c1iu2paz3ka 15.09.10, 13:09 Dyskusja rozgorzała, czego nauczać? Etyki, religii? A może etyki i religioznawstwa.Będzie wilk syty i owieczka. Pogłębianie wiedzy z wyznania to sprawa już prywatna i wola zainteresowanego.I co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bosman słusznie prawisz, ale... IP: *.centertel.pl 15.09.10, 13:51 chyba nic z tego nie będzie bo by się katabasom urwało. Odpowiedz Link Zgłoś
c1iu2paz3ka Re: słusznie prawisz, ale... 15.09.10, 14:04 Gość portalu: bosman napisał(a): > chyba nic z tego nie będzie bo by się katabasom urwało. Nie ma ale...Nie masz racji, że się komuś cosik urwie, zarówno prawosławie, jak i inni wyznawcy takiego, czy innego wyznania sami zadbają o to żeby się nic nie urwało. Natomiast religioznawstwo daje podstawy do wybrania, bądź nie, dalszego pogłębiania i praktyk religijnych, związanych z wyznaniem x czy y. I tego nikomu nie można ani narzucać, ani zabronić. Ba, trzeba i należy to tolerować. Dodatkowe nauczanie - dodatkowy podatek od wykonywanej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman jesteś pewna... IP: *.centertel.pl 15.09.10, 14:14 że katabasy - katecheci kk płacą podatek od wynagrodzeń? Ja mam wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c1iu2paz3ka Re: jesteś pewna... IP: 89.167.22.* 15.09.10, 15:39 Płacą i nie płacą , nie tylko u nas... www.wynagrodzenia.pl/artykul.php/typ.1/kategoria_glowna.223/wpis.714 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: Religia czy religioznawstwo??? IP: *.chello.pl 15.09.10, 13:54 tylko religia w szkole, stopnie religii na świadectwie doprowadzi do odejścia od kościoła większości młodych ludzi, a przecież po to wprowadzono religię i te wszystkie idiotyzmy religijne. Tak więc religia pozostanie bo jest w tym interes polityczny, tak jak nielegalne będą narkotyki bo jest w tym interes mafii wspierającej kasą polityków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman już wiem j(ołopie)2 gdzie "wyjechaleś" ... IP: *.centertel.pl 15.09.10, 14:12 - do szpitala w Abramowicach. Pozostaje tylko współczuć innym pacjentom i personelowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: już wiem j(ołopie)2 gdzie "wyjechaleś" ... IP: *.chello.pl 15.09.10, 14:17 odwal się, nigdzie nie wyjechałem. Znowu masz atak agresji? Siedzę spokojnie w lublinie, tyle że loguję się gdzie indziej bo już nie mieszkam u siebie. Jeżeli to powód dla którego miałbyś bić żonę, to mogę ci to dać na piśmie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Re: już wiem j(ołopie)2 gdzie "wyjechaleś" ... IP: *.centertel.pl 15.09.10, 14:27 .!.. j(ołopie) . Nie zapomnij o lekach. I nie marszcz freda. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: już wiem j(ołopie)2 gdzie "wyjechaleś" ... 15.09.10, 15:10 religia katolicka ogłupia albowiem stoi w opozycji do innych nauk zakładając wiarę w dogmaty i prawdy wiary które zwalniają z obowiązku myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: już wiem j(ołopie)2 gdzie "wyjechaleś" ... 15.09.10, 15:11 nie ma się co oszukiwać, katole to po prostu durnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 Re: już wiem j(ołopie)2 gdzie "wyjechaleś" ... IP: *.chello.pl 15.09.10, 15:48 jestem niewierzący, ale gdybym miał wybierać między katolem a takim jak ty to wolałbym każdego z radia maryja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron bon edukacyjny IP: 109.243.79.* 15.09.10, 16:05 wyjsciem jest bon edukacyjny. Niech sobie ateisci zaloza wlasna szkole w Lublinie gdzie nie bedzie sie uczyc religii tylko etyki, np. etyki bialoruskiej pt. jak sfalszowac wybory i zabic dziennikarza. I tam niech te dzieci ateistow chodza. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: bon edukacyjny 15.09.10, 17:06 etyka katolicka jest dobra - nakraść, nakłamać a potem spowiedź i resecik grzechów. Weź ten swój Parczew odgródź od laickiej Polski i ciesz się "dobrobytem" na poziomie Somalii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Re: bon edukacyjny IP: *.chello.pl 15.09.10, 21:21 > etyka katolicka jest dobra - nakraść, nakłamać a potem spowiedź i resecik grzechów. a etyka ateistów to samo tylko bez spowiedzi?:). Sami złodzieje:) Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: bon edukacyjny 16.09.10, 20:13 ateista wie że mu nikt nie wybaczy, chyba że drugi człowiek któremu uczynił źle, natomiast katol czuje się bezkarny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: bon edukacyjny IP: 91.200.94.* 17.09.10, 06:23 i dlatego na Białorusi nie ma w ogóle przestępstw buahaahahahahaa Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: bon edukacyjny 17.09.10, 08:56 Białoruś głuptaku jest bardziej religijna od nawet Francji. Statystycznie tam gdzie w Europie był silny chrześcijanizm (a szczególnie katolicyzm) tam była większa bieda i zacofanie; przykład Południe Włoch, Walonia w Belgii, Portugalia itd. Oczywiście to już ma coraz mniejsze znaczenie gdyż ani młodzi Włosi ani Irlandczycy do Kościoła raczej nie chodzą. O Rosji pisać nie będę gdyż oni nigdy nie potrafili stworzyć sensownie zorganizowanego społeczeństwa niezależnie od aspektów religijnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: bon edukacyjny IP: 91.200.94.* 17.09.10, 06:25 etyka niemiecka - zamordowac miliony ludzi i potem krzyczeć że winna jest Polska ( steinbach) Odpowiedz Link Zgłoś
misza57 Re: bon edukacyjny 15.09.10, 18:19 polecam szanowny aronie konstytucję preambuła;my, Naród Polski - wszyscy obywatele Rzeczypospolitej,zarówno wierzący w Boga będącego źródłem prawdy, sprawiedliwości, dobra i piękna, jak i nie podzielający tej wiary, a te uniwersalne wartości wywodzący z innych źródeł, równi w prawach i w powinnościach wobec dobra wspólnego - Polski, wdzięczni naszym przodkom za ich pracę, za walkę o niepodległość okupioną ogromnymi ofiarami, za kulturę zakorzenioną w chrześcijańskim dziedzictwie Narodu i ogólnoludzkich wartościach, WOLNOŚCI I PRAWA OSOBISTE Art. 53. 1. Każdemu zapewnia się wolność sumienia i religii. 2. Wolność religii obejmuje wolność wyznawania lub przyjmowania religii według własnego wyboru oraz uzewnętrzniania indywidualnie lub z innymi, publicznie lub prywatnie, swojej religii przez uprawianie kultu, modlitwę, uczestniczenie w obrzędach, praktykowanie i nauczanie. Wolność religii obejmuje także posiadanie świątyń i innych miejsc kultu w zależności od potrzeb ludzi wierzących oraz prawo osób do korzystania z pomocy religijnej tam, gdzie się znajdują. 3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania moralnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przepis art. 48 ust. 1 stosuje się odpowiednio. 4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naruszona wolność sumienia i religii innych osób. 5. Wolność uzewnętrzniania religii może być ograniczona jedynie w drodze ustawy i tylko wtedy, gdy jest to konieczne do ochrony bezpieczeństwa państwa, porządku publicznego, zdrowia, moralności lub wolności i praw innych osób. 6. Nikt nie może być zmuszany do uczestniczenia ani do nieuczestniczenia w praktykach religijnych. 7. Nikt nie może być obowiązany przez organy władzy publicznej do ujawnienia swojego światopoglądu, przekonań religijnych lub wyznania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Re: bon edukacyjny IP: *.chello.pl 15.09.10, 21:31 > 3. Rodzice mają prawo do zapewnienia dzieciom wychowania i nauczania mora > lnego i religijnego zgodnie ze swoimi przekonaniami. Rodzice mogą obecnie wychowywać i nauczać dziecko wg własnego przekonania. Lekcje religii nie są obowiązkowe i rodzice spokojnie mogą nauczać czego chcą własne dziecko. > 4. Religia kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji > prawnej może być przedmiotem nauczania w szkole, przy czym nie może być naru > szona wolność sumienia i religii innych osób. I każda kościół może nauczać swojej religii. Fakt jest natomiast taki, że państwo Polskie nie powinno płacić wynagrodzenia nauczycielom religii a sama religia powinna wyjść ze szkoły do salek katechetycznych. Nauczanie danej religii leży w interesie danego kościoła bądź związku wyznaniowego a nie w interesie państwa. Państwo nie powinno ponosić żadnych kosztów związanych z nauczaniem religii bowiem to nie jest jego cel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman arcydiable... IP: *.centertel.pl 16.09.10, 08:01 zaskoczyła mnie twoja wypowiedź: "Fakt jest natomiast taki, że państwo Polskie nie powinno płacić wynagrodzenia nauczycielom religii a sama religia powinna wyjść ze szkoły do salek katechetycznych. Nauczanie danej religii leży w interesie danego kościoła bądź związku wyznaniowego a nie w interesie państwa. Państwo nie powinno ponosić żadnych kosztów związanych z nauczaniem religii bowiem to nie jest jego cel". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arcydiabeł Re: arcydiable... IP: 212.106.22.* 16.09.10, 12:17 A co w tym dziwnego?:) Odpowiedz Link Zgłoś