odwroci uwage od kosciolow i pieknych kamienic, przytlacza! 4/narzuca sie! ( a nie tak jak Galeria Krawkowskaw Krakowie ktora jest dosc dyskretnie umiejscowiona) 5/co do nazwy! teraz to sie juz w ogole turystom pomyli gdzie jest Victoria! Victoria- hotel obecnie znajduje sie zupenie w innym miejscu miasta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Okropne!!!!! IP: 109.243.219.* 03.09.10, 13:11 Galeria krakowska w krakowie jest...okropnym szklano-betonowym klocem o dość tępym układzie wnętrza..jest najbrzydszym obiektem handlowym umieszczonym w historycznych centrach w Polsce proponowany projekt dla Lublina jest dyskretny i delikatny o nowoczesnej formie jakiej w tym mieście brakuje co do modernizmu...tak było cos takiego 60 lat temu.....może troche pójdziemy jednak do przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neowieśniak Re: Okropne!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 18:17 > proponowany projekt dla Lublina jest dyskretny i delikatny o nowoczesnej formie > jakiej w tym > mieście brakuje Obejrzyj jeszcze raz te wizualizacje. Jak coś, co włazi na chama w przestrzeń miasta można nazwać dyskretnym i delikatnym? Odpowiedz Link Zgłoś
fajnakomentatorka Re: Okropne!!!!! 10.09.10, 15:31 No wlasnie! Galeria Krakowska jest brzydka ale mimo to nie rzuca sie AZ TAK jak ten okropny budynek ktory dla Lublina zaprojektowano.Wg mnie Galeria Krakowska ginie miedzy starymi budynkami, ale moze ja miesiac temu na wlasne oczy w KrakOWie widzialam cos innego niz szanowny Pan/Pani;) haha :) w Paryzu tez powstawiono miedzy historycznymi budynkami nowoczesne i wg mnie Lublin jednak to nie Paryż;) co bysmy nie mowili i jak bysmy tego Lublina nie kochali:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: 109.243.219.* 03.09.10, 13:01 na podzamczu planowane jest odtworzenie "pierwotnego"układu oraz wybudowanie obiektów nawiązujacych formą i skalą do tam istniejących...to potworna bzdura bo wystarczy przejechac sie do Gdańska lub Szczecina zeby zobaczyc jak taka architektura wygląda., lub nawet do Zamościa który w ramach kompleksowej rewaloryzacji traktowany jest materiałami które są obecnie oferowane jako historyczne i o wysokiej jakosci...niestety z materiałami chocby o historycznym wygladzie mają mało wspólnego...... moze wiec dosyc koszmarków pseudohistorycznych? moze w Lublinie przydała by się nowoczesna, delikatna, dobra architektura na miare XXI w? może otworzyć troche tych ciasnych umysłków..bo inaczej bedziemy prowincjonalnym skansenem...niewiele nam brakuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
wampir-wampir Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 03.09.10, 14:21 Że to obłe jest zarazem delikatne? Dooooobry dowcip ;P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.10, 14:55 Drogi pm tak jak Ty, myslano powszechnie w latach 50. - 60. I zobacz co z tego wynikło. W ciągu tamtych dekad, w historycznych centrach wielu miast w całej Europie nastawiano betonowe kloce "zeby byo nowoczesnie". Polityka budowania nowego w wyraźnym kontrascie do otoczenia. Efekt? Taki mniej wiecej jak w przypadku PDT - starego i nowego, lub obrzydliwej Galerii Krakowskiej. Teraz na szczeście - od tego sie odchodzi. Podkreśla sie role, jaka w ostatecznym efekcie wizualnym daje wpasowanie budowli w kontekst i w otoczenie. Pomijam juz przypadki rozbierania takich budynków lub przebudowywania ich w duchu bardziej historyzujacym - osobiscie zetknełam sie z czyms takim w czeskiej Opavie. Otóż, na rynku, w miejsce klasycystycznego budynku teatralnego, zburzonego w czasie II wojny, wzniesiono kloc - moze nie w najgorszym stylu, ale zawsze. Stara formę budynku wiernie zrekonstruowano w latach 90. www.copava.estranky.cz/fotoalbum/opavske-divadlo-_the-opava-playhouse_/opavske-divadlo/15 www.copava.estranky.cz/fotoalbum/opavske-divadlo-_the-opava-playhouse_/opavske-divadlo/14 Znam podobne przypadki z NIemiec. Z kolei ogromna niechęcia napełnił mnie widok pseudosocjalistycznych kloców w centrum sredniowiecznej Rygi. Negatywnie wypowiadasz się o pomysle zabudowania Podzamcza. Ten pomysł narodził sie w czasie konsultacji społecznych, przeprowadzonych w maju. Brałam w nich czynny udział, pomagałam opracowywac wyniki, i po prostu wiem jak wypowiadała sie przeważająca większość osób. Była za dostosowaniem budynków mających tam powstac do skali Starego Miasta. W wiekszosci wypowiedzi przewijał sie motyw albo nawiązania do-, albo wrecz odtworzenia dawnego układu ulic. Wiesz dlaczego? Widocznie takie sa ludzkie potrzeby i oczekiwania. I tysiące takich jak Ty rzeczników fałszywie pojetej nowoczesności może przekonywac że nie mamy racji, bo ideałem jest aluminiowy kloc wepchniety pomiędzy zabytkowe kamienice, którym mamy się zachwycac bo inaczej zostaniemy uznani za zascianek etc. Ale zawsze znajdzie się ktos kto powtórzy za Gombrowiczem "Jak zachwyca? Skoro nie zachwyca?" Jak widac takich "ktosiów" jest tu wiecej. I ja nie bedę oryginalna. Teb budynek jest paskudny. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto 03.09.10, 16:22 Gość portalu: pm napisał(a): > moze wiec dosyc koszmarków pseudohistorycznych? Proszę bardzo - obecny PDT jest ślicznym przykładem udanej architektury modernistycznej, której nie powstydziłby się zapewne LeCorbusier czy też Mies van der Rohe > moze w Lublinie przydała by się nowoczesna, delikatna, dobra architektura na mi > are XXI w? Proszę bardzo. Przykłady można mnożyć- czy to nowy dworzec kolejowy w Innsbrucku autorstwa biura Riegler Riewe, czy też Mediateka w Sendai autorstwa Toyo Ito... ale po co, kufa mamy być ofiarą mokrego, postmodernistycznego snu pana Ingardena? > może otworzyć troche tych ciasnych umysłków..bo inaczej bedziemy prowincjonalny > m > skansenem...niewiele nam brakuje.... Taki skansen tworzą właśnie takie "światłe umysły" jak twój. Nic człowieku nie wiesz o współczesnej architekturze a udajesz alfę i omegę w tym temacie. Poczytaj łepku, zanim się wypowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K.Sawyer Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.10, 19:08 To co mówi arch. K. Ingarden o dbałości i o staraniach o to by jego projekt galerii nawiązywał do zabytkowej tkanki miasta to czysta erystyka czyli wygłaszanie pozornie logicznego wywodu, przy założeniu że słuchacze pozbawieni są elementarnej inteligencji i których zdanie nie ma żadnego znaczenia w naszej pozornej demokracji. Budynek galerii w żadnym aspekcie nie pasuje do otoczenia, na które składa się dziewiętnastowieczna skromna zabudowa prowincjonalnej stolicy lubelskiej guberni. W 2/3 betonowa, pozbawiona okien elewacja galerii może kojarzyć się z murami średniowiecznego Lublina, których ostatnie fragmenty możemy oglądać 300 m dalej w rejonie Bramy Krakowskiej. Wejście do galerii zlokalizowane w środku elewacji jest wycofane od ulicy – powtórzenie rozwiązania jakie widzimy w galerii Plaza przy Lipowej. I tak przed wejściem zaprojektowano plac, którego nigdy przy Kapucyńskiej nie było. Zaprojektowano plac nowy, co nie przeszkadza arch. Ingardenowi dyskredytować arch. Witkowskiego za nielogiczne czyli głupie cofnięcie linii zabudowy PDT od Krakowskiego Przedmieścia, dzięki czemu powstał lubiany przez lublinian plac, a co najważniejsze odsłonił się widok neogotyckiej kaplicy. W świetle powyższego mogę nazwać kpiną wypowiedź arch. K. Ingardena o tym, że w trosce o widok kościoła kapucynów on cofną linię zabudowy galerii V, tak by kościoła nie zasłaniała. A co ma wspólnego z dziewiętnastowieczną tkanką miasta wnętrze galerii, znowu kojarzące się z wnętrzem Plazy. A co z pamięcią o suterynie w której wychował się lubelski poeta Czechowicz ? A teraz o przyczynach dla których PDT musi być zburzony. Tą przyczyną jest niezłomne przekonanie inwestora o konieczności wyposażenia swojej posiadłości w parking. W głowach naszej klasy rządzącej nie do pomyślenia jest by oni , elita, właściciele i ich klientela musieli dojść tak jak pospólstwo. W pierwszej oprotestowanej wersji galerii parkingi przewidziano na poziomie powyżej 15 m. W obecnie okrojonej wersji galerii parkingi są ulokowane w podziemiu. Aby je wybudować należy wcześniej wykopać wielki dół a jeszcze wcześniej zburzyć PDT – inaczej się nie da. Mamy tu powtórkę pomysłu najsławniejszego lubelskiego architekta, który lokując samochody naszego najdroższego Marszałka Województw chciał zburzyć salę plenarną KW (dzisiejszą aulę UM) , wybudować pod ziemią garaże a następnie odbudować aulę – oczywiście wszystko za pieniądze przyznane najbiedniejszemu województwu w Polsce. W tym miejscu kolejny raz powrócę do koniecznej zmiany w myśleniu o budowie parkingów w centrum naszego miasta gdzie już niedługo nastąpi totalny zawał śródmiejskiego ruchu samochodowego . Zapamiętałem słowa goszczących w Lublinie duńskich urbanistów, którzy przekonywali, że lepsza jakość życia w mieście, w ich historycznych centrach, jest odwrotnie proporcjonalna do ilości poruszających się po ich obszarze samochodów. Dlatego w Kopenhadze powstał i jest realizowany program ograniczania ilość miejsc parkingowych w centrum miasta. W Lublinie w ścisłym centrum powstają i mają powstawać kolejne nowe parkingi. W wolnym świeci prawdziwej demokracji jest inaczej. Będąca aktualnie w budowie nowa siedziba Bank of America Tower - drugi co do wysokości wieżowiec w Nowym Jorku - nie będzie miała parkingów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J-k Re: Zniknie pedet. powstanie pasaż victoria foto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.10, 15:51 To nawet nie jest "czysta erystyka" to jest zwykła mowa trawa. Mówił pan Ingarden o historycznych szlakach mających się ponoć krzyżować w miejscu dzisiejszego PeDeTu (a przyszłej Galerii Victoria). Z wypiekami na twarzy będę czekał na wyniki nadzorów archeologicznych prowadzonych w trakcie prac ziemnych - jak nic znajdą średniowieczny sygnalizator świetlny z włączonym zielonym światłem (dla projektu Ingardena) i dwa drogowskazy; na jednym będzie napis; Kraków 247 km a na drugim Rury Brygidkowskie 0,3 km. Stawiam jednak pytanie do Konserwatora Zabytków; na czym polega ochrona konserwatorska zabytkowego układu urbanistycznego, czyli planu miasta. Rozumiem, że gdyby np. na 10-lecie PRL odbudowywanemu kwartałowi zabudowy pomiędzy Bramową, Olejną a Szambelańską nadano plan jaja lub wybudowano stadion dla KS Motor vel Spartakus Szarowola byłoby też piknie i nowocześnie czyli O.K.! Odpowiedz Link Zgłoś
gniewnyleonard To jest chore! 02.12.10, 16:34 Może by tak władze Lublina wycofały się ze zwariowanego pomysłu usuwania resztek komunikacji miejskiej z Placu Litewskiego, którędy ma jeździć tak 13 i kto czym ma dojechać do tej wspaniałej i błyszczącej kupy z betonu i pleksi? Przecież już teraz PEDET świeci puchami. Poszerzyć chodniki w obrębie placu Litewskiego, jezdnię zwężyć do szerokości na Placu Wolności i wybrukować. Przecież Lublin tak kocha małpować wszystko, co warszawskie! Odpowiedz Link Zgłoś