Dodaj do ulubionych

Episkopat jest rozbity

30.12.10, 14:39
wyborcza.pl/1,75248,8883616,Arcybiskupowi_dziekujemy_za_reklame.html#Scene_1
Obserwuj wątek
    • Gość: Harpio Re: Episkopat jest rozbity IP: 212.106.29.* 30.12.10, 14:48
      Z durniami nie gadam
      • empi Re: Episkopat jest rozbity 30.12.10, 14:55
        Nie obrażaj i nie atakuj personalnie swoich rozmówców.
        • Gość: kali Re: Episkopat jest rozbity IP: 84.19.169.* 30.12.10, 15:50
          forum.gazeta.pl/forum/w,62,120331028,120332884,Re_Jaruzelski_w_szpitalu.html
          jak komuch ukraść krowe to jest dobrze
          jak komuchowi ukraść krowe to jest źle
        • Gość: JB Re: Episkopat jest rozbity IP: *.lublin.mm.pl 30.12.10, 16:01
          empi,nie ma argumentów, wiec wije sie jak w sieci. Zapuscmy kurtyne milczenia.
        • Gość: Harpio Re: Episkopat jest rozbity IP: 212.106.29.* 30.12.10, 16:02
          Empiczku, chcesz mnie rozśmieszyć?
          Tak się składa, że własnie rozmawialiśmy o twojej ułomności :)

forum.gazeta.pl/forum/w,654,120324796,120324796,Trolle_na_specjalnych_prawach_na_lubelskim_forum_.html
          • mikesz6 Re: Episkopat jest rozbity 30.12.10, 16:07
            Nie jest żadną tajemnicą ,że struktury zorganizowane według niezbyt demokratycznych reguł narażone są na tego typu spięcia. Tam gdzie różnice w poszczególnych kwestiach wyznaczają różnice programowe poszczególnych partii ,w autokratycznych,czy niedemokratycznych strukturach społecznych czy politycznych objawia się to frakcjami , istnieniem różnych koterii,czy ostatnio modne -tworzeniem partyjnych zakonów.
            Starsi pamiętają grupę Moczara,frakcję Siwaka, czy Olszowskiego w strukturach partyjnych. U naszych wschodnich sąsiadów obok Gorbaczowa spali za stołem prezydialnym politycy w podeszłym już wieku.Należeli do tej samej partii,ale różniło ich wiele. Dobrze jest kiedy funkcjonuje względna równowaga, ale kiedy jedno ze stronnictw uzyskuje przewagę wtedy zaczyna się.
            I to nie tylko w komunistycznych organizacjach. Pieronek nie podobał się - proszę bardzo emerytura pomostowa na jakimś zadupiu. Glemp wiadomo - Dom Katolickiego Weterana. Wielgus nie przypadł do gustu braciom mniejszym, to robimy go agentem .Są problemy z kimś innym, to na odpowiedzialne misje do pięknych afrykańskich krajów wysyłamy. Na umowę zlecenie tym razem.
            Ale jeżeli ktoś jest starym zaufanym druhem, to nawet gdyby z organizacją młodzieżową zbyt blisko współpracował (abp.Paetz) nic nie szkodzi,może się czegoś w końcu na starość nauczy. I tak dalej.I tak dalej.
            W czasach PZPR były osoby które na znak protestu opuszczały szeregi, ale i w KK ostatnio trochę się luźniej robi. Obirek,Więcławski,czy Bartoś. A mówi się,że jest również paru następnych.
          • empi Re: Episkopat jest rozbity 30.12.10, 18:53
            sam ze sobą rozmawiałeś :)
            pzdr.
            • harpio Re: Episkopat jest rozbity 30.12.10, 20:29
              Zaraz dojdziesz do wniosku, że Barska to też ja :)
              • Gość: JB Re: Episkopat jest rozbity IP: *.lublin.mm.pl 30.12.10, 21:01
                Spoko. Zna mnie.
                • Gość: powrut nawakacjah Re: Episkopat jest rozbity IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 30.12.10, 22:03
                  TOw barska tak jestes zamulona przez KK
                  ze tak smutnej wiadomosci nie przekazalaswww.programme-tv.net/news/people/12283-bobby-farrell-chanteur-boney-m-mort-videos/
                  Odpoczywaj
                  • Gość: JB Re: Episkopat jest rozbity IP: *.lublin.mm.pl 30.12.10, 23:26
                    www.youtube.com/watch?v=5UVt9KbCYzM&feature=related
                    • bosonoga.contessa Re: Episkopat jest rozbity 30.12.10, 23:39
                      Gość portalu: JB napisał(a):

> www.youtube.com/watch?v=5UVt9KbCYzM&feature=related
                      JB,
                      jak na to trafiłas? To naprawdę swietne!
                      • mikesz6 Re: Episkopat jest rozbity 31.12.10, 08:16
                        Zmieniłem w końcu wczoraj opony letnie na ” zimówki”. Niby nic w tym niezwykłego ,przecież głupio zakładać zimówki na Boże Ciało. Muszę w tym miejscu wszystkich przestrzec ,ze jednego roku nie zmieniłem i zobaczyłem bieżnik moich opon w pozycji wyprostowanej(oczywiście wyprostowanej pozycji byłem ja ,nie bieznik).To skutek zatrzymania sie na dachu swojego Ferrari. Nie dlatego o tym wspomniałem ,żeby pochwalić się modelem samochodu. Przyczyna jest zupełnie inna i musze przyznać ,ze dla wielu zaskakująca. Otóż czescy teologowie z tamtejszego KUL-u (z siedzibą w Libercu) stwierdzili, ze to całe rajskie zamieszanie(Adam, Ewka, rajskie jabłka ) ma związek z „zimówkami” właśnie. Odważna teoria, ale czescy teologowie znani są z odważnych teorii. Pisałem kiedyś o ich teorii, że Jezusa Marii to właściwie zmajstrował Jan Chrzciciel, a ona wpierała Józefowi ,ze jest dziewicą. Ale wracam do opon. Trzeba przyznać, ze całe to rajska zadyma to oczywiście za przyczyną węża który zdjął plombę z śniegowej gaśnicy i...w całym raju zrobiło się nagle biało. A jak biało się robi to wszyscy wiedzą, że trzeba zrobić porządek z oponami. I Adam zaczął zmieniać. W tym czasie kazał Ewce upiec placek z wiśniami. Niestety Ewa jak to kobieta...musiała sprzeciwić się mężowi i postanowiła upiec szarlotkę. A jak szarlotka to oczywiście jabłka. Wszyscy wiedzą jak to się wszystko skończyło. A przecież gdyby nie wymiana opon, to Adam sam zerwałby kilo wiśni i ... .Przy tej okazji Czesi ogłosili, że to nie wcale Anglik Goodyear wymyślił opony gumowe, ale to dzięki Noemu i zawartości jego arki w jednej z czeskich jaskiń znaleziono nowiutką oponę z tamtych czasów i to czeskie Skody pierwsze... I pomyśleć, że tyle lat człowiek żył w nieświadomości.
                        • empi Re: Episkopat jest rozbity 31.12.10, 09:36
                          Chociaż z Tobą się nie zgadzam co do siły argumentów :) to podoba mi się sposób ich podania :)
                          pzdr. z Nowym Rokiem
                          • jakmutam Re: Episkopat jest rozbity 31.12.10, 10:29
                            W tym wszystkim chodzi wyłącznie o czapki !
                            www.youtube.com/watch?v=6vuH7uMyV-g&feature=related
                      • Gość: JB do bosonogiej... IP: *.lublin.mm.pl 31.12.10, 13:02
                        Zwykle trafia sie w you tube na cos przypadkiem. Wpiszesz np. Lublin, a wyskoczy Ci kilkaset filmikow, nacisniesz jakis i przy okazji otwieraja sie dojscia do innych. Nie próbowlam dotad wpisac haselka "religia',sama jestem ciekawa,co mi sie pokaze. Pozdrawiam noworocznie- JB
                        • Gość: JB Re: do bosonogiej... IP: *.lublin.mm.pl 31.12.10, 13:05
                          www.youtube.com/results?search_query=religia&aq=f Znalazlam to.Dodając liczby na dole uzbiera sie tego, ze hoho (Pan Prezydent)...
                          • all.correct Pomódlmy się. Albo lepiej 31.12.10, 15:06
                            rzućmy na tacę.
                            Lepeij to znaczy więcej niż ostatnim razem.
                            Paliwko do merysiów zdrożało ... .
                            • mikesz6 Re: Pomódlmy się. Albo lepiej 31.12.10, 16:24
                              A propos Episkopatu, religii, spraw wiecznych. Ostatnio czytałem zgrabną książeczkę Mariusza Szczygła. Rzecz poświęcona naszym południowym sąsiadom .Istnieje powiedzenie „co kraj to obyczaj”, i w przypadku Czechów jest ono jak najbardziej na miejscu. Po lekturze tej książki to w ogóle zastanawiam się dlaczego ich do Unii przyjęli. Co więcej jeszcze kilka godzin w tej Unii sobie porządzą (półroczne przewodnictwo). A jakie bezbożniki. Ponoć nawet komuna im się śni po nocach.

„Gdyby komunistyczny reżim był trochę inteligentniejszy i wpuścił na rynek te wszystkie błyszczące pudełka i tubki, wszystkie te „Brava i ich gwiazdeczki, gdyby zawarł lukratywne umowy z Coca-Colą i McDonalds...nikt by sobie walką o jakąś ”demokrację” nie zawracał głowy” .To pogląd jakiejś Czeszki
                              Jest również inny ciekawy fragment. Czech sobie przy piwie filozofuje.
                              „Czesi są wielkimi indywidualistami. W przeciwieństwie na przykład do Polaków, którzy są stadni, którzy są niewolnikami zwyczaju i tradycji .Ze stanu niewolnika się za żadne pieniądze Polaka nie wykupi. Bo on tego nie chce. Poza tym w Polsce zaobserwowałem duży konformizm Może by nawet tego pogrzebu nie zrobili i by woleli sami w ciszy, ale nie, bo co ludzie powiedzą. Tam wszystko się robi pod ludzi, a my robimy dla siebie. Znam nawet Polaków którzy są niewierzący, a chodzą do kościoła...Ci moi znajomi Polacy, to nawet komunię przyjmują, chociaż w Boga nie wierzą ani trochę. Ateiści, którzy chrzczą dzieci - mnie to się w głowie nie mieści. To trochę jak u nas za komunistów. W Partii był tylko milion, a na 1 Maja wszyscy chodzili”

Niezłe ,a z drugiej strony to chyba nasz obecny premier przed poprzednimi wyborami prezydenckimi po 20 latach sobie przypomniał, ze kościelnego nie brał. Amerykańscy komentatorzy polityczni twierdzą, że dobrze, ze Komorowski startował w tym roku, bo Tusk planował teraz do bierzmowania przystępować.

A teraz już na poważnie. Wszyscy znają te polskie apostrofy kierowane do osoby duchownej, „księże proboszczu” ,”księże kanoniku”, „jego eminencjo”, a w Czechach (przypomnę ,ze to najbardziej bezbożny kraj w Europie, a więc i kolejne obszary intensywnej pracy misyjnej dla polskich kadr KK) o panach w sukienkach
                              „cernoprdelniki” mówią. Nie żebym coś takiego wymyślił - wszystko to u Szczygła w książce...Co w wolnym tłumaczeniu znaczy ...czarnodupce.

Jest jeszcze bardzo wiele interesujących informacji na temat tożsamości kulturowej naszych południowych sąsiadów.
                              A tytuł książeczki „Był sobie raj”. Polecam
                              • wampir-wampir Re: Pomódlmy się. Albo lepiej 31.12.10, 17:44
                                "Zrób sobie raj" kolego. Książeczka polecana już kilkakrotnie na tym forum, można było nauczyć się tytułu.
                                • mikesz6 Re: Pomódlmy się. Albo lepiej 31.12.10, 17:55
                                  Rzeczywiście tytuł trochę pokpiłem,a że na forum były krytyczne omówienia książki tego nie dostrzegłem.Zdarza się.A zresztą u nas na wsi to jakoś tak wszystko z opóźnieniem.
                                • Gość: bosonoga.contessa Re: Pomódlmy się. Albo lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.10, 19:31
                                  Gratuluje błyskotliwosci:) która jakoś dziwnie kojarzy mi sie z czujnoscia:),
                                  .......ale jestes niezly wampir w " wychwytywaniu " , to przyznaję szczerze
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: aron Re: Pomódlmy się. Albo lepiej IP: 91.200.94.* 01.01.11, 08:01
                                    poza tym to nie jest też tak, że Czesi co do jednego są racjonalni i w ogóle. Np. na czeskim portalu Seznam ( odpowiednik naszego onetu) są horoskopy. Przecież gdyby nikt na to nie klikał to by tego nie było na głównej stronie portalu.
                              • Gość: aron Re: Pomódlmy się. Albo lepiej IP: 91.200.94.* 01.01.11, 08:00
                                wynika to z różnic historycznych. W Czechach zaborcą była Austria, gdzie próbowano wprowadzać józefinizm itp. idiotyzmy. U nas zaborcy to byli prawosławni Rosjanie i luterańscy Niemcy którzy próbowali Polaków nawracać metodami pratulińskimi , a w zaborze austriackim był zdecydowanie mniejszy zamordyzm.

• Gość: aron Re: Pomódlmy się. Albo lepiej IP: 91.200.94.* 01.01.11, 08:03
                                a czy Czesi nie są niewolnikami zwyczaju i tradycji? Dlaczego kupują Skody a nie Toyoty? Dlaczego piją piwo a nie żołądkową gorzką?

Po prostu inne tradycje są w Polsce a inne w Czechach.
                              • Gość: aron Re: Pomódlmy się. Albo lepiej IP: 91.200.94.* 01.01.11, 08:05
                                nie mówi się "księże proboszczu" bo to niegrzecznie. Tak może do proboszcza powiedzieć inny proboszcz. Mówi się "proszę księdza proboszcza" tak jak nie mówisz do człowieka na ulicy "panie" tylko "proszę pana" jak np. pytasz o drogę a nie masz GPSu
                        • Gość: powrut nawakacjah Re: do bosonogiej... IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 02.01.11, 12:17
                          hrabina bez butuw//////////znalezione przypadkiemtnij.org/jq7v
                        • Gość: powrut nawakacjah Re: do bosonogiej... marzy sie IP: *.183.197-77.rev.gaoland.net 02.01.11, 19:59
                          to wam www.lefigaro.fr/international/2011/01/01/01003-20110101ARTFIG00016-attentat-meurtrier-devant-une-eglise-d-alexandrie.php
    • Gość: mok Re: Episkopat jest rozbity IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.10, 19:39
      www.youtube.com/watch?v=SyUrbDOrSn4&feature=player_embedded
      • all.correct Re: Episkopat jest rozpity 01.01.11, 11:06
        Rozpity ?!!!
        Rozumiem kasa, laseczki, homolka ale chlanie ?!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: JB O czym tu mówić? IP: *.lublin.mm.pl 01.01.11, 12:40
          www.youtube.com/watch?v=dAKdqc2AGOE&feature=topvideos
          • mikesz6 Re: O czym tu mówić? 01.01.11, 13:13
            Mam nadzieję,ze tym razem nie dam plamy.Znowu będzie o książeczce.Oczywiście nie do nabożeństwa. "Ciemne sprawy dawnych warszawiaków",ale nie tylko warszawskie tematy ruszane. Spektrum spraw naprawdę szerokie. Kościołowe historie również.

Niby wszystko w niej jasne i przejrzyste,ale jedna sprawa trochę zagadkowa.Rozdział poświęcony karcianemu hobby. Otóż pisze autor(od razu zaznaczam - autorem książki nie jest prof.Piotrowski-słynny lubelski historyk) ,ze kanonikowi przemyskiemu tak karta nie szła, że zastawić musiał( oczywiście u Żydów) insygnia biskupie.I nie wiem, czy kanonik i biskup to ta sama funkcja, bo jeżeli ta sama to w sumie nie ma w tym nic dziwnego bo zastawił przecież swoje,ale jeżeli kanonik i biskup to dwie różne osoby to widocznie kiedyś i biskupowi karta również nie szła.

Drugi przypadek już całkowicie przejrzysty.Ten sam kanonik (Roman Sierakowski, ale to chyba nie z tych lubelskich Sierakowskich).Otóż przegrał on z niejakim Miączyńskim ...50 mszy śpiewanych. Musiało nieźle wyglądać..."Otwieram trzema pasterkami".Albo..."W ciemno za trzy niedzielne sumy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka